Ga naar de inhoud

Kennisarchief

Menu
  • AFSLANKEN/DIEET
  • AMINOZUREN/BCAA
  • EIWITREPEN
  • EIWITTEN
  • GAINER
  • VITAMINEN
  • VOORDEELPAKKETTEN
Menu

Vetten en cholesterol zijn niet altijd slecht

Geplaatst op 24 juni 201324 juni 2013 door admin

Vraag:
maar ik hoorde van een vriend dat als je meer vet eet je hormoonspiegel ook omhoog gaat dus ik ben nu een klein beetje vetter gaan eten. Gezien mijn leeftijd (19 jaar) kan dit toch geen kwaad omdat je het toch meteen verbrandt? Is dit goed?

Antwoord:
Meer vet betekent niet altijd meer hormoon (testosteron). Maar het klopt dat je in ieder geval een bepaalde basishoeveelheid nodig hebt.

Sommige vetten zijn echter niet zo goed wat betreft hormoonproductie. Bijvoorbeeld sojaolie en zonnebloemolie. Dit zit vaak in producten waarop bij de ingrediënten “plantaardige olie” staat vermeld. Staat het helemaal achteraan de ingrediëntenlijst (brood) dan hoef je je daar niet druk om te maken.

Vetten die goed zijn, zijn olijfolie (neem gerust een eetlepel extra virgine olijfolie als supplement) en kokosolie. Ik denk zelf dat melkvet ook prima is. Smeer gerust roomboter op je boterham en kwark mag best volle kwark zijn.

Nog een tip die verschil kan maken: als je eieren eet, eet dan ook het eigeel op. Dat bevat cholesterol. Cholesterol is de grondstof voor het maken van onder meer testosteron.

Antwoord:
Als je elke dag twee eieren eet, is het dan niet schadelijk voor de gezondheid om zoveel cholestorol binnen te krijgen? Kan ik ook een omelet ervan maken of gaan dan de vorm en functie van veel aminozuren verloren?

Antwoord:
Cholesterol uit de voeding draagt nauwelijks bij aan het cholesterolgehalte dat in de bloedbaan wordt gemeten. Daarbij is het de vraag of cholesterol kwaad kan. Aderverkalking is primair een ontstekingsprobleem. Cholesterol is (volgens critici van de ‘cholesterol hypothese’) de pleister op de wond en niet de oorzaak van de wond (aderverkalking). Een uitzondering zijn mensen die last hebben van erfelijke hypercholesteraemie.

Als je een ei bakt, verandert het cholesterol. Het wordt dan schadelijk. Daarom raad ik koken aan. Zelf neem ik eieren al meer dan 10 jaar rauw (2 per dag). Zolang er geen barst in de schaal zit zou het ei van binnen salmonellavrij moeten zijn. Althans dat beweerde mijn hoogleraar inspanningsfysiologie. En sindsdien eet ik rauwe eieren. Maar dus wel direct consumeren na het breken van de schaal!

Gerelateerde vragen en antwoorden:

  1. Natural Fat Control bij vetopslag op de borst?
  2. Advies voor een kuurtje met anabolen
  3. Wel of geen whey proteine bij ontbijt?
  4. Verhoogt eiwitpoeder het cholesterol?
  5. ‘Afslankproducten’ om laatste randje vet kwijt te raken?
  6. Gebruik ik te veel en overbodige supplementen?

Vragen en antwoorden over supplementen, voeding en training uit het archief van Power Supplements

Recente berichten

  • Verschil Magnesium & Taurine en Magnesiumlactaat
  • Sportdrankjes met koolhydraten als je trillerig bent tijdens je training?
  • ‘Buikje’ blijkt zes kilo buikvet. Is dat weg te werken?
  • Eiwit in grote zak: hoe best te bewaren?
  • Kan whey verhit worden voor chocomelk of brownies?

Archieven

  • oktober 2024
  • maart 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mei 2014
  • april 2014
  • maart 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augustus 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • mei 2013
  • april 2013
  • maart 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012

Categorieën

  • 50-plus
  • Aankomen/gainen
  • Adam multivitamine
  • Afslankpakket
  • Afvallen / dieet
  • Aminozuren
  • Arthro-5
  • BCAA's
  • Beginner
  • Beta Alanine
  • Bio Bulk Oats
  • Blessures
  • Caffeïne
  • Carb Conscious eiwitreep
  • Carnosine
  • Caseïne eiwit
  • Chondroïtine
  • Creatine
  • Dextrose
  • Duursport
  • Eiwitdieet
  • Eiwitrepen
  • Eiwitten
  • Energie
  • Focus
  • Geen categorie
  • Gewrichtsbescherming
  • Gezonde voeding
  • Glucosamine
  • Glutamine
  • Herstel
  • HMB
  • Hormonen/anabole steroïden
  • Jong
  • Kracht
  • Kramp voorkomen
  • L-Citrulline
  • L-Leucine
  • Magnesium & Taurine
  • Maltodextrine
  • Micellaire caseine
  • Mixchamp shaker
  • Multivitamine
  • Natural Fat Control
  • Natural Multi
  • Natural Multi
  • Natural T-Booster
  • Oefeningen
  • Pea Protein/Erwteneiwit
  • Potentie
  • Sample pack caseine
  • Sample pack whey
  • Spierbehoud
  • Spiergroei
  • Spierpijn voorkomen
  • Spierpomp
  • Sportdrank
  • Starterspakket
  • Supplementen
  • Toename spiermassa
  • Training
  • Trainingsschema
  • Trainingstips
  • Uithoudingsvermogen
  • Veiligheid supplementen
  • Vetverlies
  • Visolie/Omega-3
  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Voeding
  • Voedingsschema
  • Voedingstips
  • Vrouw
  • Weight gainer
  • Whey eiwit
  • Whey hydrolisaat
© 2025 Kennisarchief | Aangedreven door Minimalist Blog WordPress thema