Skip to content

Eiwitten vóór de training of beter erna?

2014 april 15

Vraag:
U raadt aan om de whey 45 min vóór de training te nemen. Hoe zit het dan ná de training? Heb altijd gedacht en er is me altijd verteld dat je juist na de training de snelle eiwitten nodig hebt. Na de training neem ik vitargo en aminozuren, en voor het slapen langzame eiwitten. Is dit voldoende?

Whey isolaat 1000g

Whey isolaat

Antwoord:
De aminozuren uit het snelle eiwit dat je voor je training inneemt, komen tijdens en kort na de training vrij. Datis ideaal. De concentratie aminozuren zal daarna steeds verder dalen. Het is dus belangrijk om ook na de training eiwitten te gebruiken. Na de training kun je snelle of langzamere eiwitten nemen. Een aminozuren-complex is ook mogelijk, maar het beste is het als je in ieder geval ook eiwitten neemt.

Er zijn drie opties:

– Neem je na de training losse aminozuren, dan zal de concentratie aminozuren in je bloed nog kortstondig pieken. Daarna zal de aanvoer vrij abrupt stoppen.
– Neem je het snelle whey isolaat eiwit na je training dan heb je gedurende ruim twee uur nog een gestage aanvoer van aminozuren (met een aanloopperiode van zo’n 45 minuten).
– Langzame eiwitten zijn ook een optie na je training. De aanvoer van aminozuren uit langzaam eiwit hoeft niet veel trager te zijn dan van snel eiwit. Het hangt een beetje af van de samenstelling van de maaltijd, en of het om vast voedsel gaat of een shake. Bij vast voedsel is het van belang dat je goed kauwt. Langzaam eiwit geeft een lagere concentratie aminozuren in de bloedbaan dan een snel eiwit (bij gelijke hoeveelheden). Dezelfde hoeveelheid eiwit wordt namelijk gespreid over een langere tijd. Dat kun je eventueel oplossen door gewoonweg meer van het langzame eiwit te gebruiken.

Een voorbeeld van hoe je het kan aanpakken:

– Eén schep whey isolaat (snel eiwit) 45 minuten voor de training
– Boterhammen met kipfilet en een halve schep whey isolaat direct na de training
– Anderhalve schep micellaire caseine (langzaam eiwit) of kwark voor het slapen.

Comments are closed.