Skip to content

Caloriebeperkt dieet werkt op lange termijn averechts

2015 februari 15

Vraag:
Ik ben een vrouw van 25, sport 3x per week 2 uur, waarvan 1 uur cardio en 1 uur kracht. Momenteel volg ik een dieet, het Sonja-dieet, om wat overtollige kilos kwijt te raken en mijn vetpercentage te verlagen. Dat gaat prima, na het sporten eet ik nog 250 gram kwark buiten het dieet om.

Whey Temptation whey concentraat

Whey Temptation

Wat ik nu eigenlijk zou willen is dat mijn spieren wat meer toenemen, ik heb het idee dat ik ze keihard train maar ik zie weinig verschil. Tevens wil ik natuurlijk niks gaan gebruiken wat erg aanzet, iets waar veel calorieen inzitten valt dan wel af. Is creatine een goede oplossing? Of hebben jullie een beter idee? Ik heb whey besteld (testzakjes Whey Temptation) maar ik twijfel of dat wel een goede keuze is gezien de kcal.

Antwoord Power Supplements:
Het Sonja Bakker-dieet is een caloriebeperkt dieet. Op lange termijn werkt een caloriebeperkt dieet niet omdat je het lichaam minder calorieën geeft dan het nodig heeft. Je lichaam zal een deel van de gemiste energie uit je vetweefsel betrekken. Maar doordat je lichaam het langdurig gebrek aan calorieën als een noodsituatie ervaart, zal het haar energieverbruik verminderen. Het zal energie gaan besparen door minder warmte te produceren, minder herstelwerkzaamheden uit te voeren en door spiermassa te verminderen. Dit is op langere termijn geen gezonde situatie. Je zult dus weer meer moeten gaan eten. Als je vervolgens evenveel gaat eten als eerder neem je meer toe in gewicht dan er met het dieet af is gegaan. Je lichaam heeft immers minder actief weefsel en de verbranding staat op een lager niveau.

De beste oplossing om structureel af te vallen is door vooral veel te sporten (liefst spiermassa opbouwen) en hetzelfde te blijven eten. Het eten doe je bij voorkeur voor het grootste deel na je trainingen. Op die manier optimaliseer je het gebruik van je voedsel voor spierherstel en optimaliseer je eveneens je vetverbranding door de gunstige timing van je caloriearme momenten.

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Als je toch snel wilt afvallen, kun je eiwitshakes gebruiken. Met extra eiwitten is het beter haalbaar om spiermassa te behouden terwijl je toch vrij weinig calorieën eet. Het klopt dat een eiwitshake calorieën levert. Maar calorieën hoeven geen vijand te zijn. Slechte voeding, weinig beweging, slechte slaap (lengte en kwaliteit) en eventueel ongecontroleerde emoties die aanzetten tot te veel eten zijn de grootste boosdoeners.

Heel hard trainen en heel weinig eten zoals je nu doet is vragen om problemen (overtraining, spierafname). De inname van extra eiwitten haalt voor jou de scherpe kantjes eraf door je spiermassa (en organen) te beschermen tegen afbraak. Met andere woorden: het beste resultaat dat je kunt bereiken met eiwitten tijdens een caloriearm dieet is een behoud van je spiermassa. Echte spiergroei is onmogelijk. Daarvoor heb je vrij veel calorieën nodig. Spiergroei en gelijktijdige afname van vetmassa is onder gunstige omstandigheden mogelijk met een energie-inname die ongeveer in evenwicht is met je energieverbruik. De gunstige omstandigheden zijn: goede training, gezonde voeding met traag opnemende koolhydraten, hoogwaardige eiwitten, de juiste vetten etc., volop goede kwaliteit slaap en weinig stress.

Creatine kan een merkbare positieve aanvulling zijn. Het versnelt je herstel. De spiercellen zien creatine als energie en zullen waarschijnlijk makkelijker tot spiergroei overgaan ondanks een relatief tekort aan calorieën!

Comments are closed.