Skip to content

Whey isolaat slecht voor het lichaam? Geloof niet alles

2014 juni 16
by admin

Vraag:
Ik kreeg van Dr M****** dit artikel. Het geeft aan dat het productieproces van eiwit isolaat slecht voor het lichaam kan zijn, onder andere omdat het polarisatievlak van moleculen van links naar rechtsdraaiend (of andersom) kan veranderen.

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Ik ben benieuwd wat jullie erover te zeggen hebben.

Antwoord Power Supplements:
Ik probeer altijd een ‘open mind’ te houden. Daarnaast ga ik er van uit dat ik zeker niet alles weet. Bij het lezen van het artikel van M****** had ik desondanks diverse malen het idee dat informatie niet helemaal juist was.

Wat betreft de D- en L-isomeren. Ze spreken hierover met betrekking tot eiwitten. Maar voor zover ik weet geldt het D-L verhaal voor aminozuren, oftewel deeltjes van eiwitten. Als ik moleculaire structuren zie van eiwitten dan gaat dat alle kanten op. Het lijkt me te ingewikkeld voor een simpele D-L switch.

Van oudsher maken mensen eiwitten kapot voordat ze die eten. Dat doen ze door te koken, bakken, pekelen of aan te zuren. Het lijkt er niet op dat dit de mens veel kwaad heeft gedaan. Ik zou zelfs zeggen integendeel. Het koken van eten zorgt dat je lichaam veel energie overhoudt die normaal gesproken in de vertering gaat zitten. Het zou wel eens kunnen dat de mens daardoor zo’n goed brein heeft kunnen ontwikkelen (dat verbruikt nogal wat energie).

Ik denk ook niet dat het bereiden van eten een simpele isomeer-switch van een eiwit L naar D veroorzaakt. Het denatureren van eiwitten lijkt me veel complexer dan dat.

Ik kan me wel voorstellen dat een elektrische lading misschien individuele aminozuren laat switchen van L- naar D-isomeer. Een elektrische lading wordt toegepast bij de bereiding van ion-exchange whey isolaat. Dat type isolaat gebruiken wij niet. Onze whey isolaat is verkregen via filtering! Filtering doet niets met het eiwit behalve dat het het eiwit scheidt van de koolhydraten en vetten.

Whey Temptation whey concentraat

Whey Temptation

M****** merkt ook nog op dat whey concentraat meer mineralen en dergelijke bevat waardoor het minder verzurend is. Hij noemt ook nog andere bestanddelen, maar die werken de verzuring niet tegen voor zover ik weet (vitamines, vetten). Maar dan nog is whey concentraat ook geen whole food en ook nog verzurend. En ik betwijfel of het gehalte mineralen heel veel verschilt. Ik zou dat eens moeten uitzoeken.

Wij adviseren mensen die whey isolaat gebruiken bij een eiwitdieet om groenten te gebruiken bij de shakes. Sporters die de shake voor de training gebruiken kunnen de groenten op een later moment nog eten. Groenten gaan de verzuring van een eiwitrijke voeding tegen. Dat geldt niet alleen bij shakes maar ook bij het eten van vlees.

Antwoord:
Dank je voor je reactie !

Mijn doel was ook om jullie op de hoogte te brengen van het feit dat dit soort info rondzingt, waar je wellicht wat mee wilt. Op mij had het aanvankelijk toch een effect: “What you should NEVER use, etc”, komt van een arts toch wel serieus over. Veel succes met integere business! 🙂

Antwoord Power Supplements:
Het is inderdaad goed te weten wat er gaande is. M****** heeft een grote schare followers. Ook in Nederland.

Ik weet inmiddels dat M****** zaken verdraait om meer van zijn eigen product te kunnen verkopen. Onlangs was hij glucosamine aan het afkraken met zeer valse argumenten. Nou weet ik aardig wat van glucosamine omdat het mijn interesse al heeft vanaf 1998 (Glucosamine.com). Ik kon daardoor prima zien hoe sluw hij verdraaide feiten presenteert om zijn eigen kraakbeenherstellend supplement er beter uit te laten zien.

Ik vind dat M****** op sommige gebieden goed werk verricht. Helaas dikt hij vaak zaken aan en gebruikt hij scare-tactieken om mensen aan zijn kant te krijgen.

Mijn standpunt is dat gefilterde isolaat niet minder gezond is dan gefilterde concentraat. Het is hetzelfde eiwit met een extra zuiveringsstap bij de isolaat. Wil je natuurlijk complete voeding dan blijf je weg van zowel een whey concentraat als een whey isolaat en drink je al dan niet gepasteuriseerde en gehomogeniseerde melk.

Comments are closed.