Skip to content

Na afvallen met eiwitdieet nu spieren erbij met koolhydraten

2013 oktober 29

Vraag:
Ik heb bij jullie producten besteld en ben hier zeer tevreden over. Mijn vraag is de volgende: ik zou willen aankomen in spiermassa, geen vet.  Ik moet weer bestellen, maar niet het verkeerde product.

Ik heb eerst een eiwitdieet gedaan met whey, omega-3, t-booster en creatine en ben hierbij een 10 kg kwijt gespeeld. Ik heb nu nog wat vet zitten rond mijn buik en zij en rond mijn borst. Moet ik het eiwitdieet voortzetten of kan ik beginnen met bijkomen en zo proberen het beetje vet weg te trainen?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Ik ben 50 jaar en wil niet teveel meer experimenteren daarom vraag ik uw raad. Ik weeg nu nog 73 kg en ben 1,74 m klein.

Antwoord:
Het lijkt me dat je nu klaar bent voor de volgende aanpassing van je dieet:

– Houd overdag het eiwitdieet aan. Aan het einde van de middag doe je een training met gewichten gericht op de grote spiergroepen.

– Na de training ga je koolhydraten eten. Die koolhydraten komen nu vooral ten gunste van de spiermassa en zullen vrijwel niet bijdragen aan vetopbouw. Het beetje vet dat wordt opgebouwd wordt in de nacht en aan het begin van de volgende dag weer verbrand. De koolhydraatbronnen zijn vast voedsel. Direct na de training kan je fruit nemen met wei eiwit. Ook bij het avondeten kun je nu gewoon koolhydraten eten. Voor maximale spiergroei neem je bij het avondeten een dosering van 4 gram creatine.

creapure creatine

Creatine (Creapure)

– Op rustdagen doe je vooraf aan het avondeten kniebuigingen met alleen het lichaamsgewicht. Doe bijvoorbeeld 1 set van 50 tot 100 kniebuigingen waarbij je gaat zitten op een bank maar steeds direct weer opkomt (niet echt gaan zitten). Dit maakt het mogelijk om ook op rustdagen een portie koolhydraten bij de avondmaaltijd te eten.

In combinatie met een goed trainingsprogramma kan deze aanpak resulteren in meer spiermassa, minder vet en een min of meer stabiel gewicht. Als je vanaf een eiwitdieet hiermee begint, zal in eerste instantie je lichaamsgewicht toenemen. Dat gewicht zit in de extra koolhydraatopslag in de spieren. De spieren zien er dan gelijk wat voller uit.

Het is met deze aanpak niet nodig om andere supplementen te gebruiken dan die je nu gebruikt. De supplementen die je tot nu toe hebt gebruikt, kunnen indien je dat wenst ook bij dit voedingspatroon gebruikt worden. Het lijkt me beter om geen gainer te gebruiken, maar om de koolhydraten in de vorm van vast voedsel te eten (rijst, aardappelen). Probeer die koolhydraten vrijwel uitsluitend bij het avondeten te eten.

Vraag:
Ik zou u willen vragen of het mogelijk is voor u een dieet samen te stellen om bij te komen.

Antwoord:
We stellen geen complete diëten samen. We geven wel richtlijnen waarmee je zelf verantwoorde keuzes kunt maken.

Kort door de bocht:

– Maaltijd 1: eiwitshake / vlees / ei / vis + groenten (vlees hoeft niet mager te zijn)
– Maaltijd 2: eiwitshake / vlees / ei / vis + groenten (vlees hoeft niet mager te zijn)
– Training
– Maaltijd 3: Volwaardige koolhydraten (rijst / aardappel / pasta) + mager vlees

Met deze manier van eten is het mogelijk om spiermassa te laten toenemen terwijl het vetpercentage daalt. Uiteraard is dit wel afhankelijk van veel factoren:

– Aanleg
– Trainingsprogramma
– Mate van getraindheid
– Stress
– Slaap (!)
– Leeftijd

 

Comments are closed.