Sluiten

Alle vragen over Natural Multi

Natural Multi
Dosering vitamine B1, B2 en B6 in Natural Multi
1
Anoniem
Ik suppleer de Natural Multi van Power Supplements al een paar jaar. In het kader van ‘meten is weten’ heb ik afgelopen maand via een sportarts de bloedwaardes van onder andere vitamine B1, B6 en D (25-OH) laten bepalen. Mijn B1-waarde was 193 nmol/l (referentiewaarde 85-175 nmol/l) en mijn B6-waarde was 362 nmol/l (referentiewaarde 59-179 nmol/l). Beide, maar vooral B6, zijn dus te hoog.
De B-vitamines zijn wateroplosbaar en dus plas je het overschot uit. Een groot overschot kan echter wel tot zenuwproblemen leiden. De waardes daarvoor weet ik (nog) niet. Mijn waardes zitten niet in de gevarenzone, dat weet ik wel.
De vitamines B1, B2 en B6 zijn in de natural multi ‘hoog’ gedoseerd t.o.v. de ADH. Wat is daarvan de achterliggende gedachte? Ik weet niet of er een causaal verband is tussen de bloedwaardes en dosering in de natural multi, maar het lijkt voor de hand te liggen. Ik weet ook dat jullie de doseringen niet uit de lucht grijpen.

Overigens is de vitamine D3 in jullie Natural Multi ook ‘hoog’ gedoseerd. Naast de Natural Multi slik ik zelfs nog extra D3 (+K2), ook van PS, zodat ik op totaal 50 mag (2000 IU) kom. Zelfs nu adviseerde de arts mij nog extra te suppleren omdat ik aan de onderkant van de referentiewaardes zit. Ik wil hiermee zeggen dat ik inzie dat het niet zo zwart-wit is. Misschien dat ik met jullie overwegingen en additionele info echter beter kan bepalen of en hoe mijn suppletie aan te passen.

Over een half jaar prikken we weer en zien we vanzelf wat de waardes dan zijn.
Powersupplements - Kris
Voor zover ik weet is de bandbreedte van het gebied van de normaalwaarde van B-vitamines gebaseerd op mensen die geen voedingssupplement gebruiken. Meestal valt 95% van de mensen binnen zo’n aangegeven bereik. Het gebruik van een relatief laag gedoseerd voedingssupplement met B-vitamines zorgt toch al snel voor een dubbele inname van B-vitamines en brengt je in een hoger bereik dan normaal. Dit betekent niet dat het bijwerkingen zal geven. De veilige grens voor vitamine B6 is gesteld op 25 milligram per dag. De Natural Multi bevat 3,3 mg per dag. Iemand die 25 mg gebruikt, zal ver boven de normaalwaarde uitkomen en als het goed is daar ook geen hinder van ondervinden. Het uitplassen van B-vitamines gaat waarschijnlijk niet zo snel dat het verdwenen is bij een (meestal nuchtere) bloedtest.

De Natural Multi bevat 235% van de ADH voor vitamine B6. Bij de keuze van de waardes voor de B-vitamines zijn we gebonden aan de verhoudingen zoals deze voorkomen in de plantextracten die in het supplement gebruikt worden. Vitamine B6 zou best wat lager mogen, maar dan worden enkele andere B-vitamines die in dezelfde plantextracten zitten te ver omlaag. Op basis van de bevindingen van de expert-commissies van de EFSA en de Nederlandse gezondheidsraad kan die 235% gezien worden als een heel veilige dosering is. De dosering mag nog een heel stuk hoger voordat B6 problemen zou kunnen geven.

Vitamine D3 is een andere verhaal. Eigenlijk is het geen vitamine maar een hormoon. En je lichaam maakt het zelf aan. Tenminste, als je jezelf aan de zon blootstelt. Dat doen we te weinig. Een paar minuten in de zon geeft vele duizenden eenheden vitamine D3 (onder de volgende voorwaarden: zomers zonlicht in de middag, veel huidoppervlak blootsgesteld, blanke huid, geen zonnebrandcrčme, niet met zeep wassen in de 24-48 uur na blootstelling). De productie van vitamine D3 in de huid wordt na herhaalde blootstelling over een periode van weken automatisch bijgesteld. Je kunt niet overdoseren.

