Power
Supplements

Bel ons

0481-707138
Power
Supplements
Sluiten
Waardering 9,4 na 1445 recensies
Zuiver. Getest. Bewezen.Lees hier waar wij voor staan

Creatine Monohydraat 600g: 108 vragen

Creatine Monohydraat 600g
Creatine Monohydraat 600g

Cyclisch suppleren creatine en l-citrulline

7 november 13:37
Anoniem
Ik heb een vraag over het cyclisch suppleren van creatine en l-citrulline. Momenteel suppleer ik per kalenderdag vier tot vijf gram creatine en eenzelfde hoeveelheid l-citrulline. Ik doe dat zeven tot acht weken. Daarna stop ik een even lange periode met suppleren. Vervolgens start ik de cyclus opnieuw.

Mijn creatinesuppletiecyclus – mooi woord – baseer ik onder andere op het gestelde door Eigen Kracht (eigenkracht.nl/supplementen/specifieke-supplementen/creatine), zie onder Langzame oplaadmethode en vooral Kun je creatine continu gebruiken?. Mijn l-citrullinesuppletiecyclus laat ik daarbij aansluiten. Uiteraard heb ik meerdere bronnen geraadpleegd.

Hebben jullie, los van het gestelde op jullie website, aanvullende gefundeerde inzichten over creatine en l-citrulline suppletie? Kan mijn suppletiecyclus effectiever? Ik het raadzaam helemaal geen cyclus te hanteren, maar gewoon door te suppleren en evt. tijdens een deload (eens in de acht weken) te pauzeren?
8 november
Powersupplements
10:29In het artikel van eigenkracht lees ik het volgende:

Er zijn tot nu geen negatieve effecten van langdurig creatine-gebruik, maar fysiologen vermoeden dat sporters na 6 weken creatinesuppletie beter enkele weken geen creatine kunnen gebruiken. Zij vrezen dat het vermogen van het lichaam om zelf creatine aan te maken en te transporteren door suppletie vermindert. Het inbouwen van ‘creatinepauzes’ garandeert dat het lichaam de productie en het transport van creatine niet verleert.

Helaas zie ik geen referentie naar de bron van deze stelling. Op basis waarvan denken de fysiologen dat het lichaam verleert creatine aan te maken? Er is onderzoek (de bron heb ik nu niet voorhanden) waaruit gebleken is dat na 1 jaar continue gebruik van creatine de productie weer op gang komt wanneer de suppletie stopt. Dat lijkt me ook logisch. In een natuurlijke setting kan het voorkomen dat een mens dagelijks 4 gram creatine binnenkrijgt uit vlees of vis. Zo’n dieet kan jaren aan de orde zijn voor er een periode van schaarste aanbreekt. Vanuit evolutionair perspectief verwacht ik dat het lichaam op de schaartse in kan spelen door de aanmaak van creatine weer op te voeren.

Er is overigens een goed onderbouwde gedachtegang die stelt dat het continue gebruik van creatine heel gezond is. Een van de redenen wordt beschreven op Examine.com https://examine.com/nutrition/creatine-and-same .

De aanvoer van externe creatine werkt besparend op een belangrijke maar schaarse stof in het lichaam: s-adenosylmethionine ofwel Sam-e. Deze stof wordt normaal gesproken gebruikt voor de productie van creatine en voor andere processen. De creatineproductie legt nogal een flink beslag op de beschikbare hoeveelheid Sam-e waardoor er weinig overblijft voor de andere processen. Met creatinesuppletie blijft meer Sam-e beschikbaar wat heel gunstig is voor het lichaam. (Uitgebreide toelichting via bovenstaande link).

Persoonlijk gebruik ik creatine onafgebroken. Dat doe ik ter ondersteuning van spiergroei- en herstel, ondersteuning van cognitieve processen en voor ‘longevity’ doeleinden.

Ten aanzien van citrulline ben ik geen informatie tegengekomen die voor of tegen cyclisch gebruik spreekt.

Hartelijke groet, Kris

Geeft creatine haaruitval?

15 april 2016 08:46
Rob
Ik lees op internet over wetenschappelijke studies waaruit blijkt dat creatine o.a. DHT verhoogd wat verantwoordelijk is voor vroegtijdige kaalheid. Lijkt me dan toch beter om geen creatine te gebruiken.
15 april 2016
Powersupplements
11:15Hoi Rob, Er is 1 studie gedaan (2009) bij rugbyspelers waarin een stijging van de DHT spiegel werd gevonden na creatine suppletie. Dit is slechts 1 studie op enkele honderden (dierstudies + humane studies). Geen enkele andere studie maakt melding van een stijging in DHT. Wel zijn er meldingen van zowel stijgingen als dalingen van testosteron. Het eventuele effect op hormonen lijkt dus meerdere kanten op te kunnen gaan. Ik sluit niet uit dat er binnen de 'ruis' van stijgingen en dalingen een effect is gemeten dat er in werkelijkheid niet is. Het onderzoeksresultaat kan dus een toevallige uitkomst zijn. Er is overigens kritiek geleverd op de onderzoeksmethoden die gebruikt zijn in de betreffende studie. Je kunt zo'n toevallige uitkomst vergelijken met de bevinding dat creatine slechter zou worden opgenomen als je de inname combineert met cafeïne. Dat effect is getest maar nooit meer gevonden in latere studies. Er blijft in het geval van DHT wel twijfel omdat er überhaupt geen andere publicaties zijn verschenen van studies waarin creatine suppletie getest is op een invloed op het DHT-niveau. Wat bijdraagt aan dit gebrek aan informatie is dat het uitblijven van een significant effect vaak resulteert in afzien van het indienen van een verslag bij een 'journal' of in het niet plaatsen van een artikel door de redactie van een journal. Zo blijven wij in het ongewisse. Al met al verwacht ik dat er geen effect is van creatine op kaalheid. Kris

creatine voor 16 jarige?

27 november 2015 13:16
sicco
Hallo

Mijn zoon is bijna 16 jaar en weegt 65 kg en traint nu een half jaar 3maal per week op de sportschool. fitnesse.
Is t verstandig dat hij creatine gaat gebruiken?
Hij gaat ook na elke training een eiwitshake nemen. Whey isolate.

mvg Sicco
27 november 2015
Powersupplements
14:23Hallo Sicco, Ons standpunt is dat men het beste wacht met prestatiebevorderende supplementen totdat iemand volwassen is. Volwassen betekent in dit geval dat de persoon is uitgegroeid / lichamelijk uitontwikkeld. Kris

waarom geen creatine capsules?

24 oktober 2015 18:02
Robin
Hallo,

ik wil voor het eerst creatine gaan gebruiken.
Nou lijkt het mij een stuk fijner om creatine in capsulevorm in te nemen..

Waarom verkopen jullie dit niet? Is de werking anders/minder? Ik koop mijn supplementen namelijk graag bij jullie.

Groeten,

Robin

Gram creatine & mixen

19 oktober 2015 07:25
Joost
Hi!

Op de creatine verpakking staat per maatschep 4 gram creatine, echter op de zelfde verpakking staat in het Duits 3 gram creatine.. welke van de 2 is het ?

En hoeveel cl water moet je ongeveer gebruiken per maatschep?

Groetjes,

creatine mixen

28 augustus 2015 13:29
Benjamin Mazereeuw
Goedendag.

Kan ik creatine ook met melk mixen gelijk met mijn whey temtation shake?
Of moet dit met water ingenomen worden?
28 augustus 2015
Powersupplements
15:32Hoi Benjamin, Je kunt creatine mixen met je eiwitshake, met water, fruitsap etc. Ook warme dranken en cafeïne houdende dranken zijn toegestaan. Alleen alcohol houdende dranken zijn een slecht idee. Kris

Creatine verlaagt antioxidanten status?

7 augustus 2015 12:04
Rob
Lijkt me toch niet zo verstandig om creatine te slikken nu uit onderzoek is gebleken dat het je antioxidantenniveau in het bloed doet dalen. Dit is wel je beschermingsschild!

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23259853
7 augustus 2015
Powersupplements
14:08Hoi Rob, Ik heb even de tijd genomen om een onderbouwde reactie te geven op je stelling. Graag begin ik met een meer algemene benadering. Daarna ga ik meer specifiek in op de studie waarnaar je verwijst. Creatine is waarschijnlijk het best onderzochte prestatiebevorderende voedingssupplement ter wereld. En met recht. Het werkt goed en is naast het sporten toepasbaar voor het bevorderen van diverse andere processen in het menselijk lichaam. Een simpele zoekopdracht op pubmed met de woorden ‘creatine’ en ‘supplementation’ geeft ruim 1700 resultaten. Dat is heel veel. Zo nu en dan is er een studie die een verrassende of zorgwekkende uitslag geeft. Vaak wordt dit opgepakt door reguliere media of door bloggers. Vooral ‘slecht nieuws’ kan als een lopend vuurtje over het internet rondgaan. Eerder was er de bevinding dat de opname van creatine geremd wordt door cafeïne. Dat is een eigen leven gaan leiden op internet. Ook wij hebben die informatie overgenomen. Latere studies hebben een remmend effect van cafeïne niet kunnen bevestigen. Men gaat er daarom nu van uit dat het remmende effect er ook niet is. In de eerste studie is op de een of andere manier een verschil gemeten dat niet was toe te schrijven aan een interactie tussen cafeïne en creatine. Nu kom ik bij de studie waarnaar jij verwijst. Daarin wordt een afname gemeten in de ‘totale antioxidant status’ van het bloed in de groep personen die creatine gebruikt. Die afname wordt niet gezien in twee groepen proefpersonen die maltodextrine (placebo) of niets gebruiken. Alle proefpersonen volgen een krachttrainingsprotocol. De afname in antioxidant status is een bijzondere bevinding die inderdaad zorgwekkend kan zijn. Je kunt hier gelijk diep op ingaan en speculeren over de betekenis van de bevinding. Zo heeft krachttraining een direct effect op de antioxidant status via de productie van vrije radicalen en vanwege het voorkomen van ischemie-reperfusie. Dit laatste is het proces van tijdelijk afknelling van de bloedtoevoer. Ischemie-reperfusie heeft een zeer sterk effect op de vorming van vrije radicalen en daarmee op de antioxidant status. Creatine kan dit proces bevorderen door een toename van spiermassa (niet gezien bij deze proefpersonen) en toename van kracht (wel een toename gemeten). Het schijnt dat sporters op den duur wennen aan de verhoogde vrije radicaalvorming doordat hun antioxidantsysteem sterker wordt. Ik ben verder niet bekend met de ‘ins and outs’ hiervan. Maar de weg van speculeren over het waarom van de bevinding wil ik eigenlijk niet eens bewandelen. Ik kijk eerst liever wat andere studies hebben gevonden. Een nieuwe zoekopdracht in PubMed met de termen ‘creatine supplementation oxidative stress’ levert 191 resultaten op. Het eerste resultaat heeft als titel ‘Creatine supplementation attenuates pulmonary and systemic effects of lung ischemia and reperfusion injury’. Met andere woorden: creatine doet hier het tegenovergestelde als wat gevonden is in de studie waarnaar je verwijst. Creatine remt de effecten van ischemie-reperfusie in de longen. Het is natuurlijk geen sportsetting. Maar het geeft wel een indicatie dat creatine suppletie wellicht goed is voor je antioxidatieve capaciteiten. Het tweede abstract dat naar boven komt in PubMed heeft als titel ‘Creatine and the Liver: metabolism and possible interactions’. De samenvatting meldt onder meer over creatine dat ‘Antioxidant effects have been found in several studies…’. Het derde abstract dat ik zie is niet relevant, maar de vierde heeft een veelzeggende titel: 'Creatine supplementation decreases plasma lipid peroxidation markers and enhances anaerobic performance in rats.' De hier genoemde afname van lipide peroxidatie is eveneens een teken van een verbeterde antioxidatieve werking! Verder ga ik niet (tot en met nr. 10 zijn er verder geen relevante bevindingen). Wat ik hoop dat hieruit duidelijk wordt, is dat er in ieder geval geen sterk bewijs is dat creatine schadelijk zou zijn. In tegendeel. Er zijn heel veel studies die aangeven dat creatine diverse positieve effecten heeft op het lichaam. Veel ‘life-extensionist’ gebruiken creatine daarom als basissupplement. Nog even terug naar de studie met de opmerkelijke vondst. De creatine die de proefpersonen kregen, is betrokken van een lokale supplementenshop die haar supplementen richt op bodybuilders en vechtsporters. Het is voor een wetenschappelijke studie een enigszins opmerkelijke manier om aan je materiaal te komen. Het is bekend dat veel supplementen gericht op de doelgroep bodybuilders en vechtsporters vervuilingen kunnen bevatten. Niet zomaar vervuilingen, maar farmacologisch actieve stoffen die een slechte invloed hebben op de gezondheid. Zou een vervuiling van het gebruikte creatine supplement de antioxidatieve status van de proefpersonen onderuit hebben gehaald? Kris

zwaarder worden

8 juni 2015 12:27
anoniem
ik sport niet omdat ik geen tijd heb. maar ik wil wel graag snel gezond zwaarder worden zonder bijwerkingen. kan dat bij jullie. omdat ik iets te mager bent. tenminste dat vind ik . zou graag minstens 10 kilo bij komen zonder te sporten. maar ik weet niet welke product de beste is voor mij. kkan jullie mij a.u.b. helpen
8 juni 2015
Powersupplements
14:48Een bijzondere vraag!! Tien kilo zwaarder worden is niet niks. Als je dit doet zonder sporten, dan zal het gewicht deels bestaan uit spiermassa, deels uit extra koolhydraatopslag in de spieren en in de lever en deels uit vetweefsel. Uiteraard zal er ook er wat meer darmvulling zijn. Creatine veroorzaakt bij veel mensen een gewichtstoename van ongeveer een kilo. Die massa zit in de spieren. Als je creatine combineert met het opzettelijk zwaarder worden, dan sluit ik niet uit dat een groter aandeel van de toename in gewicht uit spiermassa zal zijn. Creatine is daarmee naar mijn mening een goed supplement om te gebruiken. Verder heb je uiteraard goede en gezonde voeding nodig (+ voldoende water drinken). Denk aan havermout of havermoutpoeder / havermeel. Gebruik ook wat meer vet. Zuivel of andere calciumrijke voeding kan ervoor zorgen dat je minder vet aanzet. Melkvet (roomboter en slagroom) bevat natuurlijke vetzuren die ervoor kunnen zorgen dat je relatief minder buikvet (orgaanvet) opslaat. Dat is gunstig. Volle kwark en volle melk zijn in jouw geval goede voedingsmiddelen (mits je zuivel verdraagt). Je kunt ook hartige pannenkoeken maken met volle melk, eieren en gebakken in kokosolie. Kokosolie zet ook minder snel aan als lichaamsvet. Wees matig met zoet. Vermijd suiker en zoete dranken als makkelijke methode om zwaarder te worden. Suikers versnellen de aanmaak van orgaanvet. Je sport nu niet. Om gezond zwaarder te worden adviseer ik toch uitdrukkelijk om thuis een heel kort programma te doen. Doe dagelijks: 1 set opdrukken 1 set kniebuigingen zonder gewicht. 1 set roeien volgens een van de methodes die je op dit youtube filmpje ziet. Doe elke dag iets meer herhalingen of doe de sets totdat je bijna niet meer kunt. Dit is een heel korte training. Je kunt binnen 10 minuten klaar zijn. Als je hier geen tijd voor hebt, neem dan je leven onder de loep om prioriteiten te stellen. Neem van mij aan dat je je fijner gaat voelen als je dagelijks 10 minuten de tijd neemt om deze oefeningen te doen. Kris

creatine gebruik

17 april 2015 07:52
Bob de Wit
Is er een oplaadfase voor het gebruik van Creatine. ik heb begrepen dat je de eerste 5 dagen 5 maatschepen creatine moet gebruiken. Daarna 1 maatschep per dag. Als ik jullie informatie lees op de website is het aanbevolen gebruik 1 maatschep per dag. Wordt er dan bedoeld na de oplaadfase?

Ik hoor graag van u.

MVG Bob de Wit
17 april 2015
Powersupplements
09:57Hallo Bob, excuses voor de late reactie. Er zijn vele adviezen over creatinegebruik. De algemene varianten zijn ofwel een continu gebruik of een laadschema met periodieke pauzes. Het doel van creatine-inname is om de concentratie in de spiercellen te verhogen, dit kan snel en langzaam maar het einddoel is hetzelfde, namelijk een maximale concentratie. Een alternatieve methode is om na de laadfase verder te gaan met een onderhoud van 1 schepje per dag, eigenlijk een continu schema dan. Het voordeel van de laadfase met grotere hoeveelheden per dag is dat je veel eerder die maximale concentratie in de spiercellen bereikt. Het nadeel is dat je wat inefficienter met de creatine omgaat, d.w.z. er wordt relatief gezien een groter deel uitgeplast. Je ziet wel sneller resultaat. Jaap

inname creatine voor het slapen

5 maart 2015 12:52
Quin
Aangezien ik graag koffie drink in de ochtend of voor een training vraag ik mij af of het verstandig is creatine ipv direct na de training voor het slapen gaan in te nemen.
Neem aan dat de opname voor het slapen gaan minder is dan direct na de training maar aangezien cafeine en creatine niet hand in hand gaan hoor ik graag jullie advies en argumentering.
5 maart 2015
Powersupplements
13:58Hoi Quin, Je kunt creatine misschien beter niet voor het slapen gebruiken. Creatine kan wat extra vocht onttrekken aan je lichaam. Je moet daarom voldoende drinken. Wanneer je gaat slapen drink je niet en verlies je redelijk wat vocht door te zweten. Ik weet niet of de creatine-inname nog een grote factor is in de vochthuishouding wanneer de creatine reserves in de spier eenmaal op peil zijn. aar voor de zekerheid zou ik creatine niet kort voor het slapengaan innemen (tenzij met een shake en daarmee voldoende vloeistof). Wat betreft je angst voor de combinatie van cafeïne en creatine: het is gebleken dat het combineren met cafeïne in 1 studie tot een ogenschijnlijke beperking van de opname van creatine leidt. In later onderzoek heeft men dit effect niet meer kunnen reproduceren. Men gaat er daarom van uit dat creatine zonder problemen met cafeïne gecombineerd kan worden. Je kunt de creatine dus prima na je training gebruiken en de cafeïne ervoor. Kris

weightgainer combineren met creatine

5 maart 2015 12:37
marc holsters
Hallo

Ik gebruik de gainer als ontbijt en na mijn trainingen kan creatine mixen aangezien k ze beide na de training in moet nemen nu 2 lossen bekers zou ideaal zijn als ik het bij elkaar kon doen.

Groetjes
5 maart 2015
Powersupplements
13:45Hoi Marc, De Supreme Gainer kan je heel goed combineren met creatine. De creatine maakt de combinatie van de Supreme Gainer (koolhydraten, eiwitten en BCAA's) nog sterker. We zouden creatine zelf ook al kunnen opnemen in het recept van de gainer, maar dan is het niet mogelijk om de dosering van de weightgainer af te stemmen op de persoonlijke behoefte. Van creatine kan je het beste elke dag 4 of 5 gram gebruiken. Bij een weightgainer verschilt de optimale inname nogal van persoon tot persoon. Kris

creatine

3 februari 2015 11:54
Dennis
is dit natuurlijk of echt chemisch spul?
3 februari 2015
Powersupplements
13:08Hoi Dennis, Creatine komt van nature voor in vlees. Het is mogelijk het uit vlees te extraheren. Voor een dagdosering van 4 a 5 gram creatine heb je ongeveer een kilogram rundvlees nodig. Dat wordt een erg dure grap! Gelukkig heeft men een proces ontwikkeld om creatine 100% natuuridentiek na te maken. Dus ja, een creatine supplement bevat echt chemisch spul! Je lichaam zal het verschil tussen de natuuridentieke chemische creatine en natuurlijke creatine niet merken. Wat wel belangrijk is, is dat de creatine veilig wordt geproduceerd. Er kunnen tijdens het productieproces naast creatine ook andere stoffen gevormd worden. Die andere stoffen zijn giftig. Om die reden hebben wij niet gekozen voor creatine van een wazige fabrikant maar voor de meest zuivere creatine van een bekende Duitse fabrikant. Kris

houdbaarheid creatine

11 december 2014 11:59
gg
Hoe lang is deze creatine houdbaar?
11 december 2014
Powersupplements
13:02De houdbaarheid van de huidige voorraad creatine is tot 8-2016.

