Skip to content

Whey en zware metalen: wat betekent de labuitslag?

2013 september 27
by admin

Vraag:
Ik las jullie site dat jullie de whey eiwit zelf hebben laten testen op de aanwezigheid van zware metalen. Cool dat jullie dat hebben gedaan, want ik ben dat nog nergens anders tegengekomen. Maar mijn vraag is hoe ik de uitkomsten moet interpreteren. Wat zijn de referentiewaarden van de volgende uitslag?

– Cadmium – lager dan 10 μg/kg
– Kwik – lager dan 10 μg/kg
– Lood – lager dan 100 μg/kg

Antwoord:
De Europese richtlijn van 2008 stelt de volgende limieten voor zware metalen in voedingssupplementen:

– Cadmium – 1.0 mg/kg
– Kwik – 0.1 mg/kg
– Lood – 3.0 mg/kg

Voor onze eiwitsupplementen is de waarde lager dan de laagste waarde die het lab kan detecteren. De waarden zitten onder de zogenaamde detectielimiet. Dat betekent dat de daadwerkelijke concentratie zware metalen in het product vlak onder die limiet kan liggen of 1000 maal lager of dat er (in theorie) geen molecuul van het zware metaal aanwezig is.

De detectielimieten zijn:

– Cadmium – 0.01 mg/kg (10 microgram/kg) (100 maal lager dan de toegestane limiet)
– Kwik – 0.01 mg/kg (10 microgram/kg) (10 maal lager dan de toegestane limiet)
– Lood – 0.1 mg/kg (100 microgram /kg) (30 maal lager dan de eerder genoemde toegestane limiet)

Alleen bij de smaak chocola was er 0.02 mg/kg cadmium gedetecteerd. Dit heeft te maken met het cacaopoeder. Cacao kan relatief veel zware metalen bevatten. Maar dit is nog altijd 50 maal minder dan de limiet.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Uiteraard is het wel zo dat een voedingssupplement als eiwitpoeder in relatief grote hoeveelheden geconsumeerd worden. Daarom zou ik niet de limieten voor voedingssupplementen willen hanteren maar eerder die van voedingsmiddelen.

Via de volgende link kun je nalezen wat de limieten zijn voor diverse voedingsmiddelen. Zie de tabel op pagina 4. De eenheden zijn in milligram per kilogram. Dus je mag ze vermenigvuldigen met 1000 om tot onze microgram per kg te komen.

Voor melk geldt het volgende:

– Cadmium – 0.005 mg/kg (2 maal lager dan de detectielimiet)
– Kwik – 0.01 mg/kg (gelijk aan detectielimiet)
– Lood – 0.05 mg/kg (2 maal lager dan onze detectielimiet)

Je ziet dat de limieten voor voeding veel strenger zijn. Zo streng dat we met detectielimiet van de labtests de waarden net wel of net niet kunnen waarnemen. Je kunt ervan uitgaan dat de melk die gebruikt wordt voor de productie van het whey eiwit aan deze richtlijnen voldoet.

Als je zware metalen in whey 1 op 1 vergelijkt met melk, houd er dan rekening mee dat je voor een kilogram (liter) melk slechts 45 gram whey nodig hebt om dezelfde hoeveelheid eiwit te krijgen. Whey is behoorlijk geconcentreerde voeding. Het (realistische) zware metalen gehalte is na verdunning tot gebruiksklaar product dus nog een stuk lager. Je zou de niveaus van onze labtests nog ongeveer 20 maal lager mogen stellen voor je het whey eiwitsupplement vergelijkt met melk.

Comments are closed.