Skip to content

Ik wil me fitter voelen: energie uit een shake?

2013 september 4
by admin

Vraag:
De afgelopen 10 jaar gebruik ik een shake van ****** als ontbijt. Hoofddoel was om me fitter te voelen; Ik zit namelijk al “tig” jaar met een energie-lek. Pas eind vorig jaar is ontdekt dat ik een gluten-intolerantie heb. Sinds mijn glutenvrije-dieet is mijn darmfunctie sterk verbeterd en word ik nog met de week fitter/beter.

Herbalife is een erg duur produkt. Ik ben dus op zoek naar een glutenvrij (liefst ook lactosevrij, of anders lactose-arm) alternatief. Heeft u zo’n alternatief voor mij? Kunt u mij adviseren?

Whey Temptation whey concentraat

Whey Temptation

Antwoord:
Met welk doel neem je de ****** shake? Is dat voor herstel, energie, afslanken of voor een ander doel?

Antwoord:
Hoofddoel is “energie”, het fitter worden; De ****** neem ik als ontbijt (de shake is een maaltijdvervanger).

Ik slik daarnaast ook de (extra) supplementen:
– Vit D3
– Vit B12
– Multivitamine

Ik hoop dat je wat kunt bedenken om die shake te vervangen. NB: het moet wel binnen een glutenvrij dieet.

Antwoord:
Ik geloof niet in shakes die extra energie geven. Je kan wel een caffeinepil nemen, maar dat is geen echte oplossing voor een gebrek aan energie. Een tekort aan een vitamine of mineraal kan een rol spelen, maar je neemt al een multivitamine. Hopelijk is daarmee het eventuele tekort gedekt. En hopelijk bevat de multiviatmine geen gekke kruiden waar je niet tegen kan. Dat kan namelijk energie kosten.

De volgende zijn naar mijn idee de belangrijkste manieren om energie te krijgen:

– Voldoende slapen en op een regelmatig tijdstip naar bed. Tip: ga zo vroeg naar bed dat je zonder wekker op tijd wakker kunt worden.
– Ga dagelijks naar buiten om in het daglicht te zijn. Dit draagt bij aan een betere nachtrust.
– Eet een grote hoeveelheid groenten.
– Eet geen gluten (dat is een algemene aanbeveling; het is heel goed dat je al – noodgedwongen weliswaar – de gluten uit je dieet hebt gehaald).
– Vermijd suiker
– Vermijd zoete dranken
– Eet koolhydraten alleen in langzaam opneembare vorm (groenten, zilverliesrijst, bonen)
– Probeer te achterhalen of er voedingsmiddelen zijn die je niet goed verdraagt. Het eten van een niet zo gevarieerd dieet met een beperkte selectie groenten kan helpen.
– Bekijk of er problemen zijn in je dagelijkse leven die je mentale energie kosten. Het accepteren /oplossen van dit soort ‘blokkades’ kan veel energie opleveren.
– Beweeg dagelijks minimaal een half uur. Hiermee bedoelen we fietsen, wandelen of sporten.
– Sport kort maar krachtig. Bijvoorbeeld een half uur krachttraining of intervaltraining.
– Je kunt overwegen om ’s ochtend en eventueel ’s middags weinig tot niets te eten. Je eet dan voornamelijk of zelfs alles ’s avonds na het sporten. Vooral het verplaatsen van de koolhydraten naar de avond kan ervoor zorgen dat je overdag meer energie hebt. ’s Avonds veel koolhydraten eten, maakt je op dat moment misschien wat loom. Dat kan bijdragen aan een goede nachtrust.
– Stel doelen waar je enthousiast van wordt. Als je iets hebt om naar uit te kijken en waarvan je tevreden wordt, dan kan dat veel energie opleveren.

Bedenk dat je deze adviezen krijgt van iemand die werkt voor een bedrijf dat supplementen verkoopt. Het feit dat ik geen pil of poeder aanraad, betekent dat je dit advies niet moet onderschatten! ­čÖé Deze aanpassingen hebben mij bijzonder goed geholpen. Natuurlijk is er geen garantie dat dit werkt. Je kan bijvoorbeeld ook een sluimerende virusinfectie onder de leden hebben.

Mocht je overgewicht hebben dan kan je extra energie krijgen door af te vallen. Een eiwitshake kan daarbij helpen. Maar bovenstaande adviezen blijven belangrijker. Slaap staat daarbij op nummer 1.

Comments are closed.