De dosering D3 in Natural Multi hebben we heel bewust gekozen (wel effectief maar geen bloedtest nodig). Elk half jaar prikken voor D3 is een goede strategie. Het duurt vaak anderhalf jaar met 3000 eenheden voor iemand van bijvoorbeeld 60 naar 120 nmol/L (gemeten onder topsporters).

Een concentratie D3 in het bloed van 90 - 120 nmol/L zou wel eens het optimum kunnen zijn. En 2000 eenheden per dag lijkt voor de meeste mensen de beste dosering: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18348447 Bij 2000 eenheden raden we wel een bloedtest aan (1 of 2 maal per jaar).
Multivitamine
1
Marc Bouw
Hoi,

Ik ben fanatiek crossfitter en ik ben benieuwd als je jullie multivitamine gebruikt is het dan nog nodig om jullie magnesium en vitamine d te gebruiken?
Hoor graag van jullie.

Mvg Marc
Powersupplements
In principe is de dagelijkse inname van 2 capsules van de multivitamine (100 mg magnesium, 1000 iu vitamine D) voldoende voor iemand die niet heel eenzijdig eet en gemiddeld sport. Als er bijna dagelijks wordt gesport, is aanvulling met een extra magnesiumsupplement waarschijnlijk wel verstandig. Nog meer vitamine D is alleen nodig als de weerstand onvoldoende is.
ADH of referentie inname
1
Jurjen Kieft
Geachte heer/mevrouw,

De ADH van dit product, zijn die volgens de nationale richtlijnen van de gezondheidsraad of volgens de Europese etiketterings-ADH?

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Jurjen Kieft
Powersupplements
Het gaat om de Europese ADH-waarden. Die verschillen overigens niet meer van de Nederlandse waarden. Wel zijn er nog verschillen tussen Nederland en Europa wat betreft de maximale veilige waarden van bepaalde stoffen, maar dat speelt geen rol bij onze Natural Multi met zijn relatief milde, veilige doseringen.
Karamel als toevoeging
1
Robin
Hoi power supplements,

Ten eerste wil ik jullie bedanken voor de kwaliteit van jullie supplementen. ik ben namelijk zeer te spreken over julie Whey en vis olie en blijf die ik ook bij jullie bestellen.

Nu las ik in een bericht van jullie dat karamel word toegevoegd als bescherming tegen light voor de ingrediënten. Nu is mijn vraag: Waarom word er om die reden karamel toegevoegd toe wel de pillen (ingrediënten) in een afgesloten verpakking zitten waar helemaal GEEN light bij komt???
Het liefst stop ik helemaal GEEN karamel (of toe wel geraffineerde suiker) in mijn lichaam, ook niet kleine hoeveelheden.
Is er geen ander vervangbaar ingrediënt dat natuurlijk is en de zelfde werking heeft als karamel??

Alvast bedankt voor jullie antwoord en hoor graag van jullie.
Powersupplements
Het daglicht dringt door de wand van de pot heen en kan zo toch bij de capsules komen. Met name vitamine K2 is vatbaar voor daglicht, maar dit geldt ook voor enkele andere ingrediënten. We hebben gekozen voor karamel omdat dit een van de meest natuurlijke en onschuldige kleurstoffen is. De hoeveelheid is bovendien extreem laag. Per capsule is 20 mg caramel gebruikt, oftewel 0,02 gram. Dat is een verwaarloosbare hoeveelheid, die voor het lichaam onmerkbaar klein is.
Multivitamine kinderen
3
Tijn bettink
Geachte

Is De multivitamine ook geschikt voor kinderen? Vanaf 6 jaar en in welke dosering?

Groet
Tijn Bettink
Powersupplements
We zijn geen groot voorstander van het gebruik van multi's door kinderen. Het moet in principe mogelijk zijn alle benodigde mineralen en vitaminen uit eten te halen. Alleen als een kind een moeilijke eter is en daardoor te weinig vitaminen uit bijvoorbeeld groenten en fruit binnen krijgt, is een multi wel een goede optie.

