Sluiten
Voor een goed functionerende website maken we gebruik van functionele cookies. Als je hieronder op ‘Okι’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacy-pagina). Als je deze laatste cookies niet wilt, klik dan op ‘Weigeren’.
 

Cookie-voorkeuren

Voor een goed functionerende website maken we gebruik van functionele cookies. Als je hieronder op ‘Okι’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacy-pagina). Als je deze laatste cookies niet wilt, klik dan op ‘Weigeren’.



Zet analytische cookies aan of uit.


Vraag & antwoord

Visolie (Omega-3)
Omega 3 gehalte en prostaatkanker
Visolie (Omega-3)
1
erik petroons
Lees laatste tijd meer artikels omtrent omega 3 gehalte en prostaatkanker. Hoe valt dit te verzoenen met de gunstige werking van omega 3 vetten ?

bron: http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2013/07/09/jnci.djt174.abstract - www.kanker.be/nieuws/omega-prostaatkanker
Powersupplements
Hoi Erik,

Ik begrijp dat je verontrust bent als je dit soort artikelen leest. Die onrust zal jou en veel andere mensen nog vaak ten deel vallen. De reden is dat de media graag schokkend nieuws brengen. Dat trekt immers lezers.

Doordat er wereldwijd zoveel studies gedaan worden is er altijd wel iets negatiefs te melden. De meeste studies zijn echter geen 'echte' studies. In een echte studie wordt een 'interventie' toegepast. Men geeft bijvoorbeeld een groep mensen een behandeling en een andere groep krijgt een nep-behandeling (placebo). Bij voorkeur weten onderzoekers en proefpersonen niet in welke groep zij terecht zijn gekomen. Dit zogenoemde interventie-onderzoek is het enige soort onderzoek waaruit je (soms) echte conclusies kan trekken.

Bij de meeste studies kijkt men naar groepen mensen en wordt geprobeerd verbanden te zoeken tussen bijvoorbeeld een ziekte en een 'variabele' zoals een dieetfactor, roken of alcohol consumptie.

In geval van roken en alcohol gebruik zie je vaak een extreme invloed. In geval van dieetfactoren zoals cafeοne, verzadigd vet, eiwitten etc. vindt men vaak kleine invloeden. Vaak vindt men de ene keer een positief effect en een andere keer een negatief effect van zo'n variabele.

In de studie die je aanhaalt (Plasma Phospholipid Fatty Acids and Prostate Cancer Risk in the SELECT Trial) vertelt men dat ook eerdere studies een verband laten zien tussen het gehalte omega-3 in het bloed en het voorkomen van prostaatkanker. Dat maakt de waarde van het gevonden verband sterker. Maar hieruit mag nog niet de conclusie getrokken worden dat Omega-3 vetzuren slecht zijn bij prostaatkanker. Het enige wat er is bewezen is dat er een verband is tussen deze twee. Er is geen bewijs dat omega-3 prostaatkanker veroorzaakt! Hiervoor is interventieonderzoek nodig.

Voor iemand die niet bekend is met wetenschappelijk onderzoek klinkt dit als een slappe verdediging. Maar ik zal proberen uit te leggen waar mogelijk het probleem zit.

De auteurs van het artikel geven aan dat het resultaat tegen de verwachting in is. Ze noemen dat van Omega-3 vetzuren bekend is dat ze ontstekingsremmend werken. En het zijn juist ontstekingen die bijdragen in het ontstaan van kanker! Omega-3 zou dus moeten werken.

Ze vinden nog zo'n tegenstrijdig resultaat. De ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren lijken positief te zijn. Meer omega-6 correleert met minder prostaatkanker.

Zelfs transvetzuren, die in veel gevallen ontstekingsbevorderend werken, correleren met een lagere kans op prostaatkanker!! Dat is toch heel bizar.

Het lijkt erop dat een vetzuurprofiel in het bloed dat samenhangt met een levensstijl die we kennen als ongezond, aansluit bij een gunstigere verwachting ten aanzien van prostaatkanker.

Zou er iets niet kloppen? Zou het verband misschien terug te voeren zijn op iets anders?

In het artikel wordt nog een interessante opmerking gemaakt. Men schijft:

Low- and high-grade prostate cancer case subjects were more educated, had a higher prostate-specific antigen score, and had a larger proportion of first-degree relatives with a history of prostate cancer compared with noncases.

Het schijnt dus zo te zijn dat mensen met een hogere opleiding meer kans hebben op prostaatkanker. Zou dit betekenen dat een hoge opleiding leidt tot het ontwikkelen van prostaatkanker? Of zou er een andere factor zijn die verbonden is aan mensen met een hogere opleiding die hen vatbaarder maakt voor prostaatkanker?

