Skip to content

Gehypte exotische stoffen of bewezen veilige stoffen?

2014 maart 31

Vraag:
Ik wil graag het Lean Gain Pakket bij u gaan kopen, maar wil dit pakket combineren met het product ******. Is het verantwoord om dit te doen of zal het alleen maar goede effecten hebben? Ik hoop dat het wel kan, want ik wil deze combinatie introduceren aan mijn vrienden waarmee ik ga trainen.

Citrulline Ajinomoto

L-Citrulline

Antwoord:
Het product ****** bevat 4 effectieve stoffen:

– Arginine
– L-Citrulline
– Creatine
– Beta-alanine

De maker is slim geweest door veel exotische verbindingen van deze basisstoffen te kiezen en er leuke marketingnamen aan te geven zoals L-arginine Alpha-Ketoglutarate, L-Arginine Ethyl Ester, Creatine Ester-Beta Alanine, Creatine Sodium Fosfaat, Creatinol-O-Fosfaat-Malaatzuur en Creatine-Alfa-Amino-N-Butyrate. Zelfs aan sommige inactieve hulpstoffen worden nog leuke namen gegeven.

Het echt grappige is, dat de maker van dit supplement zich veel moeite had kunnen besparen door gewoon de gangbare verbindingen te gebruiken: l-arginine (eventueel in HCl), l-citrulline (eventueel als malaat), creatine monohydraat en beta-alanine. Het onderzoek naar werking en veiligheid is alleen gedaan met die basisverbindingen. Nu bevat het product echter allerlei gekunstelde synthetische verbindingen waarvan het maar afwachten is hoe je er op zal reageren. Als je op korte termijn geen bijwerkingen ervaart, kan het alsnog op lange termijn zijn.

Mijn advies: gebruik in plaats van dit product het volgende:

Beta-alanine
Creatine monohydraat (bewezen effectief en veilig)
Citrulline (is effectiever dan arginine en alle arginine-afgeleide stoffen en is prettiger in gebruik: veel minder kans op diarree of andere tijdelijke darmklachten).

 

Comments are closed.