Sluiten

Alle vragen over Visolie (Omega-3)

Visolie (Omega-3)
Dosering
1
Mirella Bloemberg-Eversen
Welke dosering is aan te raden voor mijn kinderen van 13 en 10 jaar
Powersupplements
Voor kinderen van 13 en 10 jaar volstaat 1 capsules van 1000 mg per dag. Het zijn overigens geen kleine capsules, dus niet alle kinderen zullen die makkelijk kunnen doorslikken. Belangrijk is de capsule door te slikken met bijvoorbeeld een flink glas water.
Visgeur + smaak
5
Jordi
Heb laatst een pot Visolie van jullie binnen gekregen. Naar aanleiding van [een topic op een bodybuildingforum]

Visolie capsule open gemaakt met een mes en ruik een stevige vis geur, wanneer ik de olie proef dan proef ik ook duidelijk vis. Dit zou een teken zijn van slechte kwaliteit visolie door oxidatie.

Ben benieuwd wat jullie reactie hier op is?

Alvast bedankt.
Powersupplements
Hoi Jordi,

De meeste mensen beoordelen de smaak van onze Omega-3 capsules als heel mild. Maar het verschilt natuurlijk per persoon hoe je dit ervaart.

Gelukkig wordt op onze visolie een laboratorium test gedaan die een waarde geeft voor de mate van oxidatie. Voor de laatste partij visolie was de peroxide waarde 0 MEQ/kg (lager kan niet). Soms ligt deze iets boven nul. Maar hij ligt altijd ruim onder de grens van 2 MEQ/kg.

Vanaf productie gaat de peroxide waarde langzaam stijgen. Omdat wij ongeveer elke 3 maanden een verse partij visolie laten maken, kun je bij ons altijd visolie kopen met een lage oxidatie waarde.

Kris
Jordi
Beste kris,

Bedankt voor uw reactie. Is dit rapport toevallig ook in te zien?

Alvast bedankt!
Powersupplements
testrapport
andre
is het dan ook verstandig om potje visolie binnen een bepaalde tijd op te hebben ? na het eerste keer openen.
Powersupplements
Het is inderdaad beter om niet lang te doen met de visolie.
Triglyceriden vs ethyl-esters
1
MM. Verschuren
Heeft u een uitleg waarom jullie juist voor Triglyceriden kiezen? Ik lees zo teel tegenstrijdige artikelen er over. wat is nou de juiste keuze?

'Studies met ethyl-esters'
Ethyl-esters zijn de vorm van omega-3-vetzuren die het meest onderzocht zijn. De twee grootste humane studies met omega-3-vetzuren die tot nu toe zijn uitgevoerd (de Japanse JELIS-studie en de Italiaanse GISSI-studie1,2), hebben gebruik gemaakt van ethyl-esters. Deze studies lieten duidelijk gunstige resultaten zien met deze vorm van visvetzuren met betrekking tot het minder vaak optreden van cardiovasculaire aandoeningen bij mensen met een verhoogd risico hierop’

Geleidelijke opname van ethyl-esters
Een ander gunstig aspect van ethyl-esters is dat zij geleidelijker worden opgenomen dan triglyceriden.3 Dit is bijvoorbeeld van belang bij het voorkomen van hartritmestoornissen die kunnen optreden na een hartinfarct.4 Deze treden het vaakst op in de ochtend.5 Bij het gebruik van een ethyl-esterproduct bij het avondeten, zal de piekwaarde hiervan de volgende ochtend bereikt worden, waardoor ze juist op het kritieke moment het grootste beschermende effect kunnen uitoefenen. Uiteindelijk worden de ethyl-esters net zo volledig opgenomen als triglyceriden en zullen deze tot dezelfde omega-3-bloedwaarden leiden.6 Een verklaring voor de vertraagde opname zou kunnen bestaan uit het feit dat de enzymen (hydrolasen) in het darmlumen iets langer de tijd nodig hebben om de ethyl-esters om te zetten in vrije vetzuren dan in het geval van triglyceriden. De verdere opname door de darmcel en vervolgens de omzetting van de vrije vetzuren in nieuw gevormde triglyceriden, waarna deze in het lichaam opgenomen kunnen worden via de lymfe, gebeurt in beide gevallen op identieke wijze. 7-12

