Sluiten

Vraag & antwoord

Vitamin D3 plus K2
Zonnebank voor vitamine D productie
Vitamin D3 plus K2
1
Shashi Smit
Hallo,

Ik ga wekelijks 15 minuten onder de zonnebank, ik probeer dat te verdelen over 2 sessies.

Zou ik hier nog een Vitamine D-3 supplement aan moeten toevoegen?
Powersupplements
Hoi Shashi,

De meeste zonnebanken leveren nauwelijks UVB straling. Dat is om te voorkomen dat mensen verbranden. UVB is het type UV-straling dat zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid.

Zonnebanken leveren weliswaar een hoge intensiteit UV straling, maar dat bestaat dus vooral uit het bruinende en huidverouderende UVA. Die combinatie van veel UVA en weinig UVB bij een hoge intensiteit is het beste recept voor snelle bruiningsresultaten.

Volgens mij bevat de zomerse middagzon maximaal 10% UVB en is rond de 1% UVB de hoogste waarde voor zonnebanken op de consumentenmarkt. Ik verwacht dat snelbruiners een nog lager percentage UVB hebben, maar dat de absolute dosis weer gelijk zal zijn vanwege de nog hogere intensiteit.

Zelf heb ik speciale 'natural' lampen in mijn zonnehemel laten plaatsen (philips cleo). Die zitten op 4,4% UVB. Volgens mij zijn deze niet meer te koop.

Ik heb eens een zomer lang diverse malen per week 20 minuten in de middagzon gelegen. In oktober kwam ik toen op een bloedwaarde van ongeveer 85 nmol/l vitamine D.

Een concentratie van 85 nmol/l vitamine D is net sufficiλnt (voldoende) volgens de vitamine D pagina op Wikipedia

Overigens refereert Wikipedia hiervoor naar onderzoek van de bekende vitamine D onderzoeker Michael Holick. Niet iedereen is het met hem eens. Wikipedia geeft nog aan wat diverse laboratoria in NL als een voldoende hoog niveau vitamine D beschouwen. Hierin zitten grote verschillen! Enkele laboratoria zien veel lagere niveaus van vitamine D al als toereikend.

De blootstelling die ik die zomer had, haal je lang niet door 15 minuten per week onder de zonnebank te liggen. Eenmaal daags 1000iu vitamine D lijkt me daarom een prima aanvulling die niet tot toxiciteit zal leiden. Vanaf 2000iu per dag raadt men aan om na enige tijd het bloed te laten testen.
Gerelateerde vragen
Natrium/sodium
Houdbaarheidsdatum?
Vrouwenvariant?
Vitamin D3 plus K2

Vitamin D3 plus K2

4.7273(77)
180 capsules
75 mcg vitamine K2
1000 iu vitamine D3
De zonneschijn vitamine!
Emulsie in zonnebloemolie voor optimale opname
Bericht wordt verstuurd

Heeft u een vraag?

Meestal dezelfde dag een antwoord

Versturen
Contact
Bekijk ook
Natural Vitamin C
Natural Vitamin C