Skip to content

Knieblessures en beginnende artrose: Arthro-5 en collageen?

2014 maart 13

Vraag:
Ik ben een man van 39 die al van jongs af aan verschillende sporten heeft beoefend. Zoals tennis, turn, motorcross, schaatsen, thaiboksen en fitness. Altijd gesport met de intentie zo snel mogelijk een goed niveau te halen. Dit heeft geleid, zeker bij motorcross/thaiboksen, tot behoorlijke blessures. En dan voornamelijk de knieën, voorste kruisband operatie, meniscus gehecht, etc., etc.

Sinds vorig jaar het tennis weer opgepakt na dit 24 jaar niet meer te hebben uitgeoefend. Hierbij kwamen mijn oude knieblessures weer om de hoek kijken. Mijn knie werd dik en bleef dik hierop een afspraak gemaakt bij een orthopedisch chirurg. Deze stelde de diagnose (beginnende) artrose.

Mijn vraag was wat hyaluronzuurinjecties zouden kunnen betekenen voor mij. Hij wilde deze niet zetten ivm de kans gezien mijn instelling betreffende sporten mijn knie extra snel zou slijten. Begrijpen doe ik het eigenlijk niet, als je automotor te weinig olie heeft vul je deze toch ook aan, om je motor in een zo goed mogelijk conditie te laten opereren ongeacht de belasting.

Hierop terecht gekomen op uw site op zoek naar iets wat zou kunnen werken. Ik heb de Arthro-5 gekozen en gebruik deze nu één maand. Mijn knie is niet dik meer en het voelt beter en ik sport nog steeds alleen kan ik nog niet de belasting aan die ik zou willen.

Wat denk u over het dagelijks innemen van collageen. De verhalen over collageen op het internet zijn voor mij het proberen waard. Kan dit samen met Arthro-5? En wat zijn uw gedachten over bijv. Ostenil-injecties.

Antwoord:
Het is goed te horen dat het al beter gaat met de knie. Ik verwacht dat het effect van Arthro-5 nog zeker verder zal toenemen. Dat gaat steeds langzamer. Maar het is goed mogelijk dat de progressie gedurende het eerste half jaar duidelijk merkbaar zal zijn.

Vitamine C

Natural Vitamin C

Collageen is een goede aanvulling op Arthro-5. Ik zou u aan willen raden daar ook vitamine C bij te gebruiken. Deze vitamine is een essentiële factor voor de opbouw van collageen. Het collageensupplement wordt eerst afgebroken tot aminozuren waarna het lichaam deze weer moet opbouwen met hulp van vitamine C.

De hyaluronzuur-/ostenil-injecties kunnen heel goed werken, maar zijn niet geheel zonder risico. Het blijft een invasieve behandeling. Elke keer dat een naald wordt ingebracht bestaat er het risico dat bacteriën in de gewrichtsspleet terecht komen. Dit kan in korte tijd het kraakbeen volledig verwoesten. De kans op een infectie is klein. Ik meen eens gelezen te hebben dat dit in de orde van grote van 1 op 10.000 ligt. Bij herhaalde injecties gaat de kans dan toch al weer snel naar 1 op 1000.

In uw situatie zou ik ervoor kiezen om af te wachten wat het effect is van een jaar Arthro-5 + collageen + vitamine C. Later kunt u dan desgegewenst (aanvullend) alsnog voor injecties kiezen.

Comments are closed.