Skip to content

Whey hydrolisaat moet veel di- en tripeptides bevatten?

2015 maart 24

Vraag:
Verkopen jullie ook Hydro 365 van Arla?

Antwoord Power Supplements:
Die hydrolisaat verkopen wij helaas niet. Is er een reden waarom je speciaal op zoek bent naar deze hydrolisaat? De hydrolisaat DH25 die we wel verkopen is een erg goede.

Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat

Antwoord:
Ik meen ergens gelezen te hebben dat de Hydro 365 minimaal 40% di-en tripeptides bevat. En dat je minimaal 40% di-en tripeptides nodig zou hebben voor de hoogste mogelijk aminozuur opname in de spieren.

Antwoord Power Supplements:
Van alle peptides worden de di- en tripeptides het snelste opgenomen vanuit de darmen de bloedbaan in. Maar de hoogste opname van aminozuren vanuit de bloedbaan de spieren in wordt niet bepaald door het gehalte van di- en tripeptiden in je eiwithydrolisaat. Allereerst wordt de spieropname van aminozuren bepaald door activatie van de spieren. Train je niet dan worden de snel geabsorbeerde peptiden/aminozuren opgenomen door andere weefsels met een sneller metabolisme (darmen, lever etc.).

Maar goed, ik ga er van uit dat je goed getraind hebt, of dat je nog aan het trainen bent wanneer je het hydrolisaat gebruikt (peri-workout nutrition). Heb je actieve of zojuist geactiveerde spieren dan is de mate waarin je aminozuren opneemt vooral afhankelijk van de hoeveelheid aminozuren in de bloedbaan. Dat niveau wordt niet zozeer bepaald door het percentage di- en tripeptiden in je hydrolisaat maar door de totale aanvoer van di- en tripeptiden. Het gaat dus om de hoeveelheid (kwalitatief goede) hydrolisaat die je gebruikt. Neem je 20 gram van een hydrolisaat met 40% di- en tripeptiden dan heb je een minder hoog niveau van aminozuren in de bloedbaan dan wanneer je 30 gram neemt van een hydrolisaat met 35% di- en tripeptiden.

Naast de totale aanvoer van peptiden helpen koolhydraten de opname nog verder te stimuleren. Uiteraard weer alleen in combinatie met training. Wil je dus een maximale opname van aminozuren dan heb je een voldoende grote hoeveelheid hydrolisaat nodig in combinatie met koolhydraten. Bij voorkeur drink je zo’n mix kort vooraf, tijdens en na je training. De training is bij voorkeur een training waarbij je veel werk verzet en veel reps maakt!

‘Buikje’ blijkt zes kilo buikvet. Is dat weg te werken?

2015 maart 24

Vraag:
Welke producten moet ik gaan gebruiken om mijn buikje weg te krijgen en spiermassa te creëren? Ik train één keer in de week maar wil nu twee of drie keer in de week gaan trainen.
Het gaat mij om spiermassa en een sterkere rug.

Natural Fat Control

Natural Fat Control

Antwoord Power Supplements:
Het is goed dat je je trainingsfrequentie gaat verhogen. Ik kan je aanraden om de twee of drie keer dat je gaat trainen, steeds je hele lichaam te trainen. Doe alleen ‘grote’ oefeningen. Denk aan leg press of squat/goblet squat of deadlift, optrekken of pulldown, een roeibeweging zoals barbell rows en pushups of parallel bar dips. Je kan van je ‘whole body workout’ twee varianten maken rond dit soort basisoefeningen.

Neem altijd minimaal één dag volle rustdag tussen de trainingen. Train niet tot absolute uitputting (dat je geen volle herhaling meer kunt maken). Doe wel zoveel mogelijk sets in een kort tijdsbestek. Probeer de verzuring te bereiken in de grote spiergroepen. Doe bijvoorbeeld voor de leg press 3 tot 5 sets van 20 herhalingen met een middelzwaar gewicht anderhalve minuut rust. Als het goed is ga je hier flink van hijgen

Deze manier van training in combinatie met goede slaap, geen of weinig alcohol, weinig stress en geen suiker is de snelste route naar een strakke buik.

Supplementen die het proces kunnen versnellen zijn L-leucine (2 maatscheppen na de training met whey eiwit en wat koolhydraten zoals een rijpe banaan), Whey Protein Isolate  (1 maatschep na de training) en Natural Fat Control (3 capsules per dag, bij een maaltijd).

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Antwoord:
Ik heb zo’n zes kilo buikspek weg te werken, wat voor periode spreken we dan over? Hoeveel moet ik dan bestellen van elk?

Antwoord Power Supplements:
Zes kilo vet op de buik is heel veel. Neem er ruim de tijd voor. Denk aan zeker een jaar. Als je te snel wilt afvallen geeft dat stress aan je lichaam. Er is een hypothese die stelt dat stress ervoor zorgt dat je buikvet blijft zitten. Blijf daarom kalm maar consistent aan je plan doorwerken. Zorg er vooral voor dat je veel slaapt en weinig geraffineerde snel opneembare koolhydraten eet. Slaap heeft heel veel gunstige effecten. Voldoende slaap vermindert onder meer je behoefte aan slecht voedsel.

Wat je bijvoorbeeld kunt bestellen is het volgende:

– 1 pot L-leucine (2 scheppen na je training = 4 maanden gebruik bij 3 trainingen per week)
– 1 pot Natural Fat Control ( 3 capsules bij een maaltijd, liefst vroeg op de dag = 2 maanden gebruik)
– 1 kg Pure Whey Protein Isolate of Stevia Whey Protein Isolate (1 schep na je training met de leucine = 2,5 maand weken gebruik)

L-leucine nuttig als aanvulling op eiwitshake?

2015 maart 24

Vraag:
Is het goed en bevorderend om 6 gram L-leucine toe te voegen aan de 28 gram whey isolaat en 40 gram maltodextrine? (direct na de training met 400 ml water). Of is het dan teveel van alles? En is het de moeite waard eventueel L-leucine op een andere tijdstip overdag met het eten te nemen of bij een eiwit shake? En is het echt voor nà de training?

Leucine poeder

L-Leucine

Antwoord Power Supplements:
Er zijn volop aanwijzingen dat extra L-leucine het spieranabolisme verder versterkt dan een eiwitmaaltijd. Hoe groot het uiteindelijke effect is op spiergroei bij mensen in een niet-laboratorium setting, is niet helemaal duidelijk.

