Skip to content

Fors overgewicht: dieet, fitness of supplementen?

2013 mei 31

Vraag:
Ik heb een collega die al meerdere jaren kampt met overgewicht. Hij heeft in het verleden veel gesport, dit is alleen de afgelopen jaren wat verwaterd. Zijn lichaam heeft hem de afgelopen periode een aantal waarschuwingen gegeven en hij is afgelopen week begonnen met sporten. Hij is nog zoekende om een gezonde verstandige balans tussen voeding en sport.

Hij wil minimaal 3 keer per week gaan sporten, is lid geworden van een fitnessclub. Hij wilde in eerste instantie bij het sporten een dieet gaan volgen, maar dit heb ik hem al afgeraden om het crasheffect te voorkomen. Hij is 45 jaar, 1.84m en 120 kilo! Welke voeding kan hij het beste voor en na de training nemen in combinatie met wat producten van jullie? Ik zat zelf te denken aan omega-3, natural fat control, whey, t-booster en multivitamine en micsshien citrilline! Ik weet niet wat het beste is voor zijn leeftijd, lengte en gewicht.

Visolie Omega-3

Omega-3 / Visolie

Antwoord:
Als deze man ‘signalen’ heeft gehad dat hij te zwaar is, dan is medische begeleiding waarschijnlijk gewenst. Zomaar een dieet en trainingprogramma volgen kan behoorlijk belastend zijn. Laat hem dit met een arts bespreken en laat hem zorgen voor goede begeleiding.

Afgezien van dat is het belangrijk voor deze man om regelmaat in zijn leven te krijgen. Op vaste tijden sporten en eten en liefst ook op vaste tijden (voldoende) slapen. Supplementen zijn van latere zorg!

Antwoord:
De medische begeleiding is er al geweest, hij is hier al van hersteld en het advies is nu om gezonder te gaan leven en te gaan sporten.

Antwoord:
Er zijn tal van mogelijkheden om af te vallen. Maar wat volgens mij de meest makkelijke dieetmethode is (best vol te houden), is carb backloading. Ik vind het eigenlijk meer een leefstijl dan een dieet. Een die best goed vol te houden is. Het gaat er van uit dat je koolhydraten moet verdienen door te trainen. Alleen na het trainen mag je normale hoeveelheden koolhydraten eten (er zijn uitzonderingen bij het originele carb backloading, maar die gelden niet wanneer je een te hoog vetpercentage hebt).

Omdat ik zelf graag elke avond koolhydraten eet (dan slaap ik ook beter), combineer ik carb backloading met 6 maal per week trainen.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Het originele carb backloading is niet geschikt voor iemand met een hoog vetpercentage. Maar ik kan je wel in een notendop aangeven wat ik denk dat goed zou zijn voor iemand met overgewicht:

– Eet drie maaltijden per dag.
– Op rustdagen bestaan de maaltijden alleen uit groenten met vlees/vis/ei. Het vlees hoeft niet al te mager te zijn.
– Een van deze maaltijden mag ook een caseïne eiwitshake zijn. Die kan eventueel worden aangevuld met groenten en visoliecapsules.
– De training kan het beste aan het einde van de middag gedaan worden (in ieder geval voor het avondeten). Dit moet een training met gewichten zijn. Werk op naar een hoog aantal sets van ‘grote’ oefeningen (leg press/squat, chest press, shoulder press, rows en pulldowns). Een aantal herhalingen waarbij je volop verzuurt is optimaal. Bij 3 trainingen per week wordt gekozen voor full body workouts. Bij 4 trainingen kan een split gehanteerd worden van benen de ene dag en bovenlichaam de andere dag.
– Op trainingsdagen wordt de derde maaltijd gegeten na de workout. Deze maaltijd is gewoon traditioneel (wat de pot schaft). Dit is dus de maaltijd die gewoon koolhydraten mag bevatten. Probeer de maaltijd niet al te vet te laten zijn.
– Slaap is belangrijk. Zorg voor een vaste bedtijd en ga zo vroeg naar bed dat je voor de wekker wakker wordt.
– Alle beweging helpt. Gebruik de fiets als dat mogelijk is.
– Mis geen enkele training! De training is heilig. Mis je er eenmaal een dan is het zoveel makkelijker er weer een over te slaan. Trainen met een partner heeft daarom de voorkeur.

Comments are closed.