Sluiten
Voor een goed functionerende website maken we gebruik van functionele cookies. Als je hieronder op ‘Oké’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacy-pagina). Als je deze laatste cookies niet wilt, klik dan op ‘Weigeren’.
 

Cookie-voorkeuren

Voor een goed functionerende website maken we gebruik van functionele cookies. Als je hieronder op ‘Oké’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacy-pagina). Als je deze laatste cookies niet wilt, klik dan op ‘Weigeren’.



Zet analytische cookies aan of uit.


Vraag & antwoord

Micellar Casein 1000g
Caseďne in documentaire Forks over Knives
Micellar Casein 1000g
1
Lawrence
Gisteren heb ik de docu Forks over knives gekeken. Hierin wordt een wetenschappelijk onderbouwde relatie gelegd tussen proteďnen uit zuivel en vlees en het effect op kanker en hartklachten. Caseine wordt met name benoemd als boosdoener. Hoe zit dat bij de whey isolaat producten en hoe gaan jullie om met dit soort informatie?
Powersupplements
Hoi Lawrence,

In de wetenschap wordt vaak gezegd dat een relatie geen 'causatie' is. Met andere woorden, ook al is er een verband gevonden, er hoeft geen oorzakelijk verband te zijn tussen het eten van caseďne en het optreden van kanker en hartklachten.

Het is bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat andere factoren die mee variëren met de consumptie van caseďne de echte oorzaak zijn. Zo kan de consumptie van caseďne bij veel mensen samengaan met de consumptie van suiker. Denk hierbij aan het eten van toetjes.

Ik hoorde onlangs dat de de grootste bijdrage aan de consumptie van suiker (in Nederland) niet wordt geleverd door frisdrank maar door zuiveltoetjes. Of het waar is weet ik niet. Ik heb geen referentie.

Voor de suikerconsumptie kan men proberen statistisch te corrigeren. Maar uiteindelijke blijven dit soort empirisch gevonden relaties onbetrouwbaar. De niet-wetenschappelijke media gaan vaak snel met de bevindingen aan de haal en vergeten de nuances van wetenschappelijke artikelen goed over te brengen!
De consument raakt steeds meer in vertwijfeling.

Wat een beetje kan helpen in de discussie is als er een werkingsmechanisme wordt ontdekt waardoor een voedingsmiddel mogelijk minder gezond zou zijn.

Negatieve effecten van zijn mogelijk terug te voeren op de volgende mechanismen (houdt in gedachten dat vlees ook heel veel goede dingen brengt waar veel mensen een tekort aan hebben zoals choline en ijzer):

Rood vlees bevat veel ijzer. IJzer is sterk reactief en een overmaat zal het lichaam belasten.

Daarnaast bevat rood vlees een soort suiker waartegen ons lichaam een immuunreactie in gang kan zetten. Die immuunreactie kan mogelijk ontsporen en ontstekingen in gang zetten. Ontstekingen die niet 'gedoofd' worden staan naar mijn idee aan de basis van veel 'westerse' aandoeningen (kanker, hart en vaatziekten, alzheimer).

Het lichaam kan ontstekingen moeilijker oplossen in de volgende situaties:
- Overmaat aan stress
- Tekort aan slaap
- Tekort aan daglicht (dit hangt samen met slechte slaap)
- Overdaad aan schermtijd laat op de dag (ook dit hangt samen met slechte slaap)
- Tekort aan beweging
- Te korte periodes waarin je even niet eet (men eet bijv. van 7:00- 22:00h ipv 7:00 - 19:00)
- Overmaat aan sport (kan ook een stressbron worden).

Stress en slaap zijn mijns inziens de voornaamste factoren!

Dan over caseďne. Caseďne bevat veel calcium. Dat calcium kan afgezet worden in bloedvaten onder bepaalde omstandigheden. Een van die omstandigheden is een gebrek aan vitamine K2.

Vitamine K2 gaat de opslag tegen van calcium in zachte weefsels zoals de bloedvaten. K2 stuurt het calcium als het ware de juiste kant op (weg van zachte weefsels en richting botweefsel). Waarschijnlijk maken je darmbacteriën onder normale omstandigheden deze vitamine in voldoende mate aan. Maar dan moet je wel voedsel eten waar de darmbacteriën goed op gedijen (zoals groenten).

Een andere omstandigheid waaronder calcium kan neerslaan is in geval van een overmaat aan ontstekingen. Aderverkalking wordt in gang gezet door ontstekingen.

Ik vermoed dat wanneer je een goede controle hebt over je stress en verder voldoende slaapt (geen wekker nodig), veel buiten bent en veel oplosbare vezels en resistent zetmeel eet (groenten, havermout, een beetje fruit), dat je als het ware immuniteit opbouwt tegen de mogelijke negatieve invloed van bepaalde voedingsmiddelen. Dat is fijn want dan kan je ook profiteren van de positieve effecten van die voedingsmiddelen.

Vlees en zuivel zijn super voedzaam. Ze geven je lichaam een makkelijk verteerbare bron van een heel breed scala aan voedingsmiddelen. Als je intensief sport is het moeilijk om je lichaam optimaal te voeden met veganistische voeding. Het is wel mogelijk, maar een stuk moeilijker. Heb je niet zo'n sterke spijsvertering, dan kunnen vlees en zuivel uitkomst bieden om je lichaam toch goed te voeden.

Onthoud dat je niet gaat stressen over je voeding! Overmatige stress en gebrekkige slaap zijn veel meer belastend voor je gezondheid dan een voeding die hier en daar niet zo geweldig is.

Luister ook naar wat je lijf aangeeft. Je lichaam geeft signalen af of een voedingsmiddel geschikt voor je is. Let wel dat dit signaleringssysteem alleen werkt met enigszins natuurlijke voeding. Bewerkte industrievoeding zal je lichaam voor de gek houden.

Kris
Gerelateerde vragen
Natrium/sodium
Houdbaarheidsdatum?
Vrouwenvariant?
Micellar Casein 1000g

Micellar Casein 1000g

4.7258(62)
Van nature rijk aan mineralen
Opbouw / behoud spiermassa
Geen caseďnaat bijgemengd
±7 uur afgifte
Ideaal voor eiwitdieet en sport
Bericht wordt verstuurd

Heeft u een vraag?

Meestal dezelfde dag een antwoord

Versturen
Contact
Bekijk ook
Micellar Casein 2000g
Micellar Casein 2000g