Skip to content

Rijsteiwit vergeleken met whey eiwit: wie wint?

2014 juni 18

Vraag:
Ik kwam laatst een bericht tegen dat rijsteiwitten in opmars zijn. Ik vroeg me af wat jullie mening hierover is en hoe vergelijkbaar het rijseiwit zou zijn met whey eiwitten.

Antwoord Power Supplements:
Ik kan me voorstellen dat rijsteiwit een opmars maakt. Het is namelijk tegen lagere kosten te produceren dan whey eiwit. De opmars heeft niet te maken met de hoge kwaliteit.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

De kwaliteit van eiwit wordt vaak uitgedrukt in de ‘Biologische Waarde’ (BW). De biologische waarde is een maat voor hoe goed het eiwit aansluit op de behoefte van het menselijk lichaam. Het eiwit van een kippenei is als standaard genomen. De Biologische Waarde daarvan is gesteld op 100. Het eiwit kan vrijwel volledig gebruikt worden door het menselijk lichaam.

Rijsteiwit heeft een biologische waarde van 59. Dit komt doordat rijsteiwit bepaalde essentiële aminozuren (deeltjes van het eiwit) slechts in beperkte mate bevat. Zodra een essentieel aminozuur tekort schiet kan de rest van het eiwit niet meer gebruikt worden voor het opbouwen van eiwitten voor bijvoorbeeld spiergroei.

Enige tijd nadat de BW van het kippenei was vastgesteld, ontdekte men dat wei of whey eiwit een nog betere waarde had. Eigenlijk kan het niet beter dan 100. Maar whey eiwit bevat zoveel essentiële aminozuren dat het andere eiwitten met een lagere waarde kan aanvullen. Zo zal bij een combinatie van rijst plus whey een veel groter deel van het rijsteiwit gebruikt kunnen worden.

Voor spiergroei na training is gebleken dat het lichaam eigenlijk alleen maar essentiële aminozuren nodig heeft. Omdat whey eiwit het hoogste gehalte essentiële aminozuren heeft is het de beste eiwitbron om bij je workout te gebruiken.

Antwoord:
Stel dat je whey eiwit gebruikt in combinatie met rijsteiwit, wat is eigenlijk de meerwaarde dan van het rijsteiwit aangezien whey eiwit een veel hogere biologische waarde heeft?

Antwoord Power Supplements:
De meerwaarde van rijsteiwit is de lage prijs.

Overigens is het belangrijk dat gewone vaste voeding de hoofdbron van je eiwitinname blijft. Als je die voeding aanvult met een of twee shakes per dag dan is dat prima. Die shakes kunnen dan het beste wel optimaal van kwaliteit zijn (whey eiwit). Zeker als je ze vlak voor of na je training gebruikt.

Comments are closed.