Maltodextrine in combinatie met creatine

23 juni 2014 09:36
Anoniem
Beste powersupplements,
Ik heb al een aantal maanden geleden een zak maltodextrine gekocht, alleen zit ik met een probleempje. Dat is namelijk dat toen ik het begon te gebruiken ik helemaal geen gewichtstoename meer kreeg van jullie creatine. Dit constateerde ik aangezien ik een pauze had genomen met creatine en daarna weer was begonnen. Toen kwam ik niet meer snel 3/4 kilo watergewicht aan d.m.v. creatine.
Ik was na een tijdje gestopt met trainen (niet doordat de creatine niet meer z’n werk deed, maar meer omdat ik geen tijd en motivatie meer had om er tijd voor te maken). Nu ben ik weer begonnen en is natuurlijk weer heerlijk om bezig te zijn. Ik begon weer met creatine en ook met maltodextrine, aangezien ik hoopte dat het nu anders zou zijn. Maar nee, na 3 weken creatine te hebben gebruikt in combinatie met maltodextrine (en whey protein isolate) niks aangekomen door de creatine. Ik ben gestopt met maltodextrine en nu gaat de creatine z’n werk doen, al weer een aantal kilo’s watergewicht aangekomen deze week. Heb wat op internet rondgezocht natuurlijk maar kan niks vinden over creatine die z’n werk niet meer doet in combinatie met maltodextrine.
Nu vroeg ik me dus af of jullie daar wat over weten of dat dit ook volkomen nieuw is voor jullie en ik misschieen één op de miljoen ben waarbij dit gebeurt.
Beetje lange tekst maar hoop het zo een beetje duidelijk te hebben uitgelegd.

Advies over gebruik creatine

22 mei 2014 09:31
Aley
Beste,

Ik ben 22 jaar, 185 cm en weeg momenteel 86 kilo ( waarvan ongeveer 18% vetpercentage ). Mijn doelstelling is vooral om mijn spiermassa te behouden en vetpercentage te verlagen naar de 14%. Week of 2 geleden ben ik begonnen met het innemen van pure whey proteïne ( zeer tevreden ). Sinds deze week ben ik begonnen met cutten, zo ziet mijn trainingsschema er nu uit,

Maandag: borst, triceps, buik
Dinsdag: rug, biceps
Woensdag: schouders, benen, buik
Ruim 3 keer in de week uur hardlopen per keer.

Voedingsschema:

09:00 2 boterhammen met kaas vervolgens whey proteine
13:00 4 boterhammen met kaas en kipfile vervolgens 1 stuk fruit
19:00 Warme maaltijd ( kipfile, rijst, pasta etc. )
22:00 whey proteine
Water: 3 liter per dag

Nu lees ik, dat wanneer je creatine inneemt je aantal kilo’s kan aankomen, is het misschien verstandig om eerst mijn te bereiken vetpercentage te behalen ( van 86 kilo naar ongeveer 80 kilo ongeveer ) of direct mee beginnen en veel cardio uitoefenen? ( als ik dit bestel zit er ook een maatschepje bij? )

Hebt u nog eventuele advies over mijn eet of trainingsschema?

Alvast bedankt!

weight gainer, gewichtstoename voor 43-jarige

9 april 2014 13:05
Appie Gerritsen
Hallo ik gebruik al 3 maanden Whey Isolate en Creatine voor mijn 4 dagen cardio en krachtraining en heb hier ook effect van,maar ik zou graag er een paar extra kilo s erbij willen en zit dus aan jullie Weight gainer te denken. Aangezien hier ook Whey en Creatine inzit kan dit een vervanging van deze twee zijn of een extra( post training)

Nou ben ik ook 43 jaar en ben dus daardoor een beetje bang dat ik dus veel vet opga slaan wat er dus weer moeilijker af gaat( buikje gaat er ondanks veel oefeningen moeilijk mee weg)

Ik sport dus 4 keer in de week en dan 2 uur per dag en hou dit ook gewoon aan

Bedankt :)

Inname creatine voor en tijdens training?

9 april 2014 12:54
Mike
Beste PS,

Ik heb interesse om eens creatine uit te proberen, ik heb alleen nog een vraag over de inname:

Jullie vermelden innemen bij een maaltijd of na het trainen.

Mij is altijd verteld dat je creatine moet innemen vóór en tijdens het trainen om zo extra energie te ontvangen voor tijdens het trainen. Ik eet altijd 2 boterhammen met een dikke laag kipfilet 30-45 min vóór het trainen, is het optimaal om tijdens deze maaltijd een creatine shake te nemen?

Alvast bedankt!

Wijze van inname Creatine

11 maart 2014 09:14
Sander De Jong
Hi,

Ik had even een vraag, ergens las ik op jullie website dat je creatine altijd moet innemen met dextrose en dat het creatine poeder altijd opgelost moet zijn. Is dit werkelijk correct? Ik heb creatine nog nooit goed op kunnen lossen in water (i.e. het blijft altijd in suspensie).

Hartelijk dank voor de hulp.
Groet,
Sander
11 maart 2014
Powersupplements
10:16Creatine kan met bijna alles ingenomen worden. Direct na de training zal het iets beter opgenomen worden en met een zoet drankje (bijv. dextrose) zelfs nog iets beter. Creatine monohydraat lost niet op, het zijn kleine deeltjes die in suspensie ronddwarrelen, daarom mixt je het het beste met wat stromend water waarna je het direct opdrinkt. Eventueel herhalen als er wat op de bodem van je beker blijft liggen.

Creatine schadelijk?

17 februari 2014 09:46
Anoniem
Hallo, ik overweeg om Creatine te gaan gebruiken, maar ik twijfel nog.
Wat ik weet, is dat er te weinig studies zijn gedaan over het nemen van Creatine op de lange termijn, waardoor niet met zekerheid gezegd kan worden of Creatine schadelijk is.
Ik ben 17 jaar en doe intensief aan krachttraining (6x in de week). Ik gebruik de whey isolate en de caseïne van jullie. Zouden jullie mij Creatine en/of eventuele andere supplementen aanbevelen (zoals bcaa's en dergelijke)? En wat weten jullie over eventuele bijwerkingen van Creatine?
Alvast bedankt voor de reactie.
17 februari 2014
Powersupplements
11:31Creatine is een van de best onderzochte supplementen ter wereld. Het lijkt erop dat het veilig is voor in ieder geval 2 jaar continu gebruik. Langere studies dan dat zullen waarschijnlijk niet gedaan worden i.v.m. de hoge kosten. In de loop der tijd komt er meer inzicht in de lange termijn veiligheid van creatine doordat er een grote groep gebruikers is die het supplement langdurig (heeft) gebruikt. Je kan dan epidemiologische studies doen waarbij vergelijkingen gemaakt worden tussen (ex-)gebruikers en niet-gebruikers. Het probleem met epidemiologische studies is wel dat door storende factoren er nooit met zekerheid een conclusie uit getrokken kan worden. Mensen die creatine gebruiken zullen bijvoorbeeld ook eerder andere supplementen gebruiken. Het is moeilijk om voor dat soort factoren te corrigeren. Als er écht gekke dingen zouden zijn met het supplement dan komt dat natuurlijk wél naar boven. Maar dat zouden we dan inmiddels wel weten. Het spul wordt al vanaf 1992 gebruikt. Zelf gebruik ik creatine op en af al vanaf 1993. Of creatine op langere termijn (een beetje) schadelijk is of niet zullen we misschien nooit met absolute zekerheid kunnen zeggen. Er zijn echter hele groepen mensen die het supplement als 'life-extension' supplement gebruiken. Creatine lijkt namelijk heel gunstige effecten te hebben op celniveau. Doordat creatine een grotere energiereserve biedt aan cellen kunnen deze hun integriteit beter handhaven onder moeilijk omstandigheden. Dit geldt niet alleen voor spiercellen maar vooral ook voor hersencellen. Persoonlijk zie ik creatine als 'het beste supplement' als het aankomt op veiligheid, werkzaamheid en prijs. Creatine komt van nature voor in de voeding én het is een lichaamseigen stof. De aanvoer vanuit de voeding kan in natuurlijke situaties (carnivoor dieet) zo hoog zijn dat de lichaamseigen productie van creatine langdurig onderdrukt is. Het is een logische aanname dat het lichaam van de meeste mensen er evolutionair op is ingesteld om langdurig veel creatine via de voeding binnen te krijgen. Ter illustratie: een kilo rundvlees bevat een dagdosering creatine. Nou kan het natuurlijk zo zijn dat het lichaam creatine prefereert in de vorm van vlees en vis. Ik sluit niet uit dat het menselijk lichaam creatine inderdaad beter verwerkt als het in een 'matrix' van vlees zit. Wil je het in een matrix hebben kook je creatine dan mee met rijst. Pas zoveel water af dat al het water met de daarin opgeloste creatine opgenomen wordt in de rijst. Ik heb dit al toegepast om time-released beta-alanine te maken. :-) Een tijdlang heb ik 800 gram rundvlees per dag gegeten. Dat bevat genoeg creatine om de spiervoorraad flink op te voeren. Ik voelde me sterk bij dat dieet. Maar op lange termijn lijkt het me niet gezond vanwege de grote hoeveelheid ijzer die het vlees bevat. Dan kies ik veel liever voor creatine als supplement! Andere bronnen van creatine zijn tonijn en zalm. Een kilo vis levert je voldoende eiwit voor de hele dag en voldoende creatine om de concentratie daarvan in de spieren flink omhoog te brengen. Maar ook aan het eten van vis zit een nadeel: vervuiling met zware metalen, PCB's en dioxinen. Dus ook in dit geval ben ik heel blij dat creatine als supplement bestaat! Als ik op mijn topniveau zit, betekent creatine het verschil tussen stagnatie en progressie. Of creatine schadelijk is als supplement betwijfel ik. Ik vermoed dat gezondheidsproblemen ontstaan door inactiviteit, stress, slechte slaapgewoontes, junk food en vervuiling in allerlei vormen. Overigens raden wij voorzichtigheidshalve aan om pas supplementen te gebruiken vanaf het moment dat je lichamelijk volwassen bent. Kris

gebruik van creatine

14 februari 2014 15:18
sander
ik heb een vraag over het gebruik van de supplementen in het starters pakket

aangezien ik voor en na het trainen altijd mn eiwit(whey)shakes drink heb ik een vraag over het gebruik van creatine.. ik lees namelijk dat het bij een maaltijd of na het trainen ingenomen dient te worden

maar ik wil toch enige suggesties van mensen die het toch anders doen

mvg sander
14 februari 2014
Powersupplements
16:33Hoi Sander, Creatine kan op veel manieren gebruikt worden. Hoe je het inneemt heeft enige invloed op de opname, maar uiteindelijk vindt de creatine zijn weg naar de spier wel. Bij het gebruik van creatine is niet noodzakelijk het direct voor de training te nemen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat er geen acuut effect op de sportprestatie is. De concentratie creatine in de spieren loopt langzaam op. Als je dagelijks 4 gram neemt, dan heb je na een maand een aanzienlijke toename van de creatine concentratie in de spier. Hoe meer creatine de spieren bevatten hoe beter ze presteren én hoe beter ze herstellen en groeien na een training. De opbouw van de concentratie in de spieren gaat sneller en komt uiteindelijk misschien ook op een wat hoger niveau uit als je de creatine bij je training neemt. Hetzelfde geldt als je creatine met een maaltijd inneemt. Vermoedelijk heb je de meest effectieve opname als je creatine na een training neemt bij een maaltijd die eiwitten en koolhydraten bevat. Die 'maaltijd' mag ook een eiwitshake met fruit zijn of ons supplement Supreme Gainer. De Supreme Gainer (niet in starterspakket) doet waarschijnlijk nog een schepje bovenop de opname van creatine doordat de combinatie van maltodextrine, wei isolaat en leucine (een van de BCAA's) synergistisch werken voor een sterke insuline afgifte. Ook creatine zelf draagt bij aan de insuline afgifte. Om een soortgelijk effect te bereiken met de supplementen in het starterspakket, neem je de creatine, whey en BCAA's na je training samen met wat rijst, brood of fruitsap. Voor mensen die makkelijk dik worden is het zaak om de insuline afgifte niet zo hoog te laten worden. Zij kunnen bovengenoemde combinatie beter niet gebruiken tenzij hun vetpercentage al goed hebben verlaagd en/of overdag niet veel koolhydraten hebben gegeten en/of een arbeidsintensieve workout hebben gedaan met veel verzuring van grote spiergroepen. Fruit is voor mensen die makkelijk dik worden overigens geen goede keuze. Zij kunnen fruit beter vermijden of beperken tot het ontbijt. Kris

oats en creatine

24 januari 2014 11:04
Areeb Malik
Hoi had een aantal vragen over creatine. Heb oats en creatine besteld en hiervoor gebruikte ik al oats maar dat is al geconsumeerd. Vandaar dat ik creatine dit keer ook erbij heb besteld en me vraag kan ik creatine en oats gebruiken tegelijk. Zo ja kan ik de creatine samen voegen met me oats? Gebruik me oats met melk ong500 ml en dan nog een "bol schep" creatine erbij en dan schudden. Zou dat enige gevolgen hebben op me lichaam. Want probeer aan te komen en ben al. Aardig op weg. Weeg nu 70 en ben 1.86m.
24 januari 2014
Powersupplements
12:05Hoi Areeb, De Bio Bulk Oats en creatine zijn prima te combineren. Creatine wordt beter opgenomen als je het inneemt met koolhydraten. En de koolhydraten uit de Bio Bulk Oats worden beter opgenomen in je spieren als je er creatine bij inneemt. Kris

creatine hoeveelheid inname

6 januari 2014 14:46
Rogier Radix
Ik las laatst een artikel op flexonline over de hoeveelheid inname van creatine.
Zij kwamen met de volgende formule; lichaamsgewicht * 0.3 = is de hoeveelheid creatine die ingenomen zou moeten worden.
In mijn geval zo'n 27 gram.
Compleet anders dan jullie aanbevelen.

Ik vroeg mij af hoe jullie hier tegen over staan.

Groetjes, Rogier
6 januari 2014
Powersupplements
15:50Hoi Rogier, Een creatine inname die zo hoog is, kan gebruikt worden voor een korte laadfase. Dit wordt zo'n 5 dagen gedaan, waarna men teruggaat naar 4 gram per dag. Een zo'n hoge inname van creatine kan problemen geven. Sommige mensen krijgen darmkrampen. Een enkeling voelt zijn nieren. Als je continue 4 gram creatine per dag gebruikt, komt de hoeveelheid creatine in de spieren uiteindelijk op hetzelfde niveau uit. Het duurt alleen ongeveer een maand langer. Bij een inname van 4 gram creatine per dag is creatine veilig in gebruik. Creatine wordt door 'life-extensionists' zelfs gebruikt om de positieve invloed op de gezondheid.

Creatine vooraf mixen

3 januari 2014 10:15
Rogier Radix
Kan het kwaad om creatine vooraf in je sportdrank te mengen of dien je dit direct te nuttigen?

Heel erg bedankt!
3 januari 2014
Powersupplements
11:23Bij het vooraf oplossen van creatine in een drank zal een deel er van worden omgezet in creatinine. De mate waarin die omzetting plaatsvindt, is niet zo groot. In een paar uur tijd zal er weinig gebeuren. De omzetting is afhankelijk van hoe zuur de drank is. Hoe zuurder de drank, hoe sneller creatine wordt omgezet in creatinine. Een eiwitshake is niet zuur maar basisch. Dat zorgt voor een rem op de afbraak van creatine. Maar uiteindelijk maakt ook de zuurgraad weinig verschil als je de sportdrank binnen enkele uren opdrinkt.

Planning en dosering van supplementen voor vergroten sp

26 september 2013 14:25
Kevin
Beste,

Ik ben 24 jaar, zo'n 83kg, en train 4 tot 6x in de week met als doel het vergroten van mijn spiermassa. Momenteel train ik borst/triceps & rug/biceps om de dag, om zo de 24u rust te geven aan de spiergroep. Ik ben van mening dat, wanneer je de borst/biceps traint en de volgende dag rug/triceps doet, je deze spieren niet voldoende rust geeft en het herstelproces zal storen omdat je het weer aan het 'beschadigen' bent. Hoe denken jullie hier over?

Na de training neem ik altijd een whey isolate (30/40gr) + dextrose (20/30gr) en creatine (5/6gr). Vervolgens eet ik binnen een uur mijn avondmaal en een magnesium/taurine- pil. Voor het slapen gaan neem ik altijd een volkorenbrood met appelstroop en whey caseine (30/40gr). Bij mij ontbijt (vaak yoghurt met brinta of muesli + lijnzaad) neem ik dan nog eens creatine 4/5gr en een magnesium/taurine- pil. Ik neem 7 volkoren broodjes mee met kipfilet/ appelstroop (ijzer) en een appel, daarnaast drink ik over de gehele dag makkelijk 1,5/2L water weg. Voor de training neem ik dan altijd nog een rijpe banaan en drink ik zo'n 1L water weg tijdens de training.

Opsomming:
- creatine (zo'n 10gr p.dag onafgebroken)
- whey isolate (na training 30/40gr)
- whey casein (voor slapen 30/40gr)
- bakje yoghurt met muesli+lijnzaad of brinta
- 2x magnesium/taurine pil
- dextrose (20/30gr)
- 7 volkoren brood
- 2st. fruit

Hebben jullie nog tips/ aanvullingen op hetgeen ik eet of de planning hiervan?

Gr. Kevin

[Creapure]

onafgebroken gebruik creatine

12 september 2013 15:30
anoniem
Beste power supplements,

Op de creatine staat dat deze onafgebroken kan worden gebruikt met eenmaal per dag een inname van 4gram creatine.

Echter lees ik vaak dat het wordt aangeraden creatine ook afentoe een maand niet te gebruiken. Ik gebruik jullie product al een redelijke lange tijd onafgebroken (sinds januari) en vraag mij af of ik een maandje zonder moet inlassen??

en zo ja, zal ik dan effect merken kwa afname spiermassa en/of afname prestatie??

mvg,

20 jarige sporter (fitness & hardlopen)
12 september 2013
Powersupplements
17:34Volgens meerdere wetenschappelijke studies is het onafgebroken gebruik van creatine is geen probleem. Ik ken geen studies die wel bezwaren laten zien. Dus voor zover wij hebben kunnen nagaan is er geen reden om met het gebruik van creatine te stoppen. Als je het niet gebruikt voor je training kan je creatine nog om anti-aging redenen gebruiken. Op je vraag of je een effect zult merken van het stoppen kan ik positief antwoorden. Je spierkracht, spiermassa en herstel van training zullen langzaam wat minder worden. Als je daarna weer creatine gaat gebruiken zal het bij een dosering van 4 gram per dag weer een maand duren om op niveau te komen. Kris

Maatschepje creatine

9 september 2013 11:03
R Stuut
Goedemiddag,

Ik heb zojuist deze Creatine binnen gekregen. Er zit een maatschepje bij waar 5cc op staat. Deze is echter niet 'bol', zoals wordt omschreven op jullie website onder het kopje 'aanbevolen gebruik'.

Hoe veel creatine moet ik in water mixen middels het bijgeleverde maatschepje?

Alvast bedankt voor uw reactie.
9 september 2013
Powersupplements
13:07Met 'bol maatschepje' bedoelen we dat je er een klein hoopje poeder boven de rand meegenomen wordt in de dosering. Het maatschepje zelf is inderdaad niet bol :-) Een afgestreken maatschepje bevat 3 gram creatine. Een 'bol maatschepje' bevat 4 gram creatine.

gewichtstoename bij gebruik creatine

22 juli 2013 13:19
anoniem
Hoe zit het met de gewichtsname bij deze creatine?
Hoorde iets over vocht vasthouden.

