Skip to content

Maltodextrine heeft geen (zoete) smaak. Hoe kan dat?

2013 oktober 29

Vraag:
Ik vind het opmerkelijk dat er geen smaak aan de maltodextrine zit omdat dit een koolhydraat is. Andere supplementen zoals dextrose of fructose smaken heel zoet en maltodextrine is smaakloos. Hebben jullie hier een verklaring voor of is die er jullie inziens niet?

Maltodextrine IT19

Maltodextrine

Antwoord:
Enkelvoudige suikers zoals glucose (dextrose) en fructose zijn zoet. Ook tweevoudige suikers zijn zoet. Bijvoorbeeld maltose (twee glucosemoleculen aan elkaar) en sucrose oftewel tafelsuiker (een glucose- gekoppeld aan een fructosemolecuul).

Maltodextrine bevat voornamelijk glucose polymeren. Dat zijn lange ketens van glucose. Deze polymeren zijn niet zoet. Alleen als je het lang in de mond houdt zal het wat zoeter worden.

Je kunt dit vergelijken met brood. Brood bevat koolhydraten in de vorm van zetmeel dat ook uit glucose polymeren bestaat. Het smaakt niet zoet.

Maltodextrine is overigens wel heel lichtjes zoet omdat het zo’n 3% suikers bevat. Dit is in de vorm van glucose en maltose. Misschien dat maltotriose (drie glucosemoleculen) ook nog heel lichtjes zoet is.

Er zijn overigens maltodextrine-varianten die een hoger glucose gehalte hebben. Die varianten smaken zoeter.

Comments are closed.