Skip to content

Jaren krachttraining: altijd spierpijn, nauwelijks vooruitgang

2014 januari 28

Vraag:
Ik zit met een probleempje. Ik train nu al 6 à 7 jaar zeer regelmatig, dus minimaal 3 keer per week en in die laatste 6 jaar heb ik eigenlijk geen enkele week geen spierpijn gehad. Zelfs bij kwetsuren of overbelasting of ontstekingen ging ik trainen. maar probeerde ik iets anders te doen etc. Ik trainde de laatste jaren ook altijd heel zwaar, dus de schouderoefening met 2 halters zijwaarts zwaaien deed ik met 16-18-20-22kg. Bankdrukken zat ik tussen de 100 à 135kg. De rug oefening met die bar om naar je hoofd te trekken telkens op maximum (105kg), etc. You get the picture.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Toch ben ik helemaal niet tevreden met het resultaat nu na zoveel jaren afbeulen. Ik zie er wel wat forser uit als de gemiddelde mens maar bijlange na niet zoals ik eigenlijk na zoveel afbeulen zou moeten uitzien. Shakes en supplementen heb ik eigenlijk weinig genomen, daar ik er het fijne niet van weet. Ik heb nog altijd een bepaald vetpercentage dat mij niet aanstaat en ben dus bang om door te veel te eten nog meer vet te ontwikkelen. Daar zit mijn probleem: ik kan geen balans vinden in meer eten zonder vetter te worden. We of waar moet ik zijn met mijn probleem?

Antwoord:
Kan je me wat meer informatie geven over jezelf:

Leeftijd, lengte, gewicht, schatting vetpercentage (in hoeverre kan je je buikspieren zien?). Wat eet je zoal op een dag? Hoe vaak per week train je elke spiergroep?

Je schrijft ‘geen enkele week geen spierpijn’, bedoel je hiermee dat je altijd spierpijn hebt?! Dus je gaat altijd trainen ondanks pijn van overbelasting of spierpijn?

Antwoord:
Ik ben 42 jaar, 1,80 lang, weeg 84 kg. Het vetpercentage, tsja. Ik heb eens een meting gedaan die zei 12%. Maar dat klopt niet volgens mij. Mijn buikspieren zijn niet zichtbaar. Een buik heb ik niet, wel een vetlaag waarvan als ik mijn zij het vet bijeen knijp het samen zo’n 1,5 cm is.

Eten: kom muesli met rozijnen en noten, met soja melk. Een grijze sandwich met ham en kaas, paar koffies per dag. ’s Middags is meestal normale portie, wel regelmatig pasta en rijst met vlees maar zelden aardappelen, altijd groente erbij. ’s Avonds soms nog wat vis, of een klein kommetje muesli of een sneetje grijs brood.

Trainen:

– Eén dag biceps/borst
– Eén dag rust
– Eén dag schouders/rug
– Eén dag rust (naar gelang de pijn 2 dagen rust)
– Eén dag biceps/borst
– Eén dag rust

Dus dus 2/3 keer per week ben ik aan het trainen: borst, biceps, schouders. Rug en benen erbij naar gelang de dag. Met elke keer een 20 min. cardio ervoor. Dus soms heb ik 2 dagen zware spierpijn, dan rust ik dus 48 uur, of soms zelfs eens 3 dagen. De laatste maanden neem ik ook een whey shake na de trainingen.

Maar het resultaat na toch al 6 a 7 jaar is niet naar gelang de trainingsintisiteit. Ik wil graag weten hoe ik verder moet. Meer herhalingen met lichtere gewichten? Meer eten, maar wat dan? Want ik ben bang om mijn al bestaande vetlaag nog te spekken

Antwoord:
Kun je me ook nog iets meer vertellen over hoe je traint? Hoeveel sets en herhalingen doe je nu? Het is bijzonder dat je zoveel spierpijn hebt! Ik denk dat een aanpassing in je training misschien nog wel het meeste resultaat kan gaan geven voor wat betreft de spiergroei.