Ingredienten

21 juli 2013 18:51
Anoniem
Wat zijn de ingredienten en samenstelling over dit product?
21 juli 2013
Powersupplements
20:52Dit product bevat alleen creatine monohydraat, geen andere toevoegingen. Deze creatine monohydraat heeft als merknaam creapure, wat staat voor ongekende zuiverheid.

Creatine starten en stoppen

19 juni 2013 11:31
Zeno Geboers
Beste,

Ik sta op het punt jullie creatine Monohydraat aan te schaffen maar ik zit nog me enkele vragen. Ik ben nu volop gestart met fitnessen sinds een week of 2. Ik wil graag spiermassa bijkrijgen en creatine lijkt mij de ideale oplossing. Maar wanneer ik zou minderen met fitnessen en terug volop ga basketten (wanneer het seizoen terug begint), veranderen dan al mijn spieren in 'pap' ?

Groetjes,

Zeno
19 juni 2013
Powersupplements
13:39Hoi Zeno, Spieren worden slapper en kleiner als je stopt met krachttraining. Het effect van het stoppen met trainen is groter dan het effect van het stoppen met het gebruik van creatine. De spieren worden geen pap of vetweefsel. Waar je misschien aan denkt zijn mensen die vroeger groot en gespierd waren en die nu dik zijn. Bedenk dat de meeste mensen die niet sporten op latere leeftijd dik worden. De enige valkuil van het stoppen met fitness zou kunnen zijn, dat je door het sporten gewend bent veel te eten. Wanneer iemand stopt met fitness, moet hij of zij ook minder gaan eten. Als je echter zoals jij sportief actief blijft, hou je de vetopbouw wel tegen. Als je terug gaat van fitness naar basketball wordt je dus gewoon weer zoals je eerder was. De creatine kan je zonder problemen opbouwen en weer afbouwen.

Welke supplementen voor afvallen

29 mei 2013 11:46
Anoniem
Beste Power Supplements,

Graag ontvang ik advies over welke supplementen ik het beste kan gebruiken. Zelf kom ik er niet uit doordat er zoveel aanbod is en zoveel over wordt geschreven.

Mijn doel:
Breder worden en minder vet op buik zodat sixpack naar voren komt.

Ik doe drie keer in de week krachttraining en drie keer een uur cardio.
Mijn eetpatroon: ontbijt: havermout, tussendoor: appel of banaan, lunch: drie bruine boterhammen pindakaas, tussendoor: appel of banaan en volkoren biscuit (3 stuks), avondeten: veel groenen en normaal stukje vlees, voor het slapen gaan: halve bak magere kwark.

Na het sporten (ongeacht krachttraining of cardio) neem ik een eiwitshake. Is dit juist?
Nu wil ik creatine gaan gebruiken om meer kracht te hebben. Kan ik dit het beste voor of na het trainen nemen? Welke supplementen raden jullie mij nog meer aan?
Met drie keer een uur cardio ben ik bang dat mijn spieropbouw in gevaar komt. Is dit zo?

Mijn stats: 183, 73kg, vetpercentage 12%
29 mei 2013
Powersupplements
15:29Cardiotraining vs. Intervaltraining Drie keer een uur cardio. Dat is best veel. Het is inderdaad goed mogelijk dat de cardio je spieropbouw in de weg zit. Je kan misschien beter 3 maal per week een minuut of 10 intervaltraining doen. Bijvoorbeeld op de fiets: Een paar minuten warmdraaien. Vervolgens 30 seconden sprinten zo hard je kan en dan 60 tot 90 seconden rustig fietsen. Dat kan je 5 maal herhalen. Er zijn hier veel varianten op. Je vetverbranding zal hierdoor waarschijnlijk niet minder worden. Dieet Je vraagt naar supplementen, maar ik wil je ook het volgende meegeven: Je eet nu redelijk koolhydraatrijk in de ochtend en middag. Waarschijnlijk heb je op dat moment nog niet getraind. Het is gunstiger om wat meer eiwitten naar het begin van de dag te halen en de koolhydraten op dat moment wat terug te schroeven. Na je training kan je vervolgens meer koolhydraten nemen. Je lichaam zal zo meer koolhydraten naar je spieren sluizen en minder naar de vetcellen. Denk je een alternatief te kunnen vinden voor boterhammen met pindakaas? Pindakaas in combinatie met brood is niet gunstig voor het omlaag krijgen van je vetpercentage. Alternatieven voor brood Je kunt de boterhammen met pindakaas vervangen door een eiwitshake. Wat je ook kunt doen is een handje noten /pinda's eten. In feite laat je dan alleen het brood weg. Pinda's bevatten weliswaar koolhydraten, maar die worden minder snel opgenomen dan de koolhydraten in brood. Het is de combinatie van snel opnemende koolhydraten in brood met de vetten in pindakaas die zo slecht uitpakt voor je vetpercentage. Er is een lastig aspect aan het weglaten van brood. Brood is verrijkt met een belangrijk mineraal: jodium. Eet je geen brood, dan krijg je waarschijnlijk een tekort aan jodium. Een jodiumsupplement is dan op zijn plaats. Een capsule Adam multivitamine bevat 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium. Daarnaast kan je jodiumhoudend zout gebruiken in het avondeten. Zo nu en dan wat vis of zeevruchten eten helpt je ook aan extra jodium. Voedingssupplementen Het effect van het vervangen van dikmakende of koolhydraatrijke voeding door eiwitshakes of eiwitrijke voeding is groter dan dat van welk ander supplement dan ook. Wanneer je de voeding op deze manier hebt afgestemd kan je het afvallen verder bevorderen met voedingssupplementen als Natural Fat Control en omega-3 / visolie.

Timing van supplementen

27 mei 2013 11:35
Muzaffer Guler
Hallo,

Ik heb een aantal vragen over de tijden wanneer de supplementen worden ingenomen, ik train volgens onderstaand schema:

Ma, Di, Do: Alleen kracht
Vr: Kracht en 30 min rustig cardio
Wo, Za: 1 dag 20min. Hiit en andere dag 30 min normaal, beide dagen buikspieren.


Ben 23 jaar, 1,70m, 82 Kg +- 20 % vet, train nu 2 jaar. Doel is om spieren te kweken en hierbij nog wat vet te verliezen, maar vetverlies zie ik als lange termijn doel.
Ik wilde het volgende aanhouden:

1u voor kracht:
- 0,5-1 scoop Whey met water, afhankelijk aan hoe ik heb gegeten.

Vlak voor kracht:
-2 caps Bcaa's

Tijdens kracht:
- niks
Is het beter om mijn pre Wo Bcaa's in m'n water op te lossen? En om mijn pre Wo whey tijdens het trainen in te nemen? Ik geef zelf de voorkeur aan alleen water tijdens trainen.

Vlak na kracht
- 2 Caps Bcaa's

15-30 min na kracht:
- Shake met 1 scoop Whey, 1 scoop creatine, een banaan en melk) Indien ik na trainen eiwitrijk eet gebruik ik minder whey.
Is het beter om m'n post Wo Bcaa's nu in te nemen?


Vlak voor cardio:
- 3 caps Bcaa's

Vlak na cardio:
- banaan met ,5 schepje whey (tegen honger)
- Heb ik hier nog Bcaa's nodig?

Dagen zonder krachttrainen:
- Is het nodig om op Wo en Za (cardio) creatine te gebruiken? en wanneer?
- Heb ik op zondag (rustdag) creatine of Bcaa's nodig?

Verder gooi ik er weleens een shake in met kwark/melk, whey, banaan en muesli als ik honger heb, kan ik de muesli er beter uit laten?


Uitgebreid verhaal geworden:P, ik lees overal tegenstrijdige verhalen op internet maar ik ben ervan onder de indruk dat ik powersupplements kan vertrouwen! Alvast bedankt!

Creatine Myostatineblokker & Cafeïne

1 mei 2013 13:37
Shashi Smit
Beste Kris,

1. Kan ik creatine gebruiken als myostatine blokker?

2. En wat is het aanbevolen gebruik in combinatie met cafeïne?

3. Ik wil zo snel mogelijk mijn creatine spiegel maximaliseren, is een 7 daags schema van 20gram/dag aan te bevelen? Wanneer moet ik stoppen?

Post Workout: Inname Creatine + Whey + Oats

4 april 2013 09:28
Casper
Best PS Team,

Graag wil ik Oats toe gaan voegen aan mijn sportvoedingprogramma. Nu lees ik veel wisselende verhalen over de inname van Oats in combinatie met Creatine en Whey. Zo lees ik regelmatig dat de inname van Oats 30 min. na inname van Creatine de opname van laatst genoemde verbeterd.

Nu mijn vraag:

Is het aan te raden om eerst de Creatine en Whey in te nemen na het sporten en 30min. later de Oats? Of maakt het geen bal uit of je Creatine, Whey en Oats tegelijkertijd inneemt? Of raden jullie een ander innameschema aan?

Ik kijk uit naar jullie bericht.


Met een hartelijke groet,


Casper

stopperiode creatine

6 maart 2013 19:19
anoniem
Ik vroeg mij af. Ik ga binnenkort een weekje op wintersport en ben dan niet in staat om creatine te nemen na een periode van 8 maanden aansluitend gebruik. Nu zie ik dat niet als zodanig een probleem. Ik dacht er namelijk aan om aansluitend aan de vakantie een stopperiode in te plannen om mijn natuurlijke creatinevorming weer op peil te laten komen. Om vervolgens wanneer mijn natuurlijke creatineniveau weer op peil is (na geloof ik iets van 4 weken?) weer te beginnen met creatine inname. Mijn vraag is, is het nuttig om dit te doen of kan ik net zo goed na die stopweek doorgaan met creatine inname? Gezien het feit dat ik in de stopperiode 3 weken zonder train. Bij voorbaat dank!

smaak creatine

4 maart 2013 12:04
Mees Wolf
heeft creatine een smaakje en kan je het met water mengen
4 maart 2013
Powersupplements
13:05Hoi Mees, Creatine is praktische smaakloos. Je kunt het met water mengen.

houdbaarheid creatine

4 februari 2013 08:17
anoniem
Laatst bij het opruimen van mijn kast heb ik nog een potje creatine gevonden.
Alleen de houdbaarheid is tot 02-2012. Het poeder is nu hard geworden maar als ik er met een vork doorheen ga word het weer gewoon poeder.
Heeft altijd droog en op kamertemperatuur gestaan.

Kan ik dit nog gebruiken?

Bedankt!
4 februari 2013
Powersupplements
09:25Aangezien het creatinepoeder hard is geworden, kan je er van uitgaan dat er tijdens het gebruik enkele jaren terug wel wat vocht bij is gekomen. Veel supplementen zullen daardoor versneld degraderen. Creatine is echter bijzonder robuust en de houdbaarheidsdatum is heel terughoudend (onder goede bewaarcondities is creatine monohydraat heel wat jaren houdbaar). Persoonlijk zou ik die pot zeker opmaken. Kris

Spiermassa kweken

28 december 2012 11:15
Alex
Beste Powersupplements

Sinds kort (6mnd’en) ben ik begonnen met de powertraining (helaas heb ik nooit aan de sport gedaan). Mijn doel is om de spiermassa te kweken (ik ben 35j, 1m83 en 71kg - heden). De eerste twee maanden heb ik “Weight Gainer” gebruikt en zwaar getraind (winst 6kg). Ik train ’s ochtends 30min na het ontbijt (boterhammen met beleg) en 1 Whey-Iso shake met al dan niet haver en binnen één uur na de training 1 Whey Protein-Iso shake met haver. Op de rustdagen 2 Whey Protein-Iso shake’s en soms tussendoor haver. Ik train 3x per week tussen 30 en 45 min. Ma. borst en triceps, Di. Rug en biceps en Vr. Benen en schouders (grote spiergroep 3 à 4 oefeningen 3 sets van 10-9-8 met pauzes van 30sec, kleine spiergroep 2 oefeningen 3 sets van 10-9-8 met pauzes van 30sec). Ik eet ’s middags boterhammen met beleg en ’s avonds warm (ik eet BIO-groenten en vaak kip- en rundvlees). Als dagafsluiter eet ik vaak graan muesli met soya yoghurt of kwark. Om de twee weken eet ik 2-tal blikken vis (tonijn en zalm) per week. Mijn gewichtstoename is gestopt, maar ik zie wel beter afgetekende spieren en forsere rug en schouders.
Ik heb onlangs een pakje creatine gekocht, welk is het juiste moment voor de inname hiervan?
Lijkt het jullie haalbaar om zo een gespierde lichaam te creëren?
Hebben jullie raad naar voeding of training toe?

Alvast bedankt voor de reactie
Met sportieve groeten
Alex
2 februari 2013
Powersupplements
13:15Hoi Alex, Gek genoeg is je vraag wel online gezet, maar niet beantwoord. Hier komt alsnog ons antwoord: De creatine kan je op veel verschillende manieren gebruiken. Wat naar ons idee het beste werkt is de creatine in te nemen bij de grootste maaltijd van de dag. Op trainingsdagen mag de creatine ingenomen worden bij de eerste maaltijd na de workout of de post workout shake (bijv. gainer). Het is het beste als de post-workout maaltijd ook de grootste maaltijd van de dag is. Je aanpak is heel goed. Als je in twee weken 6 kg zwaarder wordt is dat een zeer goed resultaat. Houd wel in de gaten dat je zo min mogelijk je vetpercentage laat toenemen. Als je nog steeds zo snel aankomt, zou ik het tempo wat verlagen. Je kan de weightgainer misschien lager doseren of achterwege laten. Vis uit blik is naar mijn mening niet zo gezond. Daarnaast kan je beter kiezen voor kleinere vissoorten dan tonijn en zalm. Grote roofvissen zoals zalm en tonijn bevatten veel meer gif (PCB's, dioxinen en zware metalen). Wat betreft de training. De trainingsfrequentie die je aanhoudt, is voor sommige mensen wat laag (elke spiergroep 1 maal per week). Maar als het voor je werkt, kan je het gewoon zo laten. Succes met je verdere progressie! Kris

Supplementen voor oudere sporter

27 december 2012 11:04
Jackie Souffriau
Mijn vraag is wat doet creatine want heb vroeger ook bodybuilding gedaan maar ben 69 jaar en terug gestart met naar de fitnes te gaan en een beetje dieet voor toch het teveel aan vet weg weeg nu +-93kilogram maar wil naar 85 kilogram
tijdens de trainigen wordt ik vlug moe
alvast bedankt voor antwoord

armen groeien niet

19 december 2012 10:48
Ergun Caliskan
ik train 4 dagen in de week maandag borst met bicep dinsdag rug tricep donderdag schouders trapezius vrijdag benen kuiten en na trainen 15 min cardio maar mijn armen groeien niet hoe komt dat de rest gaat wel.
19 december 2012
Powersupplements
12:19Hoi Ergun, Op dit moment train je de triceps indirect op maandag via de oefeningen voor de borstspieren. De volgende dag train je ze nog een keer direct met tricepsoefeningen. Hetzelfde doe je met de buigers van de bovenarm (biceps en brachialis): direct werk op maandag en indirect werk op de dinsdag als je de rugspieren traint. Deze snelle opeenvolging kan de groei van je spieren hinderen. Na die dinsdag moeten de biceps en brachialis het overigens bijna een week zonder groeiprikkel stellen (de triceps krijgen waarschijnlijk nog wat shoulder presses voor de kiezen). Misschien herstellen je biceps en brachialis wel relatief snel en hebben ze halverwege de week weer een groeiprikkel nodig. Ook daarvoor is het handig als je die maandag en dinsdagtraining verder uit elkaar haalt. Wat je daarom kunt proberen is de training van de dinsdag te wisselen met die van donderdag of vrijdag. Misschien maakt dat al veel verschil. Doe je veel sets doet voor de armen? Deze spieren zijn al snel voldoende gestimuleerd. Je kan eens proberen ze in een minuut of 10 volledig uit te putten. Kort maar krachtig.

toch eens een rust pauze in lassen na lange tijd creati

10 december 2012 11:25
Christof Dhondt
Mijn vraag is simpel, ik gebruik nu al een tijdje dagelijks creatine meer dan een jaar.

Nu vraag ik mij af mag ik dit blijven doen, de rest van gym carrière of is toch beter om eens een paar maanden te stoppen?

MvG Christof

Het nut van creatine en whey isolate.

15 november 2012 11:31
Daniel Masummi Azad
Hallo, Ik ben van plan om creatine en whey isolate te gaan gebruiken. Mijn vraag is wat kan ik hiervan verwachten. Is het handig om beide te gebruiken? Gaan ze goed samen of is het beide ongeveer hetzelfde?

Als dit geen optimale combinatie is wat dan wel?

Mijn doel is om er afgetraind uit te zien en tegelijkertijd meer spiermassa kweken.

Ik volg een full body workout schema.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Daniel
15 november 2012
Powersupplements
12:40Hoi Daniel Creatine en whey gaan goed samen. Een full body workout past goed in een aanpak waarbij je spiermassa op kan bouwen terwijl je 'droog traint' / 'aftraint'. Een goede manier is als volgt: Eet overdag twee maaltijden met vooral eiwitten en vetten (en dus weinig koolhydraten). Lukt dit niet maak er dan normale maaltijden van redelijk wat eiwit en niet superveel koolhydraten. Train aan het einde van de middag. Vlak voor je training neem je whey. Aansluitend aan je training neem je creatine, whey en eventueel 5 tot 10 gram BCAA's. Dit combineer je met een halve tot hele liter fruitsap. Een uur later eet je een supergrote maaltijd. Als je snel na je training al kan eten, mag je ook de postworkout fruitsap en whey isolaat laten zitten. Je gebruikt dan alleen de creatine en eventueel de BCAA's bij het (avond)eten. Succes!

Stopperiode creatinegebruik

10 oktober 2012 11:28
Anoniem
Hallo,

op verschillende fora wordt aangegeven dat het niet goed is langdurig creatine te gebruiken. Verklaringen zijn verschillend, maar vaak wordt aangegeven dat je lichaam er lui van wordt en zelf niets meer aanmaakt. Op het etiket van de pot staat dat creatine onbeperkt kan worden gebruikt.
Hebben jullie meer (wetenschappelijke) info hierover?

Bij voorbaat dank.
10 oktober 2012
Powersupplements
14:20De productie van creatine gaat omlaag als er voldoende creatine via de voeding binnenkomt. Ik zou het lichaam echter niet lui willen noemen, maar efficiënt. Wanneer de inname weer verlaagt wordt, voert het lichaam de productie van creatine weer op. Dit gebeurt ook nog na langere perioden zoals twee jaar. Dat is gebleken uit onderzoek bij ouderen die dagelijks 4 gram creatine nemen.

Creatine + whey

10 oktober 2012 11:04
Anoniem
Hallo,

ik gebruik de whey in een shake 1,5 uur voor de training. Na de training neem ik nog een shake met whey en druivensuiker. Dit laatste blijkt niet zo goed te zijn las ik ergens, weten jullie daar iets over?
Andere vraag: mag de creatine gewoon bij de shake met whey of is het beter dit apart in te nemen?