Er is een populaire ‘techniek’ die Carb Backloading heet. Hierbij worden overdag geen koolhydraten gegeten. Aan het einde van de middag wordt getraind. De insulinegevoeligheid van de spieren is dan heel hoog vanwege de combinatie van geen koolhydraten eten en de training. Na de training wordt vervolgens een maximale insuline-aanmaak gecreëerd met koolhydraten, eiwitten, creatine en L-leucine.

Ik heb dit zelf een tijdlang gedaan. Na de training nam ik een mix voor maximale stimulering van insuline: maltodextrine (tot 100 gram) 30 gram whey hydrolisaat, 4 gram creatine en 6 gram L-leucine. Mijn vetpercentage nam niet toe. Mijn spiermassa wel. Je moet dit wel alleen combineren met trainingen die het spierglycogeen goed aanspreken. Dus veel arbeidsvolume op een hoge intensiteit (je moet er van gaan hijgen).

Overdag is L-leucine vooral aan te raden als je maaltijden hebt die te weinig eiwit bevatten om mTOR te stimuleren. mTOR wordt pas goed gestimuleerd bij zo’n 30 gram eiwit van goede kwaliteit. Maar die stimulans wordt ook al bereikt met 1 schepje L-leucine. Bij een maaltijd met weinig eiwit of met plantaardig eiwit, kan een half tot heel schepje een groot verschil maken in het stimuleren van spiergroei.

Buikvet en spierpijn: mogelijke oplossingen

2015 februari 15

Vraag:
Ik gebruik momenteel jullie pure whey protein isolate en ben hier heel tevreden over. Ik wou net een nieuwe bestelling doen en toen zag ik nog twee andere producten: namelijk micellaire caseine en supreme gainer. Hier zou ik graag meer info over willen hebben omdat ik me afvraag welke ik het best kan gebruiken.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Ik ben redelijk mager dus ik zou best wat meer volume mogen hebben, maar ik heb wel wat veel vet aan de buikzone. Ik train drie maal in de week, voornamelijk cardio. Mijn spieren train ik met toestellen, niet met halters. Ik heb tussen mijn trainingen door ook redelijk wat last van spierpijn. Wat raden jullie aan?

Antwoord Power Supplements:
Een paar vragen voor ik je goed antwoord kan geven:
– Hoe oud ben je? Slaap je goed?
– Hoe is je training ruwweg ingedeeld?
– Wat eet je zoal op een dag?
– Waar heb je spierpijn en hoe lang?

Antwoord:
Ik ben 25 jaar. Momenteel werk ik in een ploegen systeem (dag/nacht) dus mijn slaapritme is niet ideaal.

Mijn training begin ik meestal met een kwartiertje roeien. Daarna doe ik enkele toestellen voor mijn spieren in het algemeen. Dat wil dus zeggen rug/armen/buik/benen. Om af te sluiten ga ik dan nog een half uur op de crosstrainer. Dit doe ik 2 à 3 keer in de week. Mijn doel is absoluut niet om een spierbundel te worden maar gewoon om wat meer vorm in mijn lichaam te krijgen en de algemene conditie te verbeteren.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Ik begin de dag meestal met yoghurt en fruit. Op de middag neem ik een soep met wat boterhammen en ’s avonds eet ik dan vlees, groenten en aardappelen. Wanneer ik ’s nachts moet werken is de indeling anders: dan eet ik eerst boterhammen, vlak voor ik moet gaan werken vlees, groenten en aardappelen en tijdens de nacht yoghurt en fruit.

De spierpijn bevindt zich in mijn schouderzone en bovenarmen.

Antwoord Power Supplements:
Het buikvet kan te maken hebben met je ploegendienst. Je onderdrukt de aanmaak van het hormoon melatonine door in kunstlicht te werken. Ook zal het ’s nachts eten het dag-nachtritme van je lichaam verstoren. Dit heeft veel gevolgen voor de rest van je hormoonhuishouding. Het beste wat je in deze situatie kunt doen is ’s nachts niets eten (dat is even wennen) en tijdens je werk een bril dragen die het blauwe deel van het lichtspectrum uitfiltert. Die zijn op internet te vinden.

Om spierpijn te voorkomen kun je ervoor kiezen niet je armen te trainen. Die train je indirect al mee met de rugspieren en de borstspieren.

Waarschijnlijk is micellaire caseïne een nog wat meer geschikt eiwitsupplement voor je dan whey isolaat. Probeer eens hoe het bevalt. De supreme gainer lijkt me in jouw situatie niet geschikt.

Eiwitdieet: mogen eiwitshakes samen met fruit?

2015 februari 15

Vraag:
Ik volg een eiwitdieet. Kan ik de eiwitshakes ook samen nemen met fruit (zoals een appel) in plaats van de groenten die jullie aanraden?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Antwoord Power Supplements:
U mag de shakes met fruit klaarmaken om zo bijvoorbeeld een smoothie te maken. Wanneer u echter een koolhydraatarm eiwitrijk dieet volgt, dan moeten koolhydraten zoveel mogelijk beperkt worden. Fruit bevat koolhydraten.

Een beetje fruit hoeft geen probleem te zijn. Maar vaak is het zo dat wanneer iemand op een dag eenmaal koolhydraten heeft gegeten, die persoon daarna meer koolhydraten wil. Het dieet wordt dan moeilijker.

Overigens wordt het negatieve effect van koolhydraten op de vetopslag voorkomen wanneer vooraf aan de koolhydraathoudende maaltijd kort maar intensief gesport wordt. Lang sporten op een laag niveau werkt ook.

Had u de meer uitgebreide toelichting op het gebruik van het eiwitdieet op de website al gelezen? Onze adviezen staan onderaan de volgende pagina.

 

BCAA’s: haal wat meer uit voeding en minder uit shakes!

