Skip to content

Advies bij elleboogklachten door overbelasting

2013 maart 1

Vraag:
Ik ben een erg tevreden klant van jullie en erg te spreken over de kwaliteit van de afgenomen producten. Mijn complimenten voor de overzichtelijke website en de snelle levering! Ik gebruik momenteel dagelijks de Pure Whey protein isolaat naturel en de Chondroitine sulfaat.

Echter heb ik nog een aantal persoonlijke vragen aan jullie:

Kan ik de Chondroitine uit de capsules halen en deze vermengen in een eiwitshake (Pure Whey protein + bananenmelk of chocolademelk)? Of is dit minder goed? Zo ja waarom?

In verband met artrose aan mijn elleboog moet ik heel correct, geleidelijk en niet te zwaar trainen (ik train bijna nooit onder 15 reps). Ik heb moeite om massa te pakken en heb een mollig postuur. Zouden jullie creatine gebruiken in mijn situatie verstandig zijn om dit doel te behalen of raden jullie dit af i.v.m. overbelasting? Hebben jullie andere suggesties?

Antwoord:
De chondroitine capsules mogen open gemaakt worden. Voor de werking maakt dit niet uit.

Wat betreft de elleboog: heb je meer last van extensies of van drukoefeningen? Gewoonlijk geven extensies eerder elleboogklachten dan drukbewegingen, maar ik weet niet of dit ook bij artrose geldt.

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Ik doe zelf vrijwel alleen drukbewegingen en een pullover. De pullover traint de lange kop van de triceps die alleen statisch actief is bij de drukbewegingen.

Creatine kan gebruikt worden direct voor of na de training. Om het vetpercentage te minderen kan intermittent fasting goed werken.

Antwoord:
Ik heb met mijn elleboog het meeste last met het maken van extensies. Ik snap dat iedere persoon met artose verschillend is en een verschillende gradatie heeft. Maar zou jij creatine afraden in verband met: meer kracht genereren door de creatine = meer kans op overbelasting = meer kans op pijn klachten en meer slijtage door de artrose?

Of denk je dat het toch kan om met behulp van creatine meer spiermassa op te bouwen op voorwaarde dat er sprake is van een geleidelijke opbouw: eerst meer herhalingen doen met een gewicht, b.v. 60 kg bankdrukken waarmee je 20 reps kan doen met een correcte techniek, en later pas het gewicht in een oefening verzwaren met minder herhalingen tot 15 reps per set, b.v. 75 kg met 15 reps. En daarnaast verstandig trainen (goed opwarmen en niet te zwaar trainen = onder de 15 reps). Waar ik mee zit is dus dat de krachttoename zal leiden tot meer klachten. Hebben jullie evt. een ander supplement (behalve wei eiwit want die gebruik ik al) die in dit geval beter voor mij is met mijn artrose om meer spiermassa op te bouwen?

Glucosamine Sulfaat

Glucosamine

Of zeg je uit ervaring als bewegingswetenschapper dat ik beter kan stoppen met krachttraining met als doel meer spiermassa opbouwen met mijn artrose?

Antwoord:
Ik zou de extensies achterwege laten. Verder zou ik ervoor kiezen om aan het einde van de bewegingsuitslag (van excentrische naar concentrische fase) een seconde te pauzeren om piekbelastingen (sterk) te verminderen. Het hogere aantal herhalingen is ook een goede maatregel. Om op deze manier toch spiermassa aan te kunnen zetten is creatine een goede hulp. Ik ken geen supplement dat beter is voor spiermassa winst.

De spieren continu onder spanning houden tijdens de oefening kan de groeiprikkel verbeteren bij een lager trainingsgewicht. Probeer de excentrische fase traag en met aandacht te doen.

Ik zou je training niet stoppen maar aanpassen (zoals hierboven beschreven). Ik kreeg meer dan 10 jaar geleden een zware polsblessure. Ik kon niet eens een pannetje met eten vasthouden. Toch doorgetraind zonder de pols zwaar te belasten. Veel rekken van stijve onderarmspieren zodat de pols in rust beter kan herstellen. Glucosamine en andere stoffen leren kennen. De blessure is nog steeds niet over, maar ik kan weer behoorlijk goed trainen. En ik heb het idee dat er nog steeds verbetering in zit.

Comments are closed.