Bvd voor de reactie.
10 oktober 2012
Powersupplements
13:27Druivensuiker is omstreden. Er zijn mensen die zeggen dat het ongezond is om verschillende redenen. Enerzijds is druivensuiker geraffineerd voedsel. het bevat geen mineralen en vitamines welke normaal gesproken wel aanwezig zijn bij koolhydraatrijke natuurlijke voeding. Als mensen naast de druivensuiker ook nog eens een slecht voedingspatroon hebben met bijvoorbeeld weinig groenten en niet-volkoren graanproducten, dan kan dit voor een disbalans zorgen. Wat ook wel gesuggereerd wordt is dat druivensuiker/glucose de vetverbranding remt en groeihormoon afgifte na de training direct weer afkapt. Er zijn echter ook aanwijzingen dat dit niet het geval is. Al met zijn koolhydraten een zeer krachtige prikkel voor spieropbouw. Whey met druivensuiker en creatine is misschien wel de sterkste combinatie om een anabole prikkel te geven. Na training kunnen koolhydraten optimaal benut worden voor spiergroei en zal er weinig vetopslag plaatsvinden. Persoonlijk kies ik liever voor koolhydraten uit volwaardige voeding zoals havermoutpoeder of quinoa en wat fruit (rozijnen banaan). Dit is misschien iets minder effectief voor spieropbouw maar wel gezonder. Het populaire 'Carb Backloading' van John Kiefer lijkt te bewijzen dat vetafbraak, spieropbouw en het gebruik van druivensuiker prima samengaan. Kiefer raadt na de training ook de consumptie van zoete desserts zoals roomijs aan. Inmiddels zijn er echter ook wat meer 'verstandige' varianten van Carb Backloading in zwang waarbij een geringer hoeveelheid snelle suikers wordt gebruikt. Ook dat lijkt prima te werken (en is bovendien gezonder). Kris

Creatine gebruik

4 oktober 2012 09:27
anoniem
Wat zijn de gevolgen van het gebruik van Creatine monohydraat bij inactiviteit? Want bij inactiviteit + gebruik van eiwit-repen/shakes worden eiwitten niet omgezet naar spiermassa, maar naar vet. Hoe zit dat bij het Creatine gebruik?

Bvd!
4 oktober 2012
Powersupplements
11:29De creatine concentratie zal nog steeds toenemen bij gebruik + inactiviteit. Zelfs zonder training zal je iets sterker worden en wat in gewicht toenemen. De extra creatine zorgt er voor dat er meer vocht in de spiercellen wordt aangetrokken. Creatine zal je nooit vet maken!

N'Gage in combi met creatine

3 oktober 2012 09:29
Kevin
Hallo, Ik ben van plan om N'Gage en Creatine te gaan gebruiken, wat is hiervoor het slimst om te doen? Creatine voor het trainen en N'gage met een shake na het trainen, N'Gage voor het trainen en Creatine met een shake na het trainen of een totaal andere manier. Het gaat hier om MMA en Kickboxen.
Alvast bedankt!
3 oktober 2012
Powersupplements
11:31N'Gage is net als andere BCAA supplementen optimaal tijdens de training. Direct voor of direct na is ook prima. Creatine wordt het beste opgenomen ná een training maar creatine wordt eigenlijk altijd wel goed opgenomen. Dus liefst ná de training en anders op een willekeurig moment. Een whey shake neem je optimaal een uur tot een half uur vooraf aan de training zodat de eiwitten verteerd en in omloop komen zodra je klaar bent met de training, weer een optimale timing.

verandering

28 september 2012 12:29
Dave Schipper
hallo ik heb mijn training verandert van 4x bodybuilding naar 1x boksen 1x mma 1x krav maga en 2x bodybuilding. dit omdat ik toch voor mma wedstrijden wil gaan. nu is mijn vraag met welke supplementen kan ik gaan stoppen? ik gebruik nu: bcaa,fat control, omega 3,whey en creatine
alvast dave

Creatine gebruik

27 september 2012 14:21
Marco Bruinsma
Goeiedag,

Ik gebruik Weight Gainers omdat ik wil aankomen en spiermassa aan wil maken.
Ik mix het vaak door kwark en tussen de middag door jus d'orange.
Kan ik creatine in combinatie met mijn huidige producten gebruiken ?
Vaak zijn proteïne shakes voor spiermassa aanmaken en vetverbranding.
Alleen wil ik het laatste juist voorkomen.
Zijn er ook nog andere producten die u mij zou aanraden.
Ik ben 1.84cm en weeg 70kg mijn vetpercentage is 11%.

Alvast bedankt,

Marco Bruinsma
27 september 2012
Powersupplements
17:12Hoi Marco, Een weightgainer combineert uitstekend met creatine. Die combinatie zorgt voor een nog snellere gewichtstoename. Om snel aan te komen kan je ook nog havermoutpoeder gebruiken (of gewone havermout). Mix het met melk en eventueel iets zoets, bijvoorbeeld diksap. Maak een dikke shake maar zorg dat het nog wel drinkbaar is. Begin met een kleine portie en voer dit langzaam op. De havermout trekt vocht aan in de darmen. Drink daarom voldoende water in de uren na een grote havermout maaltijd. Om de gewichtstoename in goede banen te leiden kan je nog Natural Fat Control gebruiken. Ook het toevoegen van kaneel aan de weightgainer en havermout kan ervoor zorgen dat de gewichtstoename met name ten gunste van de spieren komt.

gebruik van creatine

24 september 2012 08:43
N Quirijnen
ik sport (krachttraining) nou ongeveer 4 x per week ongeveer een 1 jaar lang. ik vroeg me af op welke momenten ik het beste creatine kan gebruiken.

- is dit voor de training of na de training (5 gram per dag)
- of moet het elke dag bij het ontbijt gebruikt worden
- moet het ook gebruikt worden op rust dagen

met vriendelijke groeten,

noud
24 september 2012
Powersupplements
10:47Hoi Noud, Met creatine is het moment niet reuze belangrijk om het goed te laten werken. Het wordt waarschijnlijk wel iets beter opgenomen rondom je training en/of met een maaltijd. Of je het voor of na je training neemt, mag je zelf weten. Na je training met een koolhydraatrijke maaltijd geeft waarschijnlijk het beste spieropbouwende effect. Creatine kan je het beste ook op rustdagen gebruiken. Wil je dat niet dan moet je op trainingsdagen de dubbele hoeveelheid gebruiken (omdat jij ruwweg evenveel rustdagen als trainingsdagen hebt). Verdeel de inname dan wel tussen voor en na je training. Gebruikelijk is het echter om gewoon elke dag een dosering te nemen.

Basketballtraining supplementatie

31 augustus 2012 15:27
Dhr. Smit
Beste Power Supplements,

Ik heb jullie Gainer, Whey en Creatine in huis. Ik weet hoe ik deze producten moet gebruiken voor mijn krachttraining maar niet hoe ik deze moet gebruiken voor mijn intensieve basketballtraining. Kunnen jullie mij hierin adviseren a.u.b.?

Ik wil trouwens ook graag weten hoelang ik deze producten in mijn bidon met water kan bewaren. Ik heb mij laten vertellen dat Whey bijvoorbeeld niet langer dan 20 minuten opgelost mag zijn in water. Geldt datzelfde voor de Gainer en Creatine? Of zelfs niet voor de Whey?
31 augustus 2012
Powersupplements
17:38Je kan de opgeloste supplementen zeker een dag bewaren als het niet te warm staat. Creatine blijft sowieso heel lang goed. Voor de beste smaak kan je voor gebruik het beste weer even schudden met de shakebeker. Wat betreft het gebruik voor je basketballtrainingen. Voor creatine maakt dit niet uit. Je kan het op elk gewenst moment innemen. De opname is misschien iets beter voor of na je training. Voor je basketballprestaties zelf hoef je geen extra eiwitten te gebruiken. Het kan wel zo zijn dat de intensieve trainingen je herstel van de krachttraining in de weg staan. Zeker als die krachttraining gericht is op spiergroei. In dat geval zou het gebruik van wat Supreme Gainer een goede rem kunnen zetten op spierafbraak. Je kunt een deel voor en een deel na je training nemen. Misschien zelfs wat tijdens de training als deze heel lang duurt. Eet verder gezond en voldoende zodat je geen energietekort krijgt. Energietekort resulteert al snel in overtraining en prestatievermindering.

Wondermiddel: resultaat zonder zweten, bestaat dat?

29 augustus 2012 11:17
Anoniem
Ik ben 70-plusser en op zoek naar een wondermiddeltje. Ik ben via een Amerkaanse firma (Northern Star) op de hoogte werd gebracht van hun artikel 'Ultimate Bionic Plus" Een pil van Creatine, Magnesium Citrate, Taurine, Betaïne en Potasium. Volgens hen hoef je alleen maar die pil te slikken om resultaten te zien zonder te zweten. Zouden jullie daarover je oordeel kunnen geven?


29 augustus 2012
Powersupplements
13:57Wonderpillen bestaan nog niet. En als ze er komen zullen ze zeer waarschijnlijk bijwerkingen hebben. Op latere leeftijd gaan sommige mensen over op HRT (hormone replacement therapy / hormoonvervangende therapie). Dit is het dichtst bij het ‘wondermiddel’ wat u wenst. Maar zoals al gezegd: dat heeft bijwerkingen. Nou kan er een moment komen dat de positieve effecten zwaarder zullen wegen dan de negatieve. Het is aan een arts om aan te geven of dat punt bereikt is. Het Northern Star product zal u niet geven wat u ervan verwacht. U kunt een min of meer vergelijkbare combinatie bij ons bestellen: Combi Creapure & Omega-3. Creatine werkt en magnesium is een goede aanvulling voor de meeste mensen. Maar het zijn geen wondermiddelen. Uiteindelijk geldt voor iedereen in zeker mate ‘use it or lose it’. Oftewel, gebruik de spieren of raak ze kwijt. De training hoeft maar kort te zijn als je weet wat je doet. Maar handiger is een activiteit te vinden die je leuk vindt. Of een trainingspartner die motiverend is. Want een effectieve maar saaie routine wordt uiteindelijk vaak niet gedaan.

Chroompicolinaat voor bloedsuikerspiegel ?

22 augustus 2012 12:06
Anoniem
Bij de multi-vitamine van NOW Foods staat dat deze zonder de schadelijke chroompicolinaat is. Kunt u mij aub over de eventuele schadelijkheid van chroom informeren ?

Ik gebruik het namelijk al enige tijd om mijn bloeduikerspiegel in balans te houden na het avondmaal ivm de vermoeidheid daarna.

Overigens heb ik zojuist twee pakken Creapure bij u besteld, ik heb gelezen dat dit oa ook bevordelijk is voor de geestelijke energie. Kunt u mij hier ook één en ander over laten weten ?

22 augustus 2012
Powersupplements
14:09Chroompicolinaat is waarschijnlijk schadelijk omdat het heel goed wordt opgenomen tot diep in de cellen. Daar kan het DNA-schade veroorzaken. Het chroom dat zich van nature in voeding bevindt is aanwezig in andere verbindingsvormen dan de picolinaatvorm. Het neemt slechts voor 2% op. Die chroomverbindingen lijken niet bijzonder giftig te zijn in die hoeveelheden. Volgens recente wetenschappelijke publicaties is chroom geen essentieel mineraal. Het lijkt geen enkele vitale functie te vervullen in het lichaam. Die inzichten zijn nog niet overgenomen door de officiële instanties die richtlijnen voor voeding opstellen. Chroom heeft nog altijd een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), wat suggereert dat het essentieel is. In de supplementenindustrie worden chroomsupplementen aangeraden omdat ze de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren. Dit wordt door sommigen ook aangemerkt als bewijs voor de noodzaak van chroom in de voeding. Maar dit is zeker geen bewijs. Er zijn genoeg niet-essentiële stoffen met een positieve invloed op het functioneren van het lichaam. Denk aan allerlei gezonde plantenstoffen zoals catechinen in groene thee. Is chroom dan een misschien een niet-essentiële maar wel gezonde stof? Ook dat hoeft niet. Zelfs giftige stoffen kunnen namelijk gunstige effecten hebben. Bijvoorbeeld digoxine voor bepaalde hartproblemen (Wikipedia: digoxine) en de verbinding aluminiumoxide als maagzuurremmer. Al met al zal chroom niet direct voor grote problemen zorgen. Maar voor de lange termijn is het misschien wel het beste om niet al te veel binnen te krijgen. Het is niet onwaarschijnlijk dat het ‘giftige’ eigenschappen heeft zoals alle zwaardere metalen inclusief ijzer (wat inderdaad wel essentieel is, maar met mate geconsumeerd moet worden). In de multivitamine die wij momenteel ontwikkelen komt geen chroom. Dit in tegenstelling tot eigenlijk alle dure multi’s die ik ken. Zelfs de multi’s die gericht zijn op ‘life extension’ bevatten vaak (veel) chroom. Ik denk dat dit een misser is. Ook Adam multivitamine bevat chroom. Ons advies als onderhoudsdosering is slechts 1 capsule in tegenstelling tot de 3 capsules die de fabrikant aanbeveelt. Op die manier is de dosering van de diverse vitamines en ook van chroom beperkt en mijns inziens redelijk. Wat leesvoer over chroom: Pubmed If chromium is an essential metal it must have a specific role in an enzyme or cofactor, and a deficiency should produce a disease or impairment of function. To date, no chromium-containing glucose tolerance factor has been characterized, the purpose of the low-molecular-weight chromium-binding protein is questionable, and no direct interaction between chromium and insulin has been found. Furthermore, chromium3+ is treated like the toxic metals arsenic, cadmium, lead and mercury in animals. Chromium3+ may be involved in chromium6+-induced cancers because chromium6+ is converted to chromium3+ in vivo, and chromium3+ is genotoxic and mutagenic. Although there is no direct evidence of chromium deficiencies in humans, dietary supplements exist to provide supraphysiological doses of absorbable chromium3+. Chromium3+ may act clinically by interfering with iron absorption, decreasing the high iron stores that are linked to diabetes and heart disease. If so, this would make chromium3+ a pharmacological agent, not an essential metal. Springerlink Chromium was proposed to be an essential trace element over 50 years ago and has been accepted as an essential element for over 30 years. However, the studies on which chromium’s status are based are methodologically flawed. Whether chromium is an essential element has been examined for the first time in carefully controlled metal-free conditions using a series of purified diets containing various chromium contents. Male Zucker lean rats were housed in specially designed metal-free cages for 6 months and fed the AIN-93G diet with no added chromium in the mineral mix component of the diet, the standard AIN-93G diet, the standard AIN-93G diet supplemented with 200 ?g Cr/kg, or the standard AIN-93G diet supplemented with 1,000 ?g Cr/kg. The chromium content of the diet had no effect on body mass or food intake. Similarly, the chromium content of the diet had no effect on glucose levels in glucose tolerance or insulin tolerance tests. However, a distinct trend toward lower insulin levels under the curve after a glucose challenge was observed with increasing chromium content in the diet; rats on the supplemented AIN-93G diets had significantly lower areas (P < 0.05) than rats on the low-chromium diet. The studies reveal that a diet with as little chromium as reasonably possible had no effect on body composition, glucose metabolism, or insulin sensitivity compared with a chromium-“sufficient” diet. Together with the results of other recent studies, these results clearly indicate that chromium can no longer be considered an essential element. Wat betreft creatine en mentale energie. Hieraan zijn inderdaad wat studies gewijd. De extra energiebuffer die creatine ook in de hersenen biedt, lijkt sommige intensieve cognitieve taken makkelijker te maken. Het korte termijn geheugen zou geloof ik ook iets meer informatie kunnen bevatten.

Hamstringblessures en creatine

15 augustus 2012 12:32
Ricky Ten Berge
Hallo,

Ik heb al bijna 3 jaar last van hamstringblessures.
Vrijwel altijd heb ik last en het is ook meerdere keren voorgekomen dat ik een verrekking of zelfs een scheurtje in mijn hamstring heb gehad, zowel links als rechts.

Ik kwam laatst een vriend tegen die ook vaak last heeft gehad van hamstringblessures.
Zijn fysio heeft hem aangeraden om Vitamine C te nemen en Creatine.
Vitamine C neem ik inmiddels ook dagelijks, maar Creatine ben ik nog niet aan begonnen.
Ik ben niet bekend met het gebruik van dergelijke producten en heb er dus eerst nog een paar vragen over.

Klopt het inderdaad dat Creatine mij kan helpen bij het voorkomen/genezen van hamstringblessures?
Hoe zit het met mijn gewicht? Ik wil namelijk niet (te veel) aankomen.
Zijn er overige bijwerkingen die ik moet weten?

Ik wil nog wel vermelden dat ik een voetballer ben, dus het gaat mij niet om gespierd worden of iets dergelijks. Ik wil graag blessure vrij blijven.
Fysio's zijn ook bezig met het uitzoeken wat de oorzaak is, maar ik wil graag weten of Creatine een extra hulpmiddel kan zijn.

Alvast bedankt!
15 augustus 2012
Powersupplements
14:36Het laatste wat wij zullen aanraden is het gebruik van creatine bij hamstringproblemen. Creatine kan dit soort blessures alleen maar erger maken. Het vergroot de spierspanning en kan in sommige gevallen kramp veroozaken. Vooral (gevoelige) hamstrings zijn dan de uitgewezen locatie om problemen te verwachten. Bij het gebruik van creatine kan je verwachten om minimaal 2 kilo (spiermassa) aan te komen. Dit is in eerste instantie extra water in de spiercellen. Het supplement magnesium raden wij aan in combinatie met creatine. Magnesium draagt bij aan het normaal functioneren van spieren. Vitamine C draagt bij aan het normaal functioneren van de collageen aanmaak. Misschien is dat de reden dat de fysiotherapeut dit heeft aangeraden. Collageen is het bindweefsel dat spieren en pezen 'treksterkte' geeft. Zorg in ieder geval altijd voor een goede opwarming. Warme spieren zijn elastischer.

Creatine

2 augustus 2012 13:21
M Lelkens
Hallo,

Ik heb gehoord dat het niet meer nodig is om te starten met een laadperiode bij het gebruik van creatine, klopt dit?
En raad u het aan om ook creatine in te nemen op rustdagen?
En als laatste, is het ook echt nodig om een rustperiode te nemen na een aantal weken creatine gebruikt te hebben?

Alvast bedankt!
2 augustus 2012
Powersupplements
15:28Het toepassen van een laadfase bij het gebruik van creatine is heel populair. Je voelt het effect van creatine dan sneller omdat je in ongeveer een week tijd de creatinevoorraad in de spieren tot het maximum vult. Wanneer je met 4 gram per dag begint duurt het ongeveer een maand voordat je het maximale effect bereikt hebt. Omdat het laden met hoge doseringen in zekere zin toch een belasting is voor het lichaam, en omdat het eindresultaat gelijk is, raden wij aan gewoon elke dag 4 gram creatine monohydraat te gebruiken. Creatine moet inderdaad ook op rustdagen gebruikt worden. Anders zal de spierconcentratie creatine afnemen. Wetenschappelijke studies hebben tot nu toe uitgewezen dat er geen reden is om rustperiodes in te bouwen.

Spierpijn door creatine?