Veiligheid van ethyl-esters
Omega-3-vetzuren in de vorm van ethyl-esters hebben een uitgebreide veiligheidsscreening ondergaan voordat deze όberhaupt ingezet konden worden in genoemde grote studies. In de jaren dat deze studies hebben gelopen, zijn er dan ook geen negatieve bijwerkingen naar voren gekomen.1,2

Oxidatieve belasting
Daarnaast is er onderzocht of deze vorm van meervoudig onverzadigde vetzuren aanleiding zou geven tot een verhoogde oxidatieve belasting van het lichaam ten opzichte van vetzuren in de vorm van triglyceriden. Dit bleek geenszins het geval.13-15 Dat is natuurlijk ook logisch omdat we uit eerder onderzoek weten dat de ethyl-esters net als triglyceriden volledig in de darm worden omgezet en dat dit niet in het lichaam (bijvoorbeeld door de lever) gedaan hoeft te worden.7

Zou u me kunnen helpen? ik zie door de bomen het bos niet meer. graag wil ik uw producten blijven gebruiken. TG of EE?
Powersupplements
Geachte heer/mevrouw Verschuren

Uitsluitsel in het triglyceriden versus ethyl-esters debat kan ik u niet geven. Ik heb wel de abstracts gelezen van de studies die u aanhaalt:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23839902 (GISSI studie)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17398308 (Jelis studie)

Er blijkt hier geen sprake te zijn van een vergelijkende studie waarin ethyl-esters en triglyceriden tegen elkaar worden uitgezet. Er is alleen gekeken naar de ethylesters. Op basis van deze studies is daarom niet te zeggen of ethylesters superieur zouden zijn aan ‘normale’ visolie .

Wat ik wel weet is dat een natuurlijke voedingspatroon omega-3 vetzuren in triglyceridenvorm bevat. De kunstmatig geproduceerde ethylesters zijn moeilijker te verteren. Vandaar waarschijnlijk de trage opname.

In de door u geciteerde tekst wordt genoemd dat hogere bloedplasma waarden van omega-3 vetzuren correleren met minder boezemfibrilleren. Misschien komt dit doordat de mensen met de hogere waarden beter in staat waren de ethylesters op te nemen. Het is niet uit te sluiten dat gewone visolie tot nog betere resultaten had geleid omdat de opname makkelijker verloopt!

Ik begrijp dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb dat zelf ook regelmatig. We maken het onszelf ook heel erg moeilijk door met wetenschappelijke studies op zoveel kleine details in te gaan. Als je een stap terug zet en het grotere plaatje bekijkt, geeft dat vaak rust. Wat je dan ziet is dat de mens lichamelijk en geestelijk het best gedijt wanneer een ‘natuurlijk’ leefpatroon wordt gehanteerd: rust, ritme, regelmaat, natuurlijke ongeraffineerde voeding en veel lichaamsbeweging in de buitenlucht. Dit is de leefwijze waarop de mens door de millennia heen is afgestemd.

Als we dan kijken hoe omega-3 vetzuren in dit plaatje passen, dan denk ik dat vis en eieren een logischere keuze zijn dan visoliecapsules (het is alleen erg jammer van de vervuiling in de vis en de eieren). Als dan toch gekozen wordt voor een supplement, dan is het mijn mening dat visoliecapsules met een natuurlijke olie meer in het plaatje passen dan ‘opgewerkte oliλn’ met een extreem hoog gehalte EPA en DHA en dat die op hun beurt weer beter zijn dan ethyl-esters. De ethyl-esters zijn de minst natuurlijke keuze.

Ik hoop dat ik u met deze informatie wat meer houvast heb kunnen geven.

