Sluiten
Deze website gebruikt functionele cookies. Als je op ‘Okι’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacypagina). Wil je dat liever niet, klik dan op ‘Weigeren’.
 

Cookie-voorkeuren

Deze website gebruikt functionele cookies. Als je op ‘Okι’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacypagina). Wil je dat liever niet, klik dan op ‘Weigeren’.



Zet analytische cookies aan of uit.


Vraag & antwoord

Starterspakket
Invloed op INR
Starterspakket
1
Klant vraag:
hallo,

mijn vraag is of deze producten invloed hebben op mijn INR.
ik weet in ieder geval dat vitamine K invloed heeft op de dikte van je bloed.

http://www.trombosedienst-leiden.nl/trombose/stolling/stollingstesten/inr_en_isi.php

groetjes
Voor zover wij weten hebben eiwitsupplementen in een gebalanceerd dieet geen effect op de INR waarde bij mensen die bloedstolling regulerende medicatie gebruiken.

Wanneer echter een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet gevolgd wordt (eiwitdieet), dan kan dit een storende invloed hebben op de INR waarde. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen eiwitten uit voeding of uit supplementen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18363537

Potential interaction between warfarin and high dietary protein intake.
Hornsby LB, Hester EK, Donaldson AR.

Department of Pharmacy Practice, Auburn University Harrison School of Pharmacy, Auburn, AL, USA.
Abstract

A 55-year-old Caucasian man was receiving warfarin therapy after undergoing aortic valve replacement. His international normalized ratio (INR) was stabilized with warfarin 95 mg/week for 5 weeks. Commencement of a low-carbohydrate, high-protein diet resulted in a series of subtherapeutic INRs that led to a 16% increase in the dosage requirement to maintain therapeutic INRs. After the patient discontinued the diet, his INR increased, and several dosage reductions were required until his INR stabilized with his original dosage of 95 mg/week. Two additional case reports have described a possible interaction between warfarin and a high-protein diet. The potential for increased dietary protein intake to raise serum albumin levels and/or cytochrome P450 activity has been postulated as mechanisms for the resulting decrease in INRs. Given the available animal and human data that demonstrate alterations in drug metabolism in the presence of altered dietary protein intake, an increase in warfarin metabolism due to cytochrome P450 activation appears to be the most likely cause. In addition to the previously reported cases, this case indicates a potential interaction between warfarin and a high-protein diet. Because of the popularity of high-protein diets and because of the risks associated with inadequate or excessive warfarin anticoagulation, patients and health care providers should be aware of this interaction to ensure appropriate monitoring when warranted.
Gerelateerde vragen
Natrium/sodium
Houdbaarheidsdatum?
Vrouwenvariant?
Bericht wordt verstuurd

Heeft u een vraag?

Meestal dezelfde dag een antwoord

Versturen
Contact