Skip to content

Q10 voor tandvlees? Eerst geraffineerde koolhydraten weg!

2014 november 2

Vraag:
Ik ben een vrouw, 40 jaar oud en ik heb suikerziekte als gevolg van overgewicht. Ook heb ik tandvleesproblemen. Ik wil graag Q10 gaan bestellen voor mijzelf. Ik weeg ruim 100 kg, dus hoeveel zou ik dan moeten gaan slikken per dag?

Verder wil ik het produkt ook gaan proberen bij mijn honden. Ik heb nl. een hond met extreme tandvleesproblemen en zijn hart is ook niet zo best. Er bestaat ook Q10 voor honden, maar als het hetzelfde product is, dan kan ik net zo goed die van Hartvitaal bestellen, alleen moet ik dan dus ook iets meer weten over de dosering voor een hond van 8 tot 10 kg.

Antwoord Power Supplements:
Wil je de Q10 voor je tandvleesproblemen gebruiken? In dat geval zou ik je willen aanraden eerst iets anders te proberen om de gezondheid van je tandvlees te verbeteren. Ik vind het belangrijker dat het probleem opgelost wordt, dan dat we nog een paar potjes Q10 kunnen verkopen.

De kans is aanzienlijk dat jouw overgewicht, de type 2 suikerziekte en het tandvleesprobleem samenhangen. Alle drie worden in de hand gewerkt door het eten van geraffineerde koolhydraten en misschien zelfs door het eten van graanproducten op zich.

Geraffineerde koolhydraten zitten bijvoorbeeld in frisdrank, witte rijst, wit- en gewoon bruinbrood, suiker, jam, stroop, vruchtensap, etc. Niet-geraffineerde koolhydraten zitten in fruit en volkoren granen en sommige knolgewassen zoals de aardappel. De geraffineerde koolhydraten (suikers en zetmeel) veroorzaken een verandering in de verhoudingen van darmbacteriën. Minder gezonde bacteriën krijgen de overhand en veroorzaken ontstekingen in je hele lichaam en ook in je mondholte. In de mondholte veroorzaken ze tandvleesproblemen en cariës. In je lichaam krijg je onder meer hart- en vaatproblemen en insulineresistentie waardoor je makkelijker zwaar wordt (type 2 diabetes).

Nu dat je eenmaal overgewicht hebt en insuline resistent bent, zijn alle koolhydraten niet meer goed te verwerken door je lichaam. Behalve de geraffineerde koolhydraten, kan je nu ook beter de ongeraffineerde koolhydraten laten staan (fruit en volkoren producten).

Er zijn overigens aanwijzingen dat veel mensen, dik of dun, sowieso alle graanproducten achterwege moeten laten. Bij die grote groep mensen geven graanproducten een milde afweerreactie wat resulteert in milde maar chronische ontstekingen.

Voor honden is het eten van graanproducten zonder meer een probleem. De hond is van nature een echte vleeseter. Ik heb onlangs nog gesproken met een hondeneigenaar die aangaf dat de gezondheid van zijn honden weer goed werd toen hij afstapte van graanhoudend voer. Ik meen dat hij ook verbetering van het tandvlees noemde.

Als je absoluut niet zonder koolhydraten kunt, dan kan je het eten ervan het beste beperken tot één maaltijd die je na het ‘sporten’ neemt. Bij voorkeur sport je later op de dag waarna je nog maar één maaltijd eet. Als je niet sport, dan kan je ook thuis kniebuigingen doen. Je gaat dan op een stoel zitten, maar net voor je echt je gewicht op de stoel laat komen, sta je weer op. Dat herhaal je bijvoorbeeld 10 keer. Doe dit elke dag en voer het aantal herhalingen op met 1 per dag totdat je op bijvoorbeeld 100 herhalingen uitkomt. Ga zitten zoals het hoort: billen naar achter brengen. Sommige mensen doen bij deze oefening de knieën naar voren en krijgen dan last van de knieën.

De hond uitlaten telt pas mee als training als je flink doorstapt en minimaal een kilometer of drie wandelt. Dan nog is het doen van 100 kniebuigingen absoluut aan te bevelen. Het is de meest tijdefficiënte methode om af te vallen.

Als je dit plan van aanpak gaat volgen adviseer ik hulp van een diëtist in te roepen voor het maken van voedselkeuzes. Tevens moet je je arts even op de hoogte brengen van je plan.

Tot slot: onze Q10 is prima te gebruiken door honden. De dosering voor honden en mensen hangt met name af van de aandoening en de ernst van de aandoening. In studies naar het effect van Q10 op het tandvlees wordt het tandvlees meestal met een Q10-houdende emulsie ingesmeerd. Om het zelfde effect met pillen te behalen, zal de dosering aan de hoge kant zijn. Hoe hoog kan ik bij gebrek aan studies niet zeggen.

Comments are closed.