Skip to content

Eiwitdieet: hoe lang doorgaan en wat gebeurt er na stoppen?

2013 november 12

Vraag:
Hoe lang kan ik doorgaan met het eiwitdieet? Ik val niet snel af door medicijngebruik, maar het is 100% naar mijn zin. Wat een gemak die shakes. Ben nu met gebruik van jullie producten 5 kg kwijt. Eet veel rauwkost en ’s avonds 200 gr groenten en stukje vlees. Totaal geen honger, soms wel zin in iets zoetigs, maar dat doen we natuurlijk niet!

Weeg nu 88,5 kg, wil eigenlijk naar 80. Ben 172 lang, 67 jaar jong achter de rollator. Wat zou er gebeuren als ik stop met het eiwitdieet?

Antwoord:
De duur van een eiwitdieet is lastig aan te geven. Of mensen aankomen of afvallen is in eerste instantie afhankelijk van de balans tussen energiegebruik (beweging) en de hoeveelheid calorieën die binnen komen.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Met uw huidige dieet – veel eiwit, weinig koolhydraten – lukt het om zonder hongergevoel de hoeveelheid calorieën te verminderen. Als u zou stoppen met het dieet en het aantal calorieën gelijk houdt, zou u in principe op hetzelfde gewicht moeten blijven.

Ik zeg ‘in principe’ omdat een deel van het gewicht bepaald wordt door suikers (koolhydraten) die opgeslagen zijn in de spieren. Als u het eiwitdieet stopt en weer een groter aandeel aan koolhydraten gaat eten, zal de voorraad suikers in de spieren weer toenemen. Elke gram suiker houdt ook 3 gram vocht vast. Dat klinkt erg, maar dat is het niet. Dit ziet en voelt als spierweefsel. Een gezonde spier bevat altijd in meer of mindere mate dat vocht en die suikers. Het betekent natuurlijk wel dat er weer wat gewicht bijkomt. Maar dat is geen vet.

Een ander aspect van het eten van koolhydraten is dat de insulinespiegel stijgt. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar veel mensen zullen daardoor makkelijker vet aanzetten. Dat is vooral het geval als men niet veel beweegt.

Antwoord:
Ik zou alleen nog 1 ding willen weten! Als ik dit zo blijf doen, dwz ’s morgens en ’s middags een shake, tussendoor rauwkost (radijs, selderie, olijven, wortel, komkommer en een stukje 20+kaas) en ’s avonds 2 tot 3 ons groenten en een stukje vlees en ook daarna nog wat rauwkost, veel water… hoe lang mag/kun je dit doen?

Gebruik ook Adam vitamine capsules en heb totaal geen honger en voel me ondanks alle kwaaltjes/aandoeningen best goed. Loop per dag een half uur zo stevig mogelijk door het bos, ondanks de pijn soms, maar het gaat goed! Kan nooit lang blijven zitten en ben altijd “bezig”, volgens mij het behoud om niet stijf te worden

Antwoord:
Het dieet dat je nu volgt is waarschijnlijk meer gebalanceerd wat betreft de microvoedingsstoffen dan dat van de gemiddelde Nederlander. In dat opzicht denk ik dus dat je met je huidige eetpatroon beter af bent dan de gemiddelde Nederlander. Een diëtist die de schijf van vijf aanhoudt zal natuurlijk zeggen dat een dieet zoals dit niet kan. Want die schijf is gebaseerd op granen.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Het aanvullen van de shakes met groenten (rauwkost) is essentieel. Dat pak je heel goed aan. Er is waarschijnlijk één belangrijke microvoedingsstof waar je ondanks de multivitamine een tekort aan kan krijgen. Dat is calcium. Een hoge inname van eiwitten kan een tekort in de hand werken. Nou eet je niet superveel eiwit met twee shakes en een stukje vlees op een dag. Maar je totale voedselinname is ook niet groot en daardoor kan er misschien toch een tekort aan calcium ontstaan.

Een oplossing kan liggen in het nemen van extra calcium in de vorm van een gewoon calcium supplement (multivitamines bevatten nooit veel calcium omdat er zoveel van nodig is. Het past er niet bij in de pilletjes). Een andere optie is het nemen van een micellaire caseïne eiwitshake in plaats van een whey eiwitshake. Een shake van micellaire caseïne bevat 500 milligram calcium (1 à 2 shakes biedt voldoende calcium-aanvulling). Deze calcium is gebonden aan het eiwit en daardoor goed opneembaar.

Micellaire caseïne kan net als whey isolaat gebruikt worden in het eiwitdieet.

Kortom, op lange termijn is het eiwitdieet naar mijn idee vol te houden als er aanvullend op de multivitamine (die een eventueel vitamine B-tekort tegengaat) ook calcium wordt gebruikt.

Antwoord:
Gebruik de Adam multi van jullie, en zelf nog van Solgar Calcium/Magnesium/Zink. Eet ook kaas en wat plakjes vleeswaar tussendoor. Zou dit genoeg zijn?

Antwoord:
Die calcium-magnesium-zink van Solgar is een goede aanvulling. Bevat het tussen de 500 en 1000 mg aan calcium? (Solgar heeft verschillende versies). Dan is het wel voldoende.

Kaas is ook een goede bron. Goede kans dat het zo wel goed zit.

Comments are closed.