Qua samenstelling is onze Natural Multi geschikt voor kinderen (geen te hoge doseringen, geen potentieel schadelijke ingrediënten chroom en ijzer). We zouden 1 capsule per dag adviseren. Helaas is het moeilijk voor kleine kinderen om onze Natural Multi te gebruiken: de capsules zijn behoorlijk groot. Het is wel mogelijk om de capsules door te prikken, bijvoorbeeld met een vork, en de olieachtige inhoud eruit te persen, maar lekker zal dat niet zijn. Vermengen met eten is dan wellicht nog een oplossing, maar erg praktisch is dat natuurlijk niet.
twokids
interessant.
Hoe groot zijn de capsules precies? ze neemt nu visolie capsules van 1,8 cm x 0,8 cm.
De capsules openen vind ik geen optie, voor een moeilijke eter ;-)
Powersupplements
De multi capsules zijn ongeveer 2,4cm bij 0,9cm.
Hoeveelheden adh
2
anoniem
L.S.

Ik heb de Naturel Multi vitamine gekocht, nu zie ik dat er achter veel vitamines de adh véél meer is dan 100%, begrijp dit niet, méér is toch niet nodig?

Ben er nog niet mee begonnen, heb nog wat staan, wat ze ook ’natuurlijk’ noemen!

Is moeilijk te beoordelen of iets van pillen écht natuurlijk zijn.

Vriendelijke groet, Tiny Slot.
Powersupplements
De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) is geen maximum maar eigenlijk een soort minimum: wat iemand per dag minimaal zou moeten binnen krijgen. Wat meer kan dus zeker geen kwaad. Een dosering die boven de 100% ADH ligt is dan ook vrij normaal. Het is iets heel anders dan de maximale veilige dosering, die vaak nog 10 tot 100 keer zo hoog ligt.

Wij hebben onze Natural Multi bewust mild gedoseerd. Veel multi's hebben veel hogere doseringen, waarbij zelfs de maximale veilige dosering soms wordt overschredn. Recentelijk was er bijvoorbeeld veel publiciteit over producten met een dosering vitamine B6 die de veilige dosering ver overschrijdt.

Of een product echt natuurlijk is, is niet altijd makkelijk vast te stellen. Of onze website wordt in elk geval het verschil tussen de verschillende zogenaamde 'natuurlijke' multi's uitgelegd:

---

Bevat uw multivitamine natuurlijke vitamines?

De kans dat een multivitamine vrij is van synthetische vitamines is bijzonder klein. Toch zijn er veel multi’s op de markt die onterecht worden aangeprezen als ‘natuurlijke vitamines’. We zullen uitleggen hoe dat mogelijk is:

1. ‘Natuurlijk’ is geen beschermde term

We beginnen met het meest duidelijke voorbeeld. Er zijn bedrijven die de gebruikelijke synthetische multivitamines simpelweg aanduiden als ‘natuurlijk’. Dat gebeurt al jaren. De term ‘natuurlijk’ is helaas niet beschermd.

Overigens moeten we hier aan toevoegen dat enkele vitamines volledig natuuridentiek kunnen worden nagemaakt. Wanneer dat het geval is en de dosering niet te hoog is, dan is zo’n synthetische vitamine prima te gebruiken. Volledig natuuridentieke synthetische multivitamines bestaan echter niet. De meeste vitamines zijn namelijk niet of niet volledig natuuridentiek na te maken.

2. ‘Whole Food Vitamins’ met synthetische vitamines

Er zijn ‘natuurlijke’ multi’s die ook wel aangeprezen worden met de term ‘whole food vitamins’. Vaak bestaan deze vitaminesupplementen uit enerzijds groenten- en fruitconcentraten en anderzijds uit synthetische vitamines. Het mixen van synthetische vitamines met een (vrij kleine) hoeveelheid groenten en fruit maakt de toegevoegde vitamines helaas niet tot de natuurlijke vorm. Het is de consument meestal niet duidelijk dat het gros van de vitamines in zo’n supplement synthetisch is.