2015 februari 15

Vraag:
Ik heb een vraag over BCAA’s. Ik sinds kort van plan dit te gaan gebruiken, dus heb een potje ultra pure BCAA-caps besteld, maar ik kwam erachter dat er al aardig wat aminozuren in jullie whey eiwit en gainer zit. Aangezien ik al 200 gram supreme gainer en 100 gram whey gebruik vroeg ik me af of het wel verstandig is om hier boven op nog eens 12 ultra pure BCAA-caps te slikken? Ik gebruik trouwens ook beta-alanine sinds kort. Ieet niet of dat wat uitmaakt, maar zeg het er maar even bij…

BCAA capsules

BCAA-capsules

Antwoord Power Supplements:
Met 100 gram whey, 200 gram gainer (= 60 gram whey) en daarnaast de eiwitten uit de voeding heb je inderdaad voldoende BCAA’s. De beta-alanine heeft geen invloed op de behoefte aan BCAA’s. Dus op dagen dat je al deze hoeveelheid whey en gainer neemt, kun je de BCAA-capsules achterwege laten. Als je ze toch neemt, dan is tijdens de training het beste moment omdat de spieren dan extra BCAA’s nodig.

Ik zou er overigens voor kiezen wat meer eiwit uit de voeding te halen en wat minder uit shakes. Gezien de hoeveelheid gainer die je gebruikt, ben je volgens mij iemand die moeilijk zwaarder wordt. Je zult dan vast ook al veel eten. Dan is de kans groot dat je al redelijk wat eiwit binnenkrijgt via je gewone voeding. 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht (uit shakes en voeding) zou voldoende moeten zijn.

Groet van Power Supplements, het supplementenbedrijf waar men soms adviseert iets minder supplementen te gebruiken 😉

Weinig vet en toch spiermassa aanzetten: welk supplement?

2015 februari 15

Vraag:
Ik ben 23 jaar, weeg 82 kg en heb een vetpercentage van rond de 12%. Ik train veel en ben nu op zoek naar juiste supplementen. Mijn doel is sterk te worden, snel, gespierd (beetje massa is nooit verkeerd maar ik hoef geen Arnold te worden) en droog. Wat raden jullie mij aan?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Antwoord Power Supplements:
Je traint veel, je hebt een laag vetpercentage en je wilt meer spiermassa aanzetten. Vermoedelijk heb je dan het meeste aan een voeding met veel traag opnemende koolhydraten en relatief magere eiwitbronnen. Probeer veel te eten en zorg voor een eiwitinname van ongeveer 2 gram per kilogram lichaamsgewicht, in jouw geval dus zo’n 165 gram per dag. Als je dat niet haalt met je voeding, dan is Pure Whey Protein Isolate een heel goede aanvulling.

Belangrijke traag opnemende koolhydraten zijn bijvoorbeeld zilvervliesrijst, havermout, linzen en bonen. Goede eiwitbronnen zijn vlees, vis, kip, halfvolle kwark, etc.

Een supplement dat je kan helpen met krachtontwikkeling, spierherstel en opbouw van spiermassa is creatine monohydraat. Deze creatine is de allerhoogste kwaliteit (Creapure) en desondanks heel goedkoop in gebruik.

Tips voor voldoende trainingsenergie zonder pre-workouts

2015 februari 15

Vraag:
Ik doe aan vechtsport en wil wat meer energie tijdens de trainingen. Nu word mij door een bekende aangeraden om pre-workouts te gebruiken, echter ben ik erg gevoelig voor cafeïne en krijg ik van sommige pre-workouts hartkloppingen, dus ik vraag me af of het wel slim is om het überhaupt te nemen. Dan maar wat harder werken en er langer over doen dan op een brancard afgevoerd te worden.

Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat

Daarbij neemt die bekende ook amino’s tijdens de training zodat hij langer door kan gaan. Is dit nodig of is het meer mentaal? En hoe kun je het het beste gebruiken als je besluit het nodig te hebben? En uiteraard, welk product raad je mij aan?

Antwoord Power Supplements:
De pre-workouts kun je inderdaad beter achterwege laten, met het oog op je gezondheid. Bij een tekort aan voldoende trainingsenergie kun je eens kijken naar de volgende oplossing:

– Motivatie – Youtube-filmpjes kunnen goed werken
– Voldoende slaap – Je slaapt voldoende als je zonder wekker wakker wordt
– Indien mogelijk trainen op een tijdstip waar je van nature geen dip hebt, bijvoorbeeld rond het middaguur
– Trainen zonder maaltijd in je maag (whey hydrolisaat en/of koolhydraatoplossingen mogen wel)

Amino’s tijdens de workout helpen maar in beperkte mate voor je trainingsenergie. Goede koolhydraatvoorraden of een koolhydraatdrank helpen meer. Als je aminozuren tijdens je training zou willen gebruiken, dan is whey hydrolisaat waarschijnlijk de beste keuze. Dit bevat aminozuren gebonden in peptidevorm.

Caloriebeperkt dieet werkt op lange termijn averechts

2015 februari 15

Vraag:
Ik ben een vrouw van 25, sport 3x per week 2 uur, waarvan 1 uur cardio en 1 uur kracht. Momenteel volg ik een dieet, het Sonja-dieet, om wat overtollige kilos kwijt te raken en mijn vetpercentage te verlagen. Dat gaat prima, na het sporten eet ik nog 250 gram kwark buiten het dieet om.

Whey Temptation whey concentraat

Whey Temptation

Wat ik nu eigenlijk zou willen is dat mijn spieren wat meer toenemen, ik heb het idee dat ik ze keihard train maar ik zie weinig verschil. Tevens wil ik natuurlijk niks gaan gebruiken wat erg aanzet, iets waar veel calorieen inzitten valt dan wel af. Is creatine een goede oplossing? Of hebben jullie een beter idee? Ik heb whey besteld (testzakjes Whey Temptation) maar ik twijfel of dat wel een goede keuze is gezien de kcal.

Antwoord Power Supplements:
Het Sonja Bakker-dieet is een caloriebeperkt dieet. Op lange termijn werkt een caloriebeperkt dieet niet omdat je het lichaam minder calorieën geeft dan het nodig heeft. Je lichaam zal een deel van de gemiste energie uit je vetweefsel betrekken. Maar doordat je lichaam het langdurig gebrek aan calorieën als een noodsituatie ervaart, zal het haar energieverbruik verminderen. Het zal energie gaan besparen door minder warmte te produceren, minder herstelwerkzaamheden uit te voeren en door spiermassa te verminderen. Dit is op langere termijn geen gezonde situatie. Je zult dus weer meer moeten gaan eten. Als je vervolgens evenveel gaat eten als eerder neem je meer toe in gewicht dan er met het dieet af is gegaan. Je lichaam heeft immers minder actief weefsel en de verbranding staat op een lager niveau.

