Skip to content

Afvallen: koolhydraatarm eten of vasten een oplossing?

2014 oktober 13

Vraag:
Ik train al heel wat jaren mee op verschillende niveau’s, altijd met het gewenste resultaat als ik mijn doel stel. Nu gaat het niet om mij maar om mijn vriendin, ik ben radeloos.

Met mijn vooropleidingen en dagelijkse kennis op gebied van training en voeding ben ik in een mum van tijd op mijn streefgewicht, nadat mijn vriendin eveneens is overgegaan in actie te komen om haar streefgewicht te halen heb ik haar mijn voedingsadvies gegeven. Echter wat voor mij werkt, blijkt niet voor te werken. Haar gewicht blijft tussen stabiel en toenemen! Waar ze voorheen altijd te weinig at voor hetgeen wat ze dagelijks aan sport doet is ze al langere tijd goed bezig in mijn ogen.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Zes kleinere maaltijden op een dag, aangevuld met eiwitten waar nodig, want ik gaf er de schuld aan dat ze te weinig eiwitten binnen kreeg. Met 173 cm en gewicht van 65 kg zit ze op +/- 100 gram eiwitten op een dag nu. De resterende voeding bestaat uit veel groente/ fruit, volkoren producten, en gegrilde kip en aardappels. Haar vetpercentage wil niet zakken en ik kan haar op dit moment geen oplossing meer bieden.

Ze traint in een split schema. Twee dagen trainen en dan een dag rust, daarbij lopen wij gemiddeld 1 à 2 keer per week hard op hartslag zodat we in de juiste zone trainen om vet en geen spiermassa te verbranden.

Zouden jullie mijn vriendin een helpende hand kunnen te bieden?

Antwoord Power Supplements:
Er zijn een aantal dingen die zouden kunnen werken.

Eén methode die zou kunnen werken is geen brood (tarwe) meer eten. Het klinkt misschien gek, maar brood lijkt meer dik te maken dan veel andere bronnen van koolhydraten. Mensen kunnen een subklinische intolerantie voor tarwegluten hebben. Je krijgt een soort lichte ontsteking in je hele lichaam die je metabolisme minder goed laat verlopen. Je insulinegevoeligheid wordt slechter en daarmee je tolerantie voor koolhydraten. Dit is nog geen harde wetenschap, maar ik heb sterk het idee dat dit zo werkt.

Een andere methode is niet de hele dag door eten. Veel maaltijden per dag eten zal voor veel mensen werken. Maar voor iemand met een slechte insulinegevoeligheid (hoog vetpercentage) kan dit negatief uitpakken als al die maaltijden koolhydraatrijk zijn (fruit, brood, aardappelen). Je vriendin zou kunnen proberen om 3 maaltijden per dag te eten.

Nog een verbetering zal waarschijnlijk optreden als de eerste twee maaltijden zonder koolhydraten zijn (het is dan ook makkelijker om een langere tijd zonder eten te doen). Die eerste twee maaltijden zijn vet- en eiwitrijke maaltijden. Bijvoorbeeld vlees of eieren en een salade. Bij de derde maaltijd van de dag kan ze wel koolhydraten eten. Op rustdagen kan gekozen worden voor een derde koolhydraatarme maaltijd, maar dat is niet verplicht.

Als je vriendin dit patroon een tijdje gevolgd heeft, kan ze eventueel het ontbijt gaan weglaten. Doordat ze gewend is met minder koolhydraten toe te kunnen, zal het voor haar lichaam makkelijker zijn geworden om in de ochtend te vasten. Bij dit zogenaamde ‘intermittent fasting’ kan ze eten in een tijdsbestek van 8 of 10 uur. Bijvoorbeeld van 12:00h tot 20:00h. In die tijd mag ze twee, maar ook drie maaltijden eten. Naast dat je slanker wordt, heeft intermittent fasting ook verstrekkende positieve effecten op de gezondheid.

Wil je na verloop van tijd alles nog verder doorvoeren dan kun je op rustdagen slechts één maaltijd eten van zo’n 600 kcal. Meestal is dat dan een avondmaaltijd. Hier is een leuke documentaire over de positieve effecten van vasten. Of een HD-versie (die echter een beetje traag lijkt te laden).

Comments are closed.