Zou omega-3 een (tegen de verwachting in) een negatieve invloed hebben op prostaatkanker of is een hoger omega-3 niveau een factor die toevallig aan de orde is bij mensen met een hogere opleiding. Mensen die om een andere onbekende reden een verhoogd risico hebben.

Dit laatste is meer logisch. Zeker als je bedenkt dat het ongezonde transvet positief lijkt uit te pakken ten aanzien van prostaatkanker. Transvet wordt meer gegeten door lager opgeleide mensen. En lager opgeleide mensen hebben door een nog onbekende reden minder kans op prostaatkanker.

Als opleidingsniveau van belang is, dan zullen waarschijnlijk ook andere factoren onverwacht positief correleren met een verhoogde kans op prostaatkanker. Denk aan het soort huis waarin je woont en het merk auto waarin je rijdt.

Nou hebben de auteurs van het artikel geprobeerd te corrigeren voor zogenoemde 'storende variabelen' (zoals het opleidingsniveau). Maar de vraag is of de statistische aanpak hiervoor goed werkt. Ook voor de ontstekingsbevorderende transvetten lijkt er eveneens na correctie een (bijna significant) licht gunstig effect.

Stel dat de correctie goed is toegepast. Dan zie je dat een hogere bloedwaarde van EPA correleert met meer een licht verhoogde kans op prostaatkanker. Voor DHA is het verband iets sterker.

Zou het kunnen zijn dat het lichaam als een soort noodgreep EPA en DHA mobiliseert uit cellen om de ontstekingsremmende eigenschappen van deze vetzuren te kunnen benutten. Zou dat de reden zijn dat er hogere bloedwaardes gevonden worden? Het is bekend dat het lichaam bloedwaardes van vetten in sommige situaties kan variλren naar gelang de behoeftes van cellen in het lichaam.

Er is overigens nog een storende variabele die ik zou willen noemen. EPA en DHA worden vooral geconsumeerd in de vorm van vette vis. Het vetzuur DHA komt veel voor in kippeneieren. Beide voedingsmiddelen staan bekend om vervuiling met gifstoffen die kanker kunnen veroorzaken.

Nog een mogelijkheid van een storende variabele is de volgende bijzondere optie. De mensen in deze Amerikaanse studie kregen een grote hoeveelheid selenium en synthetische vitamine E. Dat kwam doordat deze mensen deelnamen aan een grotere interventie studie (SELECT Trial) waarin onderzocht is of supplementen met hoge doseringen selenium en vitamine E de kans op kanker konden verminderen.

Dat ze veel selenium kregen is niet zo slim omdat Amerikanen al behoorlijk veel selenium in hun dieet hebben (de grond in Amerika bevat veel van dit mineraal).
Dat ze veel vitamine E kregen is waarschijnlijk ook niet zo fijn en mogelijk problematisch voor de bewijsvoering dat omega-3 vetzuren prostaatkanker zouden bevorderen. Mogelijkerwijs verhindert vitamine E namelijk de kankerremmende effecten van visvetzuren! zie bijvoorbeeld dit artikel: http://www.ergogenics.org/hoe-visolie-beschermt-tegen-kanker.html

Zoals je ziet is de mens en de invloed van allerlei factoren op zijn gezondheid erg complex en kunnen we maar moeilijk vertrouwen op studies die zoeken naar verbanden.

De enige manier om echt te weten wat er speelt is door mensen vette vis, eieren, zuivere visoliesupplementen of placebo te geven en hen vervolgens langere tijd te volgen. Maar dit is helaas praktisch niet haalbaar.

Mijn persoonlijk advies om kanker te voorkomen omvat de volgende maatregelen:

- Allereerst: slaap voldoende (niet wakker hoeven worden door een wekker) en neem een goede 'slaaphygiλne' in acht. Lees eens over slaaphygiλne, het woord betekent iets anders dan je misschien zou vermoeden.

- Ten tweede: sport en beweeg volop

- Ten derde: probeer niet al teveel te stressen. Wees bewust van je emoties. Wees tevreden met wat je hebt terwijl je open staat voor kansen die je krijgt. Stress maakt meer kapot dan je lief is. Ik weet niet wat erger is, veel stress of een 'slechte' voeding. Voor veel mensen weegt de stress factor zwaarder.

- Wellicht overbodig: rook niet en wees matig met alcohol.

Kris
Gerelateerde vragen
Natrium/sodium
Houdbaarheidsdatum?
Vrouwenvariant?
Visolie (Omega-3)

Visolie (Omega-3)

4.8636(44)
Extreem zuiver!
Vrijwel vrij van vissmaak en -geur
Niet chemisch bewerkt
Merkproduct
Hogere concentratie dan standaard visolie
Bericht wordt verstuurd

Heeft u een vraag?

Meestal dezelfde dag een antwoord

Versturen
Contact
Bekijk ook
O-mega pakket
O-mega pakket