Skip to content

Helpt creatine bij zware mountainbiken?

2014 oktober 13

Vraag:
Ik zou graag mijn prestaties tijdens het zware mountainbiken willen verhogen. Is creatine een oplossing daarvoor? En zou het voldoende zijn als ik deze bijvoorbeeld een paar uur van te voren zou innemen?

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Antwoord Power Supplements:
Creatine kan je hier goed bij helpen, maar het heeft weinig zin om het een paar uur van tevoren in te nemen. Creatine is een supplement dat wordt ‘geladen’ en dat pas na enige tijd duidelijk resultaat zal geven. Dat wil zeggen dat je iedere dag 3 à 4 gram inneemt (in ons geval een bol maatschepje) waardoor de concentratie in de spieren langzaam zal stijgen.

De toegenomen concentratie creatine zorgt er voor dat er meer ATP kan worden vastgehouden in de spiercellen. Hierdoor neemt de anaerobe capaciteit flink toe. Het gevolg is dat verzuring uitgesteld wordt en dat zware inspanningen langer volgehouden kunnen worden.

Er zal ook extra vocht in de spiercellen aangetrokken worden, dit draagt ook bij aan extra kracht.

Antwoord:
Heeft creatine bijwerkingen?

Antwoord Power Supplements:
Creatine is de afgelopen 25 jaar in veel studies onderzocht. De lange termijn studies hebben geen nadelige gevolgen laten zien. Deze studies zijn gedaan met 4 gram per dag. Bij grotere hoeveelheden, die niet 100% door het lichaam opgenomen kunnen worden, zal de creatine via de urine weer uitgeplast worden. Dit is een belasting voor de nieren. Voor mensen met nierklachten wordt creatine afgeraden.

Magnesium & Taurine

Magnesium & Taurine

Verder kan je, indien je te weinig vocht binnenkrijgt of als je er gevoelig voor bent, eerder kramp krijgen. In dat geval helpt magnesium vaak de kramp te voorkomen.

Creatine is het meest gebruikte supplement ter wereld in alle sporten, omdat het goed werkt en veilig is.

Antwoord:
Hoever van te voren moet je reatine innemen voordat het merkbaar effect gaat geven? 1 week? 2 weken?

Antwoord Power Supplements:
Bij normaal gebruik (3 à 4 gram per dag) zal je na een week al wat kunnen merken in lichaamsgewicht en kracht en wordt na enkele weken het optimale niveau bereikt.

Het is ook mogelijk om een soort snelstart te maken door plm. 10 gram per dag te nemen gedurende één of twee weken. Hierbij gaat de concentratie in de spieren in het begin wat sneller omhoog en merk je eerder het effect.

Comments are closed.