Skip to content

MSM (in Arthro-5) geschikt tegen spierpijn en -kramp?

2014 februari 13

Vraag:
Ik zou graag uw mening advies willen m.b.t. (nachtelijke) spierkramp(en). Sinds oktober 2010 heb ik daar last van gekregen, vooral in kuiten, tenen maar soms nog erger in achterkant bovenbeen. Ik heb toen van de huisarts daar iets voor gekregen wat hielp. Maar omdat ik zo min mogelijk medicijnen wil gebruiken heb ik gezocht naar een natuurlijke alternatief, mede ook door een tijdelijke hoge bloeddruk ben ik 2 bananen per dag gaan gebruiken. Ik heb sindsdien ook geen kramp meer gehad. Alleen ben ik die bananen zo zat geworden en zoek ik naar een supplement hiervoor.

Ik had bij u Arthro-5 en Omega-3 besteld en kwam op een andere site het advies MSM tegen, ook als pijnstilling maar ook bij spier(pijn), kramp en ook bij fibromyalgie. Aangezien MSM in de bestelde Arthro-5 zit is het misschien helemaal niet nodig om iets anders erbij te gaan gebruiken. Is u iets bekend over de werking hiervan met name voor spierkramp?

Sinds 2010 heb ik eetproblemen. Ik probeer zoveel mogelijk de dagelijkse hoeveelheden uit voeding te halen en daarnaast gebruik ik een goede multivitamine, extra vitamine C hoog gedoseerd, knoflook capsules en spirulina. Ik merk zo geen tekorten op aan mijn lijf. Laatste tijd wel wat meer last van gewrichten, met name rechterknie en in hele lijf stijfheid/stramheid.

Antwoord:
De werkzaamheid van de bananen is waarschijnlijk toe te schrijven aan de mineralen magnesium en kalium die dit fruit bevat. In Arthro-5 zit ook wat kalium. Ongeveer evenveel als in een halve banaan.

Kalium en magnesium zijn niet alleen effectief tegen kramp maar ook tegen hoge bloeddruk. Veel groenten zijn rijk aan kalium en magnesium en zijn dus ideale voedingsmiddelen bij kramp en hoge bloeddruk. Daarnaast zijn ze een goed wapen tegen overgewicht. Groenten vullen goed en bevatten bijna geen calorieën.

Ik eet zelf heel veel groenten (zo’n 800 gram per dag, verdeeld over wortelen, prei, rode ui, raapjes, courgette en knolselderij). Ik kook ze in een klein beetje water. Voor de smaak voeg ik zout, gehakt en veel kruiden toe (basilicum, tijm, rozemarijn, kurkuma (geelwortel), majoraan, komijn). De groenten koken voor een groot deel in hun eigen vocht. Dat vocht giet ik niet af omdat het veel mineralen bevat waaronder de magnesium en kalium.

De kruiden helpen het lichaam bij het bestrijden van ontstekingen. Ontstekingen staan waarschijnlijk aan de basis van de meeste westerse ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en misschien ook chronische vermoeidheid.

De vezels in de groenten zijn een goed prebioticum. Dat wil zeggen dat goedaardige darmbacteriën er goed op gedijen. Een goede darmflora kan heel veel doen voor de gezondheid. Bij verstoring van de darmflora kan het lichaam last krijgen van chronische ontstekingen. Deze ontstekingen ‘voel’ je niet zoals een acute ontsteking en geeft ook geen roodheid. Ze zijn echter wel meetbaar in het bloed aan de hand van zogenaamde ontstekingseiwitten.

Ik ben niet bekend met de werking van MSM tegen spierkramp. Er worden veel claims gedaan over MSM. Het verhelpen van spierkrampen en migraine horen daar bij. Ik kan echter geen wetenschappelijke studies vinden waarin die effecten zijn bestudeerd. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het zou kunnen werken.

Comments are closed.