3. Synthetische vitamines verwerkt door gistcellen

Soms worden synthetische vitamines aan gistcellen toegevoegd. Men hoopt hierbij dat de gistcellen de synthetische vitamines opnemen, verwerken en daardoor meer zoals de vitamines in echte voeding maken. De gistcellen worden vervolgens verwerkt in een voedingssupplement dat het predicaat ‘natuurlijk vitamines’ krijgt. Soms wordt dit type vitamines aangeduid als ‘gefermenteerde vitamines’. De consument krijgt hierbij al snel de indruk dat het om echt natuurlijke vitamines gaat.

De opname en werking van in gistcellen verwerkte synthetische vitamines zou beter zijn dan van de reguliere synthetische vitamines. Wij kennen echter geen bewijs dat gistcellen synthetische vitamine-isomeren kunnen omvormen tot natuurlijke vormen.

4. Natuurlijke vitaminehoudende grondstoffen verrijkt met synthetische vitamines

Tot slot zijn er zogenaamd natuurlijke vitaminepreparaten waar ogenschijnlijk alleen natuurlijke grondstoffen in verwerkt zijn. Bijvoorbeeld een vitamine C-supplement op basis van een bessenextract, of een levertraan supplement dat een goede bron is van natuurlijke vitamine A en D.

Helaas is ook hier in de meeste gevallen sprake van het gebruik van synthetische vitamines. Het is niet zo dat de maker van het supplement synthetische vitamines heeft toegevoegd. Dit is echter heel vaak wel gedaan door de grondstofproducent. Om de grondstoffen een hogere concentratie vitamines te geven of een mooi afgerond vitaminegehalte, worden synthetische vitamines gemengd met de grondstoffen.

De grondstofproducent biedt zijn ‘verrijkte’ waren aan als ‘bron van natuurlijke vitamines’. De grondstoffen zijn inderdaad een bron van natuurlijk vitamines. Maar een onbekend deel ervan is alsnog een synthetische toevoeging. Let op: de grondstofproducent maakt melding van de toevoeging in haar technische documentatie. Er is dus geen sprake van bedrog.

Het bedrijf dat vervolgens een supplement samenstelt met de grondstoffen, kan zich ook volledig aan de regels houden. De supplementenmaker hoeft geen synthetische vitamines als ingrediënt te noemen maar slechts de (verrijkte) grondstof die hij van de grondstofproducent of tussenhandelaar betrekt. Hij noemt bijvoorbeeld alleen plantenextract X als ingrediënt. Het supplement kan vervolgende zonder onwaarheden gepresenteerd worden als ‘bron van’ natuurlijke vitamines. Het extract bevat immers óók natuurlijke vitamines.

Natural Multi is anders!

Over onze Natural Multi zijn we duidelijk: dit bijzondere supplement bevat alleen natuurlijke vitamines uit plantenextracten die niet zijn verrijkt met synthetische vitamines. Daarnaast bevat het een speciaal geprepareerde vitamine D3 uit het vet van schapenwol. Meer informatie over de functies en herkomst van elk van de vitamines en mineralen vindt u op de productpagina.
Tiny Slot
Bedankt voor dit uitgebreide antwoord, een compliment zéker waard, ben er héél veel wijzer door geworden!

Vriendelijke groet, Tiny Slot.
Combineren met supps
1
Da J
Hoi

ik overweeg deze multi aan te schaffen, aangezien die uit de supermarkt bagger is qua samenstelling....echter vraag ik mij af of ik geen te grote hoeveelheden ga binnenkrijgen omdat ik ook al losse potten omega3, magnesium/taurine, zink, vit D3, etcetera, gebruik?

mvg J
Powersupplements
De doseringen van de verschillende vitaminen en mineralen in Natural Multi zijn bewust niet te hoog. Dit om overdoseringen te voorkomen, ook in combinatie met voeding en andere supplementen.

We raden wel aan om bij het combineren met andere supplementen die vitaminen en mineralen bevatten, de dosering Natural Multi te beperken tot 1 capsule per dag en ook van de andere supplementen niet te grote hoeveelheden te gebruiken. Dit geldt met name voor supplementen met zink, vitamine D3 en vitamine B.

