Skip to content

Naast L-Leucine ook nog BCAA’s, Citrulline en beta-alanine?

2014 november 2
by admin

Vraag:
Momenteel gebruik ik L-Leucine bij mijn whey eiwitshake. Dit gebruik ik in de ochtend en na het trainen. Kan ik daarbij ook nog BCAA’s gaan gebruiken waar ook al L-Leucine in zit? Krijg ik zo dan niet te veel L-Leucine binnen. Of is het beter dan te stoppen met L-Leucine?

Leucine poeder

L-Leucine

Ik zit zelf ook een beetje te twijfelen wat ik nou precies moet gaan gebruiken. Ik gebruik nu jullie creatine en whey eiwitten. Op de sportschool gaf iemand mij het advies om de L-Citruline bij jullie er ook bij te nemen voor betere spierpomp. Daarnaast zat ik ook te denken aan Beta-Alanine. Wat adviseren jullie mij op naast mijn creatine, whey eitwit en L-Leucine nog toe tevoegen?

Mijn doel is om spiermassa te krijgen.

Antwoord Power Supplements:
Je kunt BCAA’s in plaats van L-Leucine gebruiken. Als je tweemaal zoveel BCAA’s gebruikt als L-Leucine blijft het spieropbouwende effect gelijk. Je krijgt daarmee immers evenveel L-Leucine binnen. Het slankmakende effect van de BCAA’s is echter sterker dan dat van L-Leucine.

Als het je alleen te doen is om spiermassa, of als je geen last hebt van vetopslag, dan is L-Leucine een stuk kosteneffectiever dan BCAA’s.

L-citrulline kan helpen met spiergroei. Het zorgt via het enzym NO dat er makkelijker satellietcellen vrijgemaakt worden voor opname in de spiercellen. Dit proces is een vereiste voor spiergroei.

Waarschijnlijk is beta-alanine ook een heel goed bodybuilding-supplement. Ik sprak onlangs de wereldberoemde wetenschapper Roger Harris. Hij heeft creatine en beta-alanine onderzocht en ‘op de kaart gezet’ voor de sportwereld. Hij zegt dat beta-alanine voor bodybuildingdoeleinden heel geschikt is. Beta-alanine zorgt ervoor dat je veel meer werk kunt verzetten bij een trainingsprogramma waarbij je met relatief korte rust en meerdere sets werkt. Van zo’n programma verzuur je enorm (hoe sterker de verzuring hoe sterker de pomp). Harris vertelde me dat uit zijn onderzoeken blijkt dat de spier door beta-alanine sneller herstelt van de verzuring waardoor de spier minder ‘nucleotiden’ verliest en sneller kan gaan groeien.

Comments are closed.