Skip to content

Creatine: Werkt het? Is het veilig? Wat is dosering?

2013 september 9

Vraag:
Ik wil graag creatine gaan gebruiken voor meer kracht, langer uithoudingsvermogen en een drogere en mooiere spiermassa. Ik weet alleen te weinig af van creatine. Kan ik dit altijd blijven gebruiken? Moet ik ‘pauzes’ nemen? Hoeveel mg kan ik het beste gebruiken?

Sinds vandaag ben ik begonnen met bodybuilden, nadat ik al enige maanden cardio en krachttraining deed. Ik gebruik geen supplement, behalve eiwitshakes, met verder niets erdoor behalve eiwitten. Ik weeg momenteel ongeveer 60 kg en ik ben 1.64 m lang. Ik ben 20 jaar en een vrouw.

Ik heb mij laten vertellen dat ik het beste creatine pillen/capsules kan gaan gebruiken in plaats van poeder i.v.m. de nauwkeurigere afmetingen van deze pillen.

Ik vraag me af of ik ‘inzak’ op het moment als ik weer met de pillen zal stoppen en dat ik dan ook weer minder kracht krijg? Ook vraag ik me af wat je nou voelt van zo’n pil? Werkt het echt? Belemmert het je in het dagelijks leven? Hoe lang mag ik het gebruiken en maak ik dan zelf nog wel gewoon creatine aan?

Ik wil eigenlijk gewoon zo snel mogelijk ‘groot’ worden zonder daarbij ‘anaboolachtige’ middelen te gebruiken en zonder dat mijn studie gaat lijden onder de bijwerkingen van dergelijke middelen. Hoelang gaat het ongeveer duren voordat ik er een beetje ‘groot’ uitzie? Moet ik dan denken aan een halfjaar of aan een jaar?

Antwoord:
Creatine mag je voor zover bekend continu gebruiken. Pauzes zijn niet nodig. De beste dosering lijkt 4 gram per dag. Een beetje meer mag ook. Een exacte afmeting met pillen is niet nodig. Het komt namelijk helemaal niet zo nauw.

Creatine zal je studie niet in de weg zitten. Er zijn juist volop aanwijzingen dat creatine de cognitieve vermogens ondersteunt.

Als je mazzel hebt, geeft creatine je in een maand tijd een kilo extra spiermassa. Daarna zorgt het voor effectievere trainingen en herstel. Het versnelt daarmee ook de spiergroei op langere termijn.

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Voor een maximale spieropbouw hebben de meeste mensen zo’n 5 jaar nodig. De grootste toename komt denk ik in de eerste twee jaar (alhoewel bij mij de eerste 3 jaar weinig spiergroei gaf omdat ik nog volop in de lengte aan het groeien was).

Als je stopt met creatine zak je niet in. Je verliest wel die kilo spiermassa die je in het begin ‘gratis’ hebt gekregen. Wat je tijdens het gebruik aan spiermassa hebt gewonnen door de betere trainingen en het betere herstel zu je niet verliezen. Tenzij je ook stopt met trainen natuurlijk.

Of je echt groot zal worden hangt vooral van de volgende twee factoren af:

1) Wat is jouw idee van ‘groot’ (dit kan in de loop der tijd wijzigen)
2) Hoe goed is je aanleg voor spiergroei

Over het algemeen hebben vrouwen niet zoveel aanleg om gespierd te worden. Dat geldt met name voor het bovenlichaam. Maar dat je bodybuilding doet wordt toch al wel snel zichtbaar als je kleding draagt die de schouders / armen ontbloot houden. Als je niet veel vet hebt op je armen en schouders, dan zijn de spiercontouren al snel duidelijker te zien.

Antwoord:
Klinkt geweldig, heb wel veel vet helaas, ben 1.64 m en weeg 60 kg… met een vetpercentage van 24 procent. De sportschool is ervan overtuigd dat ik wel veel aanleg heb om ‘groot’ te worden, vooral bij mijn armen. Ik ga in elk geval mijn best doen. Welke soort creatine lijkt u het meest geschikt? Wil namelijk niet zo’n goedkope gebruiken die veel vocht vasthoudt.

Antwoord:
Training met gewichten via de bodybuildingmethode is een van de beste manieren om je vetpercentage omlaag te krijgen. Probeer wel zo schoon mogelijk te eten voor maximaal effect: zilvervliesrijst in plaats van witte rijst, veel groenten, geen suiker, geen zoete dranken (ook geen fruitsap), fruit liever alleen in de ochtend. Als fruit je trek in zoet aanwakkert kun je er ook voor kiezen om helemaal geen fruit te eten. Groenten zijn een goede vervanging.

De beste creatine is creatine monohydraat. Naar deze vorm van creatine is het meeste onderzoek gedaan wat betreft veiligheid en effectiviteit. Wij leveren met Creapure, geproduceerd door Degussa in Duitsland, de zuiverste creatine monohydraat.

Ik weet niet hoe groot de kans is dat je een probleem krijgt met onderhuids vocht als je creatine monohydraat gebruikt. Dat verschilt per persoon. Bedenk wel dat studies aangeven dat je met creatine sowieso meer vocht vasthoudt in de spieren zelf. Dat is een goed effect! Je spieren worden namelijk groter en 70% van je spier is water!

Reageren is gesloten.