Skip to content

Gewrichten en pezen beschermen bij belastende sport

2013 november 27

Vraag:
Ik heb een vraag omtrent gewrichtbescherming. Ik sport veel, KT, voetbal en BJJ. Met name voor het laatste vraag ik me af wat jullie aanraden om te nemen, en hoeveel. Het is immers een sport die vrij intensief is voor de gewrichten en pezen. Ik kom net terug van een gebroken elleboogcapsule, en nu weet ik dat geen supplement dat kon beletten, maar voor versterking/versteviging etc. wellicht wel.

Glucosamine Sulfaat

Glucosamine

Antwoord:
Voor maximale gewrichtsbescherming heb je een brede aanpak nodig. Naar mijn idee ziet dat er als volgt uit:

1. Training van ‘actieve flexibiliteit’: ontwikkel spierkracht over een groot bereik van bewegingen. Dit vermindert de kans dat op blessures.

2. Versteviging van pezen en bindweefsels: vitamine C en collageen (kippepoten met vel) eventueel aangevuld met L-citrulline. Dit in combinatie met kortdurende ‘piekbelastingen’ stimuleert de pezen om sterker te worden. Die piekbelastingen krijg je door niet al te zware plyometrische oefeningen. Denk aan touwtjespringen en korte hupjes met pushups (eventueel steunend op de knieën ipv de voeten om overbelasting te voorkomen). Voor maximale stimulatie van de kracht van pezen en banden kan je elke 5 uur een minuut belasten.

3. Ondersteuning van gewrichtskraakbeen: glucosamine, chondroïtine maar vooral ASU. Er zijn aanwijzingen dat ASU het kraakbeen stugger maakt door stimulatie van de aanmaak van collageen in het kraakbeen. Wil je de goedkope optie dan kies je voor een combinatie van glucosamine sulfaat en ASU Forte (potten gaan 3 maanden mee). Wil je de sterkste optie dan kies je voor Arthro-5 (pot gaat 1 maand mee).

 

One Response

Trackbacks and Pingbacks

  1. Mijn ervaringen en tips bij zwangerschapsbekkeninstabiliteit | Paleo Familie

Comments are closed.