Power
Supplements

Bel ons

0481-707138
Power
Supplements
Sluiten
Waardering 9,4 na 1443 recensies
Zuiver. Getest. Bewezen.Lees hier waar wij voor staan
Pure Whey Protein Isolate 2000g
Pure Whey Protein Isolate 2000g

Hoeveel reps

14 november 2011 00:27
Leon
Beste PowerSupps,

Ik las ergens op jullie site een aanbeveling van 5 setjes van 20 reps. Klopt het dat reps zorgen voor "extra" spiergroei?
En doe je die 5 setjes met lichtere gewichten dan je normaal gewend bent?
Bedankt.
14 november 2011
Powersupplements - Kris
11:35De 5 maal 20 reps is gericht op het stimuleren van de stofwisseling. Dit lukt vooral goed bij het trainen van de beenspieren. Voor het bovenlichaam raden wij dit systeem niet aan.

Vijf maal twintig is voornamelijk een anaerobe activiteit. Dat wil zeggen dat de energielevering via zuurstof niet toereikend is. In dit geval zal het lichaam vooral energie leveren via de vorming van melkzuur. Als het lichaam kortstondig hevig verzuurd dan zal de hypofyse een stoot groeihormoon afgegeven. Dit hormoon draagt bij aan de vetverbranding en de spieropbouw. Het zal ook helpen je goed te voelen. Wat misschien een net zo grote rol speelt voor je vetverbranding is het ’herstelwerk’ dat je lichaam moet verrichten om de ’spierschade’ als gevolg van de training te herstellen. Die mate van herstelwerk lijkt ook behoorlijk groot te zijn bij een 5 maal 20 programma voor de beenspieren. Voor mannen geldt overigens dat het 5 maal 20 programma op korte termijn ook een redelijke mate van spiergroei kan veroorzaken.

Het grappige van beentraining is dat een gewicht dat je 20 maal kan leg pressen (of squatten bij gevorderde sporters) procentueel veel dichter bij je maximum zit dan wanneer je dit vergelijkt met je bankdrukgewichten (20 reps versus max). Het is dus niet zo dat je een licht gewicht kan gebruiken. Na de initiële opbouwfase is in absolute zin en in conditionele zin zwaar werk.

Als je echt ’all out’ gaat zoals sommige bodybuilders doen. Dus tot aan ’failure’. Dan is 3 sets wel genoeg. Doe je er toch 5 dan is het een shock training en kan je zeker wel een weekje rust gebruiken. Ik denk dat je beter een paar van failure verwijderd kan blijven.
Leon van de Wouw
21:53Bedankt voor dit heldere antwoord!