Skip to content

Eiwitdieet: hoeveel gram eiwit per kilo lichaamsgewicht?

2013 november 18

Vraag:
Ik bestel bij jullie altijd mijn shakes, maar ik had nu een vraagje betreffende de hoeveelheden. Ik vroeg mij af of jullie mij kunnen vertellen hoeveel gram proteïnen per kilo lichaamsgewicht ik moet opnemen om mijn eiwitdieet verder te zetten?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Ik heb namelijk al getallen gelezen gaande van 0,7 gram/kilo tot 2 gram/kilo. Zoals ik al zei, het is voor een eiwitdieet en niet voor bodybuilding of zo.

Antwoord:
Volg je het Dr. Frank dieet? Zijn advies beperkt zich getalsmatig tot een maximum aan het aantal gram koolhydraten.

Eet dus gewoon eiwitrijk en met een hoeveelheid vet die ‘normaal’ is bij de betreffende voedingsmiddelen die je gebruikt. Je komt dan automatisch op een hoeveelheid eiwitten die effectief is voor het eiwitdieet. De precieze hoeveelheid is niet van belang.

Door het verzadigende effect van de eiwitten (en ook de vetten) zal je met minder calorieën toe kunnen. Met de shakes kan het afvallen nog wat sneller gaan omdat het extreem magere eiwitbronnen zijn. Zorg wel dat je bij de shakes groenten eet (eventueel een wortel of rauwkost als je het makkelijk wilt doen).

Antwoord:
Ik volg het dr. Frank dieet niet, maar ik wou gewoon weten hoeveel gram proteïnen je moet binnenkrijgen om ervoor te zorgen dat je ketose kan volhouden zonder dat er spierafbraak plaatsvindt. Ik weeg nu 80 kilo en neem per dag zo’n 120 g proteïnen in via shakes en micellar casein. Hetgeen ik me nu afvraag is: Is deze hoeveelheid eiwitten te veel of te weinig?

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Antwoord:
De precies benodigde hoeveelheid eiwit zal per persoon verschillen. Er zijn allereerst metabole verschillen tussen mensen. Maar daarnaast is het activiteitenpatroon van belang.

Als je veel cardio of krachttraining doet kan dat de eiwitbehoefte vergroten. Vooral bij intensieve cardio en krachttraining.

Het is heel complex en eigenlijk niet mogelijk op individuele basis een trefzeker advies te geven. Ik verwacht dat je met je huidige eiwitinname voldoende hoog zit. Onder meer omdat de wei en caseine eiwitten veel vertakte keten aminozuren bevatten. Deze beschermen de spieren tegen afbraak.

Ik denk wel dat je eiwitinname via shakes nu wat te hoog is. Het zou beter zijn als je een deel van die eiwitten vervangt door eiwitten uit normale voeding (als je vegetariër bent, wordt dat misschien lastig). Als je toch graag shakes drinkt, zorg er dan wel voor dat je aanvullend voldoende groenten eet.

Comments are closed.