Skip to content

Spierverlies voorkomen bij veel fietsen

2014 januari 13

Vraag:
Ik had een paar vragen over het whey proteine poeder. Ik gebruik het altijd net voor en na de krachttraining, maar sinds kort ben ik begonnen als fietskoerier. Daarbij moet ik zo’n 3 tot 5 uur achtereen vrij korte stukken snel fietsen (met flink verzet) en dan even stilstaan en weer door… Ik vroeg me af of ik tijdens, voor of na die inspanning ook whey poeder kan gebruiken, of dat helpt bij spieropbouw en energie tijdens het rijden? Ik ben na het werken altijd vrij kapot.

Ook vroeg ik me af of ik het poeder kan oplossen in water en dan een uurtje ofzo bewaren, want ik ga na het sporten vaak in de sauna en neem het dan mee. Of moet ik het instant mixen?

Antwoord:
Ik denk dat je beter wat meer koolhydraten kunt eten/drinken dan dat je extra eiwitten neemt. Denk hierbij aan verdund fruitsap en bijvoorbeeld brood.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Bij repeterende intensieve inspanning raken je spieren veel van hun voorraad koolhydraten kwijt (glycogeen). Op een gegeven moment voelen je spieren leeg. Je krijgt ‘pap in de benen’ of komt ‘de man met de hamer’ tegen.

Glycogeen kun je aanvullen met suikers (fruitsap of fruit) en vooral met zetmeel (brood, rijst, aardappelen, havermout). De aanvulling gaat nog wat beter als je een beetje eiwit erbij gebruikt. Hier komt whey toch weer om de hoek kijken. Het is voor deze toepassing waarschijnlijk het meest geschikte eiwit.

Opgelost in water, fruitsap of melk blijft de whey ongeveer een dag goed. Bij warm weer wat korter. Je kunt het prima thuis al bereiden. Om het lekker fris te houden kun je er wat ijsklontjes bij doen.

Antwoord:
Ik had nog een paar vragen, als het kan… Ik ben net gemeten op de sportschool en naast een bulk vet eraf is ook mijn spiermassa 700 gram afgenomen in 5 weken, terwijl ik braaf een ton eiwitpoeder heb opgeconsumeerd. Is dit alleen te wijten aan die 4 middagen dat ik gefietst heb op een banaan en een vijg? Ik stond net op het punt om weer een pot poeder te bestellen maar als het geen zoden aan de dijk zet… Ik realiseer me wel dat ik op werkdagen meer koolhydraten moet eten, geen granen echter (dat eet ik écht niet), maar in de vorm van fruit (aangelengd fruitsap vind ik een goed idee). Zal ik het dan verder zien als een soort workout waarbij ik voor en na 15 gram poeder moet nemen?

Ik vroeg me af of er ook iets van een vitaminepreparaat, visolie of BCAA is wat verstandig is te nemen gezien het energiepeil. Ik merk de laatste tijd bij de training dat ik het wel volhoud, maar het plezier spat er niet echt vanaf omdat ik er zo aan moet “trekken”.

En de laatste vraag is: wanneer ik het eiwitpoeder niet inneem met kwark maar met water, moet ik dan meer poeder gebruiken?

Antwoord:
Zo lang nuchter fietsen is inderdaad misschien wat zwaar. Fruit geeft energie, maar je kunt er niet al te veel van eten. Je zult waarschijnlijk ook wat zetmeel nodig hebben. Maar tijdens je training is het waarschijnlijk voldoende. In de avond kan je bijvoorbeeld aardappelen eten.

Je spierverlies kan te maken hebben met glycogeenverlies. Het lijkt dan of je spieren dunner zijn geworden doordat de koolhydraatreserve is afgenomen. Het is overigens heel moeilijk om spierverlies helemaal tegen te gaan als je zo sterk afvalt. Lange perioden fietsen op vrijwel nuchtere maag is een goed recept voor spierverlies. Zonder whey was het spierverlies waarschijnlijk nog sterker geweest.

Ik denk dat 15 gram voor en 15 gram na de workout in combinatie met wat fruit een goede aanvulling is. Eventueel kun je er nog wat BCAA’s aan toevoegen voor beter herstel van zowel de spieren als het spierglycogeen.

Misschien dat je je iets energieker voelt met een Vitamine B-complex. Als je whey met water neemt in plaats van kwark, dan heb je inderdaad minder eiwitten en zou je iets meer whey kunnen gebruiken.

Comments are closed.