18 juli 2012 15:08
Anoniem
Ik gebruik nu twee weken jullie Creatine en daarvoor een ander merk. Afgelopen weekeind heb ik 2 dagen gefietst met mijn ATB, zaterdag 40 km en zondag een zware toertocht van 30 km. Wat opvalt is dat ik meer spierpijn heb dan anders. Mijn vermogen was niet hoger en ik heb aanvullend Magnesium genomen. Ik hen nu op dinsdag nog steeds erg veel spierpijn in mijn bovenbenen.
Hebben jullie nog een advies om de spierpijn te voorkomen of is het beter om te stoppen met Creatine?

water

25 juni 2012 14:28
Dave Schipper
hallo ik gebruik sinds kort creatine en er staar hier op de site dat je je lichaamsgewicht x 0,043 = aantal liter water.
nu is mijn vraag geld dit alleen voor water of is andere vocht hier ook bij inbegrepen?
25 juni 2012
Powersupplements
16:33Vocht mag ook van dranken of zelfs grote hoeveelheden waterig fruit en groenten komen. Alleen alcoholhoudende dranken en een relatief grote hoeveelheid van een drank met veel cafeïne zal niet positief bijdragen aan je vochthuishouding. Die kunnen juist vochtafdrijvend werken.

creatine

10 juni 2012 18:43
Dave Schipper
hallo ik ken iemand die heeft een eigen sportschool en hij adviseerde mij in de plaats van whey creatine te gebruiken hier lees ik dat je creatine in de whey kan mengen, ik gebruik whey, omega3 en natural fat control.
wat kan ik het beste doen,

1 alleen whey
2 alleen creatine
3 samen

en als ik creatine ga gebruiken wat is het nut hiervan?

whey eiwit , creatine en BCAA

3 juni 2012 21:42
anoniem
beste
ik gebruikte al een tijdje de whey eiwitten en creatine maar nu heb ik ook BCAA caps besteld hier , nu is mijn vraag of het volgende schema goed zit in verband met inname van de producten :

45 minuten voor training ; 1 maatschep whey ( in 200 ml water )
5 minuten voor training ; 4 caps BCAA met water innemen

dan +/- 50 minuten trainen

5 minuten na training ; 4 caps BCAA innemen met halve maatschep whey in 100 ml water
30minuten na training ; 4gram creatine in 300 ml water
1u na training ; grote maaltijd

ik train nu 5x per week met volgend schema ;

maandag ; borst - triceps
dinsdag ; rug - schouders
woensdag ; borst - biceps
vrijdag ; rug - triceps
zaterdag ; benen - buik

( na elke training doe ik ook nog een kleine stevige oefening voor mn buik )

ik hoop dat jullie me kunnen zeggen waar ik iets moet veranderen ofzo ;)

alvast bedankt
3 juni 2012
Powersupplements
23:45De inname van de supplementen is goed getimed. De creatine mag eventueel meteen met de whey en BCAA's na de training ingenomen worden. De grote maaltijd na je training zou al wat eerder gegeten mogen worden. Als dat niet haalbaar is kan je bij het wei eiwit ook wat koolhydraten eten. Bijvoorbeeld een goed rijpe banaan. Je kan eventueel ook je post workout whey shake aanmaken met fruitsap.

Puistjes

1 juni 2012 20:10
Thomas
Hallo,

Ik gebruikte al een tijdje jullie pure whey protein isolate. Een week geleden heb ik ook nog de t-booster en de creapure besteld. De t-booster en creapure gebruik ik nu een week elke dag. Een proteine shake gebruik ik alleen als ik erg intensief getraind heb. Het valt me op dat ik meer last heb gekregen van puisten op de rug, borst en hals. Ik lees op internet dat je van creatine alleen geen puistjes krijgt. Gebruik ik misschien de verkeerde combinaties en/of moet ik stoppen met het nemen van proteine shakes/t-booster?

Thomas

Moet je creatine dagelijks gebruiken?

23 mei 2012 12:50
Anoniem
Ik heb vandaag mijn creatine binnengekregen,

ik train niet iedere dag, neem ik dan creatine wel iedere dag in of alleen na de trainingen?
23 mei 2012
Powersupplements
14:51Het is inderdaad de bedoeling creatine elke dag in te nemen. Het creatinegehalte in de spier wordt op die manier het beste opgebouwd en in stand gehouden.

Proteïne en creatine met Stevia zoetstof

23 mei 2012 06:29
Marja Linthout
Ik ben op zoek naar proteïne en creatine zonder kunstmatige zoetstoffen, liefst gezoet met stevia
Hebben jullie dit ook voor creatine
23 mei 2012
Powersupplements
08:39Ons creatine monohydraat supplement bestaat voor 100% uit creatinepoeder. Het is ongebruikelijke een creatinesupplement van smaak en zoetstof te voorzien. Creatine leent zich hier niet zo goed voor . Maar je kan toch een lekkere 'creatinedrank' maken door het creatinepoeder te mengen met je eiwitshake. Het is wel verstandig om de shake direct na het maken op te drinken. Creatine zakt namelijk al snel naar de bodem.

Creapure Creatine in combinatie met Whey Protein

23 mei 2012 05:46
Glen
Hallo,

ik heb vorige week de Creapure Creatine gekocht om deze te combineren met de Whey Proteine shake. Ik heb de creatine nog niet gebruikt, en ik wilde graag weten hoe ik deze het beste kan gebruiken i.c.m. Whey Proteine. Ik doe voornamelijk krachttraining met de bijbehorende cardio.

Op de Creatine staat aangegeven na de training de Creatine in te nemen, mijn vraag daarbij is of het ook mogelijk is dit samen met de whey proteine in een maatbeker na de training in te nemen? En is deze combinatie aan supplementen ook echt effectief ja of nee?

mvg Glen
23 mei 2012
Powersupplements
08:09Hoi Glen, Creatine kan prima door de proteineshake gedaan worden. De combinatie blijft effectief. Deze supplementen werken even goed ongeacht of je ze bij elkaar of afzonderlijk inneemt. Creatine kan overigens ook prima voor je training ingenomen worden. Dit staat niet genoemd op het etiket.

Voedingspatroon

14 mei 2012 10:48
Sander
Beste PS,

Allereerst ben ik al enige tijd een zeer tevreden klant. Daarbij dan ook mijn complimenten voor de service!
Nu heb ik voor mijzelf al enige tijd een bepaald trainingsschema en voedingspatroon eigen gemaakt waar jullie supplementen een substantieel onderdeel zijn. Nu vroeg ik mij eigenlijk af of ik hier nog verbeteringen in kan aanbrengen? Levert het genoeg of juist te veel energie? Is de hoeveelheid en het momenten van supplementinname juist. Ontbreekt er nog iets? Graag zou ik natuurlijk een zo optimaal mogelijk patroon willen creëren.

Ik ben 21 jaar - 189cm - 85kg - 16% vet - 47% spieren

Ontbijt: portie havermout + caseïne 30gr melkshake
Tussendoor: 1 banaan
Lunch: 4 sneden brood met vleeswaren, 2 glazen karnemelk + halve protein block reep
Avondeten (18:00): aardappelen, groenten en vlees + 4 visolie + 3 NFC + 1 adam multivit + dubbele whey 60gr watershake
Sporten (19:00): na het trainen: 4gr crea + 12gr dextrose + 400ml water
Voor het slapen: caseïne 30gr melkshake

Ik train nu om de dag, waarbij ik dus na elke trainingsdag een dag rust houd. En dan doe ik eigenlijk altijd een full body workout. Benen, buik, borst, rug, armen, schouders.. omdat ik dat gewoon het prettigst vind om even flink bezig te zijn en alles lekker te trainen na een werkdag.

Verder werk ik op kantoor dus lever ik het overgrote deel van de dag nagenoeg geen fysieke inspanning.

Mijn doel is in 1e instantie mijn vetpercentage omlaag te brengen naar ca. 10% en geleidelijk aan spieropbouw te creëren.

mixen van meerdere suplementen

8 mei 2012 16:35
I.P. Heiliegers
Ik had een tijdje geleden creatine, eiwitpoeder en BCAA-poeder bij jullie gekocht.
Kan je deze suplementen eigenlijk in 1 (water)shake mixen zonder dat ze hun (maximale)effect verliezen, want ik had ergens gelezen dat eitwitten en creatine niet samen gaan.

bijvoorbeeld: 40 gram wheyeiwit, 4 gram bcaa, 4 gram creatine en 400 ml water
8 mei 2012
Powersupplements
18:36Creatine kan zonder problemen gecombineerd worden met eiwitpoeder en BCAA aminozuren. Het effect wordt er niet minder door.

vocht vasthouden door creatine

6 mei 2012 06:26
Anoniem
Als ik creatine gebruik krijg ik last van vocht wat ik vasthoud in mijn gezicht. Maar kan je creatine in combinatie met een vochtafdrijver gebruiken of verslechtert de werking van de creatine dan?
alvast bedankt
6 mei 2012
Powersupplements
08:30Ik zou creatine absoluut niet met een vochtafdrijver / diuretica gebruiken. Wat je wel kan proberen is juist extra veel water te drinken. Het schijnt zo te zijn dat het vasthouden van vocht in de huid het gevolg kan zijn van een vochttekort. Dat is misschien paradoxaal, maar er bestaan wel meer onbegrepen reacties van het menselijke lichaam. Omdat creatine de behoefte aan vocht verhoogt en misschien tijdelijk lokale tekorten veroorzaakt (met name het darmstelsel), sluit ik niet uit dat je dit probleem kan oplossen door juist extra water te drinken. Vooral op het moment van inname van creatine. Stress van de darmen (bijvoorbeeld een watertekort) uit zich ook vaak in de huid. Een goede richtlijn is 100 ml vocht voor elke gram creatine op het moment van inname. Met die hoeveelheid water zou iedereen creatine goed moeten kunnen verdragen. Als je deze richtlijn hanteert is het goed om het niet met een maaltijd te combineren. Een maaltijd verteert niet goed met zoveel water erbij.

gehypte supplementen mix

6 mei 2012 05:27
Anoniem
Hey Kris,
Ik kreeg vandaag van een beginnende bodybuilder (en zo noem ik dus iedereen die met vrije gewichten een gespierd lijf wenst op te bouwen) onderstaande linkje naar een concurrent van jullie waar ik me al langere tijd groen en geel aan erger. Ze hebben er een handje in "uit eigen lab" producten te hypen die vooral bestaan uit het bij elkaar flikkeren van hype stofjes om klanten leeg te kloppen.
Anyways nu het gaat om het volgende product [....] Een Frankenstein
mix van heb ik jou daar. Tuurlijk weet ik van de meeste ingrediënten via ergogenics.org en bb.com wat het is en of het vooral hype en gebakken lucht is. Maar onderstaande spant de kroon en dat meen ik oprecht. Waar jullie zeggen no crap, no hype draait jullie 'concurrent" het om .. Mostly hyped crap ..
Mijn hemel wat een sterk staaltje maak mensen gek met een lijstje ingrediënten waarvan onbekend is hoe de onderlinge interactie is en of het echt werkt en niet alleen in ratten en/of biggen.
[link verwijderd]

Creatine samen met Whey isolaat??

18 april 2012 13:34
Gert Groenewoud
Goedemiddag,

even een vraagje, ik heb wel vaker whey shakes gebruikt [maar nooit de isolaat] en die nam ik altijd direct na het trainen, maar ik heb nu ook een creatine bij jullie besteld en dat wil ik nu ook gaan gebruiken, maar ik vraag me af of ik die creatine nu samen met de whey in de blender kan gooien en aanmaken met melk, of is het verstandiger om de twee afzonderlijk en met enige tussentijd van elkaar te gebruiken?

Ik hoor graag van u.

M.v.g. Gert Groenewoud
18 april 2012
Powersupplements
15:39Hoi Gert, Je kan de whey prima met de whey en melk blenden. Als je het enige tijd bewaard kan je het mengsel het beste nog even omschudden voor je het opdrinkt. Zo dwarrelt eventueel niet opgeloste creatine omhoog en drink je het mee op. Je kan de creatine overigens ook prima voor je training innemen of met de avondmaaltijd.

Wanneer supplementen innemen?

13 april 2012 09:31
Anoniem
Hallo
Ik heb vandaag juist uw site leren kennen en me ook ingeschreven op jullie site.
Naar alle waarschijnlijkheid zal ik een pakketje producten bij jullie aankopen oa het starterspakketje en de visoliecapsules.
Kan u mij gewoon op voorhand al eens meedelen wanneer ik best welk product daarvan inneem; het pure whey, creatine, de capsules bcaa (en hoeveel per keer) en de visoliecapsules, hoelang voor of na de training?!
Voor mij is krachttraining meer een hobby dat ik meestal om de 2 dagen kan uitoefenen. Heb vroeger wel al ander merk uitgeprobeerd maar wil nu s zien hoezeer het verschil ligt bij uw producten
Hoelang na bestelling mag ik uw producten in ontvangst nemen,gezien ik in belgie woon?
Dank u
13 april 2012
Powersupplements
11:32Goede momenten van inname zijn als volgt: Pure Whey Protein Isolate Als je een paar uur voor de training nog goed hebt gegeten, neem dan 1 maatschep kort na de training. Als het daarentegen lang geleden is dat je nog gegeten hebt, neem dan 1 maatschep zo’n 45 minuten voor de training. Creatine Kan elk moment van de dag. Mogelijk is de opname iets beter bij inname voor of na de training en/of bij een maaltijd. BCAA Direct voor, tijdens of na de training. Visoliecapsules Moment van inname is niet van invloed. De levering naar België duurt meestal slechts 1 dag. Als je donderdag bestelt, is de aflevering meestal op vrijdag. We weten niet of deze express levering naar België ook in alle gevallen van vrijdag op zaterdag wordt uitgevoerd.

dosering creatine en whey protein

10 april 2012 10:57
anoniem
hey,
ik heb zonet creatine + whey protein besteld. nu zou ik eigenlijk willen weten wat de beste dosering is voor snelle opbouw van spieren..
fitness 4-5 x per week en zit nog op school.. vooral wil ik weten wanneer ik het moet innemen , voor of na de training e.d.
alvast bedankt ;)
Mvg
10 april 2012
Powersupplements
15:35De beste dosering creatine is 4 gram per dag. Dat mag voor of na de training ingenomen worden of bij de grootste maaltijd van de dag. Bij voorkeur is de grootste maaltijd van de dag de maaltijd na de training. De whey protein kan je voor en/of na je training gebruiken. Als je voor je training al een goede maaltijd hebt gegeten met een goede hoeveelheid eiwit, dan kan je de whey shake beperken tot na je training. Als je heel snel na je training al gaat eten, dan kan je de shake beperken tot voor je training. Er is geen vaste aanbeveling voor de hoeveelheid whey die je op een dag kan gebruiken. Het hangt af van de rest van je dieet. Als je dagelijks in totaal 1,5 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgt dan zit je goed. Dit is eiwit van de voeding en uit supplementen. Als je dit moeilijk haalt met je voeding dan kan je nog wat extra whey isolaat nemen. Bijvoorbeeld bij je ontbijt en het middageten. Wat betreft de hoeveelheid eiwit die je voor en/of na je training neemt. Voor de meeste mensen is 1 maatschep een goede dosering. Neem je zowel voor als na je training een shake dan kan je totaal 2 maatscheppen gebruiken. Hoe snel je uiteindelijk groeit is vooral afhankelijk van de volgende factoren: - Hoeveel je eet (totale calorieën). Behalve eiwit is er namelijk ook een energieoverschot nodig om te kunnen groeien. Als je mager bent, moet je heel veel eten om te compenseren voor een snelle stofwisseling. - Hoeveel je slaapt. Je groeit vooral tijdens je slaap. Bezuinig hier niet op! - Hoe goed je training is afgestemd op jou. Over het algemeen werken korte en krachtige workouts het beste. - Je fysieke aanleg - De afwezigheid van een overmaat aan stress en alcohol.

Vraag over mogelijke creatinekrampen

30 maart 2012 09:03
R.
Hoi,

Na een jaar thuis trainen wil ik nu beginnen met creatine. Ik gebruik reeds jullie whey met tevredenheid.
Aangezien ik geen haast heb, ga ik niet voor het laden maar wil gewoon 4 a 5 gram per dag gaan gebruiken.
Nu lees ik verhalen over mogelijke "creatinekrampen", is dit ook van toepassing bij een normale dosering van 5 gram per dag of hebben we het hier over mensen die 4x5 gram gebruiken of meer..
Ik zie dat jullie een magnesium supplement verkopen oa. ter voorkoming van die krampen, dus ben benieuwd of dat aan te bevelen is bij het gebruik van een normale dosering creatine. Of is het voldoende als ik het uit voeding haal? En zo ja, heb je misschien tips uit welke voeding?
30 maart 2012
Powersupplements
12:30We weten niet of het al dan niet laden van creatine verschil maakt voor het optreden van creatinekramp. We zien wel dat mensen die er gevoelig voor zijn, de creatinekramp krijgen ongeacht of ze laden of niet. Een magnesiumrijke voeding zou ik iedereen willen aanraden. Maar bij gebruik van creatine is magnesium waarschijnlijk nog wat belangrijker. Voedingsmiddelen die veel goed opneembaar magnesium bevatten zijn onder andere banaan, quinoa, boekweit en pompoenpitten.

Breder worden

29 maart 2012 10:31
Anoniem
Hallo,

Ik ben een jongen van 22, 1,98 meter lang, 83 kilo. Ik ben al een tijdje aan het fitnessen en zie wel dat ik iets breder ben geworden. Ik heb alleen geen motivatie meer omdat ik niet echt duidelijk effect zie. Ik fitness normaal 2 x in de week.

Nu overweeg ik shakes te nemen om meer spiermassa te creëren, breder te worden en sterker. Ik heb niet veel vetpercentage dus kan dat hier aan liggen dat het niet echt goed lukt. Welke soort supplement(en) kunt u mij aanraden? Eiwit? Creatine?

Hoor graag van u.

Versnelt melk omzetting van creatine naar creatinine?

26 maart 2012 09:25
Anoniem
Ik heb onlangs bij jullie die creatine gekocht, is het ok als ik die gewoon neem samen met men whey en opgelost in melk, voor de training en na de training?

Ik las ergens dat melk de creatine vertraagt en dan omzet naar creatinine, en dus niet goed is, of klopt dit niet?

Alvast bedankt
26 maart 2012
Powersupplements
09:27Het is ons niet bekend dat melk de creatine dusdanig lang in de maag houdt, dat het een effect van betekenis heeft op de omzetting van creatine naar creatinine. Ik ken geen studies waaruit een dergelijk effect naar voren is gekomen. Onderstaande studie laat daarentegen zien dat voedsel (eiwitrijk of vezelrijk) dat de opname van creatine vertraagt geen effect heeft of zelfs een heel licht positief effect ten opzichte van creatine welke in water is opgelost: Kinetics of creatine ingested as a food ingredient. Deldicque L, Décombaz J, Zbinden Foncea H, Vuichoud J, Poortmans JR, Francaux M. Institut d'Education physique et de Réadaptation, Faculté de Médecine, Université catholique de Louvain, Place Pierre de Coubertin 1, 1348, Louvain-la-Neuve, Belgium. Abstract The aim of the present study was to test if the consumption of creatine incorporated in food bars modifies creatine plasma kinetics, erythrocyte retention and loss in urine and in feces when compared with its consumption in the form of an aqueous solution (AS). Seventeen healthy young men ingested 2 g creatine either in the form of AS, or incorporated in a protein (PP)- or in a beta-glucan (BG)-rich food bar. Kinetics of plasma creatine was measured for 8-h duration and urinary excretion for 24 h. Then, the subjects received the same treatment thrice a day for 1 week at the end of which creatine contents were determined in erythrocytes and in feces (n = 4 for feces). The three crossover treatments were interspaced by a 40 +/- 1.2-day wash-out. Absorption of creatine was slowed down by 8-fold in the presence of BG (P < 0.001) and by 4-fold with PP (P < 0.001) whereas the velocity rate constant of elimination and the area under the curve were not modified. Urinary loss of creatine in the first 24 h following ingestion was 15 +/- 1.9% in AS and 14 +/- 2.2% in PP conditions (NS), whereas it was only 8 +/- 1.2% with BG (P = 0.004). Increase in creatine concentration in erythrocyte was similar in whatever form the creatine was ingested. Creatine seems to be totally absorbed since no creatine or creatinine was detectable in feces. No side effects were reported. In conclusion, ingestion of creatine combined with BG facilitates its retention by slowing down its absorption rate and reducing its urinary excretion. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=17851680

Combineren natural fat control met creatine en whey

24 maart 2012 18:21
Coenraad
Kan ik de natural fat control combineren met jullie creatine en whey-poeder?..
24 maart 2012
Powersupplements
19:59Natural Fat Control kan gecombineerd worden met creatine. Wanneer je NFC tegelijk inneemt met whey is er kans dat de opname van de polyfenolen iets minder goed is. Hier is nog onduidelijkheid over. Eiwitten uit melk kunnen binden aan de polyfenolen, maar het is de vraag of dit een invloed heeft op de effectiviteit. Er zijn aanwijzingen dat er uiteindelijk geen negatief effect is. Zie bijvoorbeeld deze studie: Effect of milk and brewing method on black tea catechin bioaccessibility. The aim of this study was to investigate whether milk reduces the bioaccessibility of tea catechins, which would compromise tea beneficial effects ascribed to polyphenols. Adding milk to black tea has been shown to lead to polyphenol-protein complexes. So far, data on the intestinal stability of polyphenol-protein complexes are scarce. English black tea (0.93 ± 0.06 mol/L total catechins) and Indian black tea (1.83 ± 0.08 mol/L catechins) were prepared with skimmed or full-fat milk and subjected to simulated gastric, small intestinal, and brush border digestion. Adding milk (5.6-40%) to tea results in a decrease of total catechin (TCAT) recovery. However, the bioaccessibilities of TCAT of tea with milk versus tea controls were comparable (p > 0.05). The type of milk did not influence TCAT recovery during all digestive stages (p > 0.05). Polyphenol-protein complexes are degraded during digestion. It is very unlikely that consumption of tea with or without milk will result in differences in catechin plasma concentration.

eiwit proteineshake voor spiermassa?

