Skip to content

Bekende supplementen verpakt in marketingpraat

2014 juli 18

Vraag:
Ik ben onlangs een voedingsupplement tegen gekomen met de naam ******* van *******. Het is, zeggen ze, ‘het enige eiwitsupplement dat ontwikkeld is om actief je spiergroei te verhogen, spierafbraak te voorkomen en om je spiercelvolume te vergroten’.

Verder schrijven ze: ‘****** is niet zomaar een eiwit product. Het bevat verschillende ingrediënten die zowel de spiergroei verhogen, celvolume vergroten als spierafbraak voorkomen. Al een week na regelmatig gebruik (2-3 doseringen per dag) zul je merken dat je spieren voller worden en harder aanvoelen. Na een maand van gebruik ga zie de extra spiergroei terug in de spiegel. Je spierweefsel is zichtbaar toegenomen. Het zou ook goed kunnen dat je vetpercentage gelijktijdig verminderd is.’

BCAA capsules

BCAA-capsules

Ik ben bekend met uw producten, maar vraag me af wat nou echt beter is.

Antwoord Power Supplements:
Marketingpraat bij supplementen is altijd leuk. Maar er is ook nog de ingrediëntenlijst waaraan men af kan lezen wat het product nou eigenlijk bevat.

Ik zal het product analyseren:
‘*******™ High Nitrogen Protein Blend (Ultra Filtered Whey Protein Isolate, L-Leucine, L-Glutamine, L-Taurine, L-Isoleucine, L-Valine), Lipid Complex (Sunflower Oil, Maltodextrin, Flax Seed Oil, Sodium Caseinate, Mono And Diglycerides, Mono Esters), Controlled Dispersion Complex (Xanthan Gum, Cellulose Gum, Carrageenan), Natural And Artificial Flavours, Silicon Dioxide (Flow Agent), Salt, Sucralose, Acesulfame Potassium.’

Men begint met zand in de ogen te strooien door een speciale naam te geven aan een verzameling ingrediënten: ******™ High Nitrogen Protein Blend. Daarachter staat tussen haakjes wat dit nu eigenlijk omvat: Ultra Filtered Whey Protein Isolate, L-Leucine, L-Glutamine, L-Taurine, L-Isoleucine, L-Valine. Het product blijkt primair een mix te zijn van whey isolaat (ultra filtered, net als die van ons) en een viertal aminozuren. De aminozuren zijn glutamine, taurine en de 3 BCAA’s (vertakte keten aminozuren). De producent is zo slim om niet de verhoudingen van de ingrediënten te noemen. Het product zal daardoor niet zo makkelijk nagemaakt worden. Vaak wordt dit trucje ook gebruikt om te verhullen dat er van duurdere ingrediënten zoals BCAA’s maar weinig in zit. Maar ik denk dat het in dit geval wel mee zal vallen.

De overige ingrediënten in de lijst kunt u vergeten. Die doen niets voor de spiergroei.

Wat betreft de invloed op spiergroei zijn eigenlijk vooral het whey eiwit en de BCAA’s van belang. Dit zijn supplementen die u bij ons in de webshop kunt vinden, de andere aminozuren glutamine en taurine overigens ook. Veel krachtsporters gebruiken deze whey eiwit en BCAA’s (en creatine!) als hun belangrijkste voedingssupplementen. Alleen gebruiken we geen moeilijke woorden om het te doen lijken alsof er sprake is van iets unieks (waarvoor dan uiteraard de hoofdprijs kan worden gevraagd).

Comments are closed.