Skip to content

Losse L-Leucine nemen of toch de volledige BCAA’s?

2014 maart 13

Vraag:
Ik wil graag L-leucine gaan gebruiken voor bij mijn eiwitshake. Maar nu zie ik dat BCAA’s ook L-leucine bevatten. Hierbij zijn nog de stoffen L-valine en L-isoleucine aan toegevoegd, wat mij niks zegt. Wat kan ik het beste nemen? Gewoon L-leucine of de BCAA’s? Ik had gelezen op een forum dat L-leucine een betere werking heeft met L-valine en L-isoleucine, klopt dit?

Leucine poeder

L-Leucine

Antwoord:
BCAA’s bestaan uit de aminozuren L-leucine, L-isoleucine en L-valine en worden voor verschillende doeleinden gebruikt.

Het spiergroei stimulerende aspect is toe te schrijven aan het aminozuur L-leucine (dat bij ons ook los verkrijgbaar is). Het spieropbouwende effect van een eiwitrijke maaltijd kun je een boost geven door er L-leucine aan toe te voegen. De aminozuren L-valine en L-isoleucine vergroten dit spieropbouwende effect niet.

Als je de opname van suikers in de spieren en de opbouw van spierglycogeen (spiersuikers) wilt bevorderen dan heb je zowel L-leucine als L-isoleucine nodig.

Wanneer je de spierafbraak tijdens training zoveel mogelijk wilt beperken dan heb je de volledige reeks BCAA aminozuren nodig: L-leucine, L-isoleucine en L-valine.

Dit betekent dat BCAA’s vooral geschikt zijn voor inname vlak voor en na de training. De losse L-Leucine is ideaal als aanvulling op een eiwitrijke maaltijd, zeker als die maaltijd op een training volgt.

Comments are closed.