22 maart 2012 14:04
Anonymous
Beste,

Ik sport nu sinds vier maanden, 4 keer per week, anderhalf uur per avond.
In eerste instantie wil ik wat afvallen maar ik vind het uiteraard ook leuk om spiermassa op te bouwen.

Ik train met een aantal vrienden en die adviseren mij shakies omdat hun dat ook gebruiken.
Bij hun zie je toch wel al goed verschil qua spiermassa. Ligt dat echt hieraan?

Verder heb ik nauwelijks spierpijn.
Ik maak mijn vier setjes van tien meestal wel af maar de laatste paar gaan best pittig.
Volgens mij doe ik het dus goed en hoef ik niet veel zwaarder te pakken.

Adviseert u mij eiwit/proteine shakes? Zo ja, welke?

Wat is Creatine precies? Adviseert u mij dit ook?

Ik verneem graag zo spoedig mogelijk iets van u terug.

Creatine houdbaarheidsdatum

12 maart 2012 18:49
Jensi Trappeniers
Hey,

Ik ben van plan om jullie creatine een te proberen. Heb momenteel een pot van jullie die ik al een tijdje geleden gekocht heb. Nu mijn vraag, de houdbaarheidsdatum op mijn pot is 02/2012. Is dit erg als ik dit inneem? Of verliest de creatine gewoon een deel van zijn werking?

Alvast bedankt voor u tijd.

Jensi
13 maart 2012
Powersupplements - Jaap
15:28De creatine heeft standaard al een erg lange houdbaarheid van 3 jaar. Als de creatine er nog geheel klontvrij uitziet dan is het goed te gebruiken. Als er wel klonten zijn ontstaan adviseren we toch om hem bij deze datum weg te doen.

op reis gaan

9 maart 2012 16:22
Christof
hallo

mijn vraag is als volgt: ik ga binnen kort voor ongeveer twee weken naar Japan
ik zou graag ook deze tijd op vakantie creatine blijven gebruiken ik zal niet sporten wel veel bewegen maar een pot poeder komt nooit goed over.. en daar kopen en niet echt weten wat ik koop vind ik nu ook niet echt verstandig dan dacht ik aan creatine in pil vorm weten jullie een goed product van creatine in pil vorm er is blijkbaar ook een creatine in een zuigtablet verkrijgbaar...

groeten Christof

effect van creatine

26 februari 2012 16:23
Christof
mijn vraag is als volgt ik ben bang dat als ik creatine ga gebruiken dat ik water zal op houden op gezwollen zal zijn of heb ik hier een verkeerd gedacht over?

dan nog iets ik heb zeer gespierde benen voor al mijn boven benen zijn gespierd en daar hoeft niets bij te komen echt niet het is meer voor mijn boven lichaam bedoeld.

ik train 5x per week en doe aan krachttraining groepslessen Body-Pump en spinning

als volgt :
Maandag Body-Pump
dinsdag Spinning
Woensdag Body-Pump
donderdag en vrijdag rust dagen
zaterdag Body-Pump en Spinning
en Zondag Spinning
voor ieder les doe ik half uur cardio en buikspieren
en na de les socialiseren met paar pinten en hapje soms

dit neem ik als van voedingssupplementen:

half uur voor training shake pure Whey
juist voor ik begin 6 bcaa en (2 L-Citrulline in totaal 6 over de dag) en 6 bcaa na training

bij de hoofdmaaltijd (1 visolie niet van jullie nog van apotheek) ,3 Magnesium en Taurine, 1 Vitamine D-3 1000IU, 2 Adam Multi Vitamine.

als je dit leest en mijn vraag over creatine wat vinden jullie hier van?
26 februari 2012
Powersupplements - Kris
20:14Het water dat je met creatine vasthoudt, zit als het goed is alleen in de spieren. De spieren worden hierdoor wat groter.

Extra water in de spieren is positief. Bij een toename van vaste stof in een spier (zoals creatine) MOET er ook water meegaan. Gebeurt dat niet dan zou de spier niet meer kunnen functioneren.

Waarschijnlijk nemen de spieren in het bovenlichaam meer in volume toe omdat ze (bij de meeste mensen) meer snelle spiervezels bevatten dan de beenspieren.

Mochten je beenspieren toch te veel groeien (het lijkt me onwaarschijnlijk), dan stop je weer met creatine en is het effect na een week of zes weer weg.

Je supplementen inname lijkt me verder goed. Misschien dat de dosering Adam multi omlaag kan naar 1 capsule. En het is jammer dat je je harde werk misschien voor een deel teniet doet met die paar pinten. Alcohol sloopt spierweefsel en draagt bij aan de opbouw van buikvet.

creatine het hele jaar door

17 januari 2012 22:07
J Moonen
hallo,
ik heb onlangs dit artikel gelezen : http://www.ergogenics.org/sportvoeding34.html
daarin staat inderdaad dat je creatine het hele jaar kan gebruiken. Het laatste deel echter is een beetje tegenstrijdig. Er staat daar dat een spier de creatine 2 maanden kan vasthouden en dat hij daarna vermoedelijk stopt met het produceren van creatine. Wat is jullie mening hierover? toch beter creatine in kuren nemen of gewoon het hele jaar door gebruiken?
alvast bedankt!

creatine eerst en daarna gainer?

15 januari 2012 11:43
m.wolowicz
ik wil na de training eerst creatine gebruiken met wat druivensap en kort daarna gainer,mijn vraag is of dat kan?ik heb best veel over gelezen maar wil ik toch vragen?volgens mij als ik ga voor water en dextrose eet ik dan te veel suikers,en dat wil ik niet,ik ben geen fan van suikers!ik heb ook gelezen dat als creatine in contact komt met water treedt de reactie op die je hieronder ziet: creatine verandert in het afbraakproduct creatinine. graag wil ik weten wat jullie over denken.

groetjes mike!

over creatine

10 januari 2012 17:22
S Yakici
hallo allemaal

ik had een vraag ik ben 14 jaar en ik heb sicpack ik heb best wel spierballen
ik wou vragen of ik creatine mog gebruiken 1 gram per dag doet tog geen kwaat?
11 januari 2012
Powersupplements - Kris
15:04Creatine kan bij 1 gram geen kwaad, maar zal ook weinig effect hebben. Bij 4 gram per dag is het heel veilig en ook nog eens effectief.

Wij raden creatine echter pas aan vanaf 18 jaar. De stof is niet onderzocht op de invloed die het heeft op mensen die nog in de groei zijn. Het is goed mogelijk dat creatine een invloed heeft op de ontwikkeling van het onvolwassen lichaam.

Slecht herstel - welk supplement moet ik kiezen?

14 december 2011 12:06
Anoniem
Goedemorgen,

Om met de deur in huis te vallen,.....HEEEEEELP
Ik zie door de bomen het bos niet mee.

Ik zal het even uitleggen.
Ik heb vroeger redelijk veel aan krachttraining gedaan,
maar helaas moest ik daar om medische redenen een flinke tijd mee stoppen.
Door het niet kunnen en mogen sporten heb ik nu een redelijk "vol" gegroeid lichaam
en ben sinds een half jaar weer begonnen en train nu gemiddeld anderhalf uur per dag, 4 dagen in de week.
Vroeger [zo'n 10 jaar geleden] had ik geen supplementen "nodig",
maar ik merk dat de herstel van mijn spieren nu gewoon veel langer duurt.
Dat zal wellicht te maken hebben met mijn inmiddels 47 jarige leeftijd.
Vandaar dat ik nu dus aan het kijken ben naar een supplement, maar zoals gezegd
is het door het grote aanbod en verschillende supplementen voor mij een raadsel
wat voor mij nu het beste is dat ik als supplement kan gaan gebruiken.
De één roept Whey, de ander Creatine en dan roept iedereen ook nog eens dat zijn product het beste is.

U begrijpt dat ik het dus gewoon niet meer weet.
Het is voor mij van belang dat ik mijn "volle" lichaam verlos van zo'n 10 kilo vet
en nog belangrijker, dat er een flinke spiergroei en herstel van de spieren plaatsvind.

Heeft u voor mij een advies welk van uw producten ik nu het beste kan gaan gebruiken ?

Vast bedankt voor de info.

Creatine met druivensap innemen

7 december 2011 14:49
Anoniem
Ik had een vraag over het gebruik van jullie creatine. Even tussendoor echt super dat het zo snel bezorgd was, echt bedankt!

Ik wil graag wat advies over het gebruik van jullie creatine. Ik heb alle vragen al gelezen op jullie site maar dat hielp me niet helemaal.
Mijn vraag is: Hoe gebruik je precies creatine voor het goede resultaat? Is het ook oke dat niet alles oplost? want als ik dan een schepje in mijn druivensap gooi zakt het naar beneden, dus ik meng het dan en giet het in een keer achterover. is dat een goede manier?

Ik zal mijn huidige situatie even omschrijven: Ik ben 18 jaar oud en weeg 79 kg. ik gebruik nu 2 dagen creatine als volgt: weeg 4 g af en meng dit met druivensap(gewoon uit de winkel) ik drink dit dan samen met mn grootse maaltijd.

moet ik nadat ik heb getraind ook 4 g gemengd met druivensap pakken en ook bij mn avond eten dan? ik train namelijk meestal s'avonds(3x) en hoeveel water zou ik moeten drinken dagelijks? en met hoeveel druivensap moet ik 4 g creatine mengen?

Ik gebruik ook jullie BCAA's deze pak ik net voordat ik klaar ben met trainen(ongeveer 15 min) en dan pak ik er 6. is dat goed? sorry voor de vele vragen maar ik wil het graag op de juiste manier doen! alvast bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen.
7 december 2011
Powersupplements - Kris
14:50Creatine kan op veel manieren gebruikt worden. Voor de werking maakt het niet zo heel veel uit.

Creatine hoeft niet op te lossen om te werken. Als je dat fijn vindt kan je het in warm water doen. Dan lost het wel helemaal op. De gebruikelijke tactiek is inderdaad de creatine met wat water/sap in een keer achter over te slaan.

Elke dag 4 gram is prima. Dit is de meest efficiënte manier om creatine te gebruiken. Innemen bij de warme maaltijd is goed. Voor je training mag ook. Het werkt allemaal.

Druivensap zou de opname versnellen, maar dat effect wordt overdreven. Als je het bij je warme maaltijd inneemt is de opname waarschijnlijk minstens net zo goed. En ook wanneer je de creatine voor je training inneemt zal de opname heel goed zijn.

Als na een maand de creatine voorraad in de spieren flink is gestegen, is het de vraag of het moment en de wijze van inname überhaupt nog enige invloed heeft. De spierconcentratie creatine komt steeds dichter tegen het maximum aan. Volgens de wetenschappelijke bronnen die ik ken, is er geen manier om dat maximum voorbij te gaan.

Zes capsules BCAA net voor het einde van je training is een goede hoeveelheid op een geschikt moment.

Creatine icm caffeine en hete dranken

2 december 2011 17:56
Anoniem
Op de creatine staat dat ik het niet moet innemen met een warme of caffeinehoudende drank. Waarom is dit? En daarnaast neem ik mijn creatine 's ochtends in, met water. Daarna drink ik echter een kop thee, maakt dit uit? Is het dan verstandiger om de creatine eventueel iets later te nemen?
2 december 2011
Powersupplements - Kris
17:57Er is bij 1 wetenschappelijke studie gevonden dat caffeine de opname van creatine belemmert. Later is dit nog enkele malen getest. Toen bleek caffeine dit effect niet te hebben. Het eerste onderzoek betrof waarschijnlijk een toevallige uitkomst. De waarschuwing mbt caffeine mag je dus gerust vergeten.

Wat betreft de hete dranken. Ook die informatie gaan we van ons etiket en website verwijderen. Je mag creatine in hete dranken doen. Alleen als je het langere tijd bij hoge temperatuur bewaart in een thermosfles zal er een omzetting van enige betekenis plaatsvinden (naar het onwerkzame creatinine). Als je de thee of koffie gewoon gaat opdrinken is er weinig aan de hand.

Hoe moet je het innemen?

22 november 2011 16:55
JAL Moonen
Hallo,
Wat is volgens jullie de beste manier om creatine in te nemen? Veel mensen zeggen dat je het met snelle suikers moet innemen zoals dextrose, zodat je insuline niveau omhoog gaat en de creatine dan beter opgenomen wordt. Andere zeggen dat je het gewoon met water kan innemen en dan het liefst met warm water zodat het volledig oplost. Wat is jullie mening hierover.
Ik hoor graag van jullie.
22 november 2011
Powersupplements - Kris
19:13Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet op de hoogte ben van het creatine onderzoek van de laatste jaren. Insuline zou inderdaad de opname bevorderen. Maar ik heb her en der vernomen dat recent onderzoek laat zien dat er een \'drempelwaarde\' voor de insuline is. Met andere woorden: Heb je te weinig insuline, dan is er geen echte boost. Daarom gebruiken sommige mensen een flinke hoeveelheid snelle suikers zoals dextrose waardoor de insulinespiegel flink wordt opgevoerd.

Ik heb het betreffende onderzoek dus niet gelezen, maar ik kan ik me voorstellen dat die gevonden drempelwaarde voor insuline puur voortkomt uit het bereiken van de zogenaamde significantie-grens. Oftewel het boostende effect is pas statistisch relevant en dus \'wetenschappelijk bewezen\' als je een forse insulinespiegel hebt. Het kan in de praktijk echter zo zijn dat het boostende effect op de opname van creatine bij een lagere insulinespiegel ook al in geringere mate optreedt. Een groter onderzoek is dan nodig om dit te \'bewijzen\'.

Wat me is bijgebleven van de eerste studies naar creatine, is dat sporten de opname verbetert. De beste opname zou plaatsvinden na het sporten met een flinke maaltijd. Zo\'n maaltijd geeft overigens wel een hogere insulinespiegel maar geen super hoge insulinepiek. Dat is in lijn met wat ik hiervoor suggereerde.

De vraag is echter of dit alles zo belangrijk is. Met 4 gram creatine per dag (een lichte overmaat) bereikt de voorraad creatine in de spiercel min of meer zijn maximum (voor zover ik weet). Met allerlei trucs is als het goed is weinig winst meer te behalen. Daarom zou ik ervoor kiezen om in ieder geval op niet-trainingsdagen geen insuline \'spiking\' toe te passen om extra creatine in de spieren te krijgen. Buiten de korte periode na de training is insuline spiking namelijk niet gezond en dikmakend. En zelf na de training is het het gebruik van snelle suikers niet voor iedereen weggelegd.

Ik denk dat creatine niet in warm water hoeft te worden opgelost. Waarschijnlijk lost het prima op in het warme maag-darmstelsel.

Maar zoals gezegd, ik ken het recentere onderzoek niet. Misschien zijn er wel heel belangrijke bevindingen gedaan. m.b.t. het optimale gebruik (ik denk dat het wel losloopt).

creatine gebruik

20 november 2011 15:06
R van der Vecht
Ik had een vraag wat betreft het inname moment van creatine.
Ik gebruik nu 5 dagen jullie creatine en neem m na t sporte en op dagen dat ik niet train neem ik t bij mn grootste maaltijd ( avondeten ).
Nou heeft een maat van me een creatine van een andere leverancier en die moet m voor het trainen innemen zodat ie toch ietsjes meer kan tillen. Nu heb ik vandaag voor de training mn creatine van jullie ingenomen, maar merkte niet dat ik hierdoor iets krachtiger werd.
Maakt het veel verschil als ik mn creatine inneemt voor de training of na de training.

Mvg
20 november 2011
Powersupplements - Kris
16:17Voor het effect op spierkracht tijdens je training maakt het niet uit of je de creatine voor of na die training inneemt. De reden hiervoor is dat het effect van een enkele dosering creatine op de spierkracht niet merkbaar is!

Als je dagelijks 3 tot 5 gram creatine inneemt, duurt het enkele weken voordat de concentratie van creatine in de spiercellen duidelijk verhoogd is. Daarom merk je pas na enkele weken de toename in spierkracht of krachtuithoudingsvermogen.

3 maal per dag creatine

16 november 2011 12:31
Anoniem
Ik heb 3 nov. 3 potten creatine bij jullie besteld en daar heb ik een vraag over, kan je die creatine die ik besteld hebt ook 3 maal per dag innemen? zoals sochtens 1 voor de fitness 1 en savonds 1 ? en ik heb gehoord dat je dat dan 6 weken moet volhouden, voor de fitness creatine en na de fitness een proteine shake en na die 6 weken 4 weken alleen een proteine shake en dan weer 6 weken met creatine voor de fitness?
16 november 2011
Powersupplements - Kris
12:32Je kan creatine op veel manieren gebruiken. Wat naar onze mening absoluut de beste methode is, is eenmaal daags 4 gram. Dit kan je het hele jaar toepassen. Die 4 gram kan je op trainingsdagen voor je training innemen.

Drie maal daags mag ook. Als je wil ‘laden’, dat wil zeggen snel je spieren vullen met creatine, dan is 3 maal daags 4 of 5 gram prima. Dat hoef je maar maximaal twee weken toe te passen. Daarna kan je overgaan op 4 gram per dag zonder pauze.

Zolang de spieren vol zijn heb je het maximale spieropbouwende effect van creatine. De spieren blijven vol met 4 gram creatine per dag.

Persoonlijk zijn we niet zo’n voorstander van het laden omdat een enkele gevoelige persoon dit voelt in zijn nieren. Als je zoveel creatine inneemt als bij het laden dan zal een relatief groot deel van de creatine niet opgenomen worden. Dat wordt dan via de nieren uitgescheiden.

Je kan de dagelijkse dosering van 4 gram overigens wel verdelen over 1 of 2 keer als je dat wilt. Maar of dat voordelen biedt is niet bekend. Vier gram creatine is gelijk aan 1 bol maatschepje.

ALgemeen

8 oktober 2011 18:20
J Jansma
Hallo ik ben Jurre 18 jaar 1.96 momenteel 100kilo vet percentage 18procent. Ik heb zelf een voedingsschema gemaakt aan de hand van mijn calorie behoefte ik doen namelijk 5 keer in de week aan krachttraining sinds ongeveer 4 maanden en gebruik nu al een tijdje jullie whey en caseïne en merk wel al goed verschil en is ook makkelijk om aan mijn 3000kcal per dag te komen. Mijn onderhoud is 3500kcal en ik heb dus een schema van 3000kcal om vetpercentage naar beneden te halen. Nu is hier mijn vraag ik wil mijn workout naar een nieuw level verhogen met behulp van dus mn voedingschema en misschien wat supplementen. Ik denk dat creatine daar wel eens bij zou kunnen helpen maar hebben jullie nog meer producten waar van jullie zeggen dat raden we je echt aan. En ik zou het wel binnen redelijke proporties willen houden omdat ik ook nog student ben en niet bulk van het geld.
Alvast bedankt

Mvg
Jurre Jansma
9 oktober 2011
Powersupplements - Kris
04:39Hallo Jurre,

Creatine is een fantastisch supplement dat veel mensen inderdaad naar een hoger trainingsniveau kan brengen. Daarbij is het heel voordelig in gebruik. Wat dat betreft is het prima te combineren met het studentenbestaan. :-)

Voor jouw doel van vetverlies is Natural Fat Control misschien meer geschikt. Aan de andere kant kan een programma van 5 keer trainen met een energietekort van 500 kcal nauwelijks falen wat betref het afbouwen van de vetlagen.