Om je vetlaag te verminderen lijkt het me goed om minder vaak te eten en het aandeel koolhydraten wat omlaag te brengen. Als je geplaagd wordt door spierpijn, is de opname van koolhydraten naar de spieren toe niet optimaal. Je zult dan ook sneller dik worden.

Om het vetpercentage nog beter omlaag te kunnen brengen, zul je ook wat beenspieroefeningen moeten gaan doen. Iets anders dat kan werken is het vervangen van sandwiches, pasta en muesli door boekweit of quinoa. De sandwiches, pasta en muesli zijn allemaal gemaakt met tarwe. Tarwe lijkt voor veel mensen een dikmaker en aanjager van ontstekingen. Ik sluit niet uit dat het zelfs spierpijn bevordert.

Met boekweit kun je pannekoeken maken. Je kunt ze ook als ‘grutten’ door je eten doen. Rijst mag je ook eten. Het is verwant aan tarwe maar lijkt toch beter te zijn.

Een trainingsprogramma dat mogelijk goed voor je werkt is een full body workout die je 2 tot 3 maal per week doet (minimaal 1 rustdag, maximaal 2 rustdagen). Daarbij doe je van elke oefening slechts 1 set die je langzaam uitvoert; 2 seconden opwaarts (concentrisch) 4 seconden neer (excentrisch). Voor elke spiergroep kies je slechts 1 oefening. Alleen voor de rug en de quadriceps doe je 2 sets. Het aantal herhalingen ligt rond de 12. Voor de benen mag je naar de 20 reps. Probeer elke training wat zwaarder te gaan, zonder te forceren. Concentreer vooral op het werken van de spier. Probeer dit programma 4 weken lang en blijf evenveel eten. Je krachttraining zou niet langer dan 30 minuten moeten duren.

Een voorbeeld van oefeningen:

– Leg extension
– Leg press
– Leg curl
– Chin ups (evt met extra gewicht)
– Dumbbell row
– Bankdrukken of parallel bar dips (evt met extra gewicht)
– Military press

Soms kan vaker trainen (minder rustdagen) leiden tot een afname van spierpijn. De voornaamste reden waardoor deze training minder spierpijn geeft is natuurlijk het feit dat je zo weinig sets doet. Elke set die je doet is wel tot uitputting. Om blessures te voorkomen kies je oefeningen die veilig uit te voeren zijn en houd je het rustige tempo aan van 2 seconden op en 4 seconden neer.

Natural Fat Control

Natural Fat Control

Om je spierpijn nog wat te verminderen kun je dagelijks 3 capsules Natural Fat Control gebruiken.

Tot slot: drink geen koffie na 12:00h en ga vroeg naar bed. Probeer zo vroeg te slapen dat je zonder wekker toch op tijd wakker wordt!

Antwoord:
Die supplementen interesseren me wel, alleen wil ik niet te veel door elkaar doen zonder resultaat. Wat ik ook heel graag wil weten is de opname van whey shakes. Ik neem deze altijd direct na een training, maar moet ik die proteine supplementen ook in de rustdagen nemen? Ook ben ik wel geïnteresseerd in de Natural Fat Control.

Je begrijpt mijn frustratie. Ik wil zeker na toch al een redelijk lange tijd van vrij intensief sporten eindelijk ook het gewenste resultaat halen, zonder verboden middelen natuurlijk.

Antwoord:
Er zijn mensen die minder spierpijn hebben als ze meer eiwit eten. Of je meer shakes moet nemen en of je deze op rustdagen moet nemen, hangt af van wat je zoal eet. Probeer zo’n 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te eten. Dat is de hoeveelheid uit voeding en shakes samen. Zeker als je de koolhydraten wat mindert om af te slanken, dan is het belangrijk die 2 gram te halen. Bij een koolhydraatrijk dieet mag het wat minder zijn.

Ik hoop dat de beperking van je trainingsvolume tot het gewenste resultaat leidt. Zorg wel dat de paar sets die je doet intensief zijn. Concentreer je goed op de uitvoering van de beweging en zorg voor een goede uitputting van de spier aan het einde van de set. Hopelijk draagt dit bij aan de door jou zo gewenste vooruitgang.

Comments are closed.