De beste oplossing om structureel af te vallen is door vooral veel te sporten (liefst spiermassa opbouwen) en hetzelfde te blijven eten. Het eten doe je bij voorkeur voor het grootste deel na je trainingen. Op die manier optimaliseer je het gebruik van je voedsel voor spierherstel en optimaliseer je eveneens je vetverbranding door de gunstige timing van je caloriearme momenten.

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Als je toch snel wilt afvallen, kun je eiwitshakes gebruiken. Met extra eiwitten is het beter haalbaar om spiermassa te behouden terwijl je toch vrij weinig calorieën eet. Het klopt dat een eiwitshake calorieën levert. Maar calorieën hoeven geen vijand te zijn. Slechte voeding, weinig beweging, slechte slaap (lengte en kwaliteit) en eventueel ongecontroleerde emoties die aanzetten tot te veel eten zijn de grootste boosdoeners.

Heel hard trainen en heel weinig eten zoals je nu doet is vragen om problemen (overtraining, spierafname). De inname van extra eiwitten haalt voor jou de scherpe kantjes eraf door je spiermassa (en organen) te beschermen tegen afbraak. Met andere woorden: het beste resultaat dat je kunt bereiken met eiwitten tijdens een caloriearm dieet is een behoud van je spiermassa. Echte spiergroei is onmogelijk. Daarvoor heb je vrij veel calorieën nodig. Spiergroei en gelijktijdige afname van vetmassa is onder gunstige omstandigheden mogelijk met een energie-inname die ongeveer in evenwicht is met je energieverbruik. De gunstige omstandigheden zijn: goede training, gezonde voeding met traag opnemende koolhydraten, hoogwaardige eiwitten, de juiste vetten etc., volop goede kwaliteit slaap en weinig stress.

Creatine kan een merkbare positieve aanvulling zijn. Het versnelt je herstel. De spiercellen zien creatine als energie en zullen waarschijnlijk makkelijker tot spiergroei overgaan ondanks een relatief tekort aan calorieën!

Spiermassa neemt niet toe: eerst ander trainingsprogramma

2015 januari 25

Vraag:
Sinds enige tijd doe ik aan zwaar fitness, 7 x per week. Ik heb van een bevoegd fitnessinstructeur hiervoor een schema gehad. Mijn vraag is: welke middelen zijn voor mij het beste?

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Het probleem ligt bij mij dat ik te weinig kracht bezit, gemiddeld pak ik 3 x 20 x 70/80 kg, maar de laatste tijd voel dat ik kracht verlies. Ook wil ik graag spierversterkende middelen gebruiken om de spiermassa sneller te laten vergroten, omdat ik nu ook hierbij stil sta.

Antwoord Power Supplements:
Voor je aan supplementen denkt, kan je beter eerst kijken naar je trainingsprogramma. Je noemt een gewicht waarmee je 20 herhalingen kan maken. Train je altijd met dat aantal herhalingen? In dat geval zal je niet makkelijk sterker worden. Voor krachttoename kan je beter met 3 tot 5 herhalingen trainen.

Het beste supplement voor krachttoename en spiergroei is creatine monohydraat.

Overigens is 7 maal per week trainen niet voor iedereen weggelegd. Het kan te zwaar zijn. Als je graag zo frequent traint, train dan wel kort. Bijvoorbeeld 30 tot 45 minuten.

Antwoord:
Volgens mijn sportinstructeur kan ik 3 x dezelfde oefening doen. Als ik dat makkelijk kan dan moet ik van 15 naar 20 gaan en als dat ook lukt dan kan ik hoger in gewicht. Ik doe er een uur over, helaas met tussenpauzes omdat ik na elke oefening gewoon geen kracht meer heb. Heb ook mijn voeding hierop aangepast.

Ik doe de ene dag peck deck, chest press, tricep press, hanging knee, leg raise. En de volgende dag: pull down, pull down small, biceps curl, leg extension, hanging knee, leg raise. En dan begin ik weer opnieuw. Ik moet je ook zeggen dat ik zeer gedreven bent in het trainen.

Antwoord Power Supplements:
Het trainingsprogramma zoals je het nu hebt is alleen geschikt voor een absolute beginner. Er is nu een aanpassing nodig. Bijvoorbeeld de wijzigingen die ik hieronder schets:

– Geef je lichaam meer rust. Je traint elke spiergroep nu om de dag. Dat is voor vrijwel iedereen te vaak om nog te kunnen herstellen! Train liever elke spiergroep tweemaal per week. Probeer het maar eens met de lagere trainingsfreqentie. In dit geval zul je, hoe raar het ook klinkt, van minder trainen waarschijnlijk meer vooruit gaan.

– Pas ook je trainingsgewichten aan. Train met een zwaarder gewicht waarmee je maar 6 herhalingen aan kunt. Kun je 10 herhalingen, ga dan over op een zwaarder gewicht. Doe dit een maand of zolang als je progressie boekt. Deze zwaardere training is overigens alleen geschikt voor basisoefeningen: bankdrukken/dumbbell drukken, schouder drukken, pulldown, optrekken etc. Alle oefeningen waarbij je meerdere gewrichten belast. Leg Extension is bijvoorbeeld een oefening waarbij je maar 1 gewricht gebruikt: de knie. Deze oefening is niet geschikt voor zwaardere gewichten.

Schouderklachten: stabiliteit trainen door rotatieoefeningen

2015 januari 25

Vraag:
Ik heb veel last van mijn schouder en kan nog moeilijk bench press. Ook bij volleyballen heb ik er last van.

Antwoord Power Supplement:
Een traditionele bench press is voor veel mensen uit den boze. Ik heb veel aanwijzingen gezien dat de meeste schouderklachten spiergerelateerd zijn. Er zijn voor bodybuilders veel artikelen geschreven (en veel Youtube-filmpjes beschikbaar) over wat je wel en ook niet moet doen als je schouderklachten hebt bij krachttraining. Die zijn ook nuttig voor bijvoorbeeld volleyballers met schouderklachten.

