Skip to content

Gebruik ik te veel en overbodige supplementen?

2014 maart 19

Vraag:
Ik wil bij jullie een heleboel supplementen bestellen, maar nu hoor ik van alle kanten een beetje een mening als: “De supplementen die je wilt aanschaffen zijn allemaal overbodig joh”. Ik bestudeer het lichaam en voeding etc., nu ruim een jaar, maar door de “bro science” om mij heen word ik toch in twijfel gebracht. Hoe hinderlijk het ook is.

Nou zit het zo, ik gebruik dagelijks:

– 2000 mg Calcium
– 1000 mg Magnesium
– 50 mg Zink
– 4000 mg Omega-3
– Vitamine B complex
– Elke ochtend een lepel kokosolie
– Whey proteine
– Caseine proteine
– Dextrose

Uiteraard verdeel ik de de “porties” over de dag, en/of neem ik ze na een bepaalde activiteit of vaste tijd. Dit hierboven word al overbodig geacht door de meeste mensen, inclusief degene die zich in hebben gelezen. Weet niet of ik het daar wel mee eens ben. Nu wil ik hieraan toevoegen van uw site:

Magnesium & Taurine

Magnesium & Taurine

– Natural fat burner (Omdat de ingredienten zoveel meer beter zijn voor de gezondheid dan alleen aspect van afvallen)
– Creatine monohydraat
– Adam Multivitamine (uiteraard wordt dan de dagelijkse dosis vitaminen en mineralen die ik in de eerste instantie innam, aangepast naar een verantwoordelijke hoeveelheid)
– BCAA’s
– Supreme Gainer

Zoals u ziet, wil ik erg serieus bezig zijn, maar ik wil mijn supplementen ook verantwoordelijk gebruiken, en in zoverre dat het “nut” heeft en niet overbodig is. Mijn mentaliteit is zeer zeker hetzelfde als u: No Crap No Hype. Maar nou ben ik bang dat ik een beetje in de “Crap” zit. Puur door het commentaar van buitenaf.

Graag had ik uw mening gelezen over mijn kwestie, dit door zoals eerder vermeld ik veel vertrouwen in jullie advies heb, na jullie site goed doorgeneusd te hebben en jullie post’s op fora gelezen te hebben.

Antwoord:
De kern van je vraag is of je overdrijft met de supplementen die je gebruikt. Die vraag is niet zomaar met ja of nee te beantwoorden.

Je gebruikt nu aanvullend vitamines, mineralen, speciale vetzuren, eiwitten, aminozuren en koolhydraten. Deze voedingsstoffen zijn in principe allemaal via de voeding te betrekken. De vraag is of jouw voeding van de juiste kwaliteit én kwantiteit is om die voedingstoffen in de gewenste hoeveelheden binnen te krijgen. Dat is een discussiepunt waar zeer veel over te zeggen is en waarover mensen het ten stelligste oneens kunnen zijn!

Ik kan je wel beknopt wat ‘food for thought’ geven over dit onderwerp. Naar mijn idee is het dieet van veel mensen niet gevarieerd. Zo bevat het dieet van de meeste mensen bijvoorbeeld veel fytaten (in granen). Hierdoor wordt de opname van zink geremd. Het is geopperd in een wetenschappelijke publicatie in The Journal of Nutrition dat de inname van zink bij een hele hoge fytaatconsumptie wel 100 mg per dag zou moeten zijn om tot een voldoende opname van zink te komen. Dat is een extreme dosering die door bijna iedereen als giftig zou worden aangemerkt. Ik wil je ook zeker niet aanraden zoveel zink te gebruiken.

Natural Fat Control

Natural Fat Control

Het heeft mijn voorkeur om de voeding aan te passen om tot een goede inname van micronutriënten te komen. Dus bijvoorbeeld niet teveel granen en zuivel consumeren, maar wel veel groenten. Helaas is dat niet altijd even makkelijk te realiseren.

Behalve dat niet ieders dieet optimaal zal zijn om voldoende van alle voedingsstoffen binnen te krijgen is er nog de vraag wat ‘voldoende’ is. De definitie is dat met een inname van vitamines en mineralen volgens de richtlijnen (ADH) 97,5% van de bevolking geen verschijnselen van een tekort zal krijgen. Oftewel je hebt 97,5% kans dat je niet ziek wordt. Maar is die hoeveelheid voldoende voor een optimale gezondheid?

In jouw geval zal de vraag ook nog eens zijn of er een ergogeen (prestatiebevorderend) effect uitgaat van de ingenomen voedingsstoffen. Ofwel, presteer ik beter als ik meer neem dan ‘voldoende’? Er is veel onderzoek naar gedaan en regelmatig worden er inderdaad prestatiebevorderende effecten gevonden bij doseringen die vrij hoog liggen. Het is dus ook afhankelijk van de blik waarmee je tegen deze materie aankijkt of iets zinvol is! Bij Power Supplements proberen we onze supplementen zo te formuleren dat ze ergogeen zinvol zijn, zonder daarbij een gezondheidsrisico te vormen.

Wat betreft de supplementen die jij gebruikt of wilt gaan gebruiken:

– 2000 mg Calcium – Dit is aan de hoge kant. Ik denk dat je met 600 mg al hoog genoeg zit. Alleen bij een heel hoge eiwitinname is meer calcium misschien gewenst. Maar beter is de eiwitinname niet extreem hoog te laten zijn. Overweeg bij een hoge calciuminname ook extra vitamine K2.

– 1000 mg Magnesium – Voor langere termijn zou ik niet boven 400 mg gaan. Haal dit liever meer uit de voeding (groenten).

– 50 mg Zink – Dit is officieel aan de hoge kant, maar ik gebruik het vrijwel dagelijks. Het zou een kopertekort kunnen veroorzaken. Neem af en toe een break!

– 4000 mg Omega-3 – Voor lange termijn is 2000 à 3000 mg al prima.

Vitamine B complex – Doseer niet te zwaar. Houd de grens van 25 mg voor vitamine B6 in de gaten

Visolie Omega-3

Omega-3 / Visolie

– Elke ochtend een lepel kokosolie – Goed spul

Whey proteine – Prima pre workout, of het daarbuiten nuttig is, is afhankelijk van je eiwitinname via de normale voeding. Probeer het merendeel van je eiwitten uit de normale voeding te halen.

Caseine proteine – Prima aanvulling, vooral voor het slapen gaan. Ook hier geldt: probeer het merendeel van je eiwitten uit de normale voeding te halen.

Dextrose – Doe hier voorzichtig mee. Alleen vlak na de training gebruiken. Niet nodig als je Supreme Gainer gebruikt. En ook vaste voeding kan goed als substituut dienen (fruit, rijst of toch maar gewoon brood met zoet beleg).

Natural Fat Control – Bij de aanbevolen dosering alleen maar gunstig.

Creatine monohydraat – Het nr. 1 ergogene supplement!

Adam Multivitamine – ‘Verzekering’ tegen enkele tekorten. Doseer laag.

BCAA’s – Tijdens training, duidelijk ergogeen. Handig bij lange trainingen (extra alertheid en minder spierafbraak). Als je minder supplementen wilt gebruiken, dan kun je ervoor kiezen wat meer whey te nemen en geen BCAA’s.

Supreme Gainer – Vlak na training te gebruiken. Daarbuiten alleen gebruiken als weight gainer indien je met normale voeding niet zwaarder kan worden.

Tot slot: probeer je totaalgebruik van poeders niet uit de hand te laten lopen. De basis blijft vaste voeding. Als je veel eet, dan kan je ook wat meer shakes gebruiken. De balans moet goed blijven!

Comments are closed.