De kans bestaat wel dat je spieren suboptimaal herstellen op dit programma. Zowel creatine als Natural Fat Control vergroten het herstelvermogen van de spieren. Ieder op eigen wijze.

Natural Fat Control beschermt tegen overbelasting (curcumine component). Creatine verhoogt het energiegehalte van de spier zodat het beter in staat is in een opbouwende staat te blijven.

Diverse vragen

15 september 2011 00:40
Anoniem
Beste mensen,

Ik heb een aantal vragen over jullie producten en het gebruik hiervan. Ik ben een multisporter en doe aan hardlopen, mouintanbiken en kajakken. Ik ben 45 jaar en een maand of 3 geleden in een week of 3 tijd meer dan 10 kilo afgevallen, door een gewijzigd dieet, en véél sporten. Hierdoor verloor ik ook spierkracht omdat ik bij duurtrainingen duidelijk eiwitten aan het verbranden was ( ammoniakgeur). Het fietsen en lopen ging nog wel goed vanwege het lagere gewicht maar vooral het kajakken werd erg zwaar.

Na wat rondgezocht te hebben op het net heb ik bij een concurrent (MDYshop) creatine besteld en whey eiwitten. Mede ook op hun advies. Ik merkte direct dat ik méér kracht had en dit ook langer kon volhouden bij het kajakken en verbeterde zelfs wat persoonlijke records!

Nu kom ik op jullie site terecht en zie daar weer heel andere bevindingen staan. Daarom even wat vragen;

1/ Bijvoorbeeld over de creatine waarvan jullie zeggen dat je die het gehele jaar door kunt gebruiken i.p.v. de kuur die ik voorgeschreven kreeg bij de concullega? ( hun eigen Creatine Powder). En of dit überhaupt enige zin heeft voor een duursporter om creatine te gebruiken? ( merk tot nu toe wel degelijk verschil moet ik eerlijk zeggen, maar weet niet of dit de whey is of de creatine).

2/ Wat ik bij jullie veel lees is de whey eiwitten te gebruiken vóór de training terwijl ik te horen kreeg dit na het sporten te doen vanwege het snelle herstel van de spieren?

3/ Aangezien ik flink wat massa ben kwijtgeraakt gaat het varen lastiger vanwege een meer instabiele zit in de kuip van mijn surfski (véél vet van mijn billen kwijt). Hierdoor zou ik graag een wat snellere opbouw van spierweefsel zien maar lees hierover op jullie site ook weer andere dingen dan tot nu toe. Volgens jullie heeft bijv. een gainer weinig zin voor een duursporter? Zou ik i.p.v. een gainer wel jullie Bio Bulk Oats kunnen gebruiken voor een snellere opbouw en in wat voor dosering? Ik gebruik nu, op advies van, de creatine met vruchtensap op een nuchtere maag en daarna een whey-shake, en dan na het sporten weer eentje ( 250 ml. water/melk met 25 gr. poeder Whey Sensation van Big Body).

Het zijn nogal wat vragen maar ik wil er wel zeker van zijn dat ik het goed doe en de juiste producten gebruik. Jullie producten zijn vrij van toevoegingen en dat spreekt me zeer aan, vooral omdat we al genoeg rommel binnenkrijgen via de normale voeding tegenwoordig.

Alvast bedankt voor jullie moeite!!
15 september 2011
Powersupplements - Kris
00:42Als je creatine het hele jaar gebruikt heb je altijd de maximale spierconcentratie creatine en daarom het maximale prestatiebevorderende (ergogene) effect. Het is door middel van onderzoek bij mensen (sporters en ouderen) vastgesteld dat dit geen kwaad kan. Subjectief kan het ergogene effect minder zijn, maar dat is omdat je de steeds terugkerende ‘boost’ niet meer hebt van het weer opladen van creatine na een pauze. Maar die boost is niets meer dan het terugbrengen van je creatine naar het maximale niveau.

Een duursporter die zijn gewicht niet hoeft te dragen (fietser, kajakker) kan een beperkt positief effect hebben van creatine. Vooral voor sprints. Waarschijnlijk zit een groter voordeel in het verbeterde spierherstel na training. Mogelijk wordt ook de koolhydraatopslag in spieren beter, maar dit is twijfelachtig.

Ik denk dat de whey zeker effect heeft aangezien je ondervoed was (getuige het gewichtsverlies). Extra eiwit tijdens ondervoeding doet wonderen. Het vermindert spierafbraak en stelt je lichaam in staat zijn spiermassa weer op peil te brengen. Voor een duursporter kan min of meer hetzelfde bereikt worden met extra koolhydraten (mits je hiermee uit je calorietekort komt). Dat is goedkoper :-)

De combinatie van koolhydraten zoals een paar rijpe bananen of een zetmeel houdende maaltijd en whey eiwit is nog beter voor je herstel.

Voor krachtsport is de huidige best onderbouwde opvatting dat de eiwitten voor de training het meest van belang zijn. Voor duursporters kan dit anders liggen. Zeker omdat eiwit (in combinatie met koolhydraten) helpt met het heropbouwen van spierglycogeen NA de training. Dit is van belang bij duursport. In ieder geval als je frequent en een groot volume duursport doet.

De gainer kan goed werken als er sprake is van een calorietekort waar moeilijk tegen op te eten valt (snelle stofwisseling of hoog verbruik door sporten). De Bio Bulk Oats zijn een goed alternatief voor de gainer als het gaat om extra calorieën.

Een ding is zeker, het is heel moeilijk om met een calorietekort spieren op te bouwen. En dat geldt voor bodybuilders. Met duursport flinke spiermassa opbouwen is (naar mijn observaties) alleen weggelegd voor mannen met een van nature hoge aanmaak van testosteron.

Het lijkt erop (persoonlijk gevoel en 1 wetenschappelijke studie) dat de aanvulling met zink een inzakking van het testosteron tijdens duurtraining tegen kan gaan. De dosering in de studie was 240 mg zink. Dit is ongezond veel. Ik gebruikte tijdelijk 100 mg zink. Dat is op langere termijn dan een paar weken eveneens niet verantwoord. Mogelijk zijn er op langere termijn echter gunstige effecten te behalen met de veilige dosering van 20 mg zink zoals in onze Natural T-Booster.

past creatine in een dieet?

14 juli 2011 12:36
Eric Steijger
Hoi Chris,

Ik stel deze vraag voor mijn vriendin. Die is op dieet in combinatie met redelijk intensief sporten. Maar doordat zij op een caloriearm dieet zit, komt ze koolhydraten te kort en wordt het sporten lastiger. Ik dacht zelf om haar een tijdje op mijn creatine te zetten. Werkt dat, heeft het een averechts effect of heeft het totaal geen zin?

Bedankt, Eric.
15 juli 2011
Powersupplements - Kris
10:33Hallo Eric,

Op een caloriearm en koolhydraatarm dieet, is het zinvol om krachttraining te doen met minder herhalingen. Bijvoorbeeld 5 herhalingen. Je hoeft dan niet in gewicht terug of kan er zelfs gewicht bij doen. Dat is een goede stimulans voor spierbehoud tijdens een dieetfase.

Creatine kan je bij oefeningen met weinig herhalingen helpen. Je houdt je sets wat langer vol. En het kan er ook voor zorgen dat spiermassa makkelijker behouden blijft. Het spierherstel is sneller met creatine.

Voor aerobe training zal creatine niet veel doen. Maar veel rennen en fietsen zijn naar mijn idee ook niet de beste activiteiten op een caloriebeperkt dieet. Het werk spierverlies in de hand. Weerstandstraining met weinig herhalingen heeft mijn voorkeur.

Er zijn aanwijzingen dat creatine het afslankproces kan vertragen door het verhogen van de insuline afgifte. Maar als je de creatine voor of na het trainen neemt, zal het effect beperkt zijn. Persoonlijk houdt ik creatine er in als ik probeer af te trainen.

Kijk voor een veelbelovende afslankstrategie ook eens op www.leangains.com

GROEIEN

4 juli 2011 12:56
AFTEDRO
Hallo,

na een stressvolle periode ben ik rond 12 kilo afgevallen. Normaal duurt het vrij lang voor ik er weer een paar kg bij heb.
Ik zit er aan te denken of ik met een Creatine of iets dergelijks hulp kan krijgen om tijdelijk sneller te groeien en mijn eetlust weer toeneemt.

Graag uw reactie

Creatine Monohydraat

30 mei 2011 19:26
S Wahedi
Hallo,

Ik doe pas een maand aan fitness en ben 2,6 kg aangekomen terwijl mij werd verteld dat ik een hardgainer ben. Ik heb sinds begin af aan jullie Iso whey proteine shakes gekregen van 'mijn' begeleider.
Ik heb vandaag ook creatine van hem gekregen en vroeg me dus af of ik maar 1 maatschepje( 5 gram neem ik aan?) per dag moet innemen of meer?
In geval dat ik meer neem bijvoorbeeld 3, went mijn lichaam hier dan aan en dat ik na 3/4 weken als ik dan 5 gram neem geen effect heb?

mvg

creatine en whey

15 mei 2011 19:00
R Martodikromo
hallo kan ik whey en creatine in een mengbeker mixen en gelijk na de training nuttigen met water
16 mei 2011
Powersupplements - Kris
12:20Ja, dat kan prima! :-)

creatine schema met stop?

8 maart 2011 12:18
R
er staat dat ik het zonder onderbreken kan gebruiken maar ik heb altijd begrepen dat je het niet langer dan 3 mnd. kan gebruiken. En ik kon gelijk beginnen met een maatschep en deze hoeveelheid zou ik continu kunnen gebruiken maar is er geen sprake van een opbouw-fase. En wat wordt geadviseerd over de hoeveelheid proteine ? Iedere morgen + na het trainen een volle maatschep ( 70 ). ? Ik train redelijk zwaar, 5 keer in de week. Gewicht 110 kg.
8 maart 2011
Powersupplements -Jaap
12:19Veel creatine aanbevelingen zijn inmiddels achterhaald en er zijn lange termijn onderzoeken afgerond die stellen dat een dagelijkse inname van 4 gram (bol maatschepje) continu geen gevaar voor de gezondheid oplevert.
De laadfase is voor diegenen die graag snel resultaat willen zien. Dit kost echter ook een stuk meer creatine want bij hogere innames plas je relatief meer uit. Het eindresultaat van een continue inname of een laadfase met daaraan een normale inname gekoppeld is hetzelfde, namelijk een maximale creatine concentratie in de spieren.
Het advies voor eiwitiname is ook sterk afhankelijk van de rest van de voeding. Optimaal gebruik is een uur tot een half uur vóóraf aan de training. Desgewenst kan je ook wat bij het ontbijt gebruiken, vooral de dag na een zware beentraining zullen die eiwitten goed gebruikt worden. Ik kan geen exacte aanbevelingen doen, er zijn ook mensen die vele malen meer shakes op een dag gebruiken, maar als de verdere voeding goed op orde is dan zullen 1 of 2 maatschepjes whey op een dag een prima aanvulling daar op zijn.

caffeine en creatine

2 maart 2011 22:21
Anoniem
Beste lezer,

Er zijn veel mensen die zeggen dat caffeine en creatine niet goed samengaan.
Anderen zeggen weer dat het een fabel is.
Kunnen jullie mij vertellen wat er nou waar van is.

groetjes

welke combinatie is het beste?

24 februari 2011 19:22
Jeroen Dereymaeker
IK ben een jongen van (bijna) 19 jaar en zou graag wat meer volumme in mijn spieren willen hebben. Het probleem is dat ik nogal smal ben en niet echt veel bijkom (ben 1.83m groot en weeg 63kg). Ik kan dus ook weinig omzetten in spieren. Daarom zou ik wat producten willen van jullie willen kopen. Ik dacht sowiso al aan creatine, maar ik weet niet wat ik dara het beste bij kan nemen? Supreme gainer of pure whey isolate? of allebei?
Ik ga ongeveer 4x per week naar de fitness.

Alvast bedankt
26 februari 2011
Powersupplements - Kris
19:28Hallo Jeroen,

Sorry voor de wat late reactie.

Het omzetten van vet naar spier waar je volgens mij op doelt, is geen realiteit. Je hebt vooral eiwit en energie nodig om spierweefsel op te bouwen. Die energie moet komen uit je voeding.

Natuurlijk kan je eigen vetweefsel ook energie leveren, maar spieropbouw gaat veruit het beste als je meer energie eet, dan je nodig hebt.

Dat is ook gelijk wat er waarschijnlijk in jouw situatie aan schort; ik vermoed dat je niet voldoende eet.
Zolang je niet zwaarder wordt, moet je meer eten om spieren aan te kunnen zetten (uitgaande van een laag lichaamsvetpercentage).

Als je denkt dat je echt niet meer kunt eten dan je al doet (zonder over te gaan op milk shakes en patat), dan kan de Supreme Gainer een goede aanvulling zijn. Dit levert geconcentreerde voeding.

Andere trucs die je kunt toepassen:

-Veel squats doen - dat stimuleert je eetlust.

- Als je echt een razende stofwisseling hebt, dan kan je volle melkproducten gaan gebruiken. De calorieën van het extra melkvet kan je goed gebruiken.

- Je suggereerde creatine zelf al. Het is bij veel mensen heel effectief. Ben je echter het ultieme type duursporter, dan nemen je spieren het slecht op en ervaar je weinig effect.

Duursporters reageren overigens sowieso ook minder goed op krachttraining. Ze groeien veel minder makkelijk dan de sprint-types.

Leeftijd

9 februari 2011 23:57
Martijn Boeve
Ik zit al best wel lang te twijfelen om toch wel een keer creatine te gaan gebruiken, maar nou was mijn vraag of mijn leeftijd wel geschikt was om creatine of andere voedings-supplementen te gaan gebruiken. Ik ben trouwens 16 jaren jong.

Alvast bedankt.
10 februari 2011
Powersupplements - Kris
14:59Hoi Martijn,

Er is veel onderzoek gedaan naar creatine en de veiligheid ervan. Helaas beperkt dat onderzoek zich vrijwel uitsluitend tot volwassenen. creatine blijkt behoorlijk veilig bij lage doseringen van bijvoorbeeld 4 gram per dag. Dat is ook logisch omdat die hoeveelheid ook behaald kan worden met een vlees- en visrijk dieet.

Ik vind maar 1 studie naar het gebruik van creatine bij gezonde personen (topsporters) onder de 18 jaar: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19706374
Helaas heb ik het volledige artikel niet en weet ik niet of er gekeken is naar bijwerkingen.

Bij gebrek aan wetenschappelijke gegevens, gaan wij ervan uit dat extra voorzichtigheid is geboden zolang het lichaam niet uitgegroeid is. Dat geldt overigens niet alleen voor supplementen maar ook voor trainen met gewichten!

Mijn persoonlijk advies is te wachten met het gebruik van supplementen tot je 18 jaar bent. Als je, net als ik op die leeftijd, heel eigenwijs bent, ga je misschien toch creatine gebruiken. In dat geval zou ik je willen adviseren de inname van creatine te beperken tot 3 gram per dag. Dat is overigens voldoende om het volledige prestatiebevorderende effect te bereiken.

Creapure is kwaliteit creatine?

21 januari 2011 16:46
Glenn
Wat zegt creapure precies over de kwaliteit van de creatine? Graag jullie uitleg. Alvast bedankt!
21 januari 2011
Powersupplements - Kris
16:55Er zijn veel verschillende producenten van creatine in de wereld. Het is gebleken dat de zuiverheid niet altijd optimaal is. Bij een niet goed afgesteld productieproces kunnen giftige stoffen ontstaan.

Een zuivere creatine zal niet beter werken maar wel vrij zijn van mogelijke gezondheidsschade.

Creapure is de meeste zuivere creatine die er is.

De onafhankelijk supplementen reviewer Will Brink heeft onlangs en video uitgebracht waarin hij noemt dat het belangrijk is dat supplementenbedrijven kiezen voor betrouwbare grondstofleveranciers. Twee namen noemt hij als voorbeeld: creapure en ajinomoto.

Het filmpje en ons commentaar vind je in onze blogpost van vandaag

inname extra water

28 december 2010 13:18
Dick
Hallo,

Wat moet ik aanhouden als extra water inname bij gebruik van 1 maatschep per dag, ik wil geen snel laadschema gebruiken, lees veel over ± 2,5 liter p.d maar dat is bij snelladen.

Gr.
Dick
28 december 2010
Powersupplements - Jaap
13:522,5 liter is behoorlijk overdreven, de spiercellen gaan inderdaad meer vocht aantrekken maar niet in deze hoeveelheden. Bij een inname van 4 gram per dag (1 bolle maatschep) neemt de concentratie gestaag toe. Een glas extra zou al voldoende moeten zijn (maar dat is moeilijk bij te houden). Probeer er in ieder geval op te letten dat je niet te weinig drinkt.

Mocht je last krijgen van krampen dan is dat een indicatie dat je vochthuishouding niet optimaal is. Het gebruik van magnesium en extra water is dan in de praktijk de oplossing.

creatine kuren?

30 november 2010 14:11
M.G.
Ik heb altijd te horen gekregen dat creatine in "kuren" genomen moet worden,

Dus bijvoorbeeld, 6 weken lang creatine, en dan 4 weken niets. Schijnt zo te zijn vanwege je nieren en lever.


Nou heb ik creatine altijd afgewezen, omdat ik er een bepaald beeld bij had geschetst, nou heb ik besloten er wat meer onderzoek naar te doen, maar de meningen zijn zoals gewoonlijk heel erg verdeeld.

Is het nou verstandig om het gehele jaar door creatine in te nemen(met een verantwoordelijke dosering)

OF moet dit met "kuren"


I.v.m. met mijn sterke vertrouwen in jullie advies(doordat ik veel vraag en antwoord heb gelezen op de site) had ik graag van jullie gehoord hoe het nou precies zit.


Alvast zeer bedankt voor jullie tijd.

Mvg
1 december 2010
Powersupplements - Kris
12:10Er zijn inderdaad veel voorstanders voor het onderbreken van het gebruik van creatine. Ik ken echter geen bewijs of zelfs aanwijzingen dat een onderhoudsdosering creatine slecht zou zijn voor de nieren en de lever.

Het is wel zo dat in wetenschappelijk onderzoek een enkele keer gevonden is, dat een onderhoudsdosering creatine de bloedsuikerspiegel negatief beinvloedt. Misschien wordt die invloed soms wel en soms niet gevonden omdat het effect klein is.

Ik heb zojuist een stuk of 6 samenvattingen van studies hierover nagelezen. Wat ik zo snel zie is dat studies met jonge mensen en/of actieve mensen geen verslechtering van de bloedsuikerspiegel vinden.

De enige studie die ik zo snel vind waar een negatief effect gevonden is, gebruikte vegetariërs als proefpersonen. Bij hen werd gevonden dat de glucosespiegel in het bloed sterker stijgt bij glucose inname nadat zij creatine gebruikt hebben. (Ann Nutr Metab. 2003;47(1):11-5. Creatine supplementation affects glucose homeostasis but not insulin secretion in humans. Leeftijd wordt niet genoemd in de abstract).

Ik kan me voorstellen dat dit effect misschien niet gevonden zou zijn bij mensen die regelmatig vlees eten.

Ik acht het waarschijnlijk dat de positieve invloed van sporten op de bloedsuikerspiegel groter is dan de negatieve invloed van creatine. Sporten kan de insuline gevoeligheid namelijk sterk verbeteren. Het is zelfs zo dat bij veel mensen de klachten van diabetes type 2 (wat een zeer ernstige verstoring is van de bloedsuikerregulering) verholpen kan worden door krachttraining.

Voor mij zijn de wetenschappelijke bevindingen geen aanleiding om het creatine gebruik te onderbreken. Overigens heb ik zelf in het verleden het gebruik van creatine wel onderbroken als ik eens een tijd alleen op onderhoud trainde (vakantie).