Het belangrijkste is het trainen van stabiliteit en mobiliteit. De stabiliteit kan je trainen door ondermeer rotatieoefeningen van de ‘rotator cuff’ spieren in de schoudergordel. Mobiliteit kan je trainen door stretches (na een lichte warming-up). Om te zien waar je eventueel tekort schiet in mobiliteit zijn er mobiliteit tests die je kan doen.

Hier is een goede serie artikelen: T-Nation (I), T-Nation (II) en T-Nation (III).

 

 

 

Protein Block eiwitreep geschikt als maaltijdvervanger?

2015 januari 25

Vraag:
Ik wil afvallen. Ik eet nu in het kader van een eiwitdieet drie keer per dag en krijg dan zo’n 1500 kcal binnen. Kan ik de Protein Block eiwitreep gebruiken als maaltijdvervanger, bijvoorbeeld op het werk?

Antwoord Power Supplements:
De Protein Block is inderdaad als maaltijdvervanger te gebruiken. Uitgaande van een beperkte dagelijkse calorie-inname van 1500 kcal en 3 maaltijden, vertegenwoordigt de Protein Block geen overmatige hoeveelheid calorieën (322 tot 335 kcal per reep).

Bij de gebruikelijke koolhydraatrijke maaltijden, heeft men aan 3 maaltijden per dag vaak niet genoeg omdat men tussendoor alweer honger krijgt. Wanneer een Protein Block wordt gebruikt als vervanger van een hoofdmaaltijd (bijvoorbeeld lunch) dan heeft men meestal geen honger tot aan de volgende hoofdmaaltijd. Deze eiwitreep is dan ook een flinke ‘hap’ en veel mensen nemen maar een halve.

Met 3 eetmomenten per dag (wat normaal is op een eiwitrijk dieet) levert een hele Protein Block veel minder dan 1/3 van de dagelijkse hoeveelheid calorieën.

Wij adviseren overigens om supplementen slechts met mate als maaltijdvervanger te gebruiken. Als het structureel wordt toegepast is het belangrijk om voldoende groenten te eten. Bijvoorbeeld in de vorm van rauwkost bij de eiwitreep of eiwitshake of bijvoorbeeld in de vorm van een extra grote portie groenten bij het avondeten. Op die manier blijft de dagelijkse inname van vezels, natuurlijke vitamines en mineralen goed op peil.

Voor uw werk zou u ervoor kunnen kiezen om de Protein Block in een of twee keer te eten. Wat dan resteert aan eetmomenten zijn het ontbijt en het avondeten.

Ik merk bij mezelf dat het makkelijker is om ‘s middags zonder koolhydraten (brood) te kunnen als ik ook ’s ochtends geen koolhydraten heb gegeten (zoals fruit, brood of ontbijtgranen). Veel mensen hebben in een poging slanker te worden veel succes bij het uitsluitend eten van koolhydraten (rijst, pasta, aardappelen) tijdens de avondmaaltijd. Dit geldt ook voor mijzelf. Mijn ontbijt en middagmaaltijd bestaat meestal uit vlees en groenten. Voor het avondeten ga ik intensief sporten (hoeft niet lang). De koolhydraten van het avondeten worden dan bij voorkeur opgeslagen in de spieren.

Als ik niet sport kan ik een kwartiertje voor het avondeten ook een honderdtal kniebuigingen doen (nèt niet gaan zitten op een stoel om vervolgens direct weer te gaan staan). Ook zo kan ik de vetopslag beperken die normaal optreedt na het eten van koolhydraten.

Hoeveel eiwitshakes per dag gebruiken?

2015 januari 25

Vraag:
Ik had een vraag betreft het gebruik van whey protein en micellar casein: in welke hoeveelheid en hoe vaak per dag raden jullie mij aan om deze te gebruiken?

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Ik doe 3 maal in de week krachttraining en daarnaast doe ik 2 keer in de week aan hardlopen.

Antwoord Power Supplements:
Hoeveel je de eiwitshakes gebruikt, is behalve van je trainingen ook afhankelijk van de hoeveelheid eiwit in je gewone voeding. Iemand die veel vlees eet, heeft in feite geen extra eiwitten nodig. Maar een whey shake (1 maatschep) voor of na een training kan in zo’n geval toch nog functioneel zijn.

Als je voeding niet zo rijk is aan eiwitten, kun je de eiwitshakes gebruiken om dit tekort aan te vullen. Wederom is whey de aangewezen shake voor en/of na de training. Caseïne is heel gunstig op andere momenten van de dag. Voor oudere mensen is whey meestal ook op de andere momenten de betere keuze.

Mik op een totale eiwitinname van zo’n 1,5 tot 2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Als je minder calorieën eet omdat je wilt afvallen, dan kan de eiwitbehoefte boven de 2 gram per kilogram lichaamsgewicht uitkomen.

De meeste jonge actieve mensen komen uit op een dagelijks gebruik van een caseïne shake voor het slapen gaan, en een whey shake vóór of na de training of bij het ontbijt.

Welke supplementen voor spierherstel na ongeluk?

2015 januari 25

Vraag:
Ben een vrouw van 45 jaar, 1.65m en 60 kg. Jaren geleden heb ik een auto ongeluk gehad. Heb chronische bovenrugklachten en whiplash. Ik heb jaren niet kunnen sporten. Anderhalf jaar geleden met personal trainen begonnen (rehab) en nu sinds een paar maanden doe ik (inmiddels) 3x per week crossfit. De begeleiding is uitstekend!!

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Ik ben erg blij dat ik weer train. Langzaam aan krijgt mijn lichaam meer stabiliteit/flexibiliteit/kracht en de chronische pijn wordt minder. Ik krijg weer vertrouwen in mijn lichaam. De “rustdagen” heeft mijn lijf hard nodig.

Vraag: welke producten adviseert u mij om:
– voldoende energie en kracht tijdens de (voor mij) intensieve training te hebben.
– spierherstel/spierontspanning na de training te bevorderen.
– spieropbouw voor de komende trainingen te krijgen.

Ik eet zéér verantwoord en uitgebalanceerd!! Dank voor uw hulp.

