Skip to content

Eiwitshake of losse vloeibare aminozuren?

2013 januari 8

Vraag:
Ik train behoorlijk intensief en gebruik jullie isolaat eiwit wat me overigens goed bevalt. Nou heb ik een vraag voor de opname van eiwitten en aminozuren en dan meer in vloeibare vorm van aminozuren. Wat is nou het verschil daartussen als ik bv na een training een eiwitshake drink of 50ml aminozuren van een bepaald merk?

Antwoord:
Als je een eiwitshake neemt heb je ongeveer 30 gram eiwit wat overeenkomt met even zoveel gram aminozuren. Een eiwit is namelijk een lange keten van aminozuren.

Neem je een supplement met losse aminozuren in vloeibare vorm dan is het eiwit al helemaal opgesplitst. Je spijsvertering hoeft er niet meer mee aan de slag zodat de opname sneller is. In het darmstelsel wordt eiwit echter niet naar vrije aminozuren verteerd maar naar korte ketens van 2 tot 3 aminozuren. Neem je vrije aminozuren, dan is er een grens aan de hoeveelheid die je kan opnemen. Neem je meer dan kan je wat problemen krijgen in de vorm van diarree, winderigheid, buikkramp etc. Onder de 10 gram vrije aminozuren zit je meestal goed.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Overigens maakt het niet uit of je aminozuren vloeibaar zijn of vast. De vaste aminozuren (poedervorm) lossen al snel op en worden daarna prima opgenomen. Een capsule of tablet kan de opname wel zo’n 10 minuten vertragen.

Wat wel uitmaakt voor de effectiviteit is de samenstelling van de aminozuren. Veel aminozuurpreparaten die ongeschikt zijn voor spieropbouw zijn de supplementen op basis van collageen. De verhouding aminozuren komt niet overeen met wat nodig is voor het maken van spiereiwitten.

Een heel goede bron voor het maken van een aminozuursupplement is wei eiwit. ‘Whey amino’s’ hebben een ideale samenstelling.

Maar wat nog beter is dan whey amino’s is whey hydrolisaat. Een goede whey hydrolisaat bevat vooral ketens van 2 en 3 aminozuren (zogenaamde dipeptiden en tripeptiden). Helaas zijn de meeste whey hydrolisaten slechts heel beperkt gehydroliseerd. De hydrolysegraad is dan 12 of zelfs maar 4 wat inhoudt dat respectievelijk 12 of 4 procent van de bindingen tussen aminozuren gebroken is. Een whey hydrolisaat met een optimaal aandeel aan di en tripeptiden heeft ongeveer een hydrolisegraad (DH waarde) van 20 tot 28. Een nadeel van DH20-28 whey hydrolisaat is de wat bittere smaak. Maar het is wel de snelst opneembare bron van hoogwaardige aminozuren.

Neem je dit na je training dan is het sneller beschikbaar voor je spieren dan normale wei eiwit. Je kan het echter alleen voor tijdens of na je training gebruiken. Op andere momenten is de opname te snel voor je lichaam om te verwerken.

Wij zijn momenteel tests aan het doen met een whey hydrolisaat met DH groter dan 20 en hopen dat in de loop van 2013 te kunnen aanbieden.

No comments yet

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.