Skip to content

Whey poeder combineren met creatine of BCAA’s?

2013 februari 10

Vraag:
Ik gebruik nu een paar maand jullie whey isolaat poeder, ben er zeer teverden over! Maar ik wil graag wat andere voedingsupplementen gaan gebruiken. Mij is aangeraden om creatine en BCAA’s en creatine te gaan gebruiken maar kan dit in combinatie met whey poeder?

Ik train s’avonds dus wanneer moet ik de supplementen innemen?

creapure creatine

Creatine (Creapure)

Antwoord:
Het is goed te horen dat de Whey Isolaat je bevalt!

Wat betreft je vragen over het combineren van de supplementen. Alles wat je noemt kan zonder problemen gecombineerd worden.

Wat betreft BCAA’s en creatine: als je wilt kiezen, ga dan voor creatine (altijd de monohydraat vorm). Tenzij je een typische duursporter bent of heel veel vlees eet, is creatine waarschijnlijk het beste supplement dat je kunt gebruiken voor spiergroei en krachttoename.

Whey bevat 20% BCAA-aminozuren. Die afkorting staat voor Branched Chain Amino Acids. of in het Nederlands vertakte keten aminozuren. Deze bijzondere aminozuren beschermen je spieren tegen overmatige afbraak. Maar als er voldoende van de andere aminozuren aanwezig zijn, werken ze ook sterk spieropbouwend. Whey biedt van nature zo’n supercombinatie van gewone en vertakte keten aminozuren.

Wat nou leuk is, is dat wanneer je extra BCAA’s neemt, het eiwit dat je gegeten hebt nog sterker spieropbouwend wordt. Het maximale effect treedt pas op bij een hoeveelheid BCAA die gelijk staat aan zo’n 200 gram whey isolaat. Dat is een niet te verteren hoeveelheid eiwit. Op zo’n moment komen losse BCAA-aminozuren handig van pas.

Als je op deze manier je voedsel wil boosten dan neem je 4 tot 6 gram het BCAA’s ongeveer een uur na een whey shake of twee uur na een normale eiwitrijke maaltijd. Voor nog meer spieropbouw combineer de BCAA-aminozuren met wat licht verteerbare koolhydraten zoals wat fruit.

BCAA capsules

BCAA-capsules

Uiteraard kun je een BCAA-supplement ook prima gebruiken rondom de training. Dat is de meest bekende tactiek. Tijdens een intensieve training verbruikt het lichaam volop vertakte keten aminozuren. Een snelle aanvulling kan overmatige spierafbraak tegengaan. Spieropbouw kan pas beginnen als het niveau van de BCAA’s weer een bepaald niveau bereikt heeft. Een typische dosering is 3 gram voor en/of 3 gram tijdens en/of 3 gram na de training.

Hoe het effect van de NO-Booster zich verhoudt tot dat van creatine en BCAA’s durf ik niet te zeggen. Ik denk dat je het beste de supplementen een voor een kunt proberen om het effect op waarde te schatten. Bijvoorbeeld 2 maanden creatine en vervolgens BCAA toevoegen.

Het effect van creatine monohydraat is overigens op korte termijn te voelen als je een laadfase gebruikt. Als je eenmaal gemerkt hebt dat het voor je werkt, zou ik daarna geen laadfase meer gebruiken. Bij de laadfase gebruik je 4 maal daags 5 gram creatine gedurende 5 dagen (Totaal 100 gram in 5 dagen). Daarna gebruik je eenmaal daags 4 gram. Na de laadfase moet een gewicht- en krachttoename meetbaar zijn (toename lichaamsgewicht is 1 tot 2 kg). Mensen die hun lichaam goed kennen en stabiel op gewicht zijn (zoals veel topsporters) weten direct of creatine voor hen werkt.

Creatine kan je op elke moment van de dag innemen.

Comments are closed.