Antwoord Power Supplements:
Er zijn 4 supplementen die u in uw situatie kunt overwegen:

Vitamine D3, één capsule per dag. Deze vitamine zit nauwelijks in voeding. In de huid wordt vitamine D geproduceerd onder invloed van zomers zonlicht (zodra de schaduw korter is dan de lichaamslengte). De meeste mensen krijgen te weinig zonlicht voor een optimaal niveau van vitamine D. Vitamine D is nodig voor spierherstel en krachtontwikkeling.

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Wei eiwit (whey protein). Dit snel verterende eiwit is het ideale eiwit om spieren te laten herstellen en eventueel te laten groeien (afhankelijk van aanleg, type training, calorie inname en rust). Wei eiwit verteert snel en makkelijk wat vooral voordelen heeft naarmate men ouder wordt. Bij voorkeur 1 maatschep gebruiken na een cross-fit training.

Magnesium. Dit mineraal helpt de spier ontspannen. Het magnesiumverlies is hoger bij intensieve training. Als u gebalanceerd én veel eet, dan krijgt u waarschijnlijk voldoende magnesium binnen.

Creatine monohydraat. De beste dosering is 1 maatschep (4 gram) per dag inclusief rustdagen. Op trainingsdagen neemt men creatine bij voorkeur na de training. Creatine geeft de spiercel meer energie (ook de hersenen hebben er baat bij). Korte intensieve arbeid kan net wat langer worden volgehouden. Creatine is ook gunstig voor sneller herstel na een training. Creatine kan soms de spieren strakker maken en neiging geven tot spierkramp. Magnesium kan dit probleem vaak voorkomen/oplossen.

Iets om testosteron aan te vullen voor de spieren?

2015 januari 2

Natural T-Booster

Natural T-Booster


Vraag:
Hebben julli iets om testosteron aan te vullen voor de spieren?

Antwoord Power Supplements:
Onze Natural T-Booster is ontwikkeld om de testosteron-productie te ondersteunen. Mannen met een (licht) zinktekort kunnen niet optimaal testosteron aanmaken. Natural T-Booster bevat de maximale dosering zink die nog veilig wordt geacht. U kunt het supplement ook in de halve dosering (één capsule per dag) als lange termijn ondersteuning gebruiken.

Dit supplement bevat ook gemberwortelextract. Gember werkt ook gunstig op het testosteronniveau bij mannen, zoals uit een studie is gebleken (bron: Ergogenics).

Ten slotte bevat Natural T-Booster een ruime hoeveelheid magnesium.

Voldoende vitamine B in Adam Multivitamine?

2015 januari 2

Vraag:
Als ik de Adam Multivitamine gebruik, is een vitamine B-supplement dan overbodig geworden?

Vitamine B

Natural Vitamin B Complex

Antwoord Power Supplements:
Een vitamine B-supplement is inderdaad niet meer nodig als je één capsule Adam Multivitamine neemt. Het is wel zo dat het synthetische foliumzuur (zoals gebruikt in 99,9% van multivitamines en andere vitamine B-houdende supplementen) door zo’n 50% van de mensen niet goed gebruikt kan worden. Gelukkig levert één capsule Adam een geringe dosering van dit foliumzuur, waardoor het onwaarschijnlijk is dat je last zult krijgen van stapeling.

Onze Natural Vitamin B-complex bevat geen synthetisch maar natuurlijk foliumzuur (folaat). Hetzelfde geldt voor onze Natural Multi, die in tegenstelling tot de Adam Multivitamine geen synthetische vitamines bevat.

Als je voldoende groene groenten, lever, avocado’s en eigeel eet, krijg je ook voldoende folaat binnen.

Ik ben in de groei, hoeveel calorieën heb ik nodig op een dag?

2015 januari 2

Vraag:
Ik ben 16 jaar en ik ben aan het trainen. Ik gebruik whey proteïne en creatine met het oog op spiermassa/gewichtstoename. Ik ben nu 1.74 meter en ik ben nog in de groei. Mijn vraag is hoeveel calorieën heb ik nodig op een dag? Op internet is dat lastig te vinden omdat er geen rekening wordt gehouden met trainingen…

Antwoord Power Supplements:
De hoeveelheid calorieën die mensen verbruiken loopt flink uiteen van persoon tot persoon. Dat geldt al helemaal voor jonge mensen die in de groei zijn. Dus als je een gemiddelde waarde kunt vinden, dan nog heb je hier weinig aan.

Probeer je eiwitinname op 1,5 tot 2 gram per kilogram lichaamsgewicht te brengen. Eet daarnaast ‘schone’ voeding. Eet vervolgens zoveel dat je langzaam zwaarder wordt. Weeg jezelf eenmaal per week direct na het opstaan en toiletbezoek.

Eet in elk geval een grote maaltijd na je trainingen.

Omdat je nog in de groei ben, raad ik het af om oefeningen te doen waarbij je de wervelkolom zwaar belast. Doe bijvoorbeeld geen deadlifts en squats. Kniebuigingen met lichaamgewicht op één been is een goed alternatief om gespierde benen te krijgen. Korte sprints en sprongtraining zijn ook heel geschikt. Bouw dit wel rustig op.

Antwoord:
Nog even een vraagje: wat wordt er verstaan onder schone voeding?

Antwoord Power Supplements:
Schone voeding is vooral voeding zonder toegevoegde suikers en zonder geraffineerde olie en vet. Op ingrediëntenlijstjes vermijd je plantaardige olie/vet, geharde plantaardige olie/vet, glucosevarianten, fructosevarianten (fructose is de ergste suiker als je er teveel van neemt) en suikervarianten.

Dus zo min mogelijk kant-en-klare-producten.

De beste voedingsmiddelen zijn groenten, fruit, vlees, vis, eieren, rijst, havermout, aardappelen, boekweit en eventueel wat noten.

Creatine gebruiken zonder ‘opgeblazen’ lichaam te krijgen

2015 januari 2

Vraag:
Die creatine van julie werkt echt goed. Ik zit nu rond de 80 kilo en ben qua benchen aardig vooruit gegaan. Ik heb ook niet echt het gevoel dat ik er opgeblazen van wordt, andere bekenden van mij hebben echt zo’n pof lichaam gekregen. Ze bestellen dan ook elders 😉

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Ik neem nu 6 weken creatine (4 gr per dag) en dan 4 weken niet. Dit om te voorkomen dat m’n lichaam ‘lui’ wordt. Heb jij dit patroon vaker voorbij zien komen of kan ik het beter constant gaan nemen?

