Skip to content

Protein Block eiwitreep geschikt als maaltijdvervanger?

2015 januari 25

Vraag:
Ik wil afvallen. Ik eet nu in het kader van een eiwitdieet drie keer per dag en krijg dan zo’n 1500 kcal binnen. Kan ik de Protein Block eiwitreep gebruiken als maaltijdvervanger, bijvoorbeeld op het werk?

Antwoord Power Supplements:
De Protein Block is inderdaad als maaltijdvervanger te gebruiken. Uitgaande van een beperkte dagelijkse calorie-inname van 1500 kcal en 3 maaltijden, vertegenwoordigt de Protein Block geen overmatige hoeveelheid calorieën (322 tot 335 kcal per reep).

Bij de gebruikelijke koolhydraatrijke maaltijden, heeft men aan 3 maaltijden per dag vaak niet genoeg omdat men tussendoor alweer honger krijgt. Wanneer een Protein Block wordt gebruikt als vervanger van een hoofdmaaltijd (bijvoorbeeld lunch) dan heeft men meestal geen honger tot aan de volgende hoofdmaaltijd. Deze eiwitreep is dan ook een flinke ‘hap’ en veel mensen nemen maar een halve.

Met 3 eetmomenten per dag (wat normaal is op een eiwitrijk dieet) levert een hele Protein Block veel minder dan 1/3 van de dagelijkse hoeveelheid calorieën.

Wij adviseren overigens om supplementen slechts met mate als maaltijdvervanger te gebruiken. Als het structureel wordt toegepast is het belangrijk om voldoende groenten te eten. Bijvoorbeeld in de vorm van rauwkost bij de eiwitreep of eiwitshake of bijvoorbeeld in de vorm van een extra grote portie groenten bij het avondeten. Op die manier blijft de dagelijkse inname van vezels, natuurlijke vitamines en mineralen goed op peil.

Voor uw werk zou u ervoor kunnen kiezen om de Protein Block in een of twee keer te eten. Wat dan resteert aan eetmomenten zijn het ontbijt en het avondeten.

Ik merk bij mezelf dat het makkelijker is om ‘s middags zonder koolhydraten (brood) te kunnen als ik ook ’s ochtends geen koolhydraten heb gegeten (zoals fruit, brood of ontbijtgranen). Veel mensen hebben in een poging slanker te worden veel succes bij het uitsluitend eten van koolhydraten (rijst, pasta, aardappelen) tijdens de avondmaaltijd. Dit geldt ook voor mijzelf. Mijn ontbijt en middagmaaltijd bestaat meestal uit vlees en groenten. Voor het avondeten ga ik intensief sporten (hoeft niet lang). De koolhydraten van het avondeten worden dan bij voorkeur opgeslagen in de spieren.

Als ik niet sport kan ik een kwartiertje voor het avondeten ook een honderdtal kniebuigingen doen (nèt niet gaan zitten op een stoel om vervolgens direct weer te gaan staan). Ook zo kan ik de vetopslag beperken die normaal optreedt na het eten van koolhydraten.

Comments are closed.