Skip to content

Kan whey verhit worden voor chocomelk of brownies?

2013 februari 24

Vraag:
Ik heb zojuist mijn bestelling binnen en vraag me af of het mogelijk is de whey proteine ook te gebruiken in recepten die verhit moeten worden zoals b.v. chocopoeder en melk voor warme chocomelk of om brownies mee te bakken.

Antwoord:
De smaken chocola en naturel zijn geschikt om te verhitten.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Van de andere smaken weten we niet zeker of de aroma’s door de verhitting slecht gaan smaken. Bij naturel whey is geen aroma aanwezig. Bij de smaak chocola is magere cacaopoeder toegevoegd als smaakaroma. Dat kan goed tegen verhitting.

Antwoord:
Kan de whey in de magnetron wanneer deze gemengd is met melk. Of maakt dit stoffen vrij die schadelijk zijn? Of verlies je daardoor bepaalde eigenschappen? Want in de winter lijkt het me lekkere chocolademelk.

Antwoord:
De meningen zijn verdeeld over de vraag of opwarming met microgolven schadelijke stoffen vrijmaakt. Die discussie geldt voor voeding in het algemeen.

Het whey eiwit zal hoe dan ook in toenemende mate denatureren naarmate je het verder boven de 40 graden opwarmt (met een pan of met de magnetron). Het denatureren vermindert de voedingswaarde niet en maakt het eiwit ook niet schadelijk. Je verliest mogelijk wel wat bijzondere biologische functies van het intacte eiwit. Hierbij kan je denken aan het stimuleren van het immuunsysteem.

Comments are closed.