Natural Multi bevat geen Omega-3, dus die aanvulling is sowieso geen probleem.
Karamel in multi
1
John Westerdiep
Hoi,

Een vraag ivm met diabetes ben ik bezig om alle gerafineerde suiker uit mijn leven te bannen. En met groot succes.

Nou gebruikte ik naast jullie eiwit multi van RAW. Maar graag wil ik de overstap maken naar deze multi. maar hoe zit dit met de karamel. Dit is toch suiker.
Ik hoor het graag.

Met Vriendelijke Groet,

John Westerdiep
Powersupplements
De karamel, die is toegevoegd als natuurlijke kleurstof om de ingrediënten te beschermen tegen licht, wordt inderdaad gewonnen uit geraffineerde suiker. Maar de hoeveelheid is extreem laag. Per capsule is 20 mg caramel gebruikt, oftewel 0,02 gram. Dat is een verwaarloosbare hoeveelheid.
Grootte capsules
1
anoniem
Hoe groot zijn de capsules?
ik heb namelijk altijd moeite met pillen slikken.
Powersupplements
De capsules van de Natural Multi hebben een grootte die vergelijkbaar is met die 1000 mg visoliecapsules. Dat is een redelijk formaat. De vorm en het materiaal maakt dat ze wel veel makkelijker te slikken zijn dan tabletten.

Als je de capsules te groot vindt, kan je eventueel de capsule voorzichtig lek prikken met een vork. De pasta in de capsules is dan los te gebruiken (bijvoorbeeld met een hap yoghurt). Deze pasta is wel bitter van smaak.
Natural Multi dosering
1
Robert
Hierbij wat vragen. Ik heb zojuist de Natural Multi besteld.
Er staat te lezen dat er twee capsules per dag geslikt moeten worden.

Ik weeg 76 kg is één capsule per dag na je avondmaaltijd ook voldoende?
Meer is tenslotte niet altijd beter.
Zoniet kan ik dan de twee capsules na mijn avondmaaltijd tegelijk innemen?

In het verleden heb ik de Natural Multi ook eens bij jullie besteld wat mij opviel was dat mijn urine niet donkergeel werd terwijl dit bij alle andere multivitamines die ik geslikt heb juist wel het geval was zoals o.a bij de Adam Multi Vitamine. Zo zou je denken dat de andere toch beter en krachtiger zijn dan de Natural Multi.

Mijn leeftijd is overigens 46 en ik doe al 26 jaar aan bodybuilding, ik train nu drie keer in de week.

mvg Robert,
Powersupplements
Hoi Robert,

Bij een gevarieerd dieet waarin alle vitamines en mineralen in voldoende mate aanwezig zijn, is de multi niet nodig. Om te zien of je dieet inderdaad voldoende vitamines bevat kun je je voedingspatroon invoeren via www.cronometer.com.

Uiteraard gaan we er even van uit dat de opname van de vitamines en mineralen uit je voeding goed verloopt en dat er geen sprake is van verstoringen in de spijsvertering.

Verder kun je ook nog kijken of je bepaalde medicijnen gebruikt die de behoefte van bepaalde vitamines en mineralen verhogen. Zie daarvoor de tabel op de volgende pagina (iets naar onderen scrollen):
http://www.chiro.org/nutrition/ABSTRACTS/Nutrient_Depletion.shtml

Geel gekleurde urine na de inname van een multivitamine, wordt veroorzaakt door vitamine B2. Deze vitamine is wateroplosbaar. Het overschot aan deze vitamine plas je vrij snel uit. Wanneer je erg veel hiervan inneemt, zal de urine zichtbaar geel kleuren. Natural Multi bevat een ruime hoeveelheid vitamine B2, maar het is bij de meeste mensen onvoldoende om de urine geel te laten verkleuren.

Kris
Vraag 1 t/m 10 van 34
Natural Multi

Natural Multi

4.7647(153)
Écht natuurlijke vitamines
Met extra vičrge olijfolie
Zinvolle doseringen
Vrij van synthetische vitamines
Een écht natuurlijke multivitamine
Bericht wordt verstuurd

Heeft u een vraag?

Meestal dezelfde dag een antwoord

Versturen
Contact
Bekijk ook
Visolie (Omega-3)
Visolie (Omega-3)