Skip to content

Arthro-5 is optie bij kraakbeenschade door voetbal

2013 juli 15

Vraag:
Ik ben 18 jaar oud en ben al een aantal jaar actief op het hoogste niveau voetbal in de jeugd. Na 4 jaar bij een bekende club gespeeld te hebben, kreeg ik mijn eerste tegenslag. Ik werd geopereerd aan mijn meniscus en ongeveer 40 procent van mijn meniscus is hierbij weggehaald. Mijn revalidatie ging erg moeizaam. Na een tweede MRI scan bleek dat ik een kleine kraakbeenbeschadiging had in mijn knie. De schade was erg klein en zou in eerste instantie geen probleem moeten zijn. Een jaar verder blijf ik last houden van mijn knie. Na de derde MRI zei de orthopeed dat de kraakbeen schade aanzienlijk groter is geworden en het verstandig is om te stoppen met voetbal. Dit is een grote klap voor mij geweest.

Ik heb naar oplossingen gezocht en kwam op glucosamine terecht. Mijn vraag is of het gebruik van glucosamine verstandig is voor 18-jarigen. En kan dit een oplossing zijn voor mij? Voetballen op het allerhoogste niveau zou moeilijk zijn in mijn toestand, maar ik zou wel graag verder willen voetballen.

Antwoord:
Als 18-jarige ben je misschien nog niet helemaal volgroeid. Dat volgroeid zijn hanteren wij als uitgangspunt voor wanneer je veilig met de supplementen kunt beginnen. Bij jonge mensen met flinke kraakbeenschade schat ik echter in dat de voordelen van de supplementen een stuk zwaarder wegen dan de mogelijke nadelen. De kans op bijwerkingen lijkt klein te zijn. Zeker voor sportieve mensen.

Glucosamine Sulfaat

Glucosamine

Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om Arthro-5 te gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij de collega’s van Glucosamine.com. Arthro-5 is een combinatie van kraakbeenbeschermende stoffen waaronder glucosamine en chondroitine. Als Arthro-5 financieel niet haalbaar is (een pot van €31,90 gaat één maand mee) dan kun je glucosamine in combinatie met ASU Forte en/of chondroitine overwegen. ASU geeft het kraakbeen meer stevigheid door de aanmaak van collageen. Chondroitine is vooral een remmer van de slijtage. Chondroitine is ook op halve dosering al werkzaam.

Het gebruiken van alleen glucosamine is overigens ook vaak al effectief en zelfs getest bij jonge topvoetballers. De voetballers hebben minder afbraakproducten van kraakbeen in hun lichaam als ze glucosamine gebruiken.

Bij jonge mensen die gewrichtsbeschermende stoffen gebruiken zien we soms kraakbeenherstel. Het herstel van kraakbeen geldt niet voor de meniscus.

Veel bewegen met een lichte intensiteit helpt de effectiviteit van de supplementen te vergroten. Piekbelastingen zijn echter gevaarlijk. Voetbal geeft hoge piekbelastingen. Vooral wanneer je abrupt vaart mindert of van richting verandert. Ook draaibewegingen kunnen veel druk geven.

Comments are closed.