Creatine spiergroei en aankomen

24 november 2010 13:27
R.J.
Ik ben een beginnende sporter op het gebied van body building. Deze vraag is voor mij persoonlijk belangrijk en het kan zo zijn dat ik of onduidelijk ben of dat mijn vraag meer diepgang nodig heeft

Maar het volgende:

Creatine is bedoelt voor het prikkelen en stimuleren van de spiergroei. Wat ik van verschillende fora heb begrepen. En bij het gebruik van creatine dat er rekening gehouden moet worden met het aankomen van lichaamsgewicht ( weet niet of dit klopt maar heb dit ervan af kunnen leiden )

In hoeverre gaat jullie expertise op het gebied bij het inschatten van de toename van het lichaamsgewicht.

Ik schommel tussen het gewicht van 75 tot 80 kg.
Ben zelf 1,72 cm lang
Train 2 à 3x per week ( laten we ervan uitgaan dat het intensivie trainingssessies zijn )
Zal ik dan bij het gebruik van creatine meer aankomen ( qua vetopslag ) want wil juist het vet verliezen maar wel toename van spiermassa?
24 november 2010
Powersupplements - Kris
14:29Bij gebruik van creatine is door middel van goed wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat het lichaamsgewicht kan toenemen met 1 a 2 kg. Dat gewicht is spiermassa.

Het is echter niet zo dat er in een keer 1 of 2 kilo ’ actief spiereiwit’ is bijgekomen. Spierweefsel heeft ook andere bestanddelen. Een belangrijk bestanddeel is water. Zonder water kan de spiercel niet bestaan. Hoe meer vaste stof er in een cel komt, hoe meer water er bij moet komen.

Creatine is zo’ n vaste stof. Het is een stof die heel belangrijk is voor de spiercel. Het is een energiebuffer. Meer creatine in de spiercel betekent meer water.

Tegelijk met een toename in het creatinegehalte van de spier is er ook een toename van de opslag van suikers in de spier (glycogeen). Voor elke gram glycogeen of spiersuikers komt er 2,7 gram water mee de spiercel in.

Het is nu dus niet zo dat je spier een slappe waterzak wordt. In tegendeel. Het water is onderdeel van de spier! Door de toename van de spiermassa en de niet zo snel groeiende bindweefsels om de spier heen (zgn. fascia) zal de spier zelfs strakker gaan voelen.

Niet iedereen heeft baat bij creatine. Mensen die heel veel vlees eten, zijn er meestal minder bij gebaat dan vegetariers. Verder heeft iemand met aanleg voor sprinten een grotere capaciteit om creatine op te slaan dan iemand met aanleg voor duursport. Dit komt door een verschil in spiervezels. Hierdoor zal een ’ sprinter\' vaak meer effect van een creatine supplement ondervinden. Maar de meeste mensen zijn half sprinter half duursporter en ondervinden een gemiddeld effect van creatine.

Op lange termijn laat creatine de spieren beter groeien doordat het spierherstel beter wordt. Een ander effect is dat de afgifte van insuline door creatine gestimuleerd wordt. Dat kan spiergroei nog verder doen toenemen. Een nadeel van de extra insuline is dat de kans op vetopslag toeneemt. Na een goede krachttraining zal dit van weinig invloed zijn omdat de spiercellen een verhoogde gevoeligheid hebben voor insuline. De spieren zullen dan het gros van de voedingsstoffen opnemen in plaats van vetcellen.

Mensen die aanleg hebben voor vetopslag kunnen creatine waarschijnlijk het beste voor hun training innemen. Op die manier zal creatine niet voor een extra afgifte van insuline zorgen.

Op niet trainingsdagen zou creatine dan het beste bij een koolhydraatarme maaltijd genomen kunnen worden. Sowieso is het de moeiet waard om af en toe koolhydraatarme maaltijden te nemen als je het vetverlies wil optimaliseren.

creatine dosering goed?

23 november 2010 20:28
B Haghuis
hallo,

ik gebruik al een tijdje supreme gainer, voornamlijk om meer spier massa te krijgen en laten we zeggen iets meer vlees aan het lijf te krijgen,meer lichaams massa, is dit product daar geschikt voor?

en ik gebruik creatine van jullie, voor de spieren om een snellere en grotere spiermassa en opbouw te krijgen, alleen gebruik ik zon 3 bolle maatschepjes per dag, zet het dan extra aan? of is dat weer te veel?

gr barry

creatine en melk

14 november 2010 15:31
Ties
Ik heb sedert enkele weken jullie Creatine in gebruik en ik moet zeggen
ik ben verbijsterd over het resultaat.
Alsof ik een droge spons ben geweest die nu plots de kans krijg om
beschikbaar gekomen 'water' in overvloed te absorberen.
(Ik groei dus ook als kool terwijl ik de afgelopen 3 jaar nauwelijks
groeide).
Nu is mijn eerste vraag dus de volgende ..
1) Aangezien ik vegetariër ben en dus, zo denk ik, nauwelijks tot geen
creatine via de natuurlijke weg binnen heb gekregen al die jaren, is het
wellicht mogelijk dat ik daarom zo "goed" reageer op de plotselinge doch
gestage invoer van creatine ?
Met als vervolg vraag 2) kan ik iets meer dan 1 maatschepje per dag
continue gebruiken ? zeg anderhalf per dag omdat ik dus van nature
nauwelijks tot geen creatine binnenkrijg ? Of eindig ik dan (net als de
rood vleeseters) in een gewenning situatie ?
3) Ik heb de sojamelk verbannen, gebruik nu afwisselend water voor de
shakes en (kom ie aan) lactose "vrije" melk ..
Deze melk is echter ultra hoog verhit en gehomogeniseerd .. Met andere
woorden geen enkele bruikbare eiwit meer aanwezig ? (Dode melk ?)
14 november 2010
Powersupplements - Kris
15:31Creatine doet wonderen voor sommigen. En vegetariërs hebben inderdaad een grotere kans op succes.

Anderhalf maatschepje is prima. De 3 gram is aan de lage kant. Vier gram is misschien beter om een zeker mate van gewenning het hoofd te bieden (zo blijft de spierconcentratie zo hoog mogelijk). Een en ander is ook afhankelijk van je lichaamsgrootte.

Wat betreft de melk. Het beste is (denk ik) rauwe melk bij de boer halen. Je kan er wat enzym (lactase) druppeltjes bij doen. Op koelkasttemperatuur is het dan na 24 uur lactosevrij.

Een andere optie is de niet-gehomogeniseerde maar wel gepasteuriseerde melk van demeter (bij de natuurwinkel).

Na verhitting is melkeiwit gedenatureerd. Het mist dan bepaalde biologische effecten, maar je kan er prima lichaamseiwitten/spieren mee opbouwen.

De meeste eiwitten verteren makkelijker als je ze verhit (bijvoorbeeld ei, vlees en planteneiwit). Melk is hierop wellicht een uitzondering omdat de natuur het bedoeld heeft als voedingsmiddel.

beste supplement voor spiermassa

13 november 2010 20:06
Willem
Ik zou graag willen weten wat het sterkste/beste supplement is om spiermassa te winnen.
Ik hoor graag van jullie.
13 november 2010
Powersupplements - Kris
20:08De strijd om het sterkste supplement voor het winnen van spiermassa zal gaan tussen eiwitpoeder en creatine. Maar aangezien een ruime hoeveelheid eiwit via de voeding verkregen kán worden en voldoende creatine vrijwel niet, is de keus snel gemaakt. Creatine wint, mits de voeding in orde is.

Twee nadelen van creatine:
- Niet iedereen heeft er evenveel baat bij
- Er bestaat de kans dat de snelheid van vetverlies vermindert onder invloed van creatine.


Voordelen van creatine:

- Het werkt relatief snel
- Het werkt het krachtigst (als we eiwit even als voeding zien en niet als supplement)
- Het is heel voordelig in gebruik


Een milder werkend supplement is visolie. Dit geeft op de lange termijn extra spiermassa. Het is minder sterk dan creatine maar heeft als voordeel dat het de vetverbranding tegelijkertijd stimuleert. Daarnaast heeft het tal van gezondheidsvoordelen. Het is wel duurder in gebruik.

Dan nog kort over ons whey eiwit. Dit eiwit verschilt van de gangbare eiwitten in de voeding op twee punten:

- Het is ‘rauw’ en daardoor biologisch actiever.
- Het neemt zeer snel op. Indien het 1 uur vooraf aan de training wordt ingenomen, hebben de spieren tijdens de training een overschot aan voedingsstoffen (aminozuren). Dit stimuleert de spieropbouw optimaal.


Bij een niet optimale voeding is aanvulling met whey eiwit de beste keuze om spiermassa op te bouwen.

kre alkalyn veel beter?

12 november 2010 23:05
Peter
Wat is er waar volgens u dat de creatine van kre alkalyn veel beter

zou werken dan gewone creatine monohydraat?
12 november 2010
Powersupplements - Kris
23:06Volgens de makers van kre alkalyn zorgt zuur ervoor dat creatine wordt omgezet in creatinine. Door een basisch (alkalisch) element toe te voegen aan de creatine hopen ze het maagzuur te neutraliseren waardoor de creatine in mindere mate wordt omgezet.

In hoeverre normale creatine en kre alkalyn worden omgezet naar creatinine in de maag is mij niet bekend. Het lijkt me dat het wel meevalt. De reden dat ik dit denk is dat creatine beter werkt als het gecombineerd wordt met een maaltijd dan op nuchtere maag. Dat is bijzonder omdat creatine in combinatie met een maaltijd veel langer in het maagzuur verblijft. Terwijl als je het op nuchtere maag neemt, de creatine als heel snel doorgesluisd wordt naar de dunne darm die niet zuur is.

Een probleem van kre alkalyn lijkt me dat als je het met de maaltijd wilt nemen voor een betere opname, dat de vertering van de maaltijd wordt gehinderd door het basische element. Het maagzuur wordt in zekere mate geneutraliseerd. De enzymen voor eiwitvertering kunnen dan niet goed hun werk doen.

Overigens is er voor zover ik weet geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het verschil in effectiviteit tussen creatine monohydraat en kre alkalyn. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er een verschil is in effectiviteit. In het gunstigste geval komt er met kre alkalyn iets meer creatine door naar de darmen. Maar na enkele weken bereikt de spierconcentratie dezelfde maximale concentratie creatine. Wil je die concentratie verhogen dan moet je met andere factoren werken dan de zuurgraad. Bijvoorbeeld door de creatine transporter van de cel te omzeilen (Creatine ethyl ester). Dit is vanuit oogpunt van mogelijke bijwerkingen echter zeer tricky! De creatine kan misschien op plaatsen komen waar het niet hoort te komen. Laat het lichaam de creatine maar zelf verdelen met de transporters. Het lichaam weet zelf het beste waar de creatine heen moet. CEE raad ik daarom af

Zowel voor CEE als voor kre alkalyn is geen veiligheidsonderzoek gedaan. Dat is de voornaamste reden dat wij alleen creatine monohydraat verkopen. Voor de meeste mensen werkt creatine monohydraat uitstekend.

Creatine met suikerhoudende drank

12 november 2010 23:03
Michael
Bedankt voor de samples, zeer handig! Ik had eig 2 vraagjes.
1. Is het echt beter om creatine in te nemen met suikerhoudende drank? (ik heb geen suiker- voedingssupplementen en ik las ergens dat je alleen effect krijgt als je zeer grote hoeveelheden suiker zou innemen)
2. Als het dan toch het beste is om suikerhoudende drank in te nemen: ik las dat (citrus)vruchtensap de creatine werking kan neutraliseren. Is het dan geschikt om karvan cevitam te gebruiken (is wel makkelijk om een redelijke hoeveelheid siroop te nemen en dan aan te lengen), want bij bv. citroensmaak zit wel concentraat uit citroen. Ik weet dus niet of dit ook de creatine werking neutraliseert of dat het (door kunstmatigheid enzo) niet een probleem is.
12 november 2010
Powersupplements - Kris
23:04De opname van creatine wordt bevordert door insuline. Dat komt vrij bij de inname van koolhydraten. Dat kan de suiker in een zoete drank zijn, maar ook de complexe koolhydraten in een maaltijd. Men veronderstelt dat een hoger insuline niveau beter werkt. Suiker zorgt voor een hoog niveau. Maar dat niveau daalt ook snel weer. Het kan zijn dat dan nog niet alle creatine is opgenomen. Een maaltidj met compleze kkolhydraten laat de insuline langduriger stijgen. Waarschijnlijk is de opname van creatine dan nog iets beter.

Als je de maaltijd combineert met eiwitten wordt het insuline niveau nog hoger. Dit geeft dus een beter effect. Een goed voorbeeld is de avondmaaltijd. Die bevat meestal voldoende koolhydraten en eiwitten. Ik denk dat het het beste is om de creatine vlak voor de maaltijd in te nemen met een klein beetje water.

Waarom creatine in citrusdranken wordt afgeraden weet ik niet. Misschien omdat creatine in een zure omgeving langzaam wordt omgezet naar het onwerkzame creatinine. Maar de maag is ook zuur. Veel zuurder dan een citrusdrank. En toch werkt creatine.

Waarschijnlijk is het wel beter om niet ’s ochtends een citrusdrankje met creatine klaar te maken en het vervolgens halverwege de dag pas op te drinken.

Laad- ontlaad schema

12 november 2010 22:32
Peter
Ik gebruik sinds kort Creapure Creatine monohydraat en ik heb voor het laad - ontlaad schema gekozen, hier staat dat je het bij een maaltijd en/of na de training moet gebruiken.
Is het de bedoeling dat je 1 maatschep bij een maaltijd en 1 maatschep bij een training gebruikt?
En wat zou u mij aanraden wanneer ik creatine moet innemen(bepaalde maaltijd/tijdstip), hierin verschilt het nogal per persoon/site.
12 november 2010
Powersupplements - Kris
22:32Wat is je doel? Maximale spieropbouw?

In dat geval zou ik de inname van de creatine verdelen over de grootste maaltijd van de dag en bij je postworkout maaltijd of shake. Dan heb je tweemaal een insulineboost.

Als je snel vet aanzet, dan kan je de creatine het beste innemen voor de training (2 schepjes). Let dan wel op voldoende vochtinname want creatine vraagt extra vocht en de training ook.

Een soort tussenoplossing is de helft voor de training en de helft na de training. Waarbij de laatste weer met een post workout maaltijd of shake is. Dan heb je de beste balans tussen spieropbouw en de minste kans dat de verhoogde insuline spiegel zorgt voor het aanzetten van extra vet.

De extra insuline na de training leidt nauwelijks tot vetopslag omdat je spierweefsel dan meer insuline receptoren heeft en de meeste voeding opneemt. Eventueel kan je ook beide scheppen creatine na de training nemen.

Je ziet het. Er is voor verschillende protocollen wat te zeggen. En wat voor de ene persoon goed werkt, kan bij een ander minder effectief zijn. Ben je jong en mager gebouwd, dan zou ik voor optie 1 gaan.

Creatine ethyl ester (CEE)

12 november 2010 21:27
R van der S
Beste mensen,

Komt of is er via jullie site ook een creatine ethyl ester beschikbaar? ik ben zelf een fanatiek vechtsporter en gebruik deze in combinatie met Whey.
Goede Whey heb ik hier blijkbaar wel gevonden, heb ik afgelopen weekend bestelt bij jullie om te testen, hiervoor gebruikte ik altijd Dymatize elite. Die werke heel goed met creatine ethyl ester, weliswaar van fitshape, maar ok, werkt bij mij alsnog beter dan mono.
12 november 2010
Powersupplements - Kris
21:28Creatine ethyl ester (CEE) is een interessant supplement. Er is echter geen duidelijkheid over de effecten op de gezondheid op de langere termijn. Er is geen onderzoek naar gedaan en dat zal er waarschijnlijk ook niet komen. Mijn reden om twijfels te hebben bij CEE is de volgende: CEE kan zonder gebruik te maken van creatinetransporters de cellen inkomen. Daardoor is het lichaam de controle kwijt over de stof. De CEE gaat vooral daar waar het door concentratieverschillen naar toe wil. Creatine zit van nature in verschillende concentraties in de verschillende weefsels. Het zit met name in de spieren. Ik vraag me af of het kwaad kan als CEE de concentratie creatine in allerlei andere weefsels ook hoog maakt.

Mijns inziens is CEE dit experiment op jezelf niet waard. Dat is de reden dat we het niet verkopen.

Nog een overdenking: CEE is voor zover ik weet geen natuurlijke stof. Het is meen ik een door mensen aangepaste vorm van creatine. Zodra mensen stoffen aanpassen worden vaak bijwerkingen gecreëerd. Je ziet dat veel bij medicijnen.

Het lichaam is evolutionair voorbereid op stoffen die van nature in de voeding voorkomen. Ik ben van mening dat alleen geconcentreerde natuurlijk stoffen als voedingssupplement zouden mogen worden aangeboden. Er komen steeds meer supplementen op de markt die ‘gesynthetiseerd’ zijn (door mensen bedacht en gemaakt). Zodra je dit soort supplementen neemt, loop je als gebruiker onnodige risico’s. Die risico’s moeten eerst goed in kaart gebracht door middel van onderzoek.

NO supplement

12 november 2010 20:23
Marcel
Hallo,

Wat vinden julie van NO (bv. Nano Vapor) als supplement? Ik hecht namelijk veel waarde aan jullie site en er zal vast wel een reden zijn waarom dit supplement niet in jullie assortiment staat?
12 november 2010
Powersupplements - Kris
20:24NO is een stof die het lichaam aanmaakt. Het is essentieel voor veel processen in het lichaam. Of de stimulering van extra NO productie door supplementen een goede zaak is, is niet helemaal duidelijk.

Wat ik wel weet is dat veel supplementen ter bevordering van NO geen natuurlijke stoffen zijn, maar synthetische verbindingen. Die stoffen zijn vrijwel nooit getest op veiligheid. Het is dus maar afwachten of er eventuele schadelijke lange termijn effecten zijn. (Vergelijkbaar met gebruiken van ongeteste medicijnen).

Momenteel hebben wij een supplement op de site staan dat je zou kunnen zien als een NO booster. Het heet Muscle Thunder. Dit supplement bevat het aminozuur Arginine. Arginine is de meest bekende en best onderzochte natuurlijke NO booster.

Arginine is behoorlijk veilig, maar kan bij sommige mensen wat darmproblemen geven. Dat gaat overigens weer over als je ermee stopt. Veel mensen wennen er ook aan en hebben na enige tijd geen last meer.

Daarnaast bevat Muscle Thunder het aminozuur ornithine. Dit is het broertje van arginine.

Hoe sterk ornithine is op NO vlak weet ik niet. Ik denk niet zo sterk.

Ornithine en arginine kunnen beide ook de wondheling stimuleren door het opvoeren van de productie van collageen. Ornithine kan daarnaast je lichaam ontgiften van ammoniak. Dat zou wel eens handig kunnen zijn bij een dieet dat hoog is in eiwitten.

Muscle Thunder bevat verder kaneelextract. Dit zorgt voor een toename van de opslag van koolhydraten in spierweefsel. Het bevat ook nog vitamine B-complex en zink.

Al met al een wat apart supplement. De ingrediënten zijn allemaal nuttig, maar de achtergrond van deze specifieke combinatie ontgaat ons een beetje ;-) .

Voor een voelbaar NO effect heb je al snel enkele grammen arginine nodig. Ik denk dat je bij een dosering van 8 capsules Muscle Thunder wel wat merkt. Maar misschien is een puur arginine supplement dan meer voor de hand liggend.

Vocht vasthouden

11 november 2010 12:44
Bart
Ik heb een vraagje in verband met het gebruik van creatine monohydraat. Ik heb al van veel personen gehoord dat zij veel vocht vasthielden. Is dit bij jullie creatine ook het geval? Bij nieuwere vormen van creatine zoals Kre-alkalyne zou dit niet het geval zijn.