Skip to content

Blessures en irritaties: neem ik wel genoeg omega-3?

2013 januari 23

Vraag:
Een tijd lang heb ik Omega-3 capsules geslikt, meestal 2 capsules per dag. Wat ik me toen niet echt realiseerde is dat ik ook 80 gram gerookte zalm per dag eet en 100 tot 150 gram tonijn uit blik. Omdat ik dacht dat ik op die manier teveel omega-3 binnen kreeg, ben ik gestopt met het slikken van de capsules.

Gek genoeg heb ik de laatste tijd last van stramme spieren, wat irritatie van spieren en gewrichten. Ik bedenk ik me net dat dat ongeveer samenloopt met het stoppen met slikken van de capsules. Maar ik ben ook meer gaan trainen (trainingsprogramma van een 4-daagse split naar ub/lb split). Ik weet dus niet zeker wat de oorzaak is. Als ik de aanbevolen dosis van omega-3 raadpleeg zit ik nog steeds goed. Ik doe veel aan krachttraining en ik word gek van die pijntjes en minder beweeglijkheid. Graag jullie gedachtegoed en advies hierover.

Antwoord:
Tonijn in blik bevat geen omega-3. Het bevat meestal alleen het magere vlees van de tonijn en eventueel wat olijfolie. Gerookte zalm is wel rijk aan omega-3. Honderd gram bevat ongeveer evenveel EPA en DHA als 1 tot 2 capsules omega-3.

Ik denk dat je spierpijn te wijten is aan de extra trainingsfrequentie. Begrijp ik goed dat je eerder elke spier voorheen eenmaal per week trainde en nu tweemaal? Dat is een groot verschil. Maar misschien ligt het wel aan de omega-3

Goede spierpijnremmers zijn overigens Natural fat Control (vanwege curcumine) en Natural T-Booster (vanwege gemberwortelextract en magnesium).

Antwoord:
Oh, ik dacht op voedingscentrum te lezen dat tonijn wel omega 3 bevat. Misschien bedoelen ze daar tonijn die je als lap koopt en bakt in de pan? Van zalm wist ik inderdaad dat het redelijk wat omega 3 vetzuren bevat.

Het is niet echt spierpijn te noemen. Meer stijfheid van spieren en irritatie. Zo had ik bijvoorbeeld een stekende pijn bij bankdrukken in het sleutelbeen en halsgebied. Misschien ligt het toch wel aan de verhoging van de trainingsfrequentie. Ik trainde inderdaad eerst alles 1x per week en nu 2x per week en heb dat iets te enthousiast gedaan, m.a.w. te veel gewicht. Had weer rustig op moeten bouwen.

Visolie Omega-3

Omega-3 / Visolie

Maar omega 3 draagt bij aan de smering van gewrichten en het soepel houden van de spieren, dus misschien dat ik er eerder last van kreeg omdat ik die capsules niet meer slikte? Is het slecht als ik naast die 80 gram zalm ook nog 2 omega-3 capsules slik? Zit ik dan niet te hoog qua dosering?

P.S. Wat kan ik sowieso doen om blessures zoveel mogelijk te vermijden? Heb vaak last van blessures…

Antwoord:
Een lap tonijn bevat inderdaad ook de vette weefsels. Tonijn in blik heeft dat meestal niet.

Ik weet niet of extra omega-3 zou werken tegen de spierstijfheid / irritatie. Sommige mensen loven omega-3 inderdaad om een pijnremmend effect. Dit zou kunnen doordat het lichaam de omega-3 vetzuren gebruikt als grondstof gebruikt voor lichaamseigen ontstekingsremmers.

Met twee capsules omega-3 in aanvulling op de zalm zit je niet te hoog. Maar met 1 capsule per dag heb je waarschijnlijk al voldoende.

Er zijn veel manieren waarop blessures kunnen ontstaan. Een eenduidige manier om het tegen te gaan is er niet. Probeer in ieder geval je flexibiliteit te handhaven: stretchen dus. Oefeningen die je beter niet kunt doen: nekdrukken met de stang achter je hoofd, pulldown met de stang achter je hoofd, bankdrukken met de armen wijd en de stang hoog op de borst.

Comments are closed.