Skip to content

Whey of caseïne beter geschikt voor afvallen met dieet?

2014 april 15

Vraag:
Ik ben een afvaller. Maar niet met een eiwitdieet. Ik streef naar zo’n 1800 kcals per dag met een verdeling van 40/30/30 voor eiwit/koolhydraten/vet, met gewoon eten, maar dat lukt me niet altijd even goed. Vaak zit ik op minder kcals, minder eiwit en meer vet.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Om de boel een beetje recht te trekken wilde ik wat proteïne nemen, dus heb ik afgelopen week ’s avonds de bestelde proefzakjes aangesproken. Dat beviel goed, maar nu las ik op jullie site dat je bij mijn toepassing beter caseïne kunt nemen. Waarom dan toch op een eiwit-dieet-site proefzakjes wei aanbieden?

Naast het lijnen sport ik sinds begin dit jaar 3 x per week: KT compound en isolatie, 1 set tot failure, 8-10 hh, oefeningen zoals squat, deadlift, benchpress, overhead press en zo. Zodra ik er 10 netjes kan, verhoog ik het gewicht.

Welk product kan ik het beste kiezen? Caseïne of wei? Of allebei: na de training wei en voor het slapen gaan caseïne?

Antwoord:
Whey is het populairste eiwit en wordt heel veel gebruikt voor eiwitdieten. Het klopt dat micellaire caseïne de beste papieren heeft bij een eiwitdieet. Maar wat natuurlijk ook meetelt is dat de meeste mensen whey beter vinden smaken (de textuur van caseine is meer puddingachtig) en dat whey makkelijker verteert. Sommige mensen hebben moeite met het verteren van caseine. Zeker als het vaker op een dag gebruikt wordt.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Ik denk dat voor mensen die frequent shakes gebruiken, het fijner is om de ene keer whey en de andere keer caseïne te gebruiken. Je suggereert dat je whey bij de training gebruikt en caseïne voor het slapen gaan. Dat lijkt me een heel goede strategie. Na of zelfs voor de training is whey eiwit beter geschikt omdat de snelle opname juist dan goed van pas komt om de spieren te voeden.

Antwoord:
Caseïne zou je ook prima binnen krijgen (las ik) via melk, dat zou je dan ’s avonds kunnen gebruiken om de wei in op te lossen. Dan heb je wei en een beetje caseine?

Jullie Pure Whey Isolate beviel eigenlijk best goed, we willen alleen geen kunstmatige zoetstof en/of smaakstoffen, dus dan vallen eigenlijk alle smaakjes af, toch? Alleen de naturel (en die moet je weer opleuken om lekker te worden) zou dan voldoen. Of is er een variant met Stevia?

Antwoord:
Melkeiwit is voor 80% caseine. Dat krijg je dus inderdaad goed binnen met melk. Voor een eiwitdieet is het minder geschikt vanwege de lactose die het bevat. Maar in jouw situatie kan het prima dienst doen.

Het klopt dat de naturel whey de enige ‘smaak’ is zonder toevoeging van zoet- en smaakstof. Maar we hebben inmiddels diverse smaken met de natuurlijke zoetstof Stevia!

Comments are closed.