Skip to content

Whey eiwit ook goed voor herstel na hardlopen?

2014 februari 10

Vraag:
Ik loop al een paar jaar hard, maar dronk alleen water na het hardlopen. Nu drink ik tijdens het lopen isotone sportdrank maar ik wil dit verder uitbreiden naar recovery dranken om mijn spieren sneller te laten herstellen. Welke producten kan ik het beste nemen?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Antwoord:
Voor spierherstel zijn in de eerste plaats aminozuren nodig, en die zitten in eiwitten. De beste herstelstrategie is waarschijnlijk het gebruik van een complete maaltijd na je training, maar een goede tweede is het gebruik van een shake met whey eiwit. Het lichaam neemt whey eiwit snel op. Een wheyproduct dat we je kunnen aanraden is de Pure Whey Protein Isolate.

In principe zou alleen al een eiwitshake na je training je spierherstel fiks kunnen versnellen en verbeteren. Dan gaan we er natuurlijk wel van uit dat je verder niets aan je voedingspatroon verandert. Als je bijvoorbeeld minder eiwitten gaat eten omdat je denkt: ik heb toch al een shake na mijn training gedronken, dus ik schrap mijn zuivel – wel, dan zul je niets merken van een verbeterd spierherstel.

BCAA capsules

BCAA-capsules

Als je voelt dat je spieren aan die shake niet genoeg hebben, dan kunnen we je twee dingen adviseren. De ene is dat je de whey aanvult met een beetje dextrosepoeder. Dat is hetzelfde als glucose. Wat extra glucose in combinatie met whey versnelt de aanmaak van glycogeen in de spieren, en kan bij sporters die veel energie verbruiken ook het hertel van het spierweefsel versnellen. Als je meer gebruikt dan je lichaam nodig heeft word je dikker. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vandaar dat je glucose spaarzaam moet inzetten.

Een alternatief voor dextrose/glucose is fruitsap of, nog beter, vers fruit. Fruit bevat glucose, fructose en sucrose (sucrose is een combinatie van glucose en fructose).

Een derde product dat we je kunnen adviseren zijn BCAA’s. BCAA’s zijn de aminozuren die je spieren tijdens en na inspanning het hardste nodig hebben. BCAA’s combineren uitstekend met de sportdrank die je al gebruikt. Neem een paar capsules tijdens en vlak voor je training, en je breekt minder spierweefsel af. Je hoeft niet bang te zijn dat BCAA’s je dik maken: alle BCAA’s die je lichaam niet tijdens de training verbruikt worden gebruikt voor de spieropbouw.

Comments are closed.