Skip to content

Hoe werkt een koolhydraatarm eiwitdieet?

2014 september 24

Vraag:
Ik heb shakes Pure Whey Protein Isolate bij jullie besteld om (veel) af te vallen met de shakes als ontbijt en lunch, 1 schep met 200 ml water/melk, en avondeten groente met vlees. Dus geen tot minimaal koolhydraten. ’s Avonds laat de shake Micellar Casein Time Released 1 schep met 200 ml water. Is dit teveel, genoeg of te weinig? Moet je hierbij vitaminen gebruiken? Is melk verkeerd in deze?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Kun je voor een beter resultaat voor de avondmaaltijd ook een shake gebruiken?

Antwoord Power Supplements:
Ik zou niet nog een extra shake nemen voor de avondmaaltijd. Het beste houd je vast aan de drie eetmomenten. Als je ‘s avonds redelijk wat vlees eet (minimaal 150 gram), krijg je in totaal waarschijnlijk voldoende eiwitten binnen. Alleen als je vrij lang bent of heel veel sport, zou je misschien wat meer nodig hebben.

Als je volop groenten eet, zijn vitaminen niet nodig. Anders is het wel raadzaam. Groenten zijn overigens beter dan een multi. Melk bevat vrij veel melksuiker (ongeveer 9 gram per glas), dus dat past niet helemaal in dit dieet.

Antwoord:
Moet je tussen de 3 maaltijden een tussendoortje nemen?

Hoelang duurt het voordat je lichaam in de modus raakt om af te vallen?

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Antwoord Power Supplements:
Direct. Je lichaam verbrandt op elk moment vet. Zodra je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt, zal je gaan afvallen. In eerste instantie gaat dat snel omdat je suikers gaat verbruiken uit de spieren en de lever. Dit gaat gepaard met veel vochtverlies omdat elke gram spiersuikers gekoppeld is aan 3 maal dat gewicht in water (verlies daarvan kan geen kwaad) waardoor je het idee hebt dat je heel snel echt afvalt.

Daarna begint in toenemende mate het afbouwen van de vetreserves. Vanaf het moment dat het afvallen langzamer gaat, zal je vooral de vetreserves gaan aanspreken. Vet geeft tweemaal zoveel energie per gram en bij het verbruik komt geen opgeslagen water vrij. Het afvallen in kg gaat daarom ongeveer 8 maal langzamer (grove schatting).

Na enige tijd op een zeer koolhydraatarm dieet komt de ketogene fase. Hierbij verandert de stofwisseling van je lichaam. Je lichaam verbruikt dan vrijwel alleen vetten.

Wat het tussendoortje betreft: dat hoeft niet. Omdat je weinig suikers eet, zal je vermoedelijk ook weinig bloedsuikerschomelingen krijgen. Die hoef je dan ook niet op te vangen met een tussendoortje. Het zal wel enige tijd moeilijk zijn omdat je lichaam niet gewend is continu energie af te geven in plaats van beurtelings op te slaan en af te geven.

Comments are closed.