Kris Kuiper
Omega 3 samenstelling
1
anoniem
vraagje: als de omega 3 capsules een inhoud hebben van 1000mg, en de inhoud word aangegeven als 480mg omega 3 (waarvan ongeveer 340mg EPA/DHA) en 3mg gemengde vitE. wat is de overige 517mg?
Powersupplements
De overige 517 mg bestaat uit het volgende:

- Ongeveer 200 mg glycerol, wat een natuurlijk en onmisbaar gedeelte is van alle oliλn en vetten.
Oliλn en vetten bestaan uit triglyceriden. Een triglyceride bestaat uit 3 vetzuren verbonden aan een glycerol molecuul.

- 120 mg minder bekende omega 3 vetzuren zoals DPA.

- Diverse andere verzadigde en onverzadigde vetzuren die zich van nature in visolie bevinden.

Alle omega 3 oliλn die een hoger gehalte EPA en DHA hebben, zijn op een of andere manier onnatuurlijk. Ze bevatten bijvoorbeeld geen olie maar synthetische ethylesters. Of ze bevatten chemisch gecreλerde triglyceriden met kunstmatig hoog gemaakte gehaltes EPA en DHA.

Kris
Gehalte zware metalen
1
werner
wat is de max hoeveelheid ( ppm ) zware metalen in deze visolie?

Lood:
Kwik:
Cadmium:

Groet
W
Powersupplements
Het maximale gehalte zware metalen voor deze visolie is als volgt.

Lood: 0,1 ppm (0,1 microgram per capsule met 1000mg olie)
Kwik: 0,01 ppm (0,01 microgram per capsule)
Cadmium: 0,02 ppm (0,02 microgram per capsule)

Wij laten steekproefsgewijs controles uitvoeren door een onafhankelijk laboratorium. Ik zie in de laatste 3 jaar geen waarden die boven de detectielimiet komen. Verder terug heb ik niet gekeken, maar ik kan me ook geen gelegenheid herinneren dat we zware metalen hebben gevonden. Met andere woorden, er zijn geen zware metalen te vinden in deze visolie.

De detectielimieten zijn als volgt:

Cadmium 0,010 microgram/g
Mercury 0,010 microgram/g
Lead 0,100 microgram/g

Je ziet dat de maximale toegestane waarde die gehanteerd wordt voor de zware metalen in deze visolie in geval van lood en kwik gelijk is aan de detectielimiet. En voor cadmium liggen ze dicht op elkaar.
Dat is de reden dat het laboratorium steeds geen vervuiling heeft kunnen vinden.

Kris
Peroxide en anisidine waardes
1
Dennis Liem
Beste,

een simpele vraag. Zijn bij dit product de peroxide en anisidine waardes bekend en zo ja, wat zijn deze?

mvg,

Dennis Liem
Powersupplements
Hallo Dennis,

Hieronder staan de gegevens voor de meeste recente batch visolie.

Peroxide waarde = 0 MEQ/kg
Anisidine waarde = 6

Kris
Inhoud visolie
3
andres
goeiedag

vandaag viel me op dat binnen de visolie capsules (lucht)bellen ( of wat het ook is )zitten in elke capsule

kun je me dat ff uitleggen....
Powersupplements
De visolie (van sardines en ansjovis) die wij gebruiken is niet chemisch bewerkt. Hierdoor bevat deze visolie naast omega-3 vetzuren ook andere van nature voorkomende vetzuren. De andere vetzuren hebben een lagere stollingstemperatuur dan omega-3 vetzuren. Dit betekent dat de visolie al vrij snel hele kleine kristallen zal vormen. Dit is gestolde olie.

Je kunt het vergelijken met koudgeperste olijfolie. Als de olijfolie iets koeler wordt, zal ook een deel van de olie stollen. Je ziet dit als een bezinksel. Bij de visoliecapsules zie je klein vlekjes die lijken op luchtbelletjes, maar wat in feite gestolde visolie is.

Omdat chemische bewerkte visolie een kunstmatig hoog gehalte omega-3 vetzuren bevat en vrijwel geen andere vetzuren, zal zo'n olie pas in de koelkast of vriezer gaan stollen.
Andre
Bedankt voor de duidelijke antwoord
Maar is het dan slecht voor je gezondheid ?
Is kwaliteit daardoor minder?
Powersupplements
Een olie heeft geen andere invloed op de gezondheid wanneer deze stolt. In je lichaam wordt het overigens weer 37 graden warm en zal de visolie volledig vloeibaar worden.

De stolling heeft ook geen negatieve invloed op de houdbaarheid. Bij een wat lagere temperatuur is de houdbaarheid zelfs beter.

Alleen wanneer je de capsules zou invriezen kunnen de capsulewanden beschadigen wat de houdbaarheid misschien nadelig beοnvloed.
EPA/DHA en Oxidatie (peroxide waarde) visolie
1
M.M.
Er zijn laatste tijd veel schandalen over Visolie.
In de USA waren veel merken merken onder de loep genomen.
De EPA/DHA kwamen haast nooit overeen met het label.
Ook was er veel oxidatie van de visolie.
Ik heb daardoor tegenwoordig weinig vertrouwen in visolie supplementen.
Vertrouwd u Stepan Nutrition en hun omega-3 product?
Heeft u evt. wat aanvullende info/labtests over de EPA/DHA content
Powersupplements
We maken nu al meer dan 10 jaar gebruik van dit gerenommeerde merk visolie. De kwaliteit is altijd uitstekend. We hebben nog nooit een slecht uitslag ontvangen van het laboratorium.

De meest recente waarden (januari 2015) van de gehaltes EPA, DHA, totaal gehalte omega-3 en de oxidatie / peroxide waarde zie je in het laboratorium rapport onderaan.

Even ter vergelijking de waardes zoals we die aangeven op de website ten opzichte van de uitslag zoals je die onderaan terugvindt:

Gehalte EPA: typische waarde 210 mg, gegarandeerde minimale waarde 170mg, uitslag test 180 mg.

Gehalte DHA: typische waarde 150 mg, gegarandeerde minimale waarde 120mg, uitslag test 180 mg.

Gehalte EPA+DHA: typische waarde 360 mg, gegarandeerde minimale waarde 310mg, uitslag test 360 mg

Gehalte Omega-3 vetzuren: typische waarde 480 mg, gegarandeerde minimale waarde 415 mg, uitslag test 440 mg.

Je ziet dat de waardes van de vetzuren kunnen variλren. Dit komt doordat de vetzuren niet worden losgeknipt van het glycerolmolecuul en na een selectieproces weer (deels foutief) wordt teruggeplakt. De olie blijft behoudt zijn natuurlijke compositie en natuurlijke variatie!

De peroxide waarde is 0. Beter kan niet. De peroxide waarde krijgen we teruggekoppeld sinds 2014. Bij alle tests is deze 0 geweest.

oxidatie waarde of peroxide waarde visolie
Grootte van de visolie capsule
3
Anoniem
Hoe groot zijn deze capsules ongeveer? Ik ben niet zo’n makkelijke capsule slikker dus ben op zoek naar een klein tot middelgroot formaat. Ik neem liever een kleine capsule meer dan dat ik zit te strijden met een grote capsule!
Powersupplements
Visoliecapsules zijn over het algemeen verkrijgbaar in 2 formaten: 500mg en 1000mg. Onze 1000mg capsule is vanwege de grootte meestal niet geschikt voor iemand die moeite heeft met het slikken van capsules.

Wat wel een oplossing kan zijn, is het doorprikken van de capsule en de olie eruit duwen. De olie kan eventueel vermengd worden met bijvoorbeeld een hapje yoghurt. Je kunt ook de capsule stukbijten en de visolie zo doorslikken.
andre
ik prik de capsule om aan mijn hond op de brokken te geven.

teveel visolie slikken heeft negatieve effecten ( voor de mens ) nu vroeg ik me af , stel je eet helemaal geen vis ( maar wel amandelen en walnoten ieder dag ). is het dan toch beter visolie capsules te slikken ( 3 per dag ) of helemaal niet? er zijn positieve en negatieve effecten ervan....
Powersupplements
De Nationale Gezondheidsraad adviseert om de vetzuren EPA en DHA te eten. Die zitten vooral in vette vis. Ze zitten niet in noten. DHA zit wel (een beetje) in eieren.

Eet je geen vis dan kun je per dag twee capsules omega-3 nemen.
Visolie als spieropbouwend supplement
6
Andre Hensen
visolie capsules moet je samen met voeding nemen toch ?
is er een bepaalde voeding waar je visolie absoluut niet samen moet nemen ?

als ik spieropbouwend visolie wil nemen 4 a 6 capsules per dag. hoe kan ik ze het beste verdelen over de dag? wanner beste nemen ?

bedankt.
Powersupplements
Hoi Andrι,

De gangbare opvatting is dat je visolie op elk moment kunt nemen en bij elk soort maaltijd. Sommige mensen menen dat je visolie het beste kunt combineren met een maaltijd die wat verzadigd vet bevat. Dit zou de oxidatie van de visolie verminderen. Neem je de visolie halverwege of aan het begin van een maaltijd, dan heb je het minste kans op een oprisping met vissmaak.

Wat betreft de dosering. Op internet zijn veel aanbevelingen te vinden van hoge doseringen visolie voor spiergroei (equivalent van 10 capsules per dag). Veel bodybuilders gebruiken dergelijke doseringen. Bijvoorbeeld door twee eetlepels van een vloeibare visolie te gebruiken.

Ten aanzien van die heel hoge doseringen zijn wij vanaf het begin terughoudend geweest. Onze aanbeveling is om nooit meer dan 6 capsules per dag te gebruiken. Voor de meeste mensen is een lagere dosering waarschijnlijk de betere keuze.

Recentelijk hebben wij studies gezien (die we nog evalueren) op basis waarvan wij waarschijnlijk de aanbeveling voor de dosering visolie voor spieropbouw en vetafbraak nog iets naar beneden bijstellen. Tot de evaluatie klaar is zetten we de aanbeveling op 2 tot 4 capsules per dag (was 2 tot 6 capsules per dag).

In plaats van een hoge dosering visolie te gebruiken, lijkt het beter een milde dosering visolie (bijvoorbeeld 3 capsules per dag) te combineren met een beperking van de inname van omega-6 vetzuren. Omega-6 vetzuren zijn veel terug te vinden in plantaardige oliλn.

Kris
andre
ok heel duidelijk maar waarom niet teveel visolie ( 6 a 10 capsules ) nemen op een dag ?
Powersupplements
In verband met mogelijke negatieve bijwerkingen zoals overmatige oxidatie van de vetzuren en vermoeidheid.
andre
ik zal hooguit 3 capsules nemen per dag en 1 capsule voor mijn hond per dag.

klopt het dat olijfolie snel oxideert ? telkens als je de dop eraf haalt dan oxideert het ?
Powersupplements
Oliλn met daarin onverzadigde vetzuren zijn aan oxidatie onderhevig. Meervoudig onverzadigde vetzuren oxideren nog veel sneller (met name visolie in een fles). Een fles olijfolie kan je het beste goed sluiten. Kokosolie daarentegen is vrijwel helemaal verzadigd is vrijwel immuun voor oxidatie.
andre
en visolie in capsules is wel veilig van oxidatie?
kun je je pot visolie capsules beter in koelkast bewaren ?
Vraag 1 t/m 10 van 34
Visolie (Omega-3)

Visolie (Omega-3)

4.8571(42)
Extreem zuiver!
Vrijwel vrij van vissmaak en -geur
Niet chemisch bewerkt
Merkproduct
Hogere concentratie dan standaard visolie
Bericht wordt verstuurd

Heeft u een vraag?

Meestal dezelfde dag een antwoord

Versturen
Contact
Bekijk ook
O-mega pakket
O-mega pakket