Sluiten
Voor een goed functionerende website maken we gebruik van functionele cookies. Als je hieronder op ‘Okι’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacy-pagina). Als je deze laatste cookies niet wilt, klik dan op ‘Weigeren’.
 

Cookie-voorkeuren

Voor een goed functionerende website maken we gebruik van functionele cookies. Als je hieronder op ‘Okι’ klikt, maken we ook gebruik van analytische cookies (zie onze privacy-pagina). Als je deze laatste cookies niet wilt, klik dan op ‘Weigeren’.



Zet analytische cookies aan of uit.


Vraag & antwoord

Visolie (Omega-3)
Triglyceriden vs ethyl-esters
Visolie (Omega-3)
1
MM. Verschuren
Heeft u een uitleg waarom jullie juist voor Triglyceriden kiezen? Ik lees zo teel tegenstrijdige artikelen er over. wat is nou de juiste keuze?

'Studies met ethyl-esters'
Ethyl-esters zijn de vorm van omega-3-vetzuren die het meest onderzocht zijn. De twee grootste humane studies met omega-3-vetzuren die tot nu toe zijn uitgevoerd (de Japanse JELIS-studie en de Italiaanse GISSI-studie1,2), hebben gebruik gemaakt van ethyl-esters. Deze studies lieten duidelijk gunstige resultaten zien met deze vorm van visvetzuren met betrekking tot het minder vaak optreden van cardiovasculaire aandoeningen bij mensen met een verhoogd risico hierop’

Geleidelijke opname van ethyl-esters
Een ander gunstig aspect van ethyl-esters is dat zij geleidelijker worden opgenomen dan triglyceriden.3 Dit is bijvoorbeeld van belang bij het voorkomen van hartritmestoornissen die kunnen optreden na een hartinfarct.4 Deze treden het vaakst op in de ochtend.5 Bij het gebruik van een ethyl-esterproduct bij het avondeten, zal de piekwaarde hiervan de volgende ochtend bereikt worden, waardoor ze juist op het kritieke moment het grootste beschermende effect kunnen uitoefenen. Uiteindelijk worden de ethyl-esters net zo volledig opgenomen als triglyceriden en zullen deze tot dezelfde omega-3-bloedwaarden leiden.6 Een verklaring voor de vertraagde opname zou kunnen bestaan uit het feit dat de enzymen (hydrolasen) in het darmlumen iets langer de tijd nodig hebben om de ethyl-esters om te zetten in vrije vetzuren dan in het geval van triglyceriden. De verdere opname door de darmcel en vervolgens de omzetting van de vrije vetzuren in nieuw gevormde triglyceriden, waarna deze in het lichaam opgenomen kunnen worden via de lymfe, gebeurt in beide gevallen op identieke wijze. 7-12

Veiligheid van ethyl-esters
Omega-3-vetzuren in de vorm van ethyl-esters hebben een uitgebreide veiligheidsscreening ondergaan voordat deze όberhaupt ingezet konden worden in genoemde grote studies. In de jaren dat deze studies hebben gelopen, zijn er dan ook geen negatieve bijwerkingen naar voren gekomen.1,2

Oxidatieve belasting
Daarnaast is er onderzocht of deze vorm van meervoudig onverzadigde vetzuren aanleiding zou geven tot een verhoogde oxidatieve belasting van het lichaam ten opzichte van vetzuren in de vorm van triglyceriden. Dit bleek geenszins het geval.13-15 Dat is natuurlijk ook logisch omdat we uit eerder onderzoek weten dat de ethyl-esters net als triglyceriden volledig in de darm worden omgezet en dat dit niet in het lichaam (bijvoorbeeld door de lever) gedaan hoeft te worden.7

Zou u me kunnen helpen? ik zie door de bomen het bos niet meer. graag wil ik uw producten blijven gebruiken. TG of EE?
Powersupplements
Geachte heer/mevrouw Verschuren

Uitsluitsel in het triglyceriden versus ethyl-esters debat kan ik u niet geven. Ik heb wel de abstracts gelezen van de studies die u aanhaalt:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23839902 (GISSI studie)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17398308 (Jelis studie)

Er blijkt hier geen sprake te zijn van een vergelijkende studie waarin ethyl-esters en triglyceriden tegen elkaar worden uitgezet. Er is alleen gekeken naar de ethylesters. Op basis van deze studies is daarom niet te zeggen of ethylesters superieur zouden zijn aan ‘normale’ visolie .

Wat ik wel weet is dat een natuurlijke voedingspatroon omega-3 vetzuren in triglyceridenvorm bevat. De kunstmatig geproduceerde ethylesters zijn moeilijker te verteren. Vandaar waarschijnlijk de trage opname.

In de door u geciteerde tekst wordt genoemd dat hogere bloedplasma waarden van omega-3 vetzuren correleren met minder boezemfibrilleren. Misschien komt dit doordat de mensen met de hogere waarden beter in staat waren de ethylesters op te nemen. Het is niet uit te sluiten dat gewone visolie tot nog betere resultaten had geleid omdat de opname makkelijker verloopt!

Ik begrijp dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Ik heb dat zelf ook regelmatig. We maken het onszelf ook heel erg moeilijk door met wetenschappelijke studies op zoveel kleine details in te gaan. Als je een stap terug zet en het grotere plaatje bekijkt, geeft dat vaak rust. Wat je dan ziet is dat de mens lichamelijk en geestelijk het best gedijt wanneer een ‘natuurlijk’ leefpatroon wordt gehanteerd: rust, ritme, regelmaat, natuurlijke ongeraffineerde voeding en veel lichaamsbeweging in de buitenlucht. Dit is de leefwijze waarop de mens door de millennia heen is afgestemd.

Als we dan kijken hoe omega-3 vetzuren in dit plaatje passen, dan denk ik dat vis en eieren een logischere keuze zijn dan visoliecapsules (het is alleen erg jammer van de vervuiling in de vis en de eieren). Als dan toch gekozen wordt voor een supplement, dan is het mijn mening dat visoliecapsules met een natuurlijke olie meer in het plaatje passen dan ‘opgewerkte oliλn’ met een extreem hoog gehalte EPA en DHA en dat die op hun beurt weer beter zijn dan ethyl-esters. De ethyl-esters zijn de minst natuurlijke keuze.

Ik hoop dat ik u met deze informatie wat meer houvast heb kunnen geven.

Kris Kuiper
Gerelateerde vragen
Natrium/sodium
Houdbaarheidsdatum?
Vrouwenvariant?
Visolie (Omega-3)

Visolie (Omega-3)

4.8636(44)
Extreem zuiver!
Vrijwel vrij van vissmaak en -geur
Niet chemisch bewerkt
Merkproduct
Hogere concentratie dan standaard visolie
Bericht wordt verstuurd

Heeft u een vraag?

Meestal dezelfde dag een antwoord

Versturen
Contact
Bekijk ook
O-mega pakket
O-mega pakket