Skip to content

Creatine veilig te gebruiken of zijn er bijwerkingen?

2014 juni 15

Vraag:
Ik heb wat vragen over creatine.  Is creatine in mijn geval aan te raden, met mijn trainingspatroon? Ik ben 26 jaar, weeg 70 kilo en train 3x per week (alles). Mijn buikspieren zijn niet te zien, ik heb wel beetje een buikje.

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Ik heb nog nooit creatine gebruikt, gebruik je dit samen met eiwitshakes? Waarschijnlijk geven jullie het advies om weer een eiwit product te nemen, maar welke?

Antwoord Power Supplements:
Eerst even wat tips om het buikje kwijt te raken. Het is belangrijk ‘schoon’ voedsel te eten:

– Pas op met suiker en vermijd alle zoete dranken.
– Doe ook geen zoet beleg op je brood.
– Gebruik op je brood liever geen nepboter (halvarine /margarine), maar echte boter (half/heel) of geen boter.
– Eet geen koekjes en chips (of heel weinig).
– Eet niet teveel voor het slapen gaan.
– Verder kan een buikje duiden op te veel stress. Stress kan veel oorzaken hebben; fysiek, geestelijk, door alcohol of door te weinig slaap.

Creatine is een supplement dat heel goed werkt om spiermassa aan te zetten. Voor vetverbranding helpt het niet. Creatine werkt het beste als je elke dag een bolle maatschep neemt (4 gram).

Een eiwitsupplement hoef je niet per se te gebruiken als je voeding al voldoende eiwit bevat. Voldoende eiwit is zo ongeveer 70 (je gewicht) x 1,5 1a 2,0 gram = 105 à 140 gram eiwit per dag. Om de hoeveelheid eiwit te bepalen die je nu eet zul je even alle etiketten van de voedingsmiddelen moeten gaan lezen en afwegen hoeveel je van die voedingsmiddelen eet.

Micellaire caseine

Micellaire caseïne

Je kunt ook ervoor kiezen om alleen whey isolaat te gebruiken voor en na je training. Dan heb je even een eiwitpiek op het moment dat het lichaam de eiwitten het beste kan gebruiken. Als je makkelijk vet aanzet is micellaire caseine misschien een beter eiwit voor je dan whey isolaat.

Antwoord:
Over de creatine heb ik nog wat vragen:
– De creatine die jullie hebben, hoe zit dat met oplaadfase?
– Zitten er ook nadelen aan creatine? En dan bedoel ik ook stoffen die minder goed voor je lichaam zijn.

Antwoord Power Supplements:
Je hoeft creatine niet te laden. Met een constante lage inname van 4 gram per dag heb je een meer natuurlijke dosering. Volgens onderzoek geeft het gebruik van 4 gram creatine per dag gezondheidsvoordelen. Het wordt door veel mensen als life-extension middel gebruikt!

Uiteraard is het altijd mogelijk dat iemand er minder goed op reageert. Net als dat je een bepaald voedingsmiddel niet goed verdraagt. Maar het risico op bijwerkingen zal er vooral zijn bij te hoge doseringen. Creatine lijkt een effect te hebben op sommige hormonen. Maar ook daar geldt dat voeding (en training) eveneens een invloed heeft op hormonen. Als gekeken wordt naar lichaamsfuncties, dan is de stand van de wetenschap dat creatine geen ongewenste aanpassingen veroorzaakt en juist gezond is om te gebruiken.

Onze Creapure creatine bevat alleen creatine monohydraat en geen andere ingrediënten of vervuilingen. Het is de zuiverste creatine ter wereld.

Ik moet wel vermelden dat sommige mensen sneller spierkrampen krijgen bij het gebruik van creatine. Het aanvullend gebruik van 100 of 200 mg magnesium per dag kan de spierkramp tegengaan.

Comments are closed.