Daarnaast 3 vragen:

1. Heeft het zin de BCAA’s in m’n postworkout shake te doen (naast de whey en creatine)? In de whey isolaat zitten immers ook al veel BCAA’s. Kan ik deze dan niet beter wat extra bestellen?

2. Heeft het zin om dextrose suiker in de postworkoutshake bij te voegen?

3. Heeft een gainer voor mij zin? (fitness 3x per week, 1x hardlopen, 1x boksen/kickboxen).

Antwoord Power Supplements:
Goed te horen dat de creatine je goed helpt! Je ‘gepofte’ vrienden zouden kunnen proberen wat zuiniger te zijn met de (snelle) koolhydraten die ze misschien met hun creatine nemen. Het zou ook kunnen dat hun creatine-supplement suikers bevat.

Ik zou trouwens de creatine continu gebruiken! Dat heeft veel voordelen!

BCAA capsules

BCAA-capsules

Antwoord op je vragen:

1) Er is een aanvullend effect van de extra BCAA’s. Met andere woorden, het hoéft niet maar het geeft wel wat meer punch aan je shake. Extra whey (hogere dosering) geeft weliswaar meer BCAA’s, maar kan teveel worden voor je spijsvertering.

2) Dextrose door je shake kun je doen, maar er is kans dat je ook ‘gepoft’ wordt. Met 30 gram is het meestal wel te doen onder voorbehoud dat je een grote hoeveelheid spiermassa hebt geactiveerd. Na borst en armentraining is een lagere dosering aan te raden. Ik neem zelf de suikers liever al tijdens de training; ik drink steeds kleine slokjes van een oplossing met maltodextrine (dextrose mag ook) en whey hydrolisaat. De whey hydrolisaat is niet verplicht. Whey eiwit 45 minuten voor je training of een grote eiwitrijke maaltijd enkele uren voor de training werkt ook.

3) Na de training is de Supreme Gainer voor vrijwel iedereen een goed keus (mits spieropbouw de doelstelling is). Als je mijn tactiek doet met koolhydraten tijdens de training, dan is de weightgainer na de training niet meer nodig. Dan kan je beter alleen nog wat eiwit nemen. BCAA’s mogen tijdens en/of na de training als extraatje genomen worden. Als je de suikers/koolhydraten tijdens de training neemt, dan is het ook het beste om ook dan de BCAA’s te nemen.

Tips of oplossing voor schouderblessure (rotator cuff)?

2015 januari 2

Vraag:
Ik kamp al geruime tijd met een blessure binnen in mijn schouder (Rotator Cuff/Homerus). Indien jullie nog tips of een oplossing hebben zou ik dit erg op prijs stellen.

Antwoord Power Supplements:
Ik heb veel aanwijzingen gezien dat de meeste schouderklachten spiergerelateerd zijn. Er zijn voor bodybuilders veel artikelen geschreven (en veel Youtube-filmpjes beschikbaar) over wat je wel en ook niet moet doen als je schouderklachten hebt.

Het belangrijkste is het trainen van stabiliteit en mobiliteit. De stabiliteit kun je trainen door ondermeer rotatieoefeningen van de ‘rotator cuff’ spieren in de schoudergordel. Mobiliteit kun je trainen door stretches (na een lichte warming-up). Om te zien waar je eventueel tekort schiet in mobiliteit zijn er mobiliteit tests die je kunt doen.

Hier is een goede serie artikelen op T-Nation: deel 1, deel 2 en deel 3.

 

 

 

Pea protein aan te raden bij herpes-gevoeligheid?

2015 januari 2

Vraag:
Ik lees dat pea-proteine meer l-arginine bevat dan melk eiwit. Is dat af te raden bij herpes-gevoeligheid, of kan ik de arginine hoeveelheid tegelijkertijd met L-lysine capsules balanceren, en zo ja, hoeveel L-lysine zou u dan aanraden?

Pea Protein Stevia

Pea Protein (erwteneiwit)

Antwoord Power Supplements:
Pea protein bevat net als veel plantaardige eiwitten veel arginine. Het wordt gezegd dat een dieet dat veel arginine-rijke eiwitten bevat, inderdaad het herpesvirus in de hand kan spelen. Ik weet niet of het inderdaad ook voor voeding geldt of alleen voor aminozuur-supplementen met arginine (of citrulline).

Een L-lysine supplement zal in ieder geval werken om herpes te onderdrukken. Ik ken mensen die daar baat bij hebben voor hun koortslip. Er zijn een paar studies gedaan die dit bevestigen (met ongeveer 1 gram L-lysine per dag).

Naar verluidt zou men moeten streven naar een 1 op 1 verhouding tussen lysine en arginine. Ik ken echter geen studies waarin men heeft gezocht naar de beste verhouding.

Welke supplementen beste voor spiermassa?

2015 januari 2

Vraag:
Al een aantal keren heb ik bij u producten besteld. Ondertussen ben ik al een lange tijd gestopt met het gebruiken van supplementen. Nu wil ik weer beginnen met het gebruik hiervan, maar heb daarover een vraag:

Supreme Gainer weightgainer 2000g

Supreme Gainer

Welke supplementen zijn het beste voor het opbouwen van spiermassa? Ik heb een vetpercentage van 12%, ben 1.83 lang en weeg 81 kilo en train 3 keer in de week. Het gaat mij voornamelijk om het aankomen in spiermassa en niet het vetpercentage. Persoonlijk zit ik te denken aan de gainer/post-workout.

Antwoord Power Supplements:
De Supreme Gainer is een van de beste manieren om in gewicht toe te nemen. Je hebt immers extra calorieën nodig om te groeien. Of je er dikker van wordt hangt af van je aanleg, je training en je overige voeding. Je aanleg om dik te worden lijkt me niet zo heel groot. Twaalf procent vet is niet zo heel veel. Alhoewel een elektrische meting erg inaccuraat kan zijn! Als je geen buikspieren kunt zien, moet je oppassen met het gebruik van veel koolhydraten.

Gebruik de Supreme Gainer alleen na je training. Eet overdag zo gezond mogelijk. Kies voor volkoren producten. Vermijd suikers. Vervang brood door havermout. Gebruik geen margarines.

Als je een zeer intensief trainingsprogramma volgt en daar veel bij eet, kan HMB je helpen de spiergroei te maximaliseren. Maar het belangrijkste supplement is in mijn ogen altijd nog creatine. Neem daarvan elke dag 4 gram bij het avondeten of 4 gram in je post-workout shake.

Antwoord:
Even ter bevestiging, mijn spieren zijn over heel het lichaam duidelijk te zien en heb geen aanleg om makkelijk dik te worden in vet. De koolhydraten komen dus erg goed van pas.

De informatie is verder zeer duidelijk en nuttig. Ik vroeg mij nog wel wat af. Je geeft aan dat ik het alleen na de training moet nemen, maar op jullie site staat dat een halve dosering ook overdag kan bij of tussen maaltijden. Ik eet namelijk al heel gezond en veel met een vast ritme. Ik hoopte dat ik de gainer ook overdag kon nemen als extra voeding omdat ik vaak alsnog een honger gevoel krijg.[HMB rechts]

Misschien hebben jullie hier ook nog een oplossing voor of kan ik gewoon de gainer nemen? Het liefst heb ik namelijk zo min mogelijk veel verschillende supplementen zodat het me niet te veel tijd en geld gaat kosten. Met de creatine ben ik bekend en daar ga ik ook weer mee door!

Antwoord Power Supplements:
Iemand die geen aanleg heeft om dik te worden mag de gainer overdag gebruiken. Het gebruik van de Supreme Gainer gedurende de dag is vooral goed wanneer je problemen hebt om zwaarder te worden en het moeilijk is om (nog) meer gewone voeding te eten.

Als je denkt dat je nog wel extra ‘ruimte’ hebt voor gewone voeding, kan je beter aanvullen met bijvoorbeeld wat havermout. Dat kan onze havermoutpoeder zijn, maar je kunt ook prima havermout van de supermarkt gebruiken. In mijn jonge jaren at ik veel Euroshopper havermout met koude melk en rozijnen. Rozijnen zijn wel dikmakers als je in een calorische surplus bent.

Andere goede voedingsmiddelen zijn zilvervliesrijst, quinoa, boekweit etc. Dit kan je aanvullen met vlees, vis of zuivel als eiwitbronnen. Als je beperkt bent in je tijd om maaltijden klaar te maken, is de gainer in jouw geval een handig tussendoortje.

100% whey isolaat: eiwitpercentage is niet zo hoog

2014 december 12
by admin

Vraag:
Wanneer krijgen jullie isolaat v2 in jullie assortiment?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Antwoord Power Supplements:
Voor zover ik kan zien is dat dezelfde whey isolaat als die wij aanbieden. Het heeft alleen een andere naam.

Antwoord:
Deze is 100% eiwit toch? En van jullie 93%

Antwoord Power Supplements:
Ik heb hem opgezocht en bij de voedingswaarde staat 24,3 gram eiwit per 27 gram maatschep. Dat komt neer op 90% eiwit en 93% als het naturel zou zijn. Er bestaat geen whey met 100% eiwit. Er kan verwarring ontstaan als een website zegt dat er 100% whey isolaat in zit, wat eigenlijk betekent dat er alleen whey isolaat in zit en bijvoorveeld geen whey concentraat. Het zegt dan nog niks over het eiwitgehalte.

HMB geschikt voor welke sporter?

2014 december 12

[HMB rechts]
Vraag:

Voor welke sporter is Original HMB geschikt? En wat is de dosering? Ik ben bijvoorbeeld 78 kg, hoeveel zou ik per dag in moeten nemen?

Antwoord Power Supplements:
HMB is vooral sterk als supplement voor bodybuilding. Het werkt goed bij gewichttrainingen met een hoog arbeidsvolume.

Wij raden 3 tot 4 maatschepjes HMB per dag aan. Dat is 4 tot 5,5 gram. De minimale dosering is 38 mg per kilogram lichaamsgewicht. Voor jouw gewicht zit je dan op 3 gram per dag.

HMB werkt waarschijnlijk het beste als je twee uur voor je training een hogere dosering neemt (twee maatschepjes). Ik kan je de uitgebreide info op de website aanraden. Daarmee zal je optimaal gebruik maken van HMB.

Creatine en HMB zonder bijwerkingen op lange termijn?

2014 december 12

creapure creatine

Creatine (Creapure)


Vraag:

In hoeverre gaat het gebruik van Creatine, Whey Protein Hydrolisaat en HMB samen? Vullen deze stoffen elkaar aan of zijn het substituten?

Zijn er bijwerkingen indien de drie producten voor langere termijn samen worden gebruikt?

Antwoord Power Supplements:
Deze supplementen zijn geen substituten van elkaar. Ze hebben ieder een heel eigen werking. Ze kunnen aanvullend gebruikt worden zonder bijwerkingen.

Als de maximale doseringen niet overschreden worden is voor gezonde mensen het lange termijn gebruik van deze supplementen veilig.

Alleen eiwitshakes om af te vallen: resultaat is bedrieglijk

2014 december 12
by admin

Vraag:
Vandaag heb ik een Pure Whey Protein Isolate 1000g besteld, omdat ik daarmee snel wil afvallen. Ik wil elke dag alleen de eiwitshakes gebruiken en verder alleen water en thee. Is dit ok en val ik hiermee af zonder dat ik na het stoppen dubbel aankom?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Antwoord Power Supplements:
Als je alleen eiwitshakes gebruikt en verder niets, krijg je een snel resultaat. Dat resultaat is echter heel bedrieglijk. Het is verlies van vocht en suikers uit de spieren en het verlies van darminhoud waardoor de buik wat slanker lijkt.

Wil je blijvend resultaat, dan kun je het beste overdag shakes gebruiken (liefst met groenten). Aan het einde van de middag ga je sporten en daarna eet je een gewone avondmaaltijd. Na de avondmaaltijd eet je vervolgens niets meer.

Als je na het stoppen met een dieet snel weer aankomt, dan kan dat te maken hebben met spierverlies. Spiermassa die je goed gebruikt is de beste remedie tegen opslag van vetmassa en tegen het verlies van spiermassa. Zelf gebruik ik de truc om 100 kniebuigingen te doen vooraf aan een avondmaaltijd op dagen dat ik niet gesport heb.

Een voorbeeld zie je hier op Youtube.