Sluiten

Vraag & antwoord

Afslank pakket
Overgang van caloriebeperkend dieet naar eiwitshakes
Afslank pakket
3
Anoniem
Ik heb een vraag waar mijn dietiste mij niet mee kan helpen, en hoop dat jullie - als ervaringsdeskundigen - me van een bruikbaar advies kunnen voorzien.

Ik heb de 12 weken een streng caloriebeperkend dieet (600kcal p/d) met maaltijdvervangers gevolgd. Met veel pijn en moeite 14 kg kwijtgeraakt, lichaam leek op den duur volledig in de weerstand te gaan: moe, futloos, mat gevoel, depressieve neigingen etc. Daarnaast veel last van trekkende kaken. Kan dit duiden op een tekort aan koolhydraten, serontinetekort oid of is het gewoon algehele malaise van een lichaam wat moeite heeft in ketose te raken icm caloriebeperkend dieet?

Zo kon ik tijdens de periode dat ik dit dieet volgde bijvoorbeeld niet eens langer dan 45 minuten matig intensief bewegen (zoals wandelen of fietsen) zonder letterlijk onwel te worden. Een vriend die hetzelfde dieet volgde is in dezelfde periode 30 kg kwijt geraakt en voelde zich kiplekker. Is er iets mis met mijn vetverbranding? Bloedwaardes zijn maandelijks gemeten maar daar zijn geen afwijkingen in te zien. De huisarts adviseerde me door te gaan met het dieet: het belang van het kwijtraken van het overgewicht stond voorop1

Vanwege zoetstoffenvergiftiging 3 weken geleden heb ik besloten acuut met dit dieet te stoppen: ik wordt nu letterlijk ziek van een cola light. Omdat acuut stoppen met een laag caloriebeperkend dieet niet goed is heeft de dietiste geadviseerd op basis van 'normale' voedingsmiddelen in 6 weken te gaan opbouwen (van 1000-1250 naar 1250-1500 naar 1500-1750 kcal p/d). De 1e twee weken is mijn gewicht redelijk stabiel gebleven, de afgelopen week kom ik echter gemiddeld een pond (!) per dag aan, ook in cm. Nu weet ik dat de KHD vocht vasthouden in je lichaam maar dit tempo baart mij toch wel grote zorgen.

Buiten dat het behoorlijk frustrerend is dat het er nu harder aankomt dan het er af ging, lijkt dit voor mijn lichaam geen gezonde situatie. De dietiste zegt dat ik het 'opbouwen' gewoon moet volhouden. Zelf neig ik er naar om mijn lichaam mbv 2 eiwitshakes per dag (zonder aspartaam) en 's avonds groente + vlees/vis weer terug in ketose te brengen. Begrijp ik goed dat de natural whey en micellar caseοne hiervoor geschikt zijn? Ik wil echter mijn lichaam zo snel mogelijk uit de spaarstand hebben, met bovenstaande kom ik echter amper op 1000 kcal p/d uit. Hoe kan ik dit het beste aanpakken, kan ik bijvoorbeeld langzaam calorierijke low-carb tussendoortjes toevoegen? Ik zou obv mijn gewicht en activiteitenniveau ca. 2250-2500 kcal p/d moeten verbruiken.

Als ik goed in de vetverbranding kom, wil ik dat volhouden tot ik mijn streefgewicht heb bereikt (- 10 kg) en daarna stabiliseren mbv GOK programma (de shakes gebruik ik dan alleen als vervanger wanneer ik een keer iets niet in huis hebt iod).

Ik zou graag horen wat u (of anderen) mij aanraden in deze situatie.
Powersupplements - Kris
Wat de precieze oorzaak is van het gevoel van malaise is moeilijk te zeggen. Het zou ook nog een mineralentekort kunnen zijn. Wat dat betreft zijn wij ook geen voorstander van zware calorierestrictie. Het gaat vaak ten koste van de microvoedingsstoffen zoals mineralen (tenzij je heel veel groenten eet!!). Daarbij wordt door ervaringdeskundigen beweerd dat een zeer sterke calorierestrictie je lichaam vrij vlot in de ’spaarstand’ zet.Dat bloedwaardes in orde zijn, zegt niet altijd alles. Het schijnt dat niveaus van bijvoorbeeld mineralen op celniveau op een problematisch niveau kunnen zijn wanneer de bloedwaarde nog in de normale range zit (zink, magnesium). En dan nog is het de vraag of de normale range altijd representatief is voor een individu. Tegen dit probleem ben ik zelf een keer aangelopen bij onderzoek naar vermoeidheid.Mijn ervaring is overigens dat koolhydraatbeperking moeilijker is wanneer het buiten kouder en donkerder wordt. Dat zou te maken kunnen hebben met de serotoninehuishouding.Nou ben ik zelf misschien ook geen goed voorbeeld. Mijn lijf schiet al snel in de stress bij een gebrek aan koolhydraten. Ik verkramp en krijg het koud. Mijn persoonlijke strategie is daarom niet zozeer om mijn voeding te beperken maar om veel te bewegen. Ik neem zelden de auto, maar ga bijna altijd fietsen of lopen. Fietsen doe ik vaak met sprintjes tussendoor om mijn hele systeem even een hormonale boost te geven. Om dezelfde reden ren ik altijd de trap op.Krachttraining heeft overigens de meeste potentie om mensen te helpen met afslanken. In feite hoef je maar 1 oefening te doen te kiezen uit de volgende rij:

squats (kniebuigingen)

deadlift

leg press (meest geschikt voor beginners)Van die oefening doe je dan 20 herhalingen. Bij herhaling 20 moet je aan het hijgen zijn en zijn je benen verzuurd. Na een rust van 2 minuten doe je weer een set van 20 herhalingen. Doe dit totaal 5 keer. Aan het eind zijn je benen pudding en absorberen een groot deel van wat je de komende 2 dagen eet!
Dit kan je 3 maal per week doen (eventueel steeds wisselen van oefening). Het kost slechts 20 minuten, maar wel redelijk wat inzet.Uiteraard is het belangrijk dat je geen problemen hebt met je gewrichten of hart- en vaatstelsel als je hiermee begint. Let er verder op dat je eerst de techniek leert voordat je zwaar gaat.
Begin ook niet direct met 5 sets. Voor de eerste training zijn 2 lichte sets voldoende. Daarna kan je de intensiteit (gewicht) opvoeren en elke week een set extra doen tot je aan 5 sets komt.Het idee dat je zelf oppert m.b.t. een wat omvangrijker KH-arm dieet ziet er goed uit. Het lijkt me zeker het proberen waard. Ik wil echter niet tegen het advies van de diλtist ingaan.Omdat een advies voor jouw situatie al veel lijkt op een medisch advies (wat ik niet mag geven), zou ik je willen aanraden om, als je wat gaat doen met de informatie die ik hierboven geef, dit eerst met je arts en/of diλtist te bespreken.
Anoniem
Hi Kris,
dank je wel voor je snelle (en uitgebreide) reactie, ik kan wel wat hulp gebruiken Ik snap dat je medisch advies mag geven maar mij dietiste zegt eerlijk dat ze hier geen ervaring mee heeft en mijn huisarts kent het principe van een eiwitdieet niet eens! Zo doet het mij bijvoorbeeld al goed te horen dat ook anderen last kunnen hebben van het beperken van KHD:). Ben met je eens dat bewegen nog altijd de beste optie is, helaas zijn die mogelijkheden met een kantoorbaan maar zeer beperkt. De trap, fiets e.d. zijn al geen onbekenden meer voor mij aangezien ik een zwakke rug heb.Wat ik ga doen is zo volledig mogelijk gaan eten maar wel de duur van de KHD inname te beperken tot 1 uur per dag. De overige 20 uur van de dag probeer ik zoveel mogelijk vet te verbranden door elke 3-4 uur een gewone kleine KHD-arme maaltijd eten. Mag ik vragen hoe jij er destijds achter gekomen bent welke tekorten je op celniveau had? Dat zou ik dan nog wel graag willen laten controleren.Allereerst hoop ik dat ik me door meer caloriλn en gevarieerder eten snel beter ga voelen, en ga dan ook zeker je krachttraining tip opvolgen en wat tussendoortjes vervangen door shakes. Thanks!groetjes,anoniem
Powersupplements - Kris
Mocht je met krachttraining beginnen, kies dan voor de leg press als oefening. De squat en de deadlift zijn te belastend als je rugproblemen hebt.Overigens kunnen sommige rugversterkende oefeningen heel gunstig zijn bij onderrugklachten. Maar ik ga er van uit dat je al een vorm van fysiofitness hebt gedaan. In dat geval is het belangrijk dat wanneer de behandelingen worden afgerond, dat je zelfstandig hiermee verder gaat. Eventueel in een fitnesscentrum.M.b.t. mijn tekorten. Ik had naar alle waarschijnlijkheid een zinktekort. Diverse symptomen wezen daar op. Na aanvulling met een forse dosering zink namen alle symptomen al heel snel af. Een paar weken later was ik niet meer supervermoeid maar juist supervitaal.De internist leek mijn bevindingen niet serieus te nemen. Het is in mijn medisch dossier gezet als een vermoedelijk virus.Ik hoop dat je dieet aanpak gaat werken. Het is waarschijnlijk een veel betere tactiek dan het extreme caloriebeperkte dieet.
Gerelateerde vragen
Natrium/sodium
Houdbaarheidsdatum?
Vrouwenvariant?
Afslank pakket

Afslank pakket

5.0000(3)
4 kg hoogwaardig eiwitpoeder
Goed voor 60 dagen gebruik!
Omega-3 en Natural Fat Control
Gratis verzending
Vervangt twee maaltijden per dag
Bericht wordt verstuurd

Heeft u een vraag?

Meestal dezelfde dag een antwoord

Versturen
Contact