Skip to content

Glucosamine voor pijnlijke gewrichten knie en schouders

2013 maart 25

Vraag:
Over de hele week doe ik ongeveer 2/3 x per week voetbal (waarvan 1 intensieve wedstrijd waar ik veel heen en weer ren als buitenspeler), 1x per week mma, en fitness 3x per week 45 minuten tot een uur.

Ik heb tegenwoordig vaak last van mijn gewrichten rond mijn knie en schouder(s). Hebben jullie hier misschien iets voor?

Antwoord:
Je belast je gewrichten behoorlijk zwaar met voetbal. Het is aangetoond dat glucosamine de kraakbeenschade aan de gewrichten kan verminderen bij mensen die intensieve voetbal beoefenen.  Twee capsules van onze glucomsamine per dag (totaal 1500 mg) is de beste dosering. De pot gaat dan 3 maanden mee.

Glucosamine Sulfaat

Glucosamine

Het is natuurlijk niet vastgesteld wat nou precies de knieklachten veroorzaakt. Ik wil ook niet suggereren dat de pijn weg gaat als je glucosamine gebruikt. De glucosamine is vooral preventief bedoeld. De pijn kan bijvoorbeeld uit de spieren komen. Het masseren van spierknopen en het doen van strekoefeningen kan soms verlichting geven.

Het is voor je schouderklachten zelfs heel waarschijnlijk dat de pijn vanuit de spieren ontstaat. Veel mensen die fitness doen krijgen een disbalans in de schoudergordel en nekspieren. Door spierknopen, een te hoge spierspanning of een disbalans in spierkracht kan pijn ontstaan. Massage kan veel helpen. Triggerpoints (harde knobbeltjes in spieren) op en langs de schouderbladen en in de nekspieren kunnen vaak een afgeleide pijn veroorzaken in de schouderspieren. Massage van de rug (met bijvoorbeeld een stuiterbal die je met je rug tegen de muur drukt) kan vaak verlichting geven. Het is wel even zoeken naar de juiste plaatsen.

Een goede gids om triggerpoints te vinden staat hier.

Let ook op met bepaalde oefeningen. Zo kan het gunstig zijn om geen nekdrukken (stang achter de nek) meer te doen. Ook lat pulldown achter de nek is minder fijn voor je schouders.

Comments are closed.