Skip to content

Eiwitdieet bevat soms te veel (whey) eiwit

2013 oktober 20

Vraag:
Onlangs heb ik een bestelling gedaan van eiwit whey isolate 2000. Nu is mijn vraag of dit wel echt in een geheel eiwitdieet past. Ik heb het nu een aantal dagen gebruikt (30gr met 200 melk of magere kwark) maar ik kom juist aan in plaats van dat ik afval. Hiervoor een ander merk gehad en ik viel vrij vlot af. Is deze er eigenlijk niet geheel geschikt voor? (Ze zijn wel lekkerder moet ik eerlijk bekennen). Ik gebruik er zo’n 3 per dag maximaal en daarnaast toegestane groenten bij een eiwitdieet. Wat doe ik verkeerd dat het bij mij hiervoor niet werkt?

Antwoord:
Kan je me zeggen welk supplement je hiervoor gebruikte? Als ik de verschillen zie, kan ik mogelijke oorzaken opsporen of uitsluiten.

Whey isolaat is voor vrijwel iedereen een heel geschikt eiwit om een effectief eiwitdieet mee te doen. Alleen iemand die overgevoelig is voor whey proteine zou misschien last kunnen krijgen van bijvoorbeeld een opgezette buik.

Nog een paar andere vragen:
– Gebruikte je het vorige eiwit even vaak per dag?
– Gebruikte je evenveel gram per keer?
– Eet je ook nog een avondmaaltijd met vlees, vis of ei?

Antwoord:
Ik had hiervoor o.a een eiwit van ***** (die hadden banaan/aardbei) en shakes van *****.  Ik gebruikte het op dezelfde manier als dat ik het nu gebruik. Al nam ik er destijds eens één of twee extra viel ik zelfs nog af, nu kom ik aan al is het niet megaveel, maar het valt wel op.

Vlees gebruik ik niet (deed ik bij de vorige ook niet dus nu ook niet). Wel groenten. Soms een gekookt ei bij sla bijvoorbeeld.

Ik doe het exact hetzelfde dus als bij de andere merken. Gelukkig hoef ik amper af te vallen maar ik doe het af en toe weer eens een 2-tal weken om op gewicht te blijven zoals ik dat nu even deed, of één dag per week als onderhoud

Antwoord:
Ik zie dat je die eiwitshakes/pudding aan moet maken met water. De doseringen zijn ook niet zo hoog. Je komt zo op ongeveer op 20 gram eiwit per portie.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Met 30 gram van onze whey isolaat die je aanmaakt met melk in plaats van water, kom je op zo’n 35 gram eiwit per shake. Dat is voor jou waarschijnlijk aan de hoge kant. Daarbij krijg je via de melk nog extra lactose en misschien ook wat melkvet binnen (halfvolle/volle melk). Deze grotere hoeveelheid eiwit en calorieën per portie kan een verklaring zijn waarom je nu niet afvalt.

Een andere mogelijke verklaring is dat je minder goed reageert op wei eiwit dan op regulier melkeiwit. In de producten die je eerder nam zit gewoon melkeiwit. Dat bestaat voor 20% uit wei eiwit en 80% uit caseine. Caseïne is nog wat meer geschikt om af te vallen dan wei eiwit. Dit komt doordat het langzamer door je lichaam wordt opgenomen.

Mijn advies is om wei eiwit veel lager te doseren en meer frequent een portie te nemen. Wei eiwit gedraagt zich dan als caseïne. Caseïne neemt tweemaal langzamer op dan whey. Dus in plaats van een portie van 20 gram ‘melkeiwit’ (caseïne) zoals je die eerder nam, zou je nu tweemaal 10 gram whey kunnen nemen.

Beter is het wellicht om gewoon caseïne te gaan gebruiken. We hebben een kwalitatief hoogwaardig caseïne-eiwit als alternatief voor wei eiwit . Hiermee kun je gewoon doseringen nemen zoals je die eerder ook nam. Dat is wellicht wat praktischer dan steeds mini-porties whey isolaat te nemen. De prijs van micellaire caseïne is erg gunstig ten opzichte van de supplementen die je eerder gebruikte. Bij een pot van 2 kg kom je op nog geen 50 cent per shake van 20 gram eiwit. Dat is 3 tot 5 maal goedkoper dan de eiwitsupplementen die je eerder gebruikte.

De producten waar je naar linkt zijn overigens niet super voor een eiwitdieet. De chocolademelk bevat veel koolhydraten. De aardbei milkshake heeft een foutieve aanduiding van koolhydraten. Er staan minder grammen koolhydraten gedeclareerd dan suikers. Dat kan niet. Afgaande op de ingrediënten en percentagevermeldingen daarbij, bevat ook die shake redelijk wat